IYv
![Lepidlo Lepidlo](https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/8322/lepidlo-hkv-8322.jpg?v=1666208598)
Tohle mě dost zklamalo. Mám ráda kluky z Leithu a Welshův způsob psaní, užívám si i vývoj a stárnutí postav v jeho knihách. Ale tady jsem se dost ztrácela a bavilo mě to úplně nejmíň.
A poznámka - je mi jasné, že v průběhu času překládají různé knihy různí lidé. Mohlo by být fajn, kdyby jednotně překládali některá jména. Terry se objevuje jako "Šťáva Terry", "Terry Limo", "Juice Terry". Ale to jen povzdech.
![Houbařka Houbařka](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366041/houbarka-2VA-366041.jpeg?v=1514725510)
nepochopila jsem.
Miluji Šumavu a houbaření, líbilo by se mi houbařit jako Sisi, toulat se celý den lesem. Ale nechtěla bych chodit 25 km v pánských, o tři čísla větších pohorkách. Asi jsem moc šťouravá, protože mám spoustu připomínek: i houby mají sezónu, na jaře rostou jiné druhy, než na podzim, tohle mi na té knize dost vadilo. Dál mi vadila spousta věcí, vztah s bratry, šílená změna u matky (pěstěná paní/kuchyňská šmudla), Ruda v hospodě, neukotvenost celého příběhu a absence nějakého vývoje. Vlastně mě to dost zklamalo.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Nohy z jílu Nohy z jílu](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251973/nohy-z-jilu-k1b-251973.jpg?v=1455981835)
posloucháno na cestách autem jako audio od Jiříka Pobuďáka ("amatér" nadmíru skvělý - Knihovna do ucha, nepřekonatelný).
Buď jsem to nečetla nebo si to nepamatuji, ale moc se bavím.
![Neonoví bohové Neonoví bohové](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495460/neonovi-bohove-mrs-495460.jpg?v=1654514651)
to byla celkem blbost...přitom zajímavé pojetí Olympu, které by mě moc zajímalo. BDSM a erotika...heh?
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Ostrov v bodě Nemo Ostrov v bodě Nemo](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250439/ostrov-v-bode-nemo-6vK-250439.jpg?v=1444243136)
Pocta knihám, pocta čtení a pocta čtenářům...
Zdánlivě chaotický děj je vlastně dost důmyslně vystavěný a čerpá z mnoha klasických děl (namátkou Doyle a Sherlok Holmes, Agatha Christie a Vražda v Orient Expresu, Verne a kapitán Nemo). Předčítání dělnicím v továrně na elektronické čtečky je výborný nápad: revoluce skrz čtení, vzdělání a poslech :-).
Knížka není pro každého, ale já zase jednou přečetla něco na jeden zátah a moc mě to bavilo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zajati v Angole - Než přišla UNITA Zajati v Angole - Než přišla UNITA](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173613/zajati-v-angole-nez-prisla-unita-173613.jpg?v=1377392258)
Jsem dost stará a únos si dobře pamatuji. Vím o některých lidech, kteří pochod absolvovali jako děti a tak mě letošní výročí (40 let) motivovalo vyhledat knížečky přímého účastníka pana Sazečka.
Jakkoliv je to událost zajímavá a drsná, knížky jsou pro mě velkým zklamáním. Je vidět, že to je amatérsky psané a vydané. Text postrádá interpunkci, obsahuje hrubky, opakování slovních spojení a větná stavba je často nesrozumitelná. Takřka pokaždé chybí čárka u slova "který" a mě to doslova rve srdce.
Celé se to moc špatně čte a je to moc velká škoda, mohl to být trhák.
Nijak nesnižuji zážitky pana Sazečka, jistě si tam všichni prožili své. Můj tchán pracoval v Africe v 70tých letech mockrát na podobně exotických destinacích - Ghana, Uganda, Libye, Egypt, JAR. Máme doma rozsáhlou dokumentaci, fotky, mapy a sbírky jak Náprstkovo muzeum. Myslím, že mám trochu vhled do prostředí i tehdejší situace. V první knize mě zarazila i tehdejší naivita pisatele...ale zpětně se to lehko soudí.
