Jara.v Jara.v komentáře u knih

Hrabě Monte Cristo I (třísvazkové vydání) Hrabě Monte Cristo I (třísvazkové vydání) Alexandre Dumas, st.

Kolikrát bylo zfilmováno ne vždy do povedené formy. Opravdu rozsáhlé a pro mě jedinečné dílo. V tomto svazku mě nejvíce zaujal začátek až po útěk z pevnosti If a hledání pokladu na ostrově Monte Christo. Edmond je hnán pomstou, ale dělá to opravdu velmi chytře. Připravuje si půdu pro důkladnou a promyšlenou pomstu svým nepřátelům. Nádherně popsaná doba, ve které se děj odehrává. Jak dříve lidé žili a jak vnímali určité aspekty života, který se jim nabízel.

22.01.2025 4.5 z 5

3x nadporučík Žilka 3x nadporučík Žilka Lubomír Popelínský

Skvělé, odpočinkové počtení. Až na výjimky, když sáhnu po některé z knih této edice, tak mě to baví. Žádné přehnané krváky a nesmyslné vyšetřování. Žilka je sympaťák a s parťákem jsou skvěle sehraný tým. A je mi sympatické, že mají oba tak akční a zároveň chápající manželky.

22.01.2025 4.5 z 5

Anna a král Anna a král Elizabeth Hand

Film nepovažuji za svůj nejoblíbenější, ale když jej dávají, tak se na jen velice ráda podívám. A díky výkonům Jodie Fosterové a Chow Yun-Fata je film opravdu nezapomenutelný. Kniha ve mě vyvolává stejné pocity a bonusem navíc na konci. To je opravdu velice dojemné. Příběh je ukázkou lásky a nenávisti, přátelství a zrady, spravedlnosti, víry a mohla bych pokračovat. Je tu romantika, drsná realita i poučení. Nemám knize co vytknout.

15.01.2025 5 z 5

Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Vtipná hra o rozdílnosti lidské společnosti, která ukazuje, že když dostane člověk příležitost a chce něco dokázat, může se podařit. Přišlo mi, že lidé z takzvané vyšší společnosti jsou mnohdy jednodušší ve svém myšlení, než lidé, kteří se musí více prát se životem. Každá doba má své, ale přijde mi, že dříve byla více klidná.

13.01.2025 4 z 5

Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Poměrně úsměvné pojednání o životě otce, který se stará o dvouletého syna. Jeho nezaujatě zaujaté rady do života pro syna docela korespondují s dnešními generacemi. Které řeší úplně vše a za všech okolností. Je to oddychovka na jeden večer s nějakým tím drobným ponaučením.

08.01.2025 3.5 z 5

Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

Kdo by chtěl žít 300 let a za jakou cenu? A kdo by na to měl mít právo? Kdo je lepší člověk? Lze to posoudit objektivně? Ze začátku mě příběh příliš nezaujal, ale ke konci už opět sváděli svůj boj lidská nadřazenost, chamtivost a další neřesti. Ale mládí nakonec vše vyřešilo. Každý ať si užívá život, který mu byl dán. Jak kvalitně a za jakých podmínek už samozřejmě záleží na podmínkách každého člověka.

08.01.2025 4 z 5

Ženská na odstřel Ženská na odstřel Martin Goffa

Moje první zkušenost s autorem v rámci čtenářské výzvy a musím říct, že to byla velice příjemná detektivka bez zbytečných brutálností. Spíše vykresluje běžné policejní a novinářské postupy nezaujaté americkou přehnaností. Děj rychle ubíhal a nenašla jsem žádná hluchá místa, která by mě nebavila.

06.01.2025 4.5 z 5

Továrna na absolutno Továrna na absolutno Karel Čapek

Dílo je děsivé svou nadčasovostí, a jako i další, i tento příběh může být aktuální v jakékoli době. Karel Čapek byl geniální ve svých úvahách a jak je dokázal zakomponovat do děje příběhu. Přesto mě zrovna tato kniha nezaujala tolik jako třeba R.U.R.

06.01.2025 4 z 5

Bídníci II. Bídníci II. Victor Hugo

Jak jsem ještě docela vydržela u prvního dílu, tak ten druhý už mě v podstatě nebavil. Ano byly krásně rozepsané veškeré bitvy nejen na bojištích, ale i v podobě lidského svědomí, ale nejpohnutější mi přišlo rozloučení Jeana Valjeana. Ano pobrečela jsem si, ale konec byl pro mě nejhezčím zakončením knihy a celého příběhu.

