intueri intueri komentáře u knih

Chladnokrevně Chladnokrevně Truman Capote

Výborný reportážní rozbor dvojí tragédie.. Capote mistrně, dynamicky a čtivě nahlíží na obě strany "téže mince" - obětí a pachatelů otřesné vraždy. Přestože samotný čin, jeho vyšetřování i vynesení rozsudků proběhlo již před půl stoletím, aktuálnost"pozůstalých"palčivých otázek je trvalá.. Šlo nějak nelogickému zločinu, kde zločinci své oběti předem neznají a ani s nimi nic nesdílí zabránit? Existuje "typická" psychopatologie zločinců takových činů? Je trest smrti "správným" a "oprávněným" trestem?

19.06.2021 5 z 5

Kdo zachránil jeden život Kdo zachránil jeden život Ilona Borská

Další kniha paní Borské - další zajímavý, málo známý a nelehký "životopis". Baví mě až reportážní styl autorky, dějepisná a místopisná fakta i výpovědi svědků..
Zároveň opět smekám před jedním z Velkých Čechů - doktorem Hamzou! Díky jeho odvaze, zvídavosti, neúnavné pracovitosti, osvíceným názorům a často navzdory nepřejícným reakcím okolí, byla spousta životů zachráněna, vnesena spousta novinek do terapie, vyřešena spousta sociálních problémů i spousta lidí kulturně a edukačně obohacena. Navíc Luže-Košumberk jako odborná léčebna funguje dodnes..:)

28.04.2021 5 z 5

Vojenka: O dětech, které dospěly bez varování Vojenka: O dětech, které dospěly bez varování Magdalena Grzebałkowska

Strašně skvělá práce - tohle slovní spojení tady "sedí doslovně"... Jak se z dítěte během chvilky stává malý dospělý? Kdy končí hra a začíná boj? Co jim válka "vzala" a "dala"?
Autorka s velkou poctivostí a přesahem zpracovala neuvěřitelně těžké téma, ve kterém nevynechala vlastní babičku nebo syna Hanse Franka, děti Nikkei (japonská diaspora v USA) v internačních táborech, židovská ghetta, sirotčince a dětské domovy, lágry na dálném Sibiři, pracovní tábory v Německu, ale i osudy dětí v odboji při Varšavském povstání či při sovětském tažení na Berlín... Děkuji, že jejich (ne)dětství nezůstane zapomenuto...

11.07.2023 5 z 5

Proměny světa Proměny světa kolektiv autorů

Opravdu neobyčejný soubor rozhovorů s domácími a zahraničními osobnostmi nad uběhlými událostmi posledního století i vizemi do budoucna..
Debaty jsou rozděleny do čtyř kapitol: 1. Orientace; 2. Evropa, Izrael a islám; 3. Český svět; 4. Rusko a my. A často právě ta nejkontroverznější témata nechávají autoři znít z různých názorových ´táborů´.. Rozhodně doporučuji k přečtení.

10.02.2022 5 z 5

Fotbalová válka Fotbalová válka Ryszard Kapuściński

Tak jako Rilian jsem - díky názvu? - čekala od knihy krapátek jiný obsah.. Přestože je nakonec ´100 hodinová válka´ rozebrána jen v jedné kapitole, zklamaná nejsem.. Kapuściński mě prostě baví a jeho novinářský "pel-mel" od válečných prožitků z Afriky, Latinské Ameriky a Blízkého Východu 60.-80. let až po subjektivní vypsání se z útrap reportéra na cestách mě, jako obvykle, přišpendlil ke knize i obohatil o spoustu historických zajímavostí.

10.01.2022 4 z 5

Izrael už se nevznáší Izrael už se nevznáší Paweł Smoleński

Naprosto skvěle napsaná reportážní kniha! Smoleński se "zlatnickou přesností a umem" přikládá životní příběhy na misku vah Palestiny a další na misku Izraele.. Závěrem dosáhne naprosté rovnováhy protinázorů a čtenář náhledu, jak těžce jsou ovlivněny běžné životy obyvatel obou zemí a že problém není vůbec černobílý - možná ani ne "šedivý"..

06.01.2022 5 z 5

Pačinko Pačinko Min Jin Lee

Příjemná, čtyřgenerační rodinná sága osvětlující Japonsko-Korejské vztahy z období 1910-1989. Název knihy - Pačinko - pod sebe shrnuje jako uvozovky celý rodinný osud těchto korejských příbuzných...dramata okupace a uprchlictví, náhodná setkání i příležitosti, rychlé zvraty od štěstí ke smutku, životní výhry formou mezilidských vztahů či práce, ale i životní prohry zakončené hořkostí a smrtí..
Provoz pačinko heren v Japonsku byl převážně doménou přistěhovalých Korejců. Odrážel jejich chudobu (nedostatek vzdělání, pracovních příležitosti, beznaděje z návratu domů, opovržení Japonci) i bohatství (peníze a moc nabyté z hazardu, návaznost na jakuzu-tradiční japonskou mafii) a zrcadlil jejich postoje (hrdost, machismus, tradiční uspořádání rolí žen v rodině i společnosti, silnou potřebu zabezpečení svých blízkých, kolektivní pocity emigrantů)..

