jarynek komentáře u knih
Oproti prvnímu dílu se zde za celou knihu v hlavním ději moc neposuneme. Většina děje se točí kolem motorballu, který je zpočátku prezentován spíše jako normální sport, kde se soupeři dlouhodobě utkávají a případně postupují či sestupují do jiných lig, avšak v této knize je z toho spíše boj o konečnou eliminaci co nejvíce soupeřů. Děj je tak zajímavý především ve vedlejších liniích příběhu a hlavně na konci, kdy už skončí motorball a kdy se opět více vracíme k Salemu. Jinak technologický svět vykreslený v knihách o Alitě opět výborný, někde jsem četl srovnání s Ghost in the Shell a pro mne tedy Alita o hodně lepší.
Nechybí tomu vtip, skryté významy, poselství, hlavní duch Voltairova díla, tj. atributy, na nichž byly zasazeny předchozí díly, ale přesto mi to přišlo oproti předchozím dílům slabší. Autor chtěl zdárně ukončit všechny dějové linie, vypořádat se se všemi postavami a ještě sdělit mnohé myšlenky, což vedlo k určité zkratkovitosti. Nic to však nemění na tom, že se jedná o zdárné zakončení velmi ambiciózního projektu, který svou kvalitou výrazně překračuje hranice naší kotliny.
Pro mne trochu zklamání. Autoři rezignovali na téměř všechny postavy a děj se točí až příliš kolem Matyho (když kromě Matyho otce, z klobouku vytažené matky a nové postavy volebního lídra všichni ostatní spíše statují), přičemž všichni jednají s Matym jako s tím nejdůležitějším a jediným správným, a i samotný Maty oproti dřívějšku ztratil odstup a nestrannost. Téma voleb, různých zájmů, ovlivňování voleb, atd. je dobře popsáno, ale v předchozích dílech bylo více na čtenáři, jak si téma interpretuje, koho vyhodnotí za toho správného, resp. vše nebylo až tak černobílé. Jedná se o úvod k tématu, které je popsáno v dalších dílech, které však už u nás nevyšly. Pokud tedy budu hodnotit pouze tento díl, tak spíše průměr.
Ekho se trošku posunula - je zde méně humoru, méně erotiky. Na druhou stranu především v první části přibylo napětí, tajemna, kde při odhalování tajemství prikonů neschází žádný atribut napínavého čtiva. Druhý příběh z amerického jihu pak trochu brnká i na vážnější strunu náboženských fanatiků. Oproti předchozí knize, která částečně kopírovala schéma vyprávění z první knihy, tak v tomto pokračování dochází hlavně v prvním díle ke kompaktnějšímu vyprávění i posunutí děje. Tak snad se někdy v budoucnu dočkáme dalšího pokračování.
Povídky, z nichž některé doplňují hlavní dějovou linii a některé jsou zcela samostatné, k hlavní dějové linii se nijak nevztahující. Příběhy mi přišly trošku zkratkovité, bez větší gradace či pointy přišel rychle konec. Jako doplnění života válečného města a jednotlivých lidských osudů OK, ale ve srovnání s předchozími díly zde chybí atmosféra, která čtenáře více zasáhne.
V dalším pokračování této zajímavé série je nosným tématem otázka průmyslových konglomerátů přiživujících se na válce a na vládách vedoucích různé války. Úplně mi nesednul závěr, kdy mi nepřišlo příliš realistické, že by jednotlivec pohybující se mezi několika mlýnskými kameny, byl schopen se tak snadno vypořádat se všemi nástrahami. Ale je jasné, že v rámci potřeby pokračování série je nutno občas přivřít oči.
Sága je pořád skvělá, krásná kresba, příběh plný emocí, propletených dějových linek, velkého počtu zvláštních postav, z nichž některé se jen dějem mihnou, ale mnohé mají přesah i do dalších dílů. Jen mi to tentokráte přišlo bez větší zápletky, žádný písek do soukolí. Konec mne hodně překvapil a dává příslib do dalších pokračování. Samostatně by kniha byla za 5*, ale ve srovnání s předchozími díly hodnotím níže.
Tento díl se mi líbil o něco mále více než první. Jedná se o kompaktnější příběh než v první knze, kde šlo částečně o útržkovité seznamování s terénem. Téma vypouštění falešných zpráv, ovlivňování veřejného mínění za účelem ospravedlnění svých kroků a cesta za cílem, kdy účel světí prostředky. Vše samozřejmě zjednodušené, ale autoři s těmito tématy dobře pracují, takže děj plný napětí rychle ubíhá. Už i na na kresbu jsem si oproti prvnímu dílu zvyknul, takže spokojenost.
Pěkný komiksový životopis velkého zpěváka, který skutečně poutavě přibližuje některé hlavní momenty v jeho kariéře. Na druhou stranu právě tím, že si vybírá jen některé události, kniha předpokládá alespoň základní znalosti celého životního příběhu JC. Výborná černobílá kresba podtrhuje právě ty temné emoce, kterých si tato osobnost světové hudby i lidé v jeho okolí museli prožít nemálo. Nejvíce si mi líbil popis událostí spojených s koncertem ve Folsom Prison.
