iveta3689 iveta3689 komentáře u knih

Má veselá jitra Má veselá jitra Ivan Klíma

Neslané, nemastné, dočetla jsem jen kvůli čtenářské výzvě.

04.02.2022 2 z 5

Saturn Saturn Jacek Dehnel

Zvláštní román, spíš bez děje a hlavně o pocitech. Mísí se tu střípky událostí a vzpomínek a také dojmy z obrazů. Nejvíc na mě působil (ne)vztah mezi členy rodiny, to jak byli neustále všichni naštvaní a protivní.

04.02.2022 3 z 5

Koho vypijou lišky Koho vypijou lišky Lidmila Kábrtová

V tak krátkém textu je tak hodně příběhu. A výborného.

01.02.2022 4 z 5

David Hecl: Mluví k vám kapitán David Hecl: Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Ohromně zajímavá kniha. Je to vlastně jeden dlouhý rozhovor, takže se čte velmi dobře. A nemůžete se odtrhnout. Kniha je nabitá nejrůznějšími detaily z letectví a létání, o kterých jsem nevěděla nebo o nich nikdy nepřemýšlela.

01.02.2022 5 z 5

Němé oběti Němé oběti Tim Weaver

Sérii čtu napřeskáčku, takže Healyho osud mě nepřekvapil. To ale neubralo na napětí. Zase dobrý námět, dobré zpracování, hodně mě kniha bavila.

31.01.2022 4 z 5

Přežila jsem čínský gulag Přežila jsem čínský gulag Gülbahar Haitiwaji

Strašný osud. Příšerné je to, že se to děje právě teď a není to příběh z prehistorie. A že se to asi bude dít dál, protože nikdo nemá páku to zastavit.

30.01.2022 4 z 5

Tři jablka spadlá z nebe Tři jablka spadlá z nebe Narine Abgarjan

Na můj vkus zde bylo málo uceleného děje. Prolínají se tu různé příběhy, tradice a pověry. Celkově to na mě působilo chaoticky a nijak zvlášť mě neoslovilo.

29.01.2022 3 z 5

A odkud bych asi tak byl?: Rusko očima zahraničního reportéra A odkud bych asi tak byl?: Rusko očima zahraničního reportéra Miroslav Karas

Kniha je převážně o vztahu Ruska k Ukrajině, resp. vlivu ruských představitelů na dění na Ukrajině. Přivítala bych pestřejší mozaiku, protože z ostatního textu je znát, že toho autor prožil mnoho zajímavého. Je vidět, jak obdivuje ruskou přírodu a baví ho osudy náhodných obyčejných lidí. A naopak se netají postojem k Putinovi a představitelům armády a úřadů.

27.01.2022 4 z 5

Šifra Šifra Isabella Maldonado

Dobře napsané, čte se snadno a samo. Námět je fajn. Když se povznesu nad nadlidské výkony vyšetřovatelky a padoucha, tak mě asi nejvíc vadil počet a podoba obětí. Násilí tu bylo trochu moc a zbytečně na sílu. Také motivace k činům je trochu nedotažená.

17.01.2022 4 z 5

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Jednoduché čtení, jehož zápletku i rádoby tlom před koncem odhalíte už na prvních stránkách. Ale to už vyzní z obálky a z anotace, takže pokud někomu takové knihy vadí, nemá po nich ani sahat. Děj plyne pozvolna, ale ne utahaně. Autorka má lehký, čtivý styl vyprávění, romantické dialogy nejsou nijak trapné (což nebývá pravidlem). Celkově je to milá, nenáročná kniha, která pobaví a u které si čtenář pěkně odpočine.

09.01.2022 4 z 5

Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Smutné čtení, beznadějné, ale ohromně zajímavé. Znám film podle této předlohy a stále jsem ho měla před očima. Nijak mi to ale nevadilo, příběh mě bavil, i když jsem věděla, co přijde.

07.01.2022 4 z 5

Čaroděj ze země Oz Čaroděj ze země Oz Frank Lyman Baum

Milý a magický příběh.

05.01.2022 4 z 5

Kdo ví, kde budu zítra Kdo ví, kde budu zítra Jindřich Šídlo

Styl knihy je velmi čtivý. Jde o rozhovor, takže se čte jedním dechem. Tomáš Etzler zažil spoustu věcí a umí o nich vyprávět. A důležité je i to, že Jindřich Šídlo se na ně umí zeptat. Hodně mě zaujaly i názory pana Etzlera, které umí pár slovy vysvětlit, skvěle argumentuje.

03.01.2022 4 z 5

Dějiny lidských průserů aneb Co všechno jsme podělali Dějiny lidských průserů aneb Co všechno jsme podělali Tom Phillips

Není to špatné, je to psané čtivě, líbivě. Možná bych autorův styl nazvala spíš komerčně podbízivý, ale nemyslím tím nic hanlivého. Faktů není v knize mnoho, ale to málo co tam je, je celkem zajímavé. Kniha byla fajn, ale nemusím se k ní vracet.

02.01.2022 3 z 5

Kouzelné pírko pro Gwendy Kouzelné pírko pro Gwendy Richard T. Chizmar

Parádně napsané, čte se samo. Bavily mě ty větší i menší odkazy na Kinga, skvěle to zapadlo k jeho knihám.

02.01.2022 4 z 5

Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Autorův styl je jednoduchý, líbivý, nic náročného (ve všech významech). Příběh je přímočarý a zápletka snadno uhodnutelná. Pokud se ale nesnažíte uhodnout vraha hned na první stránce a necháte se jen unášet dějem, je to zajímavé a pobaví to.

31.12.2021 4 z 5

K majáku K majáku Virginia Woolf

Toto nebyla kniha pro mne. Chápu, co na autorčitě stylu ostatní mají, ale já bych potřebovala víc děje a méně náhodných myšlenek. Často mi odbíhaly myšlenky a hůř jsem se soustředila na příběh.

28.12.2021 3 z 5

Jackie a Maria Jackie a Maria Gill Paul

Výborně napsané, čte se samo. Děj i dialogy jsou věrohodné, nijak přeplácané. Je směšné a trochu smutné, co s lidmi dokáže udělat touha po penězích a vlivu. Je zde krásně ukázáno, že si lidé komplikují život sami dokola stejnými chybami.

26.12.2021 4 z 5

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Smutná, nečte se dobře. Ale je to tím tématem, nikoliv autorčiným stylem. Ten je výborný a i když je příběh svíravý, něco stále nutí číst dál.

17.12.2021 4 z 5

Náš dům Náš dům Louise Candlish

Námět je super, ale bohužel výsledek dopadl špatně. Děj je rozvleklý, přeplácaný, vůbec neudržuje napětí. Dočetla jsem, ale nijak zvlášť se na konec netěšila.

13.12.2021 3 z 5