Ječmínek Ječmínek komentáře u knih

Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

U knihy jako je Zločin a trest mají podle mě čtenáři tendenci přidávat jednu hvězdičku za světově uznávanou kvalitu. Já jsem se pokusil být objektivní - a tři hvězdičky je tak akorát. Román má své plusy i mínusy. Slušný příběh, některá pěkná místa, sem tam dobré myšlenky, zajímavý konec. Ale také je to zdlouhavé a místy nudné. Předlouhé dialogy téměř o ničem. Kdyby autor po dopsání tušil, že se bude tohle dílo hodně číst ještě ve dvacátém prvním století a že bude dokonce povinnou četbou, tak by jistě polovinu balastu vyjmul (samozřejmě je to kvalitní balast, ale kdo to má číst?). A já bych pak přidal ještě jednu hvězdičku.

15.11.2013 3 z 5

Dotyk neviňátek Dotyk neviňátek Michael Dobbs

Mohl by to být dobrý příběh, ale prostě se to nějak stalo, že je to nuda.

15.11.2013 2 z 5

Primární strach Primární strach William Diehl

Podle knihy byl natočen dobrý film Prvotní strach (Richard Gere a Edvard Norton). Příběh obviněného a jeho obhájce. Pravda nemusí být vždy taková, jak se zdá. Kniha se mi líbila, zvláště vyčnívala postava Aarona Stamplera.

15.11.2013 4 z 5

27 27 William Diehl

Po přečtení velmi dobré knihy Primární strach jsem se těšil na další autorovu knihu. Ovšem přišlo zklamání. První polovina vypadala celkem nadějně, ale pak jsem narazil na velmi naivní místa. Tato kniha je prostě béčková.

15.11.2013 1 z 5

Pohádky se zvířátky (8 pohádek) Pohádky se zvířátky (8 pohádek) Vladimír Sutějev

Vtipné pohádky, více krásných obrázků, méně textu. Ne devět, ale deset dětí z deseti by ji doporučilo.

14.11.2013

Jedenadvacet polibků Jedenadvacet polibků Roald Dahl

Povídečky s pointami, černý humor, moc pěkné.

12.11.2013 4 z 5

Pán přílivu Pán přílivu Pat Conroy

Pár dobrých míst, ale jinak ukecané a nepřesvědčivé. Ta obálka mě měla odradit ... no, dobře mi tak!

01.11.2013 2 z 5

Nevinný Nevinný Ian McEwan

Čtivé, napínavé, zajímavé. Ale také prvoplánovité a divné.

22.10.2013 3 z 5

Tahle země není pro starý Tahle země není pro starý Cormac McCarthy

Pro mě trochu zklamání. Docela slušně se děj rozjel, ale postupně všechno tak nějak uvadalo. Ani šerifova zpověď - třeba o té medaili - mě nechytla za srdce. Při psaní autor určitě klimbal a pospával a bylo třeba ho polít ledovou vodou a trochu nabudit. Kromě Chigurha pak pospávaly všechny postavy. Občas i já.

22.10.2013 3 z 5

Karaj Karaj Jakov Josifovič Volček

Jo, mně se v dětství líbila.

21.10.2013

Brida Brida Paulo Coelho

Ne, ne, ne, tohle pro mě není! S Coelhem asi budu končit. Ovšem velký dík za Veroniku.

21.10.2013 1 z 5

Povídky rybářské hlídky Povídky rybářské hlídky Jack London

Rybářská hlídka se snaží přelstít ostražité a taky nebezpečné pytláky. Pro mě jedna z nejlepších knih mého mládí a nejlepší kniha od Londona.

17.10.2013

Nemova říše Nemova říše J. M. Troska (p)

Dobře napsaná trilogie. Četl jsem v dětství a moc se mi to líbilo. Je to vlastně akční příběh plný záhad. Taky dobrodružný. Docela se to vyrovná nejlepším Verneovkám. Opravdu! Nekecám!

17.10.2013

Zápas s nebem (1. - 3. díl) Zápas s nebem (1. - 3. díl) J. M. Troska (p)

Kniha plná fantazie, dobrodružství a mimozemšťanů. Jako mladíček jsem ji četl se zatajeným dechem a ještě dvakrát jsem si to zopakoval.

17.10.2013

Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela Miloš Václav Kratochvíl

Knihu jsem četl v pozdním dětství a moc moc se mi líbila.

Ember, posel věků Ember, posel věků Mark Canter

Hezká, zajímavá kniha o dívce, která se narodila o pětadvacet tisíc let později, než měla. Nezná svůj původ a má trochu komplexy ze svých výjimečných schopností. Cítí, že někde jsou "její lidé".

15.10.2013 4 z 5

Tabáková cesta Tabáková cesta Erskine Caldwell

Jsou hloupí nebo mají jen jižanskou náturu? Otec stále jen plánuje, ale skutek utek. Je pěstitelem bavlny, ale nikdy nic nevydělá. Syn si vezme kvůli autu o dvacet let starší ženu, která ještě k tomu nemá nos. A jezdí a jezdí. Až přejedou babičku. Nikdo netruchlí, stejně ji neměli rádi. Dcera uteče od svého muže, a tak mu dá otec druhou dceru. Otec vypaluje suchou trávu na poli, i když ví, že stejně nebude mít peníze na semínka. A pak se otočí vítr!

15.10.2013 3 z 5

Irčák Finn Irčák Finn Alec John. Dawson

Když jsem četl tuhle knihu, patřil jsem ještě do kategorie "děti a mládež", měl jsem rád kategorii "dobrodružné". A tak jsem si Irčáka Finna prostě musel zamilovat.

08.10.2013

Člověk obojživelník Člověk obojživelník Alexandr Romanovič Běljajev

Přestože kniha nemá valné hodnocení, stojí za přečtení. Dokonce bych řekl, že je to výborná, zajímavá, čtivá a napínavá sci-fi. Asi spíš pro mládež. Líbila se mi, i když jsem ji četl v dospělosti. Fakt jo.

24.09.2013 3 z 5

Vinnetou I Vinnetou I Karel May

Můžu přidat pohled člověka, který si Vinnetoua a Old Shatterhanda zamiloval v dětství a dospívání po shlédnutí filmů. Knihu jsem četl až v 26 letech! A musím bohužel říct, že se mi kniha nelíbila! Tím chci říct, že je možné, že mnozí z hodnotitelů jsou možná ovlivněni filmy a nostalgií a přidávají hvězdičky. Pardon, omlouvám se všem.

24.09.2013