23.09.2021 5 z 5

Knížka pro dva Knížka pro dva Pavel Čech

Je to celkem předvidatelná rovnice: milé čtení + krásné ilustrace = Pavel Čech
Knížečku jsem věnovala jako svatební přání, takže zase dělá radost mladým zamilovaným..:)

17.08.2021 4 z 5

Ohnivé květy Ohnivé květy Susan Meissner

Čtivé osudy zabalené do poetiky, s vkusně převázanou mašlí romantiky. Dvě historicky vzdálené tragédie celkem zajímavě propojí něco krásného a křehkého - šál s aksamitníky.. Co víc si ke čtení na letní dovolenou přát :)

18.07.2021 4 z 5

10 minut 38 vteřin 10 minut 38 vteřin Elif Shafak

Výborné, neotřelé, jak poznamenává petrarka72 - tragikomické dílko..:) Celkem zábavným způsobem do sebe nasajete povědomí o tom, jak to "chodí" u tureckých bezprizorných (vyvrhelů společnosti, kteří mají i svůj vlastní hřbitov) v kulisách islamského tradicionalismu. Celých 10 minut a 38 vteřin spolu s vyhasínající činnosti mozku Leily "přičicháváte a ochutnáváte" vzpomínky na její dětství, na život v Istanbulu a jejích 5 úžasných přátel.
Ano, přátelé jsou rodina, kterou si člověk vybírá sám - díky těmto propletencům vztahů může pak přežívat i v tak "tekutém" prostředí, jakým je Istanbul a osvobodit se v "jeho vodách" i po smrti..

10.04.2021 5 z 5

Haredim Haredim Eliška Blažková

Výborné nahlédnutí do kultury, která bývala kdysi součástí i našich měst a čtvrtí. V jeruzalémské Mea Šearim, obývané charedim - nejultraortodoxnějšími židy, se doslova zastavil čas. Dodržování prastarých židovských zákonů, předpisů a tradic.. Chudobná a těsně uzavřená komunita.. Nezájem o dění v okolním světě a nesouhlas s existencí státu Izrael.. Dojem kontrastů ještě umocní černobílé provedení fotografií s krátkými popisky. Kniha je rozdělená do kapitol zobrazujících a výstižně líčících jednotlivé židovské svátky i život žen společenství, do kterého se autorka kousek po kousku snažila pronikat a několik let jej dokumentovat. Určitě doporučuji - k prohlédnutí si i přečtení!

02.04.2021 5 z 5

Sadako chce žít Sadako chce žít Karl Bruckner

Očekávala jsem více detailů z proběhlé tragédie i života po ní.. Nakonec však dávám plný počet hvězdiček za Sadačin příběh a odkaz celé knihy: Na špičce pomníku symbolické atomové bomby v Zahradě míru v Hirošimě se tyčí postava Sadako Sasaki, ulitá z bronzu. V rukou vztažených k nebesům drží zlatého jeřába. Pomyslete na své děti! Neříkejte, že je moudřejší nevypravovat dětem o tom, co se stalo! Není to moudřejší! Neboť kdo nezná nebezpečí, zahyne v něm.

20.03.2021 5 z 5

Pablo Escobar Pablo Escobar Mark Bowden

Výborný reportážní počin ze života a hlavně "lovu" na jednoho z nejslavnějších narkobaronů! Film jsem neviděla, ale knižní napětí, dobře zpracovaná fakta a odsýpající děj předčily moje očekávání.. Překvapil mne "osobnostní profil" Pabla, stylizujícího se do Robina Hooda s životní filozofii: stříbra nebo olova.. A zároveň je zajímavé pročíst se nejhorším obdobím v dějinách Kolumbie - násilí, únosy, vraždy, bombové útoky, nebetyčná korupce a výklad práva, jak se komu hodí.. To za přečtení nebo zhlédnutí filmu rozhodně stojí!

11.03.2021 5 z 5

Sláma i hedvábí: Život na japonském maloměstě před sto lety Sláma i hedvábí: Život na japonském maloměstě před sto lety Džuniči Saga

Úplně sváteční čtení - velmi krásná a milá kniha - obálka jak ručně dělaná, stránky z křídového papíru, barevné i perokresbou vyvedené ilustrace, výborný překlad...Samotný obsah je barvitým vyprávěním rodáků maloměsta Cučiury o jejich kultuře, zvycích, profesích, úmorné práci a životu, ale i zábavě minulého století.
Člověk při tom pochopí, že ne nadarmo jsou dnes Japonci se svou pracovitostí, smyslem pro detail a ohledem k tradicím i předkům průmyslovou velmocí.