03.01.2025 2.5 z 5

Bídníci I. Bídníci I. Victor Hugo

Tento příběh jsem popravdě nikdy moc nemusela, ale díky za filmová a televizní zpracování. Dílo je velice rozsáhlé a vypravěč bere vše podrobně, ale také dost přeskakuje a následně se zase vrací k hlavní zápletce. V prvním díle mě nejvíc zaujal začátek a pak už se to nějak moc vleklo.

03.01.2025 2.5 z 5

Zahořanský hon / Učitelský / V pekle Zahořanský hon / Učitelský / V pekle Alois Jirásek

Milé a odpočinkové čtení, které prostě plyne. Baví mě styl psaní a použitá čeština. Bylo to chvílemi velice melancholické i přes potíže dané doby. Líbily se mi všechny tři povídky.

02.01.2025 4 z 5

18 oříšků k rozlousknutí 18 oříšků k rozlousknutí Agatha Christie

Miluji Agathu Christie a její povídky jsou prostě skvělé. Všechny je znám z televizního zpracování, ale jejich čtení mě vždy potěší. Nemám jedinou výhradu. Nejdříve byly povídky slečny Marplové a pak delší povídky s Herculem Poirotem.

02.01.2025 5 z 5

Dcery ohně Dcery ohně Barbara Erskine

Zajímavý příběh, který mě ale neuchvátil tak, jako jiné knihy od Erskinové. Je to obsáhle napsané a dokázala jsem si opět představit všechna místa. Nejvíc mě asi uchvátila postava Meryna, který už je ve třetí knize pokud si dobře vybavuji. Tato postava mě začala hodně zajímat a ráda bych se dozvěděla víc, ale zase se mi líbí to tajemno, které se kolem Meryna obestírá.

10.12.2024 4 z 5

Anděl smrti Anděl smrti Robert Bryndza

Dobrý případ a hodně mě bavil. Konec byl zase trochu nedotažený nebo spíš zůstal otevřený, ale není to úplně na škodu. V doslovu píše Robert Bryndza, že se život Eriky posouvá dál, ale v knize se to příliš neodráží. Její osobní život je pořád zmiňován jen okrajově a povrchně a naopak vyšetřování je popisováno chvílemi až příliš zdlouhavě. Erika a její tým jsou mi ale čím dál víc sympatičtí a těším se na další knihu.

27.11.2024 4 z 5

Spáčův hrad Spáčův hrad Barbara Erskine

Hezký příběh, který nebyl tak psychicky náročný, jak to u Erskinové obvykle znám z předchozích knih. Obě dějové linie mě zaujaly, ale ne natolik, abych dala plný počet hvězdiček. Nejvíc mě oslovil popis domu a okolí. Jako bych byla součástí příběhu.

25.11.2024 4 z 5

Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Pan Eben je za mě Mistr slova s úžasnými názory, které jsou mi v drtivé většině vlastní. I přes jeho profesi se snaží udržovat si odstup od sociálních sítí a technologických novinek. Lidový člověk, který se nebojí svůj názor napsat veřejně. Pane Ebene, tohle není zajímavé, tohle je úžasná kniha.

21.11.2024 5 z 5

Srdcem proti zdi Srdcem proti zdi Mariana Zapata

Nejdřív jsem si říkala, že je to pořád dokola, ale aspoň něco na odreagování. A zhruba od půlky už jsem se tak začetla, že jsem se nemohla odtrhnout. Povedená kniha, jen mi chvílemi přišla Vanessa dost natvrdlá.

20.11.2024 4 z 5

Miss Dior Miss Dior Justine Picardie

Životní příběh Catherine, který vlastně není o ní. Jelikož se o ní dochovalo jen velmi málo, je kniha spíše o jejím bratrovi a hlavně o hrdinkách odboje za 2. světové války, mezi které se Catherine řadí. Hodně jsou rozepsaná zvěrstva, která byla v té době páchána, ale také vzestup značky Dior. O Cetherine je v knize velmi málo zmínek, ale po přečtení knihy mám zcela jiný náhled na vůni Miss Dior, které byla inspirací. Byla to odvážná žena, která toho hodně zažila a přesto všechno neztratila sebe samu.

15.11.2024 4 z 5

Na pokraji temnoty Na pokraji temnoty Barbara Erskine

Neubírám Erskinové čtivost knih, ale tento příběh mě příliš nezaujal. Začátek byl dobrý, ale pak mi to přišlo pořád dokola bez většího posunu děje. A zakončení příběhu už byl také dobrý. Za mě spíš průměrná kniha.

12.11.2024 3 z 5

Nezvěstný z El Hierro Nezvěstný z El Hierro Helena Hardenová

Ze začátku mě příběh příliš nechytl. Trochu mi to připomínalo Jessicu Fletcher, ale od poloviny už to bylo trochu zajímavější. Průměrná, příjemná detektivka.

08.11.2024 3 z 5