jiri77 jiri77 komentáře u knih

Láska v době globálních klimatických změn Láska v době globálních klimatických změn Josef Pánek

Musím říci ,že mě to hned po prvních stránkách strhlo a už mě to nepustilo. Skvělý popis prostředí a atmosféry míst.Tu Indii jsem přímo cítil a to nemluvím o hodně povedeném popisu Islandu,který mě bavil z knihy nejvíce. Kniha poukazuje na nesmyslnost předsudků.
Milé překvapení,které mě bavilo.

01.04.2019 5 z 5

Beethoven Beethoven Édouard Herriot

Édouard Herriot nám popisuje život Mistra, a vše co ho inspirovalo a mělo vliv k napsání tak skvělých hudebních děl. Beethoven měl rád hodně přírodu,která hodně ovlivnila jeho tvorbu,například symfonie č. 6 F dur op. 68 „Pastorální“(má oblíbená),ale i ,,politika'' a city k lidem byli častým námětem jeho hudby. Skvělá kniha,která nám předkládá Beethovena především jako člověka. Hodně zajímavých informací a to i z pohledů jiných skladatelů a spisovatelů.

28.03.2019 5 z 5

Fryderyk  Chopin Fryderyk Chopin Tadeusz Łopalewski

Chopina rád poslouchám a jeho klavírní koncert č.2 f moll op.21 pokládám za jeden z největších klenotů klasické hudby. Chtěl jsem se něco více dozvědět o jeho životě ale tahle kniha mi toho moc nedala,málo obsáhlá kniha. Na druhou stanu nenáročné čtení u kterého jsem si pouštěl pro atmosféru hudbu tohoto velikána klavíru.

02.03.2019 3 z 5

Její život v očích panenky Její život v očích panenky Ingrid Desjours

Výborný a velmi drsný,chvílemi zvrácený ,až morbidní psychologický thriller, který skvěle popisuje chování psychicky nemocné osobnosti.Naprosto čtivá kniha a ten závěr!

04.02.2019 5 z 5

Čarodějnice: Salem, 1692 Čarodějnice: Salem, 1692 Stacy Schiff

Pustil jsem se do čtení této knihy s nadějí,že to bude dobře napsaný román a ono ne. Je to naučná literatura se vším všudy. Nepřeberný počet informací,které mě přímo zahltily,až mě ze čtení bolela hlava. Kniha není podle mě dobře napsaná,autorka přeskakuje od postavy k postavě, takže za chvíli nevíte o kom píše,a že těch postav tam je! To samé platí o přeskakování z různých míst a časových období. Velmi těžká kniha ,se kterou si musela autorka dát hodně práce a proto jí ocením hvězdou navíc.

08.01.2019 3 z 5

V pasti V pasti Michael Northrop

Jednoduchá oddechovka ,která nenadchne a ani nezklame. Je pravda ,že je někdy takové čtení občas potřeba.

31.12.2018 3 z 5

Můj soukromý nepřítel Můj soukromý nepřítel Amélie Nothomb

Tak tahle knížečka na jedno odpoledne mě naprosto pohltila a ten závěr byl naprosto parádní. Má druhá přečtená knížka od autorky a opět vysoká spokojenost.

18.12.2018 5 z 5

Sedm mínus jedna Sedm mínus jedna Arne Dahl (p)

Kniha do které jsem se nemohl začíst a chvílemi jsem se ztrácel v překombinovaném ději. Hlavní postavy si u mně příliš sympatií nezískali ,a tak v sérii pokračovat asi už nebudu.

17.11.2018 2 z 5

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Kniha mě bavila ,ale myslím si ,že mohla bít o něco kratší, příběh se mi zdál chvílemi zbytečně roztahaný. Jinak číst tuhle knihu je hodně emočně vyčerpávající, příběh je plný deprese a beznaděje ale i lásky k bližnímu, snahy pochopit a postarat se o druhé. Rozhodně kniha ,která stojí za to ,si ji přečíst.

24.10.2018 4 z 5

Švédské holínky Švédské holínky Henning Mankell

Mankella mám rád ,tak jsem se pustil do čtení holínek. Kniha mě mile překvapila a čtení o stárnoucím člověku mi sedlo. Kniha skvěle popisuje bilancování života, vztahy v rodině a soužití se sousedy na ostrovech. Depresivní nálada a vesměs špatné počasí navodí tu pravou atmosféru příběhu ,který jen tak nepustí. (Po zjištění ,že se jedná o druhý díl, jsem měl ze začátku strach ,že mi to nesedne ,ale opak byl pravdou a proto se musím ohlédnout po prvním dílu.) Akorát jedna scéna mezi otcem a dcerou byla absolutně mimo, kterou popisuje DominaCZ a dávám ji za pravdu, celkově mi to snížilo dojem z knihy a dávám o hvězdu méně.

