IreneP IreneP komentáře u knih

Tapetář Tapetář Ema Labudová

Poslouchala jsem jako audioknihu, kterou namluvil Jan Cina. Naprosto mi k hlavnímu hrdinovi pasoval a i ostatní postavy dokázal ztvárnit odlišně a zajímavě. Děj knížky je pomalý, jde hlavně o prožitky mladého Irvinga, na kterého doma praskl homosexuální vztah a byl "vyobcován" z rodiny i města Whitby. Teď žije v Manchesteru, živí se jako tapetář, žije s dalším chlapcem a snaží se pro okolí vypadat normálně. Protože tohle je, přátelé, Velká Británie 50. let 20. století a podle místních zákonů patří homosexuálové za mříže. Velmi citlivě napsaná knížka. Jsem moc ráda, že jsem se k ní dostala.

28.06.2021 4 z 5

Cestou špendlíků nebo jehel Cestou špendlíků nebo jehel Zuzana Říhová

Knížka, na kterou člověk myslí ještě dlouho potom, co ji dočetl. Psychologický, temný, až hororový příběh podkreslený určitým folklorem a variacemi na Červenou Karkulku. Současná vesnice Podlesí je vše, jen ne obyčejná díra. A lidé v ní jsou všelijací, jen ne přátelští. Doporučuji všem, kdo mají rádi zvláštní příběhy a nevadí jim /na papíře/ trocha násilí, deprese a krve.

26.06.2021 4 z 5

Samota Christlhof Samota Christlhof Veronika Rubínková

Velice milé překvapení! Mám vlastně jen jedinou výtku, že se vyprávění mezi dobami velice střídalo a mně to místy mátlo. Jinak je příběh samoty Christlhof (Pohádka) vyprávěný ve 3 dějinných obdobích (třicetiletá válka, konec 19. stl. a 90. léta 20. století) pěkně vystavěný, mysteriózní. Postavy sympatické, uvěřitelné.

26.06.2021 4 z 5

Rozbité okno Rozbité okno C. M. Ewan (p)

Poslouchala jsem jako audioknihu a bavilo mě to. Ale chápu ty, kteří to četli, že toho přemítání hlavního hrdiny měli dost. Zápletka zajímavá, akční, dobré vysvětlení a závěr. Spokojenost.

20.06.2021 3 z 5

Trujkunt Trujkunt Petr Sagitarius

Po první povídce jsem to málem odložila, postavy byly dost nesympatické a nějak mi to úplně nesedlo. Ale naštěstí jsem dala šanci té další a už jsem se chytla. A to tak, že se chystám na pokračování.

18.06.2021 4 z 5

Správná pětka opět v akci Správná pětka opět v akci Enid Blyton

Příběh pěkně dětsky detektivní, moje první setkání se Správnou pětkou, kterou má rád můj 8letý syn. Poslouchala jsem jako audioknihu. Jen nechápu obal knihy i audioknihy. Děj se odehrává před Vánocemi a dost podstatnou roli hraje sníh. A obálky vydapají skoro letně...

18.06.2021 4 z 5

Čarodějův učeň Čarodějův učeň Otfried Preussler

Poslouchala jsem jako audioknihu a ta kouzlo a tajemno knihy ještě podtrhla. Příběh je temný a strašidelný a byla jsem zvědavá, jestli skončí dobře nebo špatně. Krabatovi jsem fandila od první chvíle. Ještě se chci podívat na film od B. Zemana, má prý také skvělou atmosféru.

12.06.2021 5 z 5

Kill Creek Kill Creek Scott Thomas

Je mi líto, že to musím psát, ale pro mě byl Kill Creek jedno velké, dlouhé, utahané zklamání.

07.06.2021 2 z 5

Šest Šest Luca Veste

Knížka mi dost připomínala Tajemství loňského léta (knižně Vím, co jsi udělala loni v létě) nebo trochu i Tajnou historii. Ale postavy byly středního věku a nakonec se jednalo o trochu složitější zápletku. Musím se přiznat, že tentokrát mě autor napálil a já skutečného vraha neodhalila. Nenudila jsem se a čtení byl dobrý relax od na přemýšlení složitější literarury.

02.06.2021 4 z 5

Kořist Kořist Darcy Coates

Myslím, že Darcy Coates udělala dobře, když si dala pauzu od duchů a napsala tenhle dost podařený thriller o pronásledování a bloudění v hlubokém lese. Dokázala vytvořit uvěřitelné schéma a postavám dala uvěřitelné povahy i jednání v krizových situacích. Knížka jsem četla jedna radost, prakticky jsem ji přečetla za 2 večery a bavila se. Pokud máte rádi podobné téma, doporučuji ještě Les sebevrahů a také Rituál (konec nic moc, ale z 85% pěkně hustá atmosféra).

