jitrnic jitrnic komentáře u knih

Hybridní politika Hybridní politika Jan Keller

Ideologický majstrštyk. Jan Keller sbalil všechny šílenosti dnešní doby do jednoho pytle a označil je cedulkou "odpůrci současného establishmentu". Gratuluji k medaili.

28.11.2021

Ztracené iluse Ztracené iluse Honoré de Balzac

Je tvrdým oříškem zformulovat, co se mi vlastně na této knize nelíbilo. Je jasné, že Balzac zamířil proklatě vysoko a hluboko, snad mi jen nevyhovovala šíře záběru – další a další postavy plus jejich hlavní a vedlejší motivy. A příliš zjevné osobní vyřizování účtů s aristokracií, novináři, kritiky, obchodníky. Závěr pro mě nebyl vyvrcholením, nýbrž tak nějak spíchnutým zakončením s odkazem na další díl Lidské komedie.

Ale v mnoha dílčích ohledech mě kniha velmi oslovila a zasáhla – hlavně ta šalba a mam pozlátkového světa na výsluní, ta nevyhnutelnost pádu do propasti opojení sebou samým... V tom je Balzac zcela mimořádný.

Neznám ostatní části Lidské komedie, třeba mé výhrady jsou liché a vše dává jako celek dokonalý smysl, kdo ví.

12.11.2021 3 z 5

Vánoce nebudou! Vánoce nebudou! John Grisham

Vydatný mainstreamový (byť s prvky komunální satiry) vánoční žvanec, který zcela bezproblémově zaplácne jedno takové unuděné odpoledne... Nebudu se pouštět do žádných povýšených uměleckých kritik, ale přeci jen si neodpustím jednu výtku ke zlomové zápletce ve druhé polovině knihy – ta je mírně řečeno přitažená za pačes...

28.04.2021 3 z 5

Civilizace a dějiny Civilizace a dějiny Miroslav Bárta

Kniha má klady i zápory všech podobně poskládaných publikací. Teze je dána víceméně dopředu, je trpělivě vysvětlena už v předmluvě. Autoři příspěvků, jistě vzdělaní a úctyhodní, se ji pak snaží naplnit. Někdo nesmírně zajímavě, běžnému čtenáři dokáže i dost rozšířit obzory či perspektivy (mně hlavně Petr Pokorný), jiný zůstal u suchopárného vědeckého výkladu, ten zase stvořil volný příspěvek na dané téma a uzavřel ho titulním, "rozumným" pohledem na současný svět, který z předchozího vyplývá jen velice přibližně.

Pokud se někdo trápí smyslem dějin a podstatou současného světa, nedostane odpověď o nic méně povrchní, než nám nabízejí dnes a denně média. Pokud se chce někdo "pouze" vzdělat, jistě si zde svoje najde a bude spokojen.

18.04.2021 4 z 5

Loučení k panně Loučení k panně Ludvík Vaculík

Audio verze – výborný autorův přednes a nejelegantněji a nejkulantněji vykreslené intimní scény, jaké jsem snad dosud v literatuře zaregistroval. Výrazný sebeironický podtón, který je značně dvojsečný. Sebe-ironie, tento sebe-obranný mechanismus tu slouží jako v mnoha jiných případech coby ospravedlnění k brutálně sebe-střednému pojetí díla.

16.02.2021 3 z 5

Zvrácený osud Zvrácený osud Si Tung (p)

Nedokážu pochopit absurdní jednání postav, ani ještě absurdnější náhody. Připadá mi to spíš jako samoúčelnost a oslí můstky, než jako umělecká licence. S mravním vyzněním rovněž nesouhlasím, těžko ale můžu autorovi upírat nárok na jeho hodnotový systém. Bezbřeze materiální touhy plynou snad z odlišného prostředí, které mi asi nepřísluší hodnotit, rozpačitě tak nad knihou krčím rameny.

07.02.2021 3 z 5

Dějiny USA Dějiny USA Allan Nevins

Dějiny USA z překvapivé perspektivy vzniku a zániku ideálů, světlých i temných stránek americké národní povahy, kapitalismu i imperialismu, vlastně celé moderní společnosti. Ani nevadí, že se kniha omezuje na období od počátku evropské kolonizace a končí na začátku nástupu USA jako absolutní světové velmoci, tedy po 2. světové válce (kdy byla pravděpodobně napsána?).

Česká edice je plná chyb a překlepů.

18.12.2020 5 z 5

Dáma s kaméliemi Dáma s kaméliemi Alexandre Dumas, ml.

Je to pěkný příběh, pěkně napsaný. Já osobně s postojem autora nesouhlasím. Hlavní dvě postavy pro mě nepřestanou být ničím jiným než sobeckými nedospělými dětmi (a kdo z nás nebyl, ale většina z nás se dokáže sebekriticky ohlédnout), byť Dumas ml. do závěru našrouboval jakési sebeobětování. No jo, holt jsem starý.

03.11.2020 3 z 5

Ideální manžel Ideální manžel Oscar Wilde

Autorův typický styl - elegantní a duchaplné nic. Postavy zpočátku kouzelně cynické a sarkastické procházejí spíše nepravděpodobným vývojem, příběh je pak korunován ještě méně pravděpodobným závěrem.

31.10.2018 3 z 5

Na břehu dnů Na břehu dnů Karel Čapek

Cenné především jako dokument doby, s údivem zjišťujeme, kolik dnešních nešvarů bujelo už za oné bájné první republiky, dokonce v dobách jejího největšího rozkvětu! Že byli lidé v průměru stejně hamižní, ulhaní a sobečtí jako dnes. A také že nedotknutelný ideál Čapek (podobně jako třeba Peroutka) stvořil i dost článků i myšlenek při nejmenším podivných.

