JitkaJak JitkaJak komentáře u knih

Nadšení touhle knihou jsem nepochopila, já ji vnímám jako slátaninu, bohužel. Jedna hvězdička za to, že jsem ji v autě vydržela (v bláhové naději vývoje k lepšímu) poslouchat skoro do půlky.

17.05.2014 1 z 5

Paměť mojí babičce Paměť mojí babičce Petra Hůlová

Pro mě naprosto skvělá kniha. Vnímám ji přesně opačně než fruitbueno. Já tam naopak tu lidskost cítím hodně moc. Geniálně vykreslené postavy mi připadají blízké, jako kdybych sama patřila do té mongolské rodiny. Vůbec jsem při čtení nevnímala, že se děj odehrává v tak strašně vzdálené zemi. Zhltla jsem knížku jedním dechem a nepochybuji, že se k ní vrátím.

17.05.2014 5 z 5

Smrt Zajdy Munroa Smrt Zajdy Munroa Nick Cave

Je to geniální kniha. Jednoduchý, prostý příběh, který spoustu čtenářů děsí. Pro záplavu úchyláren, z nichž mají oči navrch hlavy, ani nevidí, o čem ta knížka ve skutečnosti je. A že je navíc neskutečně vtipná, brilantně strhující a hodně moc opravdová. Paráda.

02.08.2013 5 z 5

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Krásná kniha. Byl by to moc dobrý film, nejmíň tříhodinový. Prásk! Ač je mi hokej úplně ukradený, úplně jsem všechny ty zvuky slyšela a atmosféru nasávala.

31.07.2018 5 z 5

Zatím dobrý: Mašínovi a největší příběh studené války Zatím dobrý: Mašínovi a největší příběh studené války Jan Novák

Kvůli téhle knížce bych měla všem ostatním odebrat 2 hvězdičky, protože se jí žádná nevyrovná. Skvělé, skvělé, naučné a současně napínavé, člověk se nemůže odtrhnout a 780 stránek zhltne jedním dechem.

04.07.2015 5 z 5

Tampa Tampa Alissa Nutting

Vtipné mistrovsky napsané dílko, které mi v mnohém připomíná Smrt Zajdy Munroa Nicka Cavea. Tou genialitou a poselstvím, co se skrývá za brilantními popisy odsouzeníhodných zvrhlostí...

20.05.2014 5 z 5

Malevil Malevil Robert Merle

Taková pohádka. Úžasně čtivá, zábavná, chytrá.

03.03.2014 5 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

No tak: Pořád jsem si myslela, že je to nějaká červená knihovna, totální brak a že něco takového přece nečtu. Ale když jsem knížku sehnala v elektronické podobě, zkusila jsem to. Super zábava v metru, ve frontě na poště, u lékaře... Ale nakonec nestačím žasnout. Ona je to legrace! Autorka je fakt geniální a ohromně vtipná! Takový balík vydělala a ještě se dobře pobavila :-). Pobavila i spoustu čtenářů, ač si to mnozí z nich nechtějí přiznat. Nesympatická naivní hlavní hrdinka? Proč? Vždyť je úplně stejná jako my všechny!

08.02.2014 3 z 5

Tichý dech Tichý dech Jan Trachta

Prostě skvělé čtení. Poutavé, drsné, současně lidské, krásné.

15.12.2013 5 z 5

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Moc dobrá kniha, ale Kukly mě zaujaly víc.

25.07.2013 4 z 5

Vzhůru - Pozoruhodná cesta k vrcholu Mount Everestu Vzhůru - Pozoruhodná cesta k vrcholu Mount Everestu Edward Michael Grylls

Moc krásně napsané! Nikdy bych nevěřila, že může být popis výstupu na vrchol hory tak čtivý.

06.12.2012 5 z 5

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Skvěle napsaný román, ale tak ujetý, že si při čtení připadám také jako blázen. Víc podobných knih snad ani nechci.

26.08.2020 4 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Tak tohle bylo divné, byť jsem knihu zhltla, nesedla mi. Nelíbil se mi styl psaní a postava Bohdany mě vysloveně iritovala.

14.02.2020 2 z 5

Kdo ví, kde budu zítra Kdo ví, kde budu zítra Jindřich Šídlo

Když se sejdou dva skvělí chlapi, které je radost číst i poslouchat.

05.01.2020 5 z 5

Jakubův cestovní deník Jakubův cestovní deník Jakub Čech

Není to literatura, ale kniha ano, a to užitečná a moc a moc inspiraivní.

18.05.2019 5 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Opět audio... První knížka se mi líbila víc, nevím přesně proč. Možná se mi to už oposlouchalo... Už mi to přijde méně vtipné. Styl putování byl naopak v téhle druhé knize mně bližší, Ladislav cestovatelsky zraje. Literárně ale - nevím, nevím. V každém případě autora stále pokládám za skvělého sympaťáka.

08.06.2017 3 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Číst by mě to nijak zvlášť nebavilo, ale poslouchám audioknihu v autě. Je parádní, čte ji sám autor a to exkluzivním způsobem. Vždy mě mrzí, když dojedu do cíle, poslouchala bych dál a dál... A mimochodem, hrozně by mě něco podobného lákalo, jen bych si musela vybrat trasu, kde není třeba chodit po frekventovaných silnicích, ta představa mě děsí. A bohužel bych svou pouť neuměla takhle krásně a vtipně popsat.

18.03.2016 4 z 5

Běhej, nebo zemři Běhej, nebo zemři Kilian Jornet

Nádherná knížka dokonale odhalující duši a způsob života jednoho současného výjimečného člověka. Kniha o posedlosti. Kdo chce být v čemkoliv první, neobejde se bez ní, v případě sportu jde asi hlavně o posedlost výkonem a vlastním tělem. Způsob, jakým to Kilian čtenáři předkládá, se mi moc líbí. Je upřímný, syrový, narcistní, dravý. Kilian si na nic nehraje, nepředstírá, že běhá pro vyšší cíle, pro lidstvo, že změní svět, nevymýšlí si nadpozemské zážitky, nedělá ze sebe osvíceného. Z těch běžeckých knížek, co jsem přečetla, je to první takhle skvěle subjektivní, podle mého názoru zatím jediná, která jde opravdu na dřeň.

24.08.2014 5 z 5

Předčítač Předčítač Bernhard Schlink

Skvělá, hodně zvláštní kniha, řadím ke svým nejlepším. Je obdivuhodné, co všechno se do tak útlé knížečky podařilo vměstnat.

21.06.2014 5 z 5

Pí a jeho život Pí a jeho život Yann Martel

Po dlouhé době jsem natrefila na opravdu skvělou knihu! Nádherná, poetická, milá, chytrá, originální! Víc takových, prosím.

30.04.2014 5 z 5