javirgo komentáře u knih
Skvělá ukázka toho, jak lze napsat historický román i s humorem. Určitě vás pobaví, místy snad i rozesměje.
Hned na začátku čtení jsem knihu odložila s tím, že si musím nejprve zjistit něco více o tehdejším balkánském konfliktu, abych byla se situací v Sarajevu alespoň trochu v obraze. Dosud jsem vůbec nevěděla, že bylo Sarajevo tak dlouho obléháno. Teprve potom jsem měla chuť číst dál. Co se týče příběhu, tak ten je hluboce lidský, až dojemný. Zpracování už je trochu slabší. Hlavně konec je tak nějak rychle utnut. Ale docela se mi líbil epilog, kde autor ve zkratce popsal i osudy ostatních postav.
Po Janu Trachtovi a Tomášovi Šebkovi další z týmu Lékařů bez hranic, který se rozhodl své zážitky a zkušenosti z mise zpracovat do literární podoby. Poslouchala jsem to jako četbu na pokračování a je to stejně dobré , jako knihy předešlých dvou autorů a docela mě to i pobavilo.
Moje první kniha od T.Šebka z jeho dosavadní tvorby. Přečetla jsem se zájmem, ale když srovnám s knihou J.Trachty , která je také o práci Lékařů bez hranic, tak Tichý dech se mi líbil víc.
Tahle celá série má jen jednu vadu. Další části vycházejí s velkým časovým odstupem. Do začátku tohoto nového dílu jsem se proto nemohla hned začíst. Trvalo mě dost dlouho, než jsem se dokázala znovu orientovat v ději i v postavách. I děj této části končí za dramatických okolností a moc ráda bych sáhla po pokračování. Na to si ale bohužel musím zase nějaký čas počkat.
Klasická detektivka, které běžně nečtu a kterou jsem přečetla pouze díky ČV. Případ celkem zajímavý, ale styl psaní P.D. Jamesové mě bohužel moc nesedl. Vzhledem k tomu, že se jedná o známou autorku detektivek jsem čekala více.
Přečetla jsem od Sheldona už skoro všechno a ještě mě nic nezklamalo. První část spíše zajímavá, druhá více napínavá. Až téměř do konce jsem měla podezření na někoho úplně jiného a o to větší pak bylo moje překvapení.
Trochu slabší ve srovnání s tím, co jsem již od Sheldona četla. Téma pro mě málo zajímavé. Lara s jejím podnikáním měla zpočátku více štěstí než rozvahy a rozumu.
Moc pěkné ! Autorka dobře zvolila zajímavé a neotřepané téma. Jen mě vadilo, že jsem v textu našla dost chyb. Už se moc těším na film.
Na tuhle úspěšnou knihu jsem byla zvědavá, ale bohužel žádný velký čtenářský zážitek mi nepřinesla. Hodnotím proto jen jako průměrné.
Už skoro zapomenutá , ale ve své době byla kniha i film , natočený v roce 1974 se Steve McQueenem a Paulem Newmanem, dost populární .
Méně známá kniha, ale podle mého názoru ještě lepší než Pán přílivu. Pán přílivu si získal větší popularitu díky vynikajícímu filmovému zpracování. Je velká škoda, že nebylo dosud přeloženo do češtiny více románů tohoto autora.
Nenechte se odradit méně záživným začátkem. Od chvíle, kdy se Centaine ocitne na africkém pobřeží, je kniha již naprosto skvělá.
Na základě několika hodně zajímavých rozhovorů s Lenkou Hrabalovou, které jsem úplně náhodou našla, jsem se rozhodla přečíst tuto knihu a jsem moc ráda, že jsem jí objevila.
Dá se říci, že je to o Íránu vše, od A do Z. Obdivuji nejen autorčiny vědomosti, ale i způsob jakým je umí čtenářům předat. Vše popsáno velmi poutavě a zábavnou formou. Kniha je navíc vydána v krásném provedení a plná nádherných fotografií. O Íránu jsem dříve věděla jen velmi málo. Teď po přečtení jsem se do té země skoro zamilovala, navzdory tomu, že v dnešní době patří spíše k těm zatracovaným. Můj věk a hlavně můj zdravotní stav mě už bohužel nedovoluje cestovat a tak jsem si alespoň všechna ta popisovaná místa našla na YT a navštívila je prostřednictvím videa. Jsou krásná, stejně jako kniha.
Zajímavá kniha o událostech kolem válek v Perském zálivu v letech 1990-2010 a postojích české vlády k nim. Název knihy je hezký, ale moc toho neříká. Zato podtitul "Lekce z manipulace a servility" je hodně výstižný. Válka v Iráku byla zbytečná, nesmyslná a stála hodně životů. Škoda, že jsem neměla druhé vydání z roku 2023, které je rozšířené o další kapitoly. Od pana Belici si určitě přečtu ještě nějakou jinou jeho knihu.
Dobře namluvená audiokniha v podání Jaromíra Meduny a Jitky Ježkové s hudebním a zvukovým doprovodem. Moc hezky se mi poslouchala. Historicky
možná nepřesné, ale důležité body ze života Anežky Přemyslovny celkem sedí. Kdo ale čeká kvalitní historický román, tak si na své nepřijde. Většina děje je věnována hlavně jejímu vztahu k Jindřichovi a je psaná spíše ve stylu jednoduchého zamilovaného dívčího románku.
Z celé knihy mě bavily jen události z Afriky s příběhem Abdula a Kiah. Naopak prezidentka Pauline se svojí snahou zachránit svět mě přišla málo uvěřitelná a moc sympatií ve mě nevyvolala. Napětí knize ubírá její rozvláčnost. Tři hvězdičky dávám pouze z úcty k autorovi a jeho předešlým, zejména historickým románům.
Ve druhé části trilogie se autor již více zabývá historickými událostmi. Dějově je tato část i bohatší. Název Čekání na krále je příznačný. Marek dozrál a veškeré jeho konání je ve prospěch budoucího krále Jiřího z Poděbrad i když často na úkor svého soukromého života. Za mě až příliš velký hrdina. Poslední díl si rozhodně ještě přečtu
Nebylo to špatné, ale podle mého je kniha přeceňovaná. Téma utečenců je i v této době aktuální a nemám proto nic proti námětu. Povídání o včelaření a lásce ke včeličkám se mě během vyprávění i líbilo. Jinak mě ale styl psaní zrovna moc nesedl. Mezi bestsellery bych knihu nezařazovala.
Celá série je dost dobrá. Pan Vondruška nemá sice nijak vytříbený styl psaní, ale přesto je to celé velmi čtivé. Rodinu Prokopů jsem si hned od začátku oblíbila a prožívala s nimi bouřlivé husitské události. Zjistila jsem, že o této době vím jen velmi málo a povrchně. Čtyři části jsem přečetla, zbylé tři jsem poslouchala jako audioknihy. U těch posledních dvou jsem měla trochu problém si zařadit některé členy již hodně rozvětvené rodiny. I když je to hezky namluvené, chyběl mi rodokmen na konci knihy. Je proto lépe celé číst. S chutí si ráda přečtu i Přemyslovskou epopej