Jitty82 Jitty82 komentáře u knih

Aniho papyrus - Nejkrásnější egyptská kniha mrtvých Aniho papyrus - Nejkrásnější egyptská kniha mrtvých Jaromír Kozák

Tuto knihu jsem si vybrala, jelikož toto téma mě zajímá a Staroegyptská civilizace je mi blízká. Jako jedna z nejstarších a nejdéle trvajících civilizací nabízí neuvěřitelné vědomosti. Díky jednotě tohoto národa a úctě k tradicím se zde vyvinulo právo, náboženství a samozřejmě i literatura. V jiných částech světa se kultura stovky let předávala pouze ústně, avšak na severu Afriky začala být zapisována do kamene a papyru a Egypťané tuto schopnost dokonce povýšili na umění. Písmo bylo považováno za dar od boha moudrosti Thovta a číst a psát uměli pouze kněží a speciálně vyškolení písaři. Během jejich tisíciletého vývoje vynalezli nejrůznější typy dokumentů. Většinu těchto textů sice pohřbil čas, ale i samotná špička ledovce, kterou archeologické expedice každým rokem objevují, nám odkrývá neuvěřitelnou, ztracenou a znovu objevenou moudrost.

Egyptská kniha mrtvých popisuje cestu duše po smrti, osvobození se od pozemského života a vstup do sféry božského světa, do oblasti světla. Pro starodávné Egypťany smrt nebyla koncem pro duši, nýbrž začátkem její poutě do země, z níž přichází Re.

09.10.2020 5 z 5

Manon Lescaut Manon Lescaut Vítězslav Nezval

“Manon je motýl, Manon je včela...”

Neuvěřitelně dojemně napsané dílo, které musí chytnout za srdce opravdu každého čtenáře. Dílo plné milostných citů a vyznání. Verše zní velice krásně.
Manon mě úplně pohltila.

24.04.2019 5 z 5

Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

Opět výborně napsáno. S každou další knihou jsou případy promyšlenější a napínavější. Tahle série je velmi vydařená a je sázkou na jistotu!

29.01.2020 5 z 5

Krvavé jahody Krvavé jahody Jiří S. Kupka (p)

Neskutečně silný příběh zpracovaný na základě vyprávění paní Věry Sosnarové, která o minulosti mlčela jako hrob. Ani její manžel Václav nevěděl o 19 letech, které Věra i Naďa trpěly v gulagu. Hitlera viděla, Stalina zažila.
Vyprávění, nad kterým tuhne krev v žilách hrůzou, co je možné spáchat na nevinných lidech.
Děkuji paní Sosnarové, že našla odvahu předat své vzpomínky dalším generacím, abychom nezapomněli.

24.04.2019 5 z 5

Introvertka v hlučném světě Introvertka v hlučném světě Deborah Tung

Pokaždé mě ohromně potěší, když najdu knížku, která nějakým způsobem rezonuje s mými pocity, které v danou chvíli řeším. Při čtení komiksu jsem měla pocit, jak kdyby ho autorka opisovala z mého života.

06.05.2020 4 z 5

Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Kniha plná lidské moudrosti, skromnosti, humoru i úcty k životu i lidem. Rozhodně potěší a zahřeje duši.
Z. Czendlik je upřímný člověk s velkým srdcem.

16.12.2019 5 z 5

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Je to má první kniha od tohoto autora. Jako oddechové čtení paráda. Málokterá knížka mě donutí smát se při čtení nahlas. Pokud se chcete pobavit, nešlápnete s ní vedle.

09.05.2019 4 z 5

Zlomení andělé Zlomení andělé Gemma Liviero

Dojemný a fascinující příběh plný bolesti, strachu, ale i odvahy a laskavosti. Skvělá kniha, doporučuji každému.

02.08.2018 5 z 5

Most přes navždy Most přes navždy Richard David Bach

Romantické a duchovně povznášející.

JSEM. JSI! A LÁSKA JE VŠECHNO, NA ČEM ZÁLEŽÍ!

Pokud máte rádi Bachovy knihy, tahle vás určitě potěší.