![Lotr po levici, lotr po pravici Lotr po levici, lotr po pravici](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/157149/lotr-po-levici-lotr-po-pravici-157149.jpg?v=1365151697)
Na tuhle knížečku jsem natrefila v knihovně náhodou, původně jsem ji vzala mužovi kvůli pašeráckému názvu, ale zjistila jsem, že je z milovaného Sedlčanska. Moje rodina jezdí na tohle místo od r. 1936, já sama víc jak padesát let, před nedávnem jsme v jedné vesnici koupili domek.
Vím, že Sedlčansko bylo vysídleno za druhé světové války a mělo vždycky těžký osud, náš domek se nachází vedle bývalého SS-Hofu a kus od pracovního tábora. Vím o kolaborantských nálepkách sousedů, které přežívají dodnes. Ale tahle historie kolektivizace a temných padesátých let mi zůstala utajená. Musím se okamžitě zeptat táty, co tom ví. Je s podivem, jak rychle jsme zapomněli a jak některé věci stále zůstávají někde skryty.
Je to pro mne osobně moc důležitá a krásná knížka, byť se dost těžce čte.
František Slepička zůstal záhadou až do konce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
jedna z nejlepších knih! Nutno číst u stolu, do postele je nebezpečná, nutno číst pozorně a víckrát. Krásný jazyk, hloubka a utřídění informací. Inu, pan profesor Hilský, odborník. Strašně mě bavily poznámky a jmenný rejstřík. Je to encyklopedie doby a přitom to není nijak akademicky suché.
Zařazeno v mých TOP.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pátý elefant Pátý elefant](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475/zemeplocha-paty-elefant-475.jpg?v=1237206751)
Pátý Elefant byla moje první pratchettovka. A zamilovala jsem se. Do Hlídky a do Čarodějek, do Smrtě...teď po letech jsem se dostala k audioverzi, kterou namluvil Jan Zadražil a nesmírně si to užívám. Jiný zážitek, než čtení. Objevuji zase úplně jiné roviny příběhů. Díky, Terry!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![S láskou, Eloise S láskou, Eloise](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/1367/s-laskou-eloise-whu-1367.jpg?v=1644737159)
Odložila, zjevně nejsem cílovka. Strašně mi vadily plytké dialogy a nelogičnost, jak se v tomto historickém období chovají hrdinové knihy...za mě nesmírně zbytečná kniha.
![Stříbrné kladivo Stříbrné kladivo](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46612/stribrne-kladivo-y9p-46612.jpg?v=1549128796)
moc líbilo, můj šálek kávy. Škoda, že nejsou další díly trilogie přeložené, moc by mě zajímal přechod ke křesťanství na drsném severu. I když si myslím, že je to více romantické a přikrášlené, čte se to výborně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hrrr na ně! Hrrr na ně!](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471/hrrr-na-ne-9DG-471.jpeg?v=1606680909)
Posloucháno momentálně jako audiokniha a nestačím se divit, co aktuálních zážitků v tom nacházím. Skvělý Jan Zadražil!
Poslechla jsem si Soudné sestry i Noční hlídku a konstatuji, že zážitek je úplně jiný, než ze čtení. Ale musím říct, že jsem pratchettovky přečetla cca před 15 lety. Teď si užívám dramatizaci a to jsem si vždycky myslela, že nad knihy není...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pobřežní cesta Pobřežní cesta](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455678/pobrezni-cesta-4Fl-455678.jpg?v=1602790375)
Čtu, protože mám ráda Cornwall a část popisované trasy znám. Čtu, protože mám dceru v Anglii a její partner je Angličan a čtu, protože hodně lezou po útesech a posílají mi spoustu fotek, kde jsou zavěšeni nad mořem...