29.05.2018 5 z 5

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Byl bych rád, kdyby se autor pustil i do ambicióznějšího psaní, protože na to talent podle mě má jako možná nikdo další z mladých spisovatelů (které znám, samozřejmě důležitý dodatek). Cestování a cestopisy jsou bezva, ale bylo by škoda při jeho talentu a vzdělání nerozšiřovat sobě i nám obzory (nejen ty geografické).

20.01.2018 4 z 5

Svět včerejška Svět včerejška Stefan Zweig

Stefan Zweig měl především svoji hrdost - na postavení, kterého docílil výhradně napřed svým vzděláním a posléze svojí tvorbou té nejvyšší kvality (kolik dalších takových je...). To mu umožnilo přátelit se prakticky se všemi významnými (opět zdůrazňuji, SKUTEČNĚ významnými) umělci, kterých si vážil. S umělci minulosti ho pojila sbírka jejich autografů.

To, co ho dohnalo k sebevraždě, bylo svržení z tohoto piedestalu, na který se sám vypracoval.

Toť moje polemika s oficiální verzí o jeho sebevraždě.

Knihu nehodnotím, čekal jsem něco jiného, ale to není autorova chyba.

19.08.2024

Tabatěrka z Bagomba Tabatěrka z Bagomba Kurt Vonnegut Jr.

Není to taková psina jako Mistrovy romány, není to tak sžíravě sarkastické a krutě trefné, přesto byla četba velkým zážitkem. Vzdor tomu, co Vonnegut v předmluvě o svých vlastních povídkách tvrdí, nebyly pro mě ani zdaleka předvídatelné, skoro pokaždé se děj ubíral jinudy, než jsem očekával (i víckrát v jedné povídce).

Z mnoha stran povzbudivé pro všechny, kdo by se chtěli vrhnout do psaní.

18.02.2024 5 z 5

Erik Erik Terry Pratchett

Pokud neočekáváte mistrovské vrcholné dílo (za mě například Malí bohové), jen potřebujete rychle ukojit hlad po svém oblíbeném autorovi (tedy skutečně rychle, lze to přečíst za jeden večer, značnou část z už tak tenké knihy tvoří tentokrát poněkud méně povedené ilustrace), budete spokojeni. Do vlaku či na chalupu perfektní, jen za rok už o té knize nebudu vědět.

12.09.2023 3 z 5

Erik Erik Terry Pratchett

12.09.2023 3 z 5

Vekslák Vekslák Pavel Frýbort

Po přečtení spalte. Jedna z mála knih, kterou jsem po přečtení bez výčitek svědomí hodil do starého papíru. Škvár ze sklonku socialismu. Nostalgii po této době chápu, ale nesdílím. Snad měla kniha působit varovně ve stylu Johnovo literárně podobně kvalitního Mementa. Spíš se za mě spíš svezla na tehdy zvedající se vlně fascinace vším nemorálním a skrz naskrz materialistickým.

08.07.2023 1 z 5

Výpravy do divočiny: Dobrodružství mladého přírodovědce Výpravy do divočiny: Dobrodružství mladého přírodovědce David Attenborough

Literárně je to strašně slabé, snad až na výpravu na Borneo a Komodo. K tomu ty malé rozmazané fotky... Exotické kraje tak pro mě i po přečtení této knihy zůstávají stejně vzdálené jako byly. A Mr. Attenborough je pro mě dál poněkud záhadným fenoménem.

24.06.2023 3 z 5

Koule Koule Terry Pratchett

To, co vidíme, to ve skutečnosti nevidíme. Čas je jenom v naší hlavě, která je souborem příběhů, které nám nakukali naši předci. A tak dál. Kdo si troufá rozebrat svoje vnímání na molekuly...
Zatímco první díl byl příjemný svým zpochybněním všech možných myslitelných dogmat, druhý se zvrhává v ultramaterialistické popření všeho, co nás přesahuje.
Jsou to myšlenky komplikované a většinou i hluboké, ale dovolím si autorům oponovat – nevíme o žádném objektivnějším přijímači vnějšího světa než je náš vlastní mozek, z logiky věci ani žádný jiný nemáme šanci poznat. Tuto knihu stvořily stejným způsobem "omezené" mozky. Ústřední myšlenka se tak točí v kruhu.
Ani s myšlením se to nesmí přehánět.

02.03.2023 3 z 5

Ad acta Ad acta Patrik Ouředník

Brilantně napsaná pitomost. A jinak posmívat se zemi, ve které se narodil a překládat to do cizích jazyků, nepovažuji za zcela správné, to jen na okraj.

21.07.2022 4 z 5

Na úsvitě nové doby Na úsvitě nové doby Jaroslav Žák

Groteska z maloměsta o tom, jak se lid ujal vlády, funkcí, kapitalistických i jiných majetků a jak zatočil s třídními nepřáteli. Jak vznikaly novodobé elity, co se stalo s těmi starými a jak to všechno mohlo projít.

Zacházení Jaroslava Žáka s rodným jazykem je naprosto bravurní, díky čemuž jsou zločiny, čistky a týrání vlastně veliká legrace, aniž by člověk zároveň nekroutil hlavou s otevřenou hubou.
¨
Akční scény jsou podstatně slabší, bohužel jimi kniha tak nějak vrcholí, čímž u mě ztrácí na absolutnosti.

25.03.2022 4 z 5