IYv IYv komentáře u knih

Major Pettigrew se nevzdává Major Pettigrew se nevzdává Helen Simonson

velmi laskavé pohlazení po duši.

Kuchař Kuchař Martin Suter

mě to dost zaujalo a líbilo se mi seznámení s molekulární kuchyní. Dobře namíchané ingredience :-)

02.03.2016 5 z 5

Sarum: Román o Anglii Sarum: Román o Anglii Edward Rutherfurd (p)

miluji takto silné knihy ale přiznám se, že mě Rutherfurd vždy v půlce přestane bavit. Ranné dějiny většinou zhltnu, pak to na chvíli odložím a už se těžko znovu chytám. To ovšem nic nemění na věci, že jsou to výborně napsané knihy.

Rodinné křižovatky Rodinné křižovatky Patricia Scanlan

oddechové dámské čtení

Kouzelný týden Kouzelný týden Marcia Willett

Romantika na dlouhé zimní večery, na nic si nehraje, nic nepředstírá.

Madisonské mosty Madisonské mosty Robert James Waller

tak tedy jsem jedna z mála, komu se líbila kniha o mnoho více než film.
možná to bylo tím, že jsem to četla ve správném rozpoložení manželky středního věku, která zatím jen cítí, ale ještě úplně přesně netuší, proč je tak nespokojená. Děti odrostly, manžel má svou práci a vy se točíte ve stejných kruzích...a najednou se objeví někdo, kdo jen tak fotí madisonské mosty...

Tygr pana Boška Tygr pana Boška Vítězslav Šmejc

milujeme Tygra i rodinu pana Boška. Máme doma všechny 3 díly.

Mlýn na ponorné řece Mlýn na ponorné řece Alfred Technik

dnes těžko dostupná kniha, ale výtečná. Popis objevování podzemí Macochy v historii.

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

knihu nezkousne každý, zvlášť mladší ročníky raději zkouknou film, než aby se prokousávaly teologickými pasážemi.
a to je někdy chyba, přestože film je výborný a Connery k sežrání.

02.03.2016 5 z 5

Obsluhoval jsem anglického krále Obsluhoval jsem anglického krále Bohumil Hrabal

proč sem nejde dát třeba deset hvězdiček?

Bílý Den Bílý Den Jack London

první kniha, o které jsem nahlas referovala. Pochvala a hodnocení mého učitele mě popostrčily k tomu, více o knihách přemýšlet a nenechat se strhnout obecným míněním a laciným filmovým přepracováním.
Jack London a jeho hrdinové - mládí a dychtivost!

Jako břitva Jako břitva Irene Dische

skvělá!

02.03.2016 5 z 5

Kašmírový šál Kašmírový šál Rosie Thomas (p)

mám ráda knihy, které mě donutí zjistit si nějaké reálie (v tomto případě o výrobě kašmírových šál a jejich druzích).

Heřmánkový palouk Heřmánkový palouk Mary Wesley

já jsem knihu naopak zhltla a moc se mi líbila. za mě 100%

02.03.2016 5 z 5

Emil Holub / Cestovatel – etnograf – sběratel Emil Holub / Cestovatel – etnograf – sběratel Martin Šámal

absolutní opak obrazu Emila Holuba, než jak ho známe z útržku cimrmanovského filmu:
"chystáte se letos zase do Afriky, doktore Holube?"
"nikam! už se narajzoval dost!"
Výtečná kniha, jak píšou kolegové dole. Vždycky mě udiví, jak byli ti lidé stateční a co museli prožít, zvlášť ženy, při cestování do odlehlých končin tehdy neprobádaného světa.

02.03.2016 5 z 5

Pošetilost doktora vinnetoulogie Pošetilost doktora vinnetoulogie Martin Fahrner

tato kniha mě nebývale zasáhla. Přečteno za víkend u kamen na chalupě. Muž četl nahlas, já háčkovala čepice...
ze začátku jsme se smáli, pak to začalo být trošku hořkosladké a na konci jsme oba plakali. Výpověď jedné generace, jak se nám změnil život, hodnoty a svět kolem nás.
P.S.
čteme nahlas jeden druhému dost často a je to jistý druh nádherné intimity
P.P.S.
z výpisu z knihovny jsem překvapeně zjistila, že už jsem tu knihu před lety četla, ale to si kupodivu nepamatuji.

Tata a jeho syn Tata a jeho syn Arnošt Goldflam

milé vyprávění

Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

no co, už ho to nebavilo psát, tak tomu dal rychlý konec :-) (to je samozřejmě velká ironie, já to zas tak neprožívala)

Dirigent Dirigent Sarah Quigley

ještě než jsem ji dočetla, sehnala jsem knihu Anne Reidové - Leningrad, tragédie obleženého města. S tím to dostalo ještě jiný rozměr. Ač jsem to četla v loňském parném létě, neustále mě mrazilo.

01.03.2016 5 z 5

Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving