Jara.v Jara.v komentáře u knih

Příhody z černého kufříku Příhody z černého kufříku Archibald Joseph Cronin

Velice příjemné čtení. Některé lepší a některé už méně. Krásně vykreslují život lékaře a lidí v okolí. Jejich běžné životy, trápení i radosti. Všechny příběhy na sebe navazují v osudu doktora Finleyho, který je mi velice sympatický.

11.03.2025 4 z 5

K majáku K majáku Virginia Woolf

Velmi těžký styl psaní na který jsem si úplně nezvykla, ale příběh jsem pochopila a byl opravdu velmi hluboký svými myšlenkami. Tohle Virginia umí skvěle. Jak se vnímáme navzájem, jak nedokážeme vyjádřit, co vlastně cítíme. Jak na nás působí společenské konvence. Je to téma, které je čím dál víc aktuálnější.

10.03.2025 4 z 5

151 příběhů na Stezce Českem: Dobrodružství holky s bucket listem 151 příběhů na Stezce Českem: Dobrodružství holky s bucket listem Lucie Kutrová

Kniha není o Stezce Českem jako takové. Tu napsal Martin Úbl se všemi doporučeními a informacemi. Tohle je kniha o růžové praštěné holce, která je svá a nebojí se toho. Nade všechno miluje svého psa Marvela, který je úžasňáčkový. U knihy jsem se zasmála, ale chvílemi mi lezla i na nervy. Prostě putování po stezce a zažívání dobrodružství z pohledu Holky s bucket listem.

05.03.2025 5 z 5

Dveře do léta Dveře do léta Robert A. Heinlein

Začetla jsem se bez problémů. Kocourek byl úžasný a po uspání hlavního hrdiny mi bylo líto, že to nedopadlo tak, jak bylo v plánu. Během čtení se ale ukázalo, že je vše, jak má být. Příjemné, pohodové čtení a chvílemi i vtipné. Líbilo se mi téma o cestování v čase a uspávání lidí do (snad) lepších časů. Určitě řadím knihu mezi ty povedené.

05.03.2025 4.5 z 5

Paní Dallowayová Paní Dallowayová Virginia Woolf

Pro mě velice těžká kniha na čtení. Pochopila jsem, že se postavy hodně zabývají samotnou podstatou svého bytí. Jak žijí své životy v kontrastu společnosti. Knihu je potřeba číst velmi pomalu a některé pasáže jsem si musela přečíst dvakrát.

03.03.2025 2.5 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Krásné, dojemné, poučné čtení. Příběh mě moc bavil, protože je v něm vše. Bolest, sobeckost, nenávist, láska a spravedlnost. Akorát dlouhé a krásně se to četlo.

28.02.2025 5 z 5

Jak je důležité mít Filipa Jak je důležité mít Filipa Oscar Wilde

Tento typ her mám ráda na uvolnění. Je to úsměvné, povrchní, zmatené, ale důležité je, že nakonec má mladá dáme svého Filipa. Humor v knize se mi líbil. Jaké nároky jsou kladeny na nápadníky a naopak, jak se nápadníci snaží zabavit svými imaginárními výmysly.

27.02.2025 4 z 5

Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Jako první díl ságy to není úplně poutavé. Většinou se vše motalo kolem Ciri. Musím říct, že kdyby mě nechytla první kniha povídek o Zaklínači, tak touhle knihou bych se nenadchla tolik. Přesto ságu dočtu a doufám, že se to bude zlepšovat.

27.02.2025 2 z 5

Shledání Shledání Anne Jacobs

Touto knihou jsem se vyloženě protrápila. Popis útrap postav ve válce byl napsaný velice realisticky. Melzerova rodina se však natolik rozrostla, že všechno bylo ve strašném spěchu a nikomu se nevěnovalo tolik prostoru, kolik by si zasloužil. Nejvíc mě bavilo služebnictvo domu a osud Sebastiana, který byl za opravdového hrdinu. Kdo ale potřeboval dostat po papuli byl Paul. Nedokážu říct, jaký má charakter. Působí na mě odevzdaně a zaslepeně. Je hrozně zabedněný. Za mě doufám, že toto byla poslední kniha série.

25.02.2025 2.5 z 5

I vrazi mají své dny I vrazi mají své dny Jaroslav Kuťák

Kniha mě na začátku chytla, ale postupně se děj zbytečně rozepisoval. Téma nebylo špatné vybrané, ale bylo to dost neobratně zpracované. Ti ubralo i na celkové čtivosti.