24.01.2021 5 z 5

Bestie: Na migrantech nesejde Bestie: Na migrantech nesejde Óscar Martínez

Prostě nemáte na výběr-čtete dál a dál, i když litujete, že víte víc a víc..A na konci knihu pořád držíte, protože nechápete, protože to není konec-to není minulost, ale denní realita, která mimochodem před hodinou problikla v hlavních zprávách, jako zcelá neutrální info o migrantech, kteří stále překonávají Mexicko/USA hranici..
Sám autor (hluboce se skláním před odvahou a nasazením) je vám průvodcem na neuvěřitelné cestě hmatatelného strachu, zla, násilí, sadismu a smrtí, kde člověk bez toho"správného"pasu a financí nemá ani hodnotu dobytka..Představí vám nehostinná mexická prostředí džunglí, železnic, pouští, odlehlých rančů, nevěstinců, vesnic duchů a měst zločinů, zdí, drátů, divokých vod a Bestií..Seznámí vás bez rozdílů se všemi účastníky - uprchlíky, převáděči, bandity, únosci, drogovými karteli, policisty, pohraničníky, úředníky, humanitárními pracovníky..a jejich příběhy..
"Platí váš kojot výpalné..? Jestli neplatí, Pámbů mu pomáhej."

01.08.2023 5 z 5

Okolo sveta 4 - Na cestách po africkom kontinente (2. časť) Okolo sveta 4 - Na cestách po africkom kontinente (2. časť) Martin Navrátil

Už jsem´nedočkavě´vyhlížela a dočkala se - další africká dobrodružství nezklamala.. :) Opět kvituji skvělý design knihy, ukázku historických map na vnitřní straně přebalu a samozřejmě nesamozřejmou bohatou fotodokumentaci..
Velmi se mi líbil historický úvod o cestovatelích-průkopnících a povšechně příběhy z míst, kde je turistika téměř neznámým pojmem.. S tím souvisí i pro mě ´nejsilnější čtenářský zážitek´- a to Somálsko...Martine, empatizuji a klobouk klopím...
Pár ´klasických´nešvárků by se v dílku znovu našlo, ale klady vysoce převyšují, takže závěrem udávám plný počet hvězdiček :)

04.05.2022 5 z 5

Máme na víc: #jen se domluvit Máme na víc: #jen se domluvit Danuše Nerudová

Příjemné setkání se zajímavou ženou.. Nalákala mě rozebíraná témata, ale hvězdičku ubírám za častější opakování stejné látky. Taky skládám pochvalu za fajnovou předmluvu P.Pitharta..

02.01.2022 4 z 5

Místa, kam se nechodí Místa, kam se nechodí Jakub Venglář

Není to "lonely planet", ale to je v pořádku, protože splňuje, co v anotaci slibuje.. Zajímavé zážitky z cest a lidských i zvířecích setkání, tipy kol kolem cestování, hezký barvitý jazyk i myšlenky, atraktivní fotografie.. Souhrnem: příjemné čtení pro milovníky cestování :)

09.08.2021 4 z 5

Tajemství hedvábného vějíře Tajemství hedvábného vějíře Lisa See

Krásné, barvité a neradostné vylíčení "údělů" nicotnosti a bolesti žen v Číně, před dvěma stoletími.. Druhou stranou téhle "úděsné mince" jsou ale hluboká, podporující a celoživotní ženská přátelství i společenství, která v dnešní době nenacházíme..

11.07.2021 4 z 5

Okolo sveta 2 – Putovanie po Hodvábnej ceste Okolo sveta 2 – Putovanie po Hodvábnej ceste Martin Navrátil

Takže druhé knižní a opět jedinečné setkání s Martinem na cestách :) Znovu oceňují skvělou grafiku a fotky - jen mapky mi tentokrát v úvodu kapitol chyběly (seskládány hromadně na vnitřních stranách desek nejsou tak přehledné). Oproti prvnímu dílu působí cestopis celistvě, protože má svůj´začátek a konec´včetně krásné pointy - splnit si svůj dětský sen - vidět na vlastní oči Petru a nakonec i celou Hedvábnou stezku..
Potěšila mě spousta kulturních, zvykových i historicko-politických informací a zajímavosti.. Ale největší radost mi udělala střední Asie a Kavkaz! Díky pracovním vízům zdravotníka a pobytům jsem se celkem lehce dostala do zemí Blízkého východu, ovšem střední Asie a Kavkaz je pro mne stále ještě´velkou tajemnou´, proto autorovi velmi děkuji za parádní sondu..
Hvězdičku bohužel zase musím ubrat za opakující se nešvar a to opakování (v textu, v souhrnu, v popisku fotek) a´odbyté´Turecko (opravdu není třeba popisovat každou památku v Istambulu, ale jen Hagii Sofii a Pudding shop si nezaslouží..).

23.03.2021 4 z 5