jirina4159 komentáře u knih
Velice neotřelý námět. Příběhy neuvěřitelné všechny, četla jsem se zájmem to přecházení ze života do knihovny a zase do života bylo zajímavé, obdiv pro spisovatelovu fantazii.
Vzhledem k tomu že je to psáno o tak odlišné kultuře, a nutnosti spisovatelky seznámit se s velkým množstvím zvyků a nezvyklého prostředí, dávám plný počet bodů. Kniha je navíc čtivá, přistupovala jsem trošku odtažitě a nakonec zvládla za pár dnů. Popisované pro nás možná až nepřijatelné chování k děvčatům a ženám, které by si žádná z nás nepřála zažít mě docela upoutalo. Možná by bylo zajímavé porovnat jak na tom byly ženy ve velkých městech, kniha pojednává o zvycích a chování na odlehlém venkově. Naštěstí je toto chování na venkově v Číně dnes už minulostí.
Kniha se dobře četla, pro mne chování hrdinky v některých situacích naprosto nepochopitelné, možná pro nedostatek osobních zkušeností nebo také žádných (například s alkoholem u manžela). Muselo ji to hodně sebrat, když se v sedmatřiceti letech pokládala za starou. Takový konec jsem naprosto nečekala, hodně vyhrocené.
Chvílemi to bylo jako příběh z červené knihovny, námět dobrý občas hodně zvláštní až nepravděpodobný, tím nechci říct že nepravdivý, ale četla jsem silnější příběhy z této doby ovšem bez romatiky a zamilování.
Vzhledem k tomu, že sama znám hodně zamotaný příběh mé spolupracovnice, tak by mě příběhy neměly překvapit, ale tyhle byly ještě složitější o takových věcech se těžko mluví a proto odivuji styl psaní, četlo se to velice dobře.
Pěkně napsané. Čte se jedním dechem. Příběh muže s velice kladným vztahem k alkoholu, který nezastírá, hlavně sobě, že si za to může sám a hledá jak se s tím vyrovnat.
Přečetla jsem docela rychle asi pro téma, které bylo tak pravdivě a přitom neokázale popsáno. Každý svým způsobem mohl prožít nebo prožil něco citově podobného ale nedokáže to tak bezprostředně popsat. Líbil se mi popis života v tehdejší Itálii místy až pro moji generaci (jsem seniorka) překvapivý.
Napínavé o drastických vraždách s nečekaným závěrem, za ten je mé hodnocení.
Velmi silný příběh, dobře prezentovaný, citový. Krásné počtení.
Příběh popsaný na stovkách stran se mi ani nechtělo číst ale jak jsem začala nemohla jsem přestat číst. Příběh byl neuvěřitelný ale dobře víme že se takové věci dějí, lítost nad hlavním hrdinou a jeho přáteli kteří se snažili mu pomoci, hnus a odpor k lidem kteří dokážou takové věci provádět. Velice ponuré!
Pustila jsem se do čtení z nedostatku nových knih nějak se mně do toho nechtělo, nemám ráda ženské romány, nakonec mě zaujalo a i líbilo, takže nelituji a docela bych i doporučila. Od této autorky jsem toho četla docela dost a vždycky byla spokojená.
Nebyla to mám první kniha u tohoto spisovatele, ale přečtená nejrychleji, docela zvláštní zápletka i některá rozuzlení, počáteční tápání v postavách, doporučila bych.
Byla jsem spokojená, příběhy ne vždy uvěřitelné a některé hůře pochopitelné (třeba povídka Odd) ale zajímavá rozuzlení.
Je to takové čtení na uvolnění, vykoukla z toho na mne kdysi oblíbená "červená knihovna" (přečetla jsem jeden román a stačilo), jen v novodobějším provedení, nicméně četlo se to samo.
Nádherně popsané co si člověk (ženy zvlášť) nedovede vůbec představit. Další nepochopitelná krutost války, která postihla jenom slabé ženy. Přečteno opravdu s velkým zaujetím.
Popisována pro obyvatele našich zemí těžká doba, tento styl psaní mě vyhovuje, hezky se čte, ale žít v té době nebylo snadné. Každá doba má svoje klady a zápory. Hned budu pokračovat ve čtení dalšího dílu.
Nedočetla jsem, i když jsem se snažila, prostě mě toto téma nezaujalo, navíc často opakované situace. Škoda ostatní knihy od této spisovatelky jsem četla s chutí.
Pokračování ve čtení historie jedné rodiny je někdy náročné. Ocenila jsem také rodokmen, lépe se to dává do souvislosti když si člověk není jistý jestli má na myslí správného čelena rodiny i když pět sourozenců na tu dobu není zase tak moc. O to víc obdivuji autora který je lidsky představuje a zároveň tu opravdu těžkou dobu, kdy lidé byli opravdu skromní jak v jídle tak v nárocích na bydlení. Těším se na další díl.
Lehká oddechovka, napsaná lehkým vtipným slohem, po Saturninovi znovu přečtena. Další jsem buď nečetla nebo zapomněla díky zaujatosti Saturninem. Budu to muset nepravit.