Ale upřímně - nějak mě to nezasáhlo, spíš žasnu, do jak nepřipraveného dobrodružství se pustili. Fakt to asi muselo být zoufalství. K mému údivu jsem zjistila, že autorka sbírá jednu cenu za druhou a je označována za cestovatelku a spisovatelku.
Je obdivuhodné, co dokázali, držím jim palce a soucítím s jejich osudem. Ale až půjdu do Santiaga de Compostela, dám pozor, abych neopakovala jejich chyby.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Všechny pánské historky Všechny pánské historky](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377227/vsechny-panske-historlky-gXa-377227.jpg?v=1523872343)
vtipná a krásná knížka, bohatý jazyk a zvučná čeština. Opravdová lahůdka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zpátky do boje Zpátky do boje](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311391/zpatky-do-boje-eE7-311391.jpg?v=1473695364)
už tuším, proč mi můj chlap po návratu z mise v Bagdádu nic moc nevyprávěl...a proč tohle přečetl jedním dechem...a proč by se tam hned zas vrátil...
![Staré dobré časy Staré dobré časy](https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94956/stare-dobre-casy-94956.jpg?v=1320911403)
Knihu odkládám, nejlepší byl úvod, ale dál zklamání.
Jsem sice hltač všech knih o anglickém venkově a moc ráda zahradničím, ale tohle pro mě není přínosná kniha. Přijdou mi směšné rady jak si opatřit dříví, jak kosit louku a pořídit si slepice - ne snad, že by na tom bylo něco špatného. Všechno tohle dělám. Průměrného českého chataře a chalupáře nemusí nikdo nic učit.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Tobiáš Lolness Tobiáš Lolness](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108157/tobias-lolness-bIV-108157.png?v=1606509150)
chvilkama mi přišlo, že je to o Agrofertu...
teď vážně - trochu zklamaná jsem z překladu, nechápu, proč Tobiáš ždímá ponožky a teče z nich šťáva a podobné nepřesnosti se dají najít v knize často.
ale jinak je to roztomilé.
čteno vnučce 9let.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sexy vrásky a velké lásky Sexy vrásky a velké lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179191/sexy-vrasky-a-velke-lasky-179191.jpg?v=1382383015)
odloženo po pár stránkách. Je to tak prvoplánové, až to nejde číst. Slovo Gaťky mě tak iritovalo, že se mi chtělo nahlas křičet "copak tohle slovo někdo používá?!?"
![Stříbrná hvězda Stříbrná hvězda](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403271/stribrna-hvezda-Pbw-403271.jpg?v=1550316642)
Stříbrná hvězda na mě udělala dojem, že je určena pro kategorii "young adult". Jednoduše, přehledně a popisně napsaná poučná knížka.
O proti Skleněnému zámku mi přišlo, že to psal někdo úplně jiný. Byla jsem trochu zklamaná, protože zatím co Zámek byl takřka syrový a krutý, tohle byla taková americká selanka. S předvídatelným koncem...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Modlitba za Černobyl: Kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl: Kronika budoucnosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324683/modlitba-za-cernobyl-kronika-budouc-jjj-324683.jpg?v=1481879393)
nevýslovné, neuchopitelné...ten stesk po domově...po hrobech předků, po domech a zahradách. To mě dostalo snad nejvíc. Čím jsem starší, tím víc tomu rozumím. Dřív jsem si říkala - radiace, hrůza, rychle pryč...proč tomu někdo nechtěl rozumět? Jenže teď mi to dává smysl o mnoho větší.
1.května 1986 jsem byla 14 dní vdaná, ještě jsem netušila, že jsem v jiném stavu a tak jsem stála na Letné povinně v prvomájovém průvodu a kolem se šeptalo o mraku radiace. Jestli jsme si tenkrát mysleli, že jsme v nebezpečí a nikdo to nechce přiznat, tak to byl čajíček proti tomu, co se dělo v okolí Černobylu. Peklo...