Jara.v Jara.v komentáře u knih

Netěhotná Netěhotná Jenni Hendriks

Kniha je napsaná čtivě a přelítla jsem ji docela rychle. Bohužel asi nemám dostatečně mladého ducha, protože mi kniha nepřišla nijak vtipná. Ale objevení ztraceného přátelství a dobrodružství do neznáma - jo byla to oddychovka.

16.08.2024 3 z 5

Historie včel Historie včel Maja Lunde

Sama včelařím a nechávám včely co nejpřirozeněji fungovat. Vidím, co jsou schopni lidé udělat z nevědomosti a neuváženosti. Kniha je velice zajímavá a jednotlivé děje se navzájem propojují. Pokud vymřou včely a jiné opylovací druhy, bude zle. Pokud vymře nebo se aspoň sníží lidská populace, planeta se uzdraví.

15.08.2024 5 z 5

Nejsem jako vy Nejsem jako vy Jodi Picoult

Rozsáhlé a hodně čtivé. Fantasticky popsané pocity kluka s Aspergerovým syndromem a zároveň pocity a soužití jeho rodiny. Skvěle připravená kniha, která ukazuje společnost zase z jiného úhlu. Opravdu mě kniha dostala a hltala jsem ji až do konce.

13.08.2024 5 z 5

Vlk samotář Vlk samotář Jodi Picoult

Silný a dojemný příběh. Vlky miluju a ctím. Úryvky z jejich života mě fascinovaly. Zároveň ale autorka řeší citové dilema viny a odpovědnosti. Soudržnost rodiny a sílu potřeby přežít. Vše do sebe zapadá.
V podstatě hned od začátku mi sem tam ukápla slza, ale na konci už jsem fakt řvala. Krásná kniha, doporučuji.

30.07.2024 5 z 5

Dalajlamova kočka: Probuď v sobě kotě Dalajlamova kočka: Probuď v sobě kotě David Michie

S každou další knihou mi přijde, že je úžasnější a nechci dočíst. Tento díl byl opět krásný, poučný, uklidňující a dojemný. Snažila jsem se číst pomalu, abych vnímala a vstřebala všechna moudra, která se v textu ukrývají. Teď v sobě jen opět probudit to kotě.

30.07.2024 5 z 5

Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Krásný příběh, ale jak píše „kolacky“, je to nedotažené. Četlo se to svižně, ale jako by autor potřeboval mít knihu rychle ukončenou. Nápad a celkově láska ke knihám v tomto příběhu se mi líbila.

25.07.2024 3 z 5

Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Poslední dobou mám docela šťastnou ruku na kvalitní příběhy s podtextem k zamyšlení. I tato kniha mě pohltila. Nemohla jsem ji odložit. Byť smyšlený příběh, ale ukazuje lesk i bídu Hollywoodu v jeho největší slávě. Boj o místo ve společnosti ale i v životě. Co vše je člověk ochoten udělat, aby ochránil své blízké. Co je ještě morálně správné. Dá se to takto globálně posoudit? Nebyl to příběh plný akce, ale přesto to bylo čtivé a na konci ukápla i nějaká ta slza.

25.07.2024 5 z 5

Bretaňský příboj Bretaňský příboj Jean-Luc Bannalec (p)

Další případ komisaře Dupina opět nezklamal. Sice zdlouhavé vyšetřování, které se ale odehrává během 3 dnů, ale nádherný popis bretaně. Opět mám chuť se tam vypravit. S Dupinem je sranda, jak pořád ignoruje telefony a chce jen svoji dobrou kávu a dobré jídlo.

23.07.2024 4 z 5

Kéž bys tu byl Kéž bys tu byl Jodi Picoult

Moje první kniha od autorky a věřím, že nebyla poslední. Kniha byla čtivá a je to holt zdravotníkům v první linii a pacientům, kteří přežili covid. Je to o uvědomění si, že život nelze naplánovat, ale musí se žít. Ne všichni si však můžeme tento luxus dovolit. Byla to děsivá doba a hodně toho nenávratně změnila. Po první části jsem si sice říkala „to nemůže myslet vážně“, ale druhá část skvěle navazovala. Jen to chtělo ještě trochu víc dotáhnout do větší osobitosti.