Tak nějak jsem očekával, že po minulém výborném díle, který uzavíral jednu epochu v historii Mýtů, bude tento díl spíše předělový, odpočinkový, nabírající dech na další dobrodružství. Sice první část tomu odpovídala (a spolu se závěrečnou částí s Mauglím mne úplně neoslovila), ale hlavní dějová linie byla opět skvělá. Noví záporní hrdinové, spousta emocí, hodně náznaků možných věcí budoucích, využití dosud marginálních postav. Nezbývá mi než citovat Malého jezevce "Možná, že existuje nějaký samostatný MISTR VYPRAVĚČ. Takový, který stvořil jak nás (Mýty), tak příběhy o nás", a potvrdit, že takový Mistr vypravěč v osobě Billa Willinghama skutečně existuje.
Stejně jako u prvního dílu musím ocenit odvahu pustit se do takové předlohy a především pak skutečnost, jak to autor skvěle zvládnul. Příběh nepostrádá vtip, ale i kupu nadčasových tezí, poukazujících na určitá klišé v chování lidstva v průběhu historie (především v otázce války, revoluce, …). Kresba šmrncnutá Kájou Saudkem a steampunkem pak podtrhuje čtenářovu radost z knihy. A třetí díl se blíží. Hurá
V rámci celé série se to sovám ani Smrti rodiny nerovná, ale přesto patří k tomu lepšímu. Opět skvělá kresba G Copully má nemalý podíl na celkovém vyznění knihy, například ztvárnění Jokera za mne nemá chybu. Zajímavé je i pojetí vývoje vzájemného vztahu Batmana a Jokera, směřující k cíli dostat protivníka za každou cenu. Což však má za následek, že Batman se chová občas ne zcela racionálně a zrovna toto mi úplně nesedělo. Stejně tak mne neoslovil možný nový výklad Jokerova původu. Na každý pád nechává Snyder mnoho otazníků, které zavdávají důvod pro mnohé interpratace a tak jsem zvědav, zda konec knihy je skutečně konec hry.
První část se mi celkem s přihlédnutím na stáří komiksu líbila. Ač příběh byl jednoduchý, tak to bylo poměrně čtivé, úsměvné, bavilo to. Druhá část to ale zcela zazdila. To jsem dočetl jen silou vůle. Hrozně upovídané, ale především jakoby to vypadlo z pohádky o pejskovi a kočičce, jak vařili dort. Autor skáče z jednoho nápadu na druhý, výsledný produkt je však těžko stravitelný.
Krásná černobílá kresba, která o to více vynikne na větším formátu. U mnoha obrázku jsem se zastavil a detailně si je prohlížel, zvláště pak u těch celo- či dvoustránkových. Nezanedbatelnou roli v celkovém vyznění kreseb a atmosféře příběhu pak hraje kompozice stran, kde autor opravdu nešetřil invencí. Kompozice stran je jedna z nejlepších, z níž jsem se u komiksu setkal. Samotnému příběhu pak nechybí mnohdy stísněná atmosféra a napětí střídající se se snovými výjevy. Rámec děje by snad nebylo obtížné odvyprávět, ale v detailu bych si tak jist nebyl a určitě by kniha stála za opětovné přečtení. Kresba a provedení knihy za 5*, příběh za 4*.
Autorům se podařilo v poměrně útlé knize vystihnout hlavní linii známého historického příběhu a především výborně vyzdvihnout samurajský morální kodex, odrážející se ve věrnosti, odhodlání a sebeobětování samurajů. Ocenil bych i moc pěkný obal knihy.
Příběh, který vstoupil do dějin komiksu či alespoň v rámcii batmanovského universa. Samozřejmě z dnešního pohledu již jde o velké retro, ale práce s psychologií postav, především pak Batmana, jeho vztah k Robinovi a Jokerovi, dilema pomsty, atd., určitě stojí za přečtení. Jako zajímavý bonus je v knize kopie strany, na základě níž se hlasovalo o smrti Robina. Trochu mi v obou příbězích (hlavně v tom staším) vadil politický podtext, které odrážejí dobu, v níž byly příběhy tvořeny.
Pustit se s komiksem do takových klasických děl chce odvahu. A tentokrát se to vyplatilo. Skvělá volná adaptace, kdy se autorovi podařilo vypíchnout hlavní myšlenky předlohy a přitom vytvořit osobité dílo. V druhé části knihy poukázání na nesmyslné válečné běsnění, kde lidský život nemá žádnou hodnotu. Krásná kresba, která v daném formátu knihy o to více vynikla. Např. dvoustránkové zahájení války či některé steampunkové libůstky nemají chybu. Ale nejen ony. Je dobře, že český komiks má co ukázat.
Oproti první knize, která byla strašidelnější a více tajemná, plná duchů, avšak s mnohdy rychlými konci, byly příběhy v této knize více krvavé, ale možná trochu propracovanější. Celková struktura knihy zůstala stejná jako u první knihy, takže čtenář tak nějak očekává, že povídky budou provázané s překvapivým koncem knihy. To však neubírá na čtivosti a pro dětské i dospělé čtenáře nabídne pár chvilek příjemného čtení.
Další diamant ve zcela originálním náhrdelníku se jménem Sága. Přestože autor přeskakuje ve vesmíru mezi různými světy a kosmickými loděmi a stejně tak přivádí na scénu nové postavy, aby se jich posléze rychle zbavil, působí vyprávění kompaktně a knihu jste schopni odložit až když jste na konci.
S autorovým dílem jsem se setkal již v knize Nový svět, kde mne velmi oslovil výtvarný styl. V této knize je trochu upozaděn na úkor mluveného slova, což je škoda. Na druhou stranu v kombinaci kreseb a slov autor mohl více zvýraznit detaily jednotlivých povídek a jejich fantaskna až absurdna.