iz67 komentáře u knih
Asi jsem cekal vic detektivku a min toho retrospektivniho sentimentu, ktery me dost nudil. Navic mi vadila prekombinovanost. Takze: rad jsem si poslechl, ale dalsi dily serie asi uz nedam.
Krome druhe (spolecenske) povidky, jsou zbyle tri povidky nadherne a nádherně ujeté. Hned budu muset vylovit dvd a dat si znovuzvolení znovu jeho filmy.
Čekal jsem nějakou myšlenku a ono stále medvědi. Když se objevili medvědi i ve druhé kapitole, tak jsem přestal mít trpělivost a knihu odložil.
Takový utly vycuc z etiky, který TGM následně používal při budování státu. A kterého se nám dnes sakra nedostává.
Jako každý Snyder, tak i tahle kniha vám dá hodně. Detailní rozbor toho, co se dělo mezi hranici Molotow a Ribentrop a Ruskem. I o tom, jak si SSSR privlastnil miliony mrtvých, na jejichž likvidaci se podílel.
Naprosto klíčová kniha pro pochopení toho, co se dnes (2019) na západě deje. Povinná četba.
Určitě se tam nedá se vším souhlasit. A dost často kniha klouže po povrchu, přesto je to velice inspirativní čtení.
Můj první King a asi špatná volba. Moje žena mi celý život vypráví, jak TO musela přečíst najednou , jak se bála. Ale tahle věc?....! Je to směšné, nezajímavé, rádoby drsné rozhovory k nevydrzeni, nekonečné placani o ničem. Tak Kingu, tohle bylo moje první a i poslední. ..
Zajímavé, hlavně ty nejstarší, jako zrcadlo, jake to bylo a jak to měl Topol. Na jedno přečtení je toho opravdu hodně. Davkovat postupně.
Tak jsem si musel odbýt svůj první komiksový roman a jsem docela zklamaný. Jak z textu, tak z těch maluvek. Nic mi to nedalo.
Nelehka, o to víc výživná, kniha. Kvůli Judtovi se socialistou nestanu, ale bez ohledu na to velice zajímavé čtení. Kromě spousty informací a výkladů, to v člověk vyvolává pocit, jak málo toho ví a přečetl.
Je nutno dodat, že 5 hvězd dávám hlavně proto, že to bude úžasná kniha pro lidi, kteří se o svoje okolí nezajímají a potřebují nějaký základní vhled. Já si to rád poslechl (výborná audioverze) , ale nic nového se nedozvěděl.
Tak tohle je pro mě jeden z nejlepších Murakamiů. Je to nádherná kniha o člověku, smyslu přátelství a jeho vlivu, o tom, jak se to všechno mění. A jak vnímáme sebe jinak než naše okolí. Narozdíl od jeho nejlepších knih, je navíc tahle kniha velice jednoduchá (což u těch jeho dobrých není pravidlem). Úžasný. Včetně konce, na který tady všichni nadávají!
Odsypá to, ale nemůžu říct, že bych po přečtení z toho byl na větví (jako například z Policie). Nějak jsem celou dobu tušil, že to dopadne jak dopadlo a poslední odstavce mi do očí slzy nevehnaly.
Upozorňuji, že jsem poslouchal jako audiokniha, navíc jako dramatizaci. Opět docela zklamání : banální příběh, klasický s milionem informací. Dojeli jsme na hory a byl jsem rád, že to skončilo.
Chápu cíl autora, napsat něco víc než detektivku a dotknout se nelehké historie Norska ve 2.svetove válce. Z pohledu obou stran. To protáhlo formát nad optimální délku, stále však velice dobrá audiokniha (Čermák) na dovolenou a dlouhou cestu do auta.
Pro lidi, kteří se zas tolik o věci kolem nás nestarají nebo rychle zapomínají, tak pro ně je to kniha k nezaplacení. Pro ty zbylé je to opáčko, zasazené do kontextu, s pár novými detaily.
Muj druhý Nesbo. Hezký se to poslouchá (Čermák), ale je to takový průměr plný mírných nelogicnosti a sablonek.
Čte se to jako po másle. Ale to je tak vše. Stančík je posedlý tím, jak mu příběhy lehce skáčou na papír, ale bohužel nic než příběhy beze smyslu to nejsou. Takže mě to zaclo od poloviny už dost nudit. Což se myslím stalo i autorovi. Sem tam je dobré si přečíst, co se čte samo, aby se člověk rád vrátil k tomu, co má smysl, i když je to facha.
Klasický Murakami (až na výjimky jako Norské dřevo ) opět nedosloveny, tajemný s možností hromady výkladů. Fajn.