22.07.2024 4 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Váhala jsem, zda vůbec knihu číst, že by mě asi nebavila, ale doslova mě pohltila. Velice silný příběh opuštěné malé dívenky, která dokázala přežít sama celé roky. Přesto byla stále svá a milovala a ctila přírodu. Spravedlivě chránila své právo na život a stala se respektovanou osobou.

17.07.2024 5 z 5

Vaše hospodyně Vaše hospodyně Alex Hay

Nadchla mě anotace, ale kniha samotná bohužel ne. Přišlo mi to jako jeden velký chaos. Co dělá ten a tamten a vše šlo rychle za sebou. Možná to bylo stylem psaní. Čekala jsem od knihy víc.

10.07.2024 2 z 5

Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Čtivé, ale vyšetřování mě nezaujalo tak, jako některé předchozí díly. Plus ale je, že nás autor konečně pustí trochu do soukromí Eriky, a že už z ní udělal trochu zranitelného člověka. Jinak je vyšetřovací stroj.

08.07.2024 3 z 5

Smrtící tajnosti Smrtící tajnosti Robert Bryndza

No hurá, tento díl mě zase bavil. Bylo to opravdu zajímavé. Erika je vyšetřovací stroj bez dalších zájmů, ale zase na druhou stranu fakt umí. A vyšetřování vyústilo v zajímavý konec.

04.07.2024 4 z 5

Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Nevím co napsat. Při čtení jedné pracovala moje představivost a opět mi přišlo, že se Bryndza vyžívá v popisu vzhledu zavražděných. Více vyniká osobnost zločince, zločinců. Přišlo mi to na úkor Eriky a jejího osobního života. Postupně se z knihy vytrácí. Jinak je ale kniha jako vždy čtivá.

30.06.2024 3 z 5

Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Třetí díl mě bavil víc. Erika není úplně nesympatická, ale nějak téhle sérii nemůžu pořád přijít úplně na chuť. Některé kapitoly jsem měla chuť přeskočit, protože to byl fakt psychomasakr. Je to čtivé, ale pořád dokola stejný ebo podobný scénář vyšetřování. Přesto to nevzdám a jdu do dalších dílů.

29.06.2024 3 z 5

Tichý pláč Tichý pláč Lisa Regan

Opět strhující díl. Lepší než předchozí. Děj měl pořád spád a případ byl hodně zamotaný a velice zajímavý. Tato série je s každou knihou lepší a líbí se mi, že se vše hodně motá i okolo soukromí hlavních postav a vše na sebe navazuje.

28.06.2024 4 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Tohle už opravdu ne. Jak mě nadchla Hana a Slepá mapa, tohle už mě úplně odradilo. S každou knihou, kterou čtu po těch dvou, je to čím dál větší zklamání.

26.06.2024 1 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Touto knihou jsem se spíš protrápila než pročetla. Mornštajnová to umí i lépe.
Příběh byl zajímavý, ale nesedl mi styl, jakým to bylo napsané.

26.06.2024 3 z 5

Podivná smrt Evropy Podivná smrt Evropy Douglas Murray

Tohle bych snad zařadila jako povinnou četbu. Faktické případy, co se děje a jak fungují politici a média. Aby se neřeklo, tak zavíráme oči před skutečností a trpíme falešnou humanitou. Je to hrůzné a už se to pravděpodobně nezastaví. Je to až děsivé a nevěřila jsem, že se něčeho takového dožijeme.

24.06.2024 5 z 5

Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

O maličko slabší než předchozí dva díly. Vraha jsem vytušila v podstatě hned, jak se v ději objevil. Ale souhlasím s noki2, že knihy jsou lepší a lepší. Chování Noaha a jeho sestry mi také lezlo na nervy. Celkově to ubíhalo a najednou byl konec. Jdu na další díl.

24.06.2024 4 z 5