Jara.v Jara.v komentáře u knih

Kéž bys tu byl Kéž bys tu byl Jodi Picoult

Moje první kniha od autorky a věřím, že nebyla poslední. Kniha byla čtivá a je to holt zdravotníkům v první linii a pacientům, kteří přežili covid. Je to o uvědomění si, že život nelze naplánovat, ale musí se žít. Ne všichni si však můžeme tento luxus dovolit. Byla to děsivá doba a hodně toho nenávratně změnila. Po první části jsem si sice říkala „to nemůže myslet vážně“, ale druhá část skvěle navazovala. Jen to chtělo ještě trochu víc dotáhnout do větší osobitosti.

22.07.2024 4 z 5

Vaše hospodyně Vaše hospodyně Alex Hay

Nadchla mě anotace, ale kniha samotná bohužel ne. Přišlo mi to jako jeden velký chaos. Co dělá ten a tamten a vše šlo rychle za sebou. Možná to bylo stylem psaní. Čekala jsem od knihy víc.

10.07.2024 2 z 5

Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Nevím co napsat. Při čtení jedné pracovala moje představivost a opět mi přišlo, že se Bryndza vyžívá v popisu vzhledu zavražděných. Více vyniká osobnost zločince, zločinců. Přišlo mi to na úkor Eriky a jejího osobního života. Postupně se z knihy vytrácí. Jinak je ale kniha jako vždy čtivá.

30.06.2024 3 z 5

Dvorní dáma Dvorní dáma Anne Glenconner

Příjemné, ale i smutné čtení příběhu generací lady Anne. Každý život má své a Anne překonala své obtíže opravdu s grácií a zarputilostí. Je to úctyhodná dáma, která ve svém věku neztratila pozitivní přístup k životu a téměř vždy si dokázala poradit. Měla po boku skvělé přátele. Opravdu mě kniha zaujala a samozřejmě i ta slza ukápla.

11.06.2024 4 z 5

Náhradník Náhradník Henry Charles Albert David

Dění kolem královské rodiny sleduji, ale moc nevěřím všem těm zprávám od novinářů. Obzvláště těch bulvárních. Má to být osobní zpověď, ale jediné, co se mnou pohnulo, bylo zabíjení nosorožců v Africe a rozloučení s babičkou, když zemřela. Ostatní bylo stěžování si na těžký život a utíkání k alkoholu a drogám. Oprávněné jsou jen nadávky na novináře. Nikdo z té rodiny to nemá jednoduché, ale ostatní s tím dokáží bojovat. Harry se až příliš ponořil do sebelítosti. Vztah s Meghan mu podle všeho vyhovuje, ale nemůže čekat, že když nehodlají hrát stejnou hru jako ostatní, že bude žít pořád stejně bezstarostně. I přesto doufám, že je Harry šťastný.

05.05.2024 3 z 5

Metternich kontra Napoleon Metternich kontra Napoleon Jan Halada

Troufám si říct, že pan Halada se snažil napsat knihu nezaujatě, a povedlo se. Nevyhledávám tyto knihy a čtu je spíše díky výzvě, ale dozvěděla jsem se spoustu nových zajímavých informací. Skvěle zpracováno.

01.04.2024 4 z 5

Cesta ke štěstí Cesta ke štěstí Jeho Svatost Dalajlama XIV. (p)

Zajímavá kniha s otázkami západního životního stylu Dalajlamovi. Nad knihou je potřeba strávit více času a zamyslet se, jak vlastně žijeme a chováme se jeden k druhému a zda to vše máme vlastně zapotřebí. Kniha ve mě zanechala opravdu hluboký dojem a dala mi hodně odpovědí, ale také naskočilo pár otázek.

29.01.2024 5 z 5

Pes Jejího Veličenstva a jeho mise Pes Jejího Veličenstva a jeho mise David Michie

Mám ráda Michieho knihy a ráda sleduji i britskou královskou rodinu, ale tahle kniha mě příliš neuchvátila. Styl vyprávění a celkový děj neměl příliš co nabídnout.

24.01.2024 3 z 5

Věk nevinnosti Věk nevinnosti Edith Wharton

Kniha popisující delší období běžného života skupiny lidí dané doby. Celkově docela nezáživné. Celou knihu zachránil styl psaní - kniha se četla dobře.

