JointlieKat94 JointlieKat94 komentáře u knih

Rovnice lásky Rovnice lásky Helen Hoang

Kniha na mně čekala už tak dlouho a mně se do ní ták nechtělo.. nakonec teda jsem povolila a knihu otevřela, a čekalo na mě překvápko.

Příběh super. Autistická žena se potřebuje naučit žít s někým, naučit sexu.. to kdybych věděla, co mě čeká, asi bych to ani neotvírala. :D ale téma bylo vlastně zajímavé. Vlastně všichni čteme stále jen o autistických dětech, ale kdo ví, jak to mají v dospělosti? Já už to vím. :)

Čekala jsem lásku a dostala jsem jí. SPOUSTU LÁSKY! :D.

23.10.2022 4 z 5

Všechny stránky Amelie Všechny stránky Amelie Ashley Schumacher

Já z této knihy asi nejsem tak na větvi, jako všichni tady.. což mě tedy mrzí. Původně jsem chtěla dát 3*, ale to by bylo zase moc kruté.. bodíky navíc jsou za krásnou obálku a za to úžasné knihkupectví, které bych vážně navštívila ze všeho nejradši.

Začátek mi vlastně sedl ze všeho nejvíc, Jennu jsem si oblíbila a holkám přála takové přátelství. A pak bum a změna. Amelie mi přišla jako.. ne dostatečně vyspělá na svůj věk. Její názory, její mluva.. ano, bylo to psáno krásně, poeticky, ale? V jednu chvíli mluví, jako by snědla všechnu inteligenci světa a v zápětí je to.. uvažování 13.leté holky.

Rodiče její nejlepší kamarádky se o ní starají jako o vlastní (vážně se tohle někde děje?), zaplatí jí vše, na co si pomyslí (to je přece absurdní!), její rodiče o ní nejeví zájem (ok, to se stává), Valerie si jí ubytuje jen tak (opravdu? Cizí holku?), Endsley se do ní zamiluje během týdne (ačkoliv nenávidí lidi a celý svět?).. nerozumím, logicky mi to prostě úplně nesedlo..

Konec dobrý no.
Jinak ale nejsem moc spokojená.. bohužel.

18.10.2022 4 z 5

Našeptávač Našeptávač Alex North

Tohle byla moje naprostá TOPka v thrillerech- zatím!

Knihu, i přes to, kolik má stran, jsem přečetla za pouhých pár hodin. Nehla jsem se od ní, tak napjatá jsem byla. Každou stránku, každou kapitolu, se dočítáme něco, co nám pomáhá ten příběh rozuzlovat. Musim se přiznat, že před usnutím (no jasně že jsem musela načerpat nové síly!) jsem se to snažila rozuzlovat sama- bezvýsledně. Něco mi teda trklo dobře, ale ne zcela všechno. Bylo to fakt dobrý.
A dokonce jsem pocítila kolem 2.hodiny ranní lehký strach. Četla jsem si v kuchyni, přítel už spal.. a samozřejmě jsem slyšela spoustu zvuků! :D

Jsem taky moc ráda, že se vynechala ta zvěrstva, odehrávající se na dětech. Díky za to! Jinak by to asi nedostalo těch 5*.

Jsem fakt sakra ráda, že jsem se na knihu vrhla, přitom tak dlouho čekala! Mrzí mě to!

16.10.2022 5 z 5

Kořist Kořist Darcy Coates

Já osobně o sobě vím, že mám celkem problém knihy rozdělovat do určitých žánrů, třeba čtu a čtu a nějak nad tím nepřemýšlím, většinou mi to je asi fuk. Ale až po dočtení mi dojde, co že to vlastně bylo. A pak jsou knihy, které na sobě to označení mají přimo napsané a já jásám! Nemusím nad tím přemýšlet a prostě se vrhám na to, na co se zrovna cítím, paráda!

No jo, jenže to Vám nesmí lhát. Měla jsem chuť na horor. A pak jsem překvapená, že čtu něco jako krimi thriller.

No ale mimo tohle "podvádění" musím říct, že se to četlo vlastně dobře a samo, stránky utíkaly, ani nevim jak rychle.. Mizející turisté někde v hloubi Ashloughského lesa.. zajímavé téma.

Z postav jsem si celkem oblíbila chudáka chytrou Annu. Todd byl asi jen taková vsuvka? A parta hledající Eileen, která se sama v lese ztratí. Moc zajímavé. Je tu jakýsi netvor (každý jsme si na to udělali asi vlastní obrázek?), který ztracené turisty vraždí.

Nepřeskakovala jsem kapitoly z policejní stanice, Carla byla vlastně ok. A kapitoly příjemně krátké.

Četlo se mi dobře, prozření se mi líbilo a vysvětlení situace též, konec jsem čekala trošku jiný a vraha jsem neodhalila. :D

Ale se čtením jsem spoko. Až na tu spoustu morbidity. To nemusím! Bylo to nechutné (jen na pár místech!). A proto musí stačit 4*.