31.05.2021 3 z 5

Chaloupka strýčka Toma I. Chaloupka strýčka Toma I. Harriet Beecher Stowe

Původně napsané jako literatura pro děti, podle mého názoru určitě ne pro malé děti. Popis otrokářského Jihu a života otroků a jejich pánů a paní je dostatečně realistický, abyste je jako dospělí nenudili. Moc dobře napsané a čtivé i v současnosti. Srdce se to dotýká stále.

30.05.2021 4 z 5

Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Jak mi bylo z těch podbrdských žen smutno! A to ze všech, nejen z hlavních hrdinek spjatých s muži a hospodářstvím a jednou starou, vlhkou chalupou. Cítila jsem s Mírkovou mámou, s Milkou nejvíc, Jana mi trochu lezla krkem, i když tam její podřízené chování chápu. Mojí hrdinkou byla Milka. Projela sice svůj život jako ostatní, ale u ní byla určitá snaha se své špatné volbě vzepřít. Ale úplně mě fascinovalo, že si všechny nechaly tak moc kálet od chlapů na hlavu (od tchánů, manželů, synů, spolužáků....).

22.05.2021 4 z 5

Tajemná zahrada Tajemná zahrada Frances Hodgson Burnett

Příběh, který se vysloveně hodí na počátek jara. Je tak milý! A malí hrdinové nejsou pořád hodná zlatíčka, naopak naplno předvádějí i své temné stránky. Ale všeho do času. :-) Tajemná, zakázaná zahrada všechno a (skoro) všechny mění.

08.05.2021 5 z 5

Anna z ostrova Anna z ostrova Lucy Maud Montgomery

Anna studuje na univerzitě a zamiluje se, stejně jako i její dávné i nové přítelkyně. Moc se mi líbí, jak je to vše podané. Ano, je tam romantika, ale také se to vše drží při zemi. Je to docela realistické na dobu vzniku a žánr. A postavy jsou opravdu krásně vykreslené, uvěřitelné a jako živé, ačkoli se v ději třeba jen mihnou. A je tam humor i snění. Paráda.

25.04.2021 5 z 5

Anna z Avonlea Anna z Avonlea Lucy Maud Montgomery

První pokračování Anny ze Zeleného domu. Anna se stává učitelkou ve své staré škole v Avonlea. Navíc do Zeleného domu přibudou dva sirotci, dvojčata. Skoro dokonalá holčička a kluk plný příšerných nápadů. Takže o další zábavné příběhy je postaráno.

25.04.2021 4 z 5

Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

Od doby dospívání jedna mých nejmilejších knížek. Anna byla vždycky moje spřízněná duše a je to jedna z literárních postav, u které mě mrzí, že ji opravdu nemohu potkat. Navíc v knížce miluju i popisy Avonlea a přírody. Je pro mě kouzelná.

25.04.2021 5 z 5

Sen o Zeleném domě Sen o Zeleném domě Liz Rosenberg

Zajímavá knížka, ale nějak mi trochu drhla. Snad bych si raději přečetla přímo zápisy od L.M.M., stejně jako jsem četla Deníky Virginie Woolfové. Je to pro děti od 13 let, ale forma pro ně musí být dost nezáživná. Pro tenhle věk bych to asi víc beletrizovala. Pro dospělé to je zase trochu nedotažené. Ale moc ráda jsem se o autorce Anny ze Zeleného domu, kterou miluju, dozvěděla víc. A to jsem tedy koukala, jaký měla život...

12.04.2021 4 z 5

Vítr ve vrbách aneb Žabákova dobrodružství Vítr ve vrbách aneb Žabákova dobrodružství Kenneth Grahame

Krásný, nadčasový příběh o chvástavém, namyšleném panu Žabákovi a jeho závislostech (hlavně na automobilech). Pěkně popisuje přírodu a partu kamarádů - pana Jezevce z Divokého lesa, vodní Krysu od řeky, pana Krtka a ano, pana Žabáka z Žabího hrádku. Poetické, ale také dobrodružné. Klukům se líbilo.

20.03.2021 5 z 5

Dětské zoubky Dětské zoubky Zoje Stage

Ano, ano, soužití s dětmi může být někdy děsné, i když jsou normální. A co teprve když tak úplně normální nejsou a jednoho rodiče zbožňují, zatímco ten druhý prostě stojí v cestě ke štěstí... pak to může být tak zdařené psycho jako tahle knížka.

14.03.2021 4 z 5

Duchové rodiny Folcroftů Duchové rodiny Folcroftů Darcy Coates

Taky to na mě působilo jako pro děti okolo 10 let. Pro dospělého čtenáře to bylo slabé, bez napětí a tajemna, průhledné...

09.03.2021 2 z 5