23.02.2025 2 z 5

Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

První kniha povídek mě bavila víc, ale hodně se tu probíraly otázky cti a citů. Povídky měly hloubku. Chvílemi i dost směšné, což je bonus.

23.02.2025 4 z 5

Hrabě Monte Cristo III (třísvazkové vydání) Hrabě Monte Cristo III (třísvazkové vydání) Alexandre Dumas, st.

Sladká pomsta s lehce hořkou příchutí. Chvílemi až příliš ukecané, ale stojí za dočtení. Vše je jak má. Edmond najde znovu štěstí. Sice velice rozsáhlý, ale krásný příběh. Viděla jsem několik filmových zpracování, ale žádný se ani zdaleka nepřibližuje atmosféře knihy. Dumasovy příběhy mám ráda.

19.02.2025 4.5 z 5

Star Wars: Pravé barvy Star Wars: Pravé barvy Karen Traviss

Zatím asi nejslabší díl, a to kvůli opakování nespravedlivého zacházení s klony. Osud postav je napsaný skvěle. Baví mě, jak se vyvíjí a jak se mění jejich názory. Vaua už leckdo bere na milost a z Mirda se stává miláček. Bessany také dostala větší prostor. Jen trochu více probudit děj a stále dokola neopakovat zjevné.

16.02.2025 3 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

První díl byl dobrý, ale druhý mi přijde lepší. Je sice mnohem drsnější, protože začala druhá světová válka, ale Lednická to napsala tak autenticky, až jsem měla opravdu husinu.

12.02.2025 3.5 z 5

Hrabě Monte Cristo II (třísvazkové vydání) Hrabě Monte Cristo II (třísvazkové vydání) Alexandre Dumas, st.

Edmond se plně ponořil do své role Monte Crista a spřádá své plány na pomstu. Chvílemi jsem se ztrácela ve změti postav a čekala jsem na první oběti, ale zdá se, že to bude až v další knize. Hrabě se musí velice ovládat, aby se neprozradil a je to z vyprávění znát. Tato část knihy pro mě nebyla až tak záživná, ale věřím, že zakončení bude velkolepé.

11.02.2025 3.5 z 5

Star Wars: Přímý kontakt Star Wars: Přímý kontakt Karen Traviss

Nevím, jestli bych sérii rozečetla, kdybych začala prvním dílem a ne omylem druhým, který mě bavil víc. Začátek byl dobrý, ale pak to trochu polevilo. Ale byly hezky rozepsané myšlenky klonů, když začali postupně chápat, že jejich existence není jen o výcviku a boji za republiku. Konec knihy měl zase spád.

10.02.2025 4 z 5

Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Vlastimil Vondruška

Fakt jsem se bála při čtení a hodně mi naskakovala husí kůže. První část byla faktická z už proběhlých fakt a bavila mě asi víc. Nicméně i v druhé části padlo několik mouder a bylo zajímavé sledovat psychickou změnu hlavních hrdinů. U většiny se začal projevovat pud sebezáchovy, který už v podstatě nemáme. Trochu bylo upozaděno celkové dění ve světě a na konci se jednalo hlavně o popis bitev, které pan Vondruška umí skvěle. Velice zajímavá kniha, co do faktů i případného pohledu do budoucnosti.

06.02.2025 5 z 5

Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Mrazí mě, jak nadčasově dokázal Čapek psát svá díla. Někdy mi to přijde až prorocké. Lidská hamižnost a touha po nadvládě, která se jako vždy vymkne kontrole a lidé zapláčou. Jsou hluší a slepí k varování. Mloci jsou v tomto případě zneužiti lidskou hloupostí a vypočítavostí a patřičně se za to odvděčí. Pro mě opět úchvatné dílo.

05.02.2025 5 z 5

Stalinova baletka Stalinova baletka Christina Ezrahi

Zaujala mě anotace, ale kniha je pro mě spíš zklamáním. Jsem sice nadšenec baletu, ale čekala jsem něco trochu jiného.

31.01.2025 2.5 z 5

Star Wars: Trojitá nula Star Wars: Trojitá nula Karen Traviss

Netušila jsem to, ale přeskočila jsem první díl, tak to musím dohnat. I přes malá písmenka jsem se začetla a s chutí hltala akce Nultých, Delty a Omegy. Skirata je sympaťák. Podmínky, akce i samotné postavy a jejich myšlenky byly skvěle popsány. Díky tomu se lze vcítit do postav a pochopit jejich chování. I Mird byl nakonec skvělý.

30.01.2025 5 z 5