03.10.2018 4 z 5

Domov Domov Toni Morrison

Tenká knížka ale plná bolestných témat,jako jsou traumata z války,rasismus a segregace. Příběh je podaný dost syrově a právě v tom je jeho velké plus. Kniha mě bavila ,a určitě se ještě pokouknu po dalších knihách autorky.

29.09.2018 4 z 5

A objevíš poklad, který v tobě dřímá A objevíš poklad, který v tobě dřímá Laurent Gounelle

Odpočinková a zároveň kniha ,která nutí čtenáře hledat něco v sobě samém a snažit se alespoň trochu změnit. Lehké nahlédnutí na psychologii a teologii neuškodí i když je zasazena do jednoduchého příběhu pro lepší pochopení. Kniha se mi líbila a splnila mé očekávání.

30.08.2018 4 z 5

Konec vosí sezóny Konec vosí sezóny Denise Mina

Druhý díl jsem si dal na audiu a musím říci ,že se mi líbil o něco více jak předešlý. Zajímavě podaná detektivka,kde se vrah zná od začátku a postupně se dostáváme k důvodu, co ho k vraždě vedlo. Atmosféra příběhu je ponurá,depresivní a postavy také nejsou nějak sympatické ,přesto skvělý poslech a to díky Jaromíru Medunovi.

14.08.2018 3 z 5

Byli jednou dva písaři: Bouvard a Pécuchet Byli jednou dva písaři: Bouvard a Pécuchet Gustave Flaubert

Ke knize mě dostala čtenářská výzva a hlavně seriál ,který jsem měl v dospívání hodně rád a byl jsem překvapen jak má málo společného s knihou. Kniha není špatná ,ale žádná veselá oddechovka to rozhodně není. Kniha je plná jmen vědců,spisovatelů,lékařů a vysvětlivek ,které zrovna na čtivosti nepřidají. Nakonec jsem rád ,že jsem si knihu přečetl a nakoukl pod pokličku myšlení lidí té doby a jejich vizí.

02.08.2018 3 z 5

Jeho krvavé dílo Jeho krvavé dílo Graeme Burnet Macrae

Zajímavý detektivní thriller ,který se snaží rozkrýt pachatelův motiv k vraždě. Postupně se odkrývá psychologie a povaha vraha a činy ,které ho k vraždě vedly. Musím říci ,že se to autorovy velmi povedlo a tenhle ,,dokumentární thriller'' jsem si pěkně užil. To prostředí Skotska ještě dodává na atmosféře knihy.

20.07.2018 4 z 5

Cela číslo 17 Cela číslo 17 Dominik Dán

Oddychová detektivka,která mě více bavila ze začátku, jak Puskailer vypráví svůj příběh a pobyt ve vězení. Ta druhá půle mi přišla méně záživná a už jsem ji dočetl s větším úsilím.

08.07.2018 3 z 5

Tvář strachu Tvář strachu Dean Koontz

Musím se přiznat ,že mě kniha za začátku hodně bavila ale jak tam začalo to nahánění po mrakodrapu ,tak mi to snížilo celkový dojem z knihy. Je to průměrný thriller s předvídatelným koncem. Za přečtení to ale stálo a už jsem četl i horší autorovy knihy.

29.05.2018 2 z 5

Odloučení Odloučení Katie Kitamura

Kniha plná emocí, úvah nad partnerským a společenským životem. Hlavní hrdinka je taková neznámá a pomalu odkrývá své tužby ,touhy a strach z toho,co bude dále , i to prostředí Řecka po požárech, optimismu moc nepřidá. Je pravda,že příběhu chybí čtivější děj a nějaká pointa ale přesto je to zajímavé čtení,které nutí čtenáře tak trochu popřemýšlet. Jak je napsané v doslovu knihy,Odloučení je studií frustrace.

24.05.2018 4 z 5

Podle skutečného příběhu Podle skutečného příběhu Delphine de Vigan

Kniha u níž mě druhá polovina bavila více něž ta prvá. Začátek je hodně rozvláčný a popisný,hlavně psychologie a pocity postav. Druhá půle se čte,už celkem dobře ale konci jsem byl zmatený jak to tedy dopadlo. Asi si čtenář musí vybrat sám. Kniha to není špatná ale na druhou stranu zatím nejhorší počin od mé oblíbené autorky.

16.05.2018 3 z 5

Návrat z nicoty Návrat z nicoty Martin Pistorius

Neskutečný i když vlastně skutečný příběh člověka ,který se stal otrokem vlastního těla ,ale díky odhodlání sebe samého a s pomocí nejbližších dokázal až nemožné. Kniha zdravému člověku přiblíží jak se cítí takhle postižený člověk a co vše prožívá. Martin je pro mě hrdina. Kniha u které budete znechucení chováním některých lidí ale nakonec se ukáže ,že těch lepších je na světě více a Martin si díky tomu může prožít životní štěstí.

16.04.2018 5 z 5