15.10.2022 4 z 5

Literární spolek Laury Sněžné Literární spolek Laury Sněžné Pasi Ilmari Jääskeläinen

AUDIOKNIHA
Magický realismus.. magický realismus, říkáte?
Tak s tím jsem se nikdy nesetkala (asi?). Knihu jsem zvolila na poslech, do práce, a asi jsem udělala líp, než kdybych se trápila.. stránku po stránce.. pomalu, stejně jako mi pomalu plynul děj..
Namluveno je to výborně, mým oblíbeným Davidem Novotným, příběh se mi líbil asi jenom kvůli němu. Jinak mě to totálně, ale TOTÁLNĚ nebavilo. Děj celkem dobrý, je tu spousta záhad čekajících na vyřešení (avšak já dostala odpovědi jen na pár z nich), spousta zvláštních postav, mor knih (ten byl zajímavý!).. a tak, ale celkově prostě.. průměr.

Jsem vážně ráda, že jsem si to mohla poslechnout, nejvíc se mi na tom líbilo Davidovo nadávání- to nemělo chybu! :D ale kupovat si knihu jako knihu asi nebudu..

13.10.2022 3 z 5

Láska mezi písmenky Láska mezi písmenky Jodi Picoult

Překvapivě byl druhý díl o fous lepší, než ten první (takže bych měla přepsat hodnocení prvního dílu na 3*, ale to už nemohu, jelikož to tak mám zapsané v čtecím diářku a mám taky nějaká pravidla!) :)
Tady už jsem si to opravdu víc užívala. Ale stejně to nebylo úplně ono. Aspoň pro mě. :)

Ještě musím podotknout, že se kniha občas dotkla i závažnějších témat- smrt, zlomené srdce, zákeřná nemoc,.. a to se mi na tom líbilo!

Věřím, že mladším čtenářům se to bude líbit. :)

"Práce je jenom to, co tě nebaví."

13.10.2022 4 z 5

Láska mezi řádky Láska mezi řádky Jodi Picoult

Vlastně je to vcelku zajímavý nápad, ale spousta věcí z knihy mi nebyla úplně vysvětlena.. Delilah se opravdu nechová na svůj věk, buď na míň, nebo na víc.. a celkově bych hodnotila 3*, za obrázky přidávám hvězdičku navíc. Ty se mi líbily moc.
Děj je prostě nezajímavý a táhne se..

Kniha jako taková, a námět, byly tedy v celku vydařené, avšak k srdci mi to moc nepřiroste. Bohužel.

Na podobné téma jsem četla asi i lepší knihu.

12.10.2022 4 z 5

Zaklínač duší Zaklínač duší Sebastian Fitzek

Musím trochu odporovat tomu, že do poslední chvíle netušíte, kdo za tím stojí. Mě to napadlo, ačkoliv tohle normálně nečtu. Ano, napadlo, protože ten člověk k tomu má důvod. :)

Na několika stránkách jsem si říkala, že to prostě nemůžu dočíst. Bylo tam několik scén s krví, se zvířaty, a to prostě nedávám. Přečkala jsem to, netrvalo to tak dlouho. Do příběhu jsem se tak ponořila! Pořád jsem bádala a neustále jsem se ztrácela- v příběhu, době, v lidech.

I tak mě to překvapilo, ten způsob, jakým se vše provádělo, asi jsem to v sobě neřešila tak "do hloubky".
Ale jo, byl to mazec! A v celku líbivej, 4* ideál. :)

09.10.2022 4 z 5

Skrýš Skrýš Johan Theorin

Tak jsem si myslela, že thrillery nejsou nic pro mě.. shodou okolností jsem ale dostala chuť na něco napínavého, nervy drásajícího a depresivního (podzim miluju!). A hle! Našla jsem tohle..

Knihu jsem otevřela a nic jsem o ní netušila. Několik let jí mám v poličce a čekala na svou chvíli. Anotaci jsem nečetla a tak jsem šla do nejistoty.

Ale! Jsem z ní naprosto odvařená. Ta atmosféra! Neustále jsem byla napnutá, každou kapitolou (dá se říct) jsme se dozvěděli o něčem z Janovo minulosti, jeho seznámení s Alicí. To, co udělal. Co se stalo s Alicí. Všichni ze školky jsou pravděpodobně narušení jedinci (jasně, kdo normální by tam dělal!), i když to dobře tají.

Od knihy se nedalo odtrhnout, hrozně mě to bralo. A nějak si nemyslím, že by to byla "silně depresivní kniha", i když z toho, co se dělo Janovi, mi úplně příjemně nebylo, ale to dodávalo přesně na tý atmosféře. Bylo to fakt dokonalý.

Až na ten konec, čekala bych druhý díl s dovysvětlením (protože o čem jiném by byl?), nebo jen pár dokončujících stránek navíc. Sakra! :D

07.10.2022 5 z 5

Pošťákova snoubenka Pošťákova snoubenka Denis Thériault

Stejně jako první díl, ani tento mě úplně nepotěšil. :)

Nemám k tomu víc co napsat, prostě to není čtení pro mě. Jak Bilodo tak Tania jsou prolhaní a chtějí na tom stavět vztah, to prostě nelze. Ale v této knize to pravděpodobně funguje, tak budiž.