25.09.2020 5 z 5

Pokrevní pouta Pokrevní pouta Angela Marsons

Kim opět nezklamala. Výborná kniha, kterou neodložíte, dokud nedočtete.

02.08.2018 5 z 5

Ďábelské hry Ďábelské hry Angela Marsons

Další úžasný díl se skvělou Kim. Kdo ještě váhá, nemusí :-). Kniha je napínavá a čte se sama.

15.09.2017 5 z 5

Tichá modlitba Tichá modlitba Angela Marsons

Paráda! Přečetla jsem jí za jeden den, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Zatím nejlepší kniha od této autorky.

15.09.2017 5 z 5

Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny Luca Di Fulvio

Luca di Fulvio stvořil drsný příběh, který dokáže nezaujatě vylíčit situaci tehdejších přistěhovalců a přitom dokázal do své knihy propašovat i jemný tón, který vás zahřeje. Kontrasty brutálních scén a okamžiků s téměř snovou zamilovaností ve výsledku fungují. A to je to hlavní. Chvíli se budete klepat a přemýšlet, jestli nemáte knihu odložit dřív, než si vaše poslední jídlo začne razit zpáteční cestu jícnem, abyste se za další chvíli nechali unést Christmasovou imaginací a schopností splétat příběhy, jejichž nitky se pomalu protkávají se skutečným životem.

Na chvilku zpomalte, pohodlně se usaďte a nechte všední starosti bez povšimnutí plynout kolem vás, protože právě teď je čas, vydat se proti proudu času na začátek 20. století na místo, kam mířily zástupy přistěhovalců. Na Ellis Island v New Yorku.

12.12.2016 5 z 5

Čas odejít Čas odejít Jodi Picoult

Celá kniha byla naprosto famózní a úžasná. Konec byl jedním slovem neuvěřitelný. Nakonec bylo všechno jinak, než jsem si myslela. Ještě teď přemýšlím nad tím, jak to měla Jodi Picoultová všechno do detailu promyšlené. Pokud Vás alespoň trochu zajímá život zvířat, kouzlo Afriky, vyšetřování či život po smrti, určitě sáhněte po Času odejít. Zaručuji, že Vás nezklame.

11.11.2015 5 z 5

Fantom Opery Fantom Opery Gaston Leroux

Pro někoho zklamání. Pro mě pompézní a dechberoucí dílo plné mystiky, promyšlených tajuplných situací na pozadí příběhu lásky. Miluji ten příběh! Samotného Erika mi bylo na konci velmi líto.

17.02.2019 5 z 5

Pohřbená pravda Pohřbená pravda Angela Marsons

Další vyšetřování s Kim a zase mě to neskutečně bavilo. Tahle sympaťanda mi přirostla k srdci.

05.06.2019 5 z 5

Slib mlčení Slib mlčení Linda Castillo

Strhující thriller. Příběh je velmi poutavý, má spád. Nemá žádná hluchá místa. Naopak. Napětí stoupá každou přečtenou kapitolou.

28.01.2019 5 z 5

Otevřený hrob Otevřený hrob Angela Marsons

Opět naprostá dokonalost. Skvěle napsané. Autorka drží svoji laťku velmi vysoko.

27.02.2018 5 z 5

Vědomosti v kostce Vědomosti v kostce kolektiv autorů

Skvělý soubor podstatných informací. Publikace zaujme svou strukturou a srozumitelnými textovými příspěvky, které jsou doplněny a ilustrovány vynikajícím obrazovým materiálem.

10.08.2020 5 z 5

Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Literatura působí stejně jako zápalka uprostřed noční krajiny. Zápalka téměř žádné světlo nedává, umožňuje nám ale vidět, jak neproniknutelné je všechno to temno kolem.

Neznám příběh z tohoto období a prostředí, který by nebyl silný, takže ani Osvětimská ukolébavka není výjimkou. Při čtení mi bylo z toho všeho utrpení a bolesti velmi úzko.

Ani nevíme, jak můžeme být vděční za to, že naše generace nic takového nezažila. Važme si toho, co máme.

29.09.2019 5 z 5