jancapen komentáře u knih
Když by mi bylo 15, tak dám minimálně o jednu hvězdičku navíc, takhle mě to neurazilo, ale ani výrazně nenadchlo. Sérii ale určitě dočtu, jsem zvědavá, jak to se všemi dopadne a zda můj tip, kdo je Secrecy, je správný :)
Mám za sebou sérii Drahokamů a oproti ní hodnotím tuto knihu trochu níž. Přijde mi, že je trochu více zaměřená na náctileté, než Drahokamy. Nicméně i tak mě kniha nakonec pohltila, děj odsýpal, nechyběl opět vtip a myšlenka "živých" snů není vůbec k zahození. Jsem zvědavá, co autorka vymyslí v dalších dílech.
Ačkoliv sci-fi tak úplně nevyhledávám, s tímhle titulem jsem nešáhla vedle. Dlouho jsem nečetla tak chytrou a zároveň zábavnou knihu. Když se odprostíme od všech technologií a galaktického cestování, tak v ní jde hlavně o přátelství a mnohdy těžké volby. Konec mě mile překvapil.. Myslím, že se s tímto autorem nesetkávám naposledy.
P.s.: Nevím proč, ale pořád jsem si hlavního hrdinu představovala jako Toma Hankse, který si to už ale asi kvůli svému věku nezahraje.. Teď čtu, že to má být Ryan Gosling - rozhodně jsem zvědavá na filmové zpracování.
Parádní zakončení trilogie, i když jsem to nečetla poprvé, znovu mě některé pointy překvapily a některé momenty i dojaly. Je to sice dětská literatura, ale vhodná i pro dospělé s dětskou duší :). Ráda se pustím do dalších knih od autorky.
Druhý díl mě bavil snad ještě víc než jednička. Příběh má v sobě dostatek akce, děj velmi rychle ubíhá a o napětí, ani romantiku a humor není nouze. Obzvlášť jsem si oblíbila postavu Xemeriuse s jeho opravdu vtipnými a trefnými komentáři.
V tomhle případě jde u mě o rereading. Kdysi jsem tuhle knížku četla a byla jsem nadšená, teď jsem na ni narazila znovu a nadšení přetrvává. Tahle knížka se čte prostě sama (a ano může za to trochu i velký font písma :-D). Nadchlo mě téma cestování časem, historická období, do kterých hlavní hrdinka cestuje a romantická linka to všechno ještě podtrhává. Vzhůru na další díly :).
Druhý díl mi přišel tak do půlky takový zdlouhavější, nemohla jsem se nejdřív moc začíst, ale tak od té půlky do konce už děj pro mě nabral trochu spád. Občas mi taky přišlo, že se hlavní postavy nechovaly úplně logicky, spolužáky ze školy jsem si ani nemohla zapamatovat..
Pozitivně ale hodnotím atmosféru, kterou umí autorka vytvořit, roztomilou romantickou linku a "bonusy" v podobě dobových obrázků, historického okénka a dopisů Thomase a Daciany na konci.
(SPOILER) První a druhý díl mě bavil, ale třetí díl mě bohužel zklamal. Úplně se pro mě vytratilo napětí a čekání na závěrečnou bitvu bylo nekonečné, až jsem si i myslela, že už knížku odložím. Ještě ale zkusím dát autorce šanci s tou druhou sérií, kterou jsem ještě nečetla..
Ve druhém díle už sice víme, kdo je kdo, ale i tak pro mě děj a chování Lii bylo občas nevyzpytatelné. Častokrát mi přišlo jako by balancovala na laně nad propastí. Děj nicméně ubíhal a vtáhnul mě, takže jsem knihu měla přečtenou raz dva a teď už vyhlížím zakončení série.
Tahle knížka mě neskutečně bavila a proto dávám plné hodnocení. V krátkosti vypíchnu kladné a záporné body:
- místy morbidní popisy scén (ale nic odrazujícího pro fanoušky severských krimi)
+ detektivní zápletka (netušila jsem pachatele na první dobrou)
+ romantická linka (chemie mezi hlavními hrdiny fungovala a místy jsem se i nasmála)
+ dobová atmosféra a historické zasazení děje (bylo vidět, že má autorka nastudováno a nestřílela jen od boku).