21.12.2023 3 z 5

My dva proti světu My dva proti světu Mattias Berg

Na knihu jsem se těšila na základě skvělé anotace, ale byl to děs. Víc k tomu nemám co dodat.

21.11.2023 2 z 5

Knihovna mého srdce Knihovna mého srdce Freya Sampson

Neurazí, nenadchne. Do půlky mě to jakž takž bavilo, ale pak nabral děj nějaký zrychlený režim a konec. Pro mě oddychový průměr.

15.11.2023 3 z 5

Agnes Greyová Agnes Greyová Anne Brontë

Nakonec se z knihy vyklubal krásný příběh. Popravdě jsem chtěla knihu odložit kvůli parchantům Bloomfieldovým. Takové zmetky, aby pohledal. Napíchnout je na rožeň a opravdu hodně pomaličku opékat, aby zjistili, jaké to je.
Agnes toho chtěla hodně dokázat a měla i patřičné odhodlání, ale byla bohužel svazována zákazy rodičů. A tím, že nebyla příliš průbojná si nedokázala zcela získávat respekt. Přesto je celý příběh dobrým příkladem fungování té doby. Kniha se četla opravdu velice dobře.

04.09.2023 5 z 5

Dvojí život Heleny Grahamové Dvojí život Heleny Grahamové Anne Brontë

Tento příběh se mi líbil a kniha se mi i dobře četla. Vyprávění ukazuje strasti a radosti té doby z pohledu dvou hlavních postav. Pro mě odpočinkové čtení.

01.09.2023 4 z 5

Spolek Jane Austenové Spolek Jane Austenové Natalie Jenner

Knihu jsem si vybrala jako odpočinkovou po trochu těžších knihách a popravdě neurazí, ale ani nenadchne. Autorka je velkou milovnicí Jane Austenové, to je z příběhu znát, ale příběh byl takový plochý a všichni žili šťastně až na věky se odehrálo v podstatě v poslední kapitole. Popisy míst byly krásné, ale horší to bylo s postavami. Nečetlo se to špatně, ale trochu propracovanější by to mohlo být.

31.08.2023 3 z 5

Kočka, která měla 60 vousků Kočka, která měla 60 vousků Lilian Jackson Braun

Hezké završení celé série. Milé, ale jako detektivku to označit nelze. Poslední díly se celkově linuly v tomto duchu. Nejvíc mě naštvala Polly, ale při její zaslepenosti a naivnosti a sobeckosti zároveň se to dalo očekávat. Jako příběh to ale plynulo dobře.

07.08.2023 5 z 5

Pět Tibeťanů Pět Tibeťanů Peter Kelder

Knihu jsem četla na doporučení a mohu ji s klidným srdcem doporučit dál. Je to sice taková jednohubka, ale skrývá v sobě opravdu hodně. Zapojuji se do cvičení.

05.06.2023 5 z 5

Pravý věřící Pravý věřící Jack Carr

Jak mě namlsal první díl, který byl sice drsný, ale úžasný, tak tenhle díl to úplně degradoval. První část jsem tak nějak brala, kdy se jednalo o útěk do bezpečí Afriky a popis přírody atd., ale druhá část už byla zbytečně rozepsaná. Až třetí část měla zase spád. Tam už se něco dělo. Doufám, že třetí díl, až vyjde, bude zase lepší.

27.04.2023 3 z 5

Kočka, která sklidila aplaus Kočka, která sklidila aplaus Lilian Jackson Braun

Žádný konkrétní zločin k přímému vyšetřování, ale přesto dej odsejpal. Dobře se to četlo a bylo to prostě milé.

01.04.2023 5 z 5

Sanditon Sanditon Jane Austen

Nádherný příběh a jsem ráda, že jsem si ho konečně přečetla. Bavil mě o to víc, že dopadl lépe, než seriál. Celkově se tento příběh řadí mezi mé nejoblíbenější knihy. Austenová navždy.

27.03.2023 5 z 5

Kočka, která věděla kudy kam Kočka, která věděla kudy kam Lilian Jackson Braun

Souhlasím s komentářem Nifredil. Tento díl byl opravdu slabší a celé čtení se hrozně táhlo, doufám, že další bude zase trochu svižnější a napínavější.

09.01.2023 4 z 5