Těším se na další díly :).
V knížce bylo pro mě pár nelogických momentů a občas se mi zdálo, že autorka popisuje děj dost obšírně, ale jinak nemám co vytknout. Nápad s utajením postav princ/zabiják je geniální a zatím jsem se s podobným konceptem v jiné knize nepotkala. Celkově mě příběh chytl a těším se na pokračování.
Pro mě bohužel nuda - nedočetla jsem.. Chápu, kam příběh směřoval a asi i pointu (trochu jsem přeskakovala a podváděla), ale ani ta romantická linka pro mě neměla pořádné napětí. Asi hold nejsem cílovka :-D.
Novela se nesla ve stylu Kouzla rodu Thornů, jen se ukázalo, že nejen knihy, ale i domy ožívají. Třemi slovy bych to vyjádřila takto: milé, vtipné, krátké.
Super young adult fantasy, taková pohádka, která byla na mě místy až moc akční, ale zase děj poměrně hladce ubíhal. Na knížce se mi nejvíc líbil nápad zapojit do děje oživlé knihy "grimoáry" a i spojitost čarodějů s démony mi přišla fajn.
Hlavní hrdiny jsem si oblíbila a místy se i zasmála. Oceňuji romantickou linku, která tady byla decentní a jemná, žádné desetistránkové erotické popisy, které jsou teď u jiných YA fantasy poměrně běžné. Těším se na autorčin další počin.
Knížka nebyla špatná, slovanská mytologie opravdu má něco do sebe, ale čekala jsem asi trochu víc..
Když jsem o knize navíc přemýšlela trochu víc i z pohledu, že je určená pro mládež, trochu mě mrzí, jak je v knize nastíněný motiv sebevraždy jako řešení problémů hlavní hrdinky.
Druhý díl se mi líbil o dost víc, než první. Zaujalo mě, jak se autorka vracela příběhem do minulosti a rozkryla tím mnohdy netušené informace, které se pospojovaly a propojily se zápletkou z prvního dílu.
Nebylo to špatné, ale týden po přečtení, už jsem si skoro nebyla schopná vybavit název knihy (což trochu o něčem vypovídá). Nicméně pozitivně hodnotím krásnou obálku a to, že má série jen dva díly :-D.
Původně jsem této knížce chtěla dát tři hvězdičky, ale kvůli originalitě, s jakou je napsaná, dávám čtyři. Těmi příběhy, které se tak vrstvily mi kniha připomínala cibuli. Ne každá vrstva mi "chutnala" stejně a částečně to byl i test paměti propojit si začátek a konec příběhu, ale celkově mám z knihy dobrý dojem..
V poslední době jsem měla menší čtenářskou krizi a musím říct, že mě pokračování Devátého spolku vytrhlo z letargie :-D. Radši jsem si po delší době osvěžila i první díl Devátý spolek a po dočtení Brány pekel jsem zhodnotila, že to je pro mě zatím nejlepší série od Bardugo (nejhůř hodnotím Grishu, pak Šest vran a toto je za mě top).
Nejvíc mě asi baví komplexnost a složitost zápletky, čímž pro mě není děj tak úplně předvídatelný, líbí se mi, jak se jako střípky dozvídáme i další informace z minulosti Alex a romantická linka mezi Alex a Darlingtonem je jen v náznaku, což vytváří ideální napětí. Propracované vedlejší postavy ani nemusím zmiňovat... Už se nemůžu dočkat završení série.
Jedná se o dost rozsáhlý a výpravný gamebook (1000 odkazů) s atmosférou jakoby z fantasy středověku. Hrdinou je obyčejný truhlář, kterému kdosi vypálil domov a proto se chce přesunout na jih a začít znovu.
+ úžasné popisy, které vytváří super atmosféru
+ krásné barevné celostránkové ilustrace, které kreslil sám autor
- ve městech je milion možností nakupování, předměty ale často nemají "přidanou" hodnotu a jejich odlišností je jen design, často není za co nakupovat (není moc cest, jak si vydělat peníze).
- poměrně složitý a zdlouhavý systém boje.
- příběh je na konci dost utnut, ale to je způsobené tím, že se jedná o první ze dvou dílů
Celkově gamebook hodnotím kladně a těším se na druhý díl :-).