07.10.2022 3 z 5

Podivuhodný život osamělého pošťáka Podivuhodný život osamělého pošťáka Denis Thériault

Hvězdičky dávám za nápaditost, grafickou podobu knihy (to je opravdu krásné- uvnitř, i z venku!)..
Ale jinak mě příběh úplně neoslovil.

O japonské kultuře jsem četla po prvé, o haiko, jak by mělo vypadat a tak.. nálada je kolísavá, jednou jsme na vrcholu, potom úplně dole..

Líbilo se mi akorát zakončení a to, jak jde život ve smyčkách. Zajímá mě pokračování, ale asi to nebude kniha, která by se v mé paměti usídlila na déle, jak pár chvil..

06.10.2022 3 z 5

Rosemary má děťátko Rosemary má děťátko Ira Levin

Je mi jasný, že pro spoustu lidí je tato kniha "kultovní", ale teda, proč?
Nikdy jsem nečetla, film jsem neviděla a nevěděla jsem tedy, do čeho jdu. Ani toto téma běžně nevyhledávám, ale stalo se, a v práci jsem si zakoupila audioknihu, namluvenou P. Beretovou, její hlas mi nevadí a je příjemný na poslech, ale doposlechla jsem to jen proto, abych se konečně dozvěděla, kdy se Rosemary probere a konečně něco udělá. To se asi úplně nepovedlo. No nic.

Možná jen nemám ráda takový hloupoučký postavy. Možná ten příběh nebyl zas až tak moc strašidelný. To fakt nevim, ale celý poslech jsem protrpěla. Fakt mě ta Rosemary úplně vytáčela, a jsem ráda, že jsem nezakoupila papírovou verzi, a necrcala se s ní týden.

Takže tak.

06.10.2022

Průvodce literární hysterií 19. století Průvodce literární hysterií 19. století Karolína Zoe Meixnerová

Kniha obsahuje spoustu informací, povídky, medajlonky osobností, tipy ke čtení a taky tipy na výlety. :)

Zoe, tak tuhle holku sleduju na ig už docela dlouho a naprosto žeru všechno, do čeho se dá. Ona to prostě dělá ráda. :) díky ní se moje knihovna rozrostla o neuvěřitelný množství autorů, o kterých jsem se jen letmo něco ve škole dozvěděla. Opravdu, i za to může ona. A tak pro mě nebylo překvapením, že chystá knihu a musela jsem jí mít, těšila jsem se na každou stránku a písmenko. Její věci prostě člověka baví, zaujmou a donutěj ho, aby si o tom zjistil ještě víc.

Knize dávám jasných 5 hvězdiček i s tím, že jsem s ní měla pár menších problémů (ale to se dá chápat, je to prvotina a první pokus o něco takového, to prostě v Čechách ještě nikdo nenapsal, já to odpouštím!)

Část stran je nevyužita, a část je maximálně zaplněna. Myslím, že by se to dalo udělat trošku jinak. Kniha obsahuje i jisté "medajlonky" a informace o osobnostech, ty by klidně ty prázdné stránky mohly zaplnit, a nebylo by to na škodu. :)
Další bod je právě k těm plným stránkám, kdy jsem si našla ukončení věty, a vrátila se k medajlonku, nebo kdy byla stránka zakončena čárkou, a pokračování na druhé straně vedlo nejprve k medajlonku a následně až k pokračování věty. Často jsem se musela vracet.

Ale i přes to nechávám svých 5*, protože ačkoliv o spoustě věcí víme už z ig, nebo podcastu, tady se dozvídáme ještě mnohem víc věcí, a stejně zajímavých! Je tu i víc osobností, o kterých jsem neslyšela a nebo se o nich dozvěděla maximum možného! Vážně, prostě si to musíte přečíst! :)

Překvapil mě třeba Stroupežnický, Emil Frída (moc se mi líbila báseň Rytíř Smil :D) , nebo bratři Mrštíkovi, Sofie Podlipská.. prostě v jedné knize máte příběhy tolika lidí! A všechny jsou tak zajímavé! Takhle by se klidně dalo vyučovat na školách a ty děti by to bavilo, něco by z toho měli a jen tak to nezapomněli. :)

Líbilo se mi to maximálně, i přes ty dva nevydařené bodíčky to s radostí budu doporučovat všude, a svými novými znalostmi budu poučovat své okolí. :)

Velké díky Tobě, Zoe za to, že nás takhle obohacuješ a že jsi nás potěšila krásnou knihou (která má vlastně i super obrázky!)

P.S. ty povídky se mi líbily!

04.10.2022 5 z 5

Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková

Tohle je prostě skvost, který bych ráda zase doporučovala všude, kam se dostanu. Jeden takový už mám. :)
Tohle prostě musí být v každé knihovničce a možná by se podle toho dal i vyučovat dějepis, "zábavnější" formou. A možná by ty děcka zase začal bavit.. protože ano, dějepis jsme ukončovali 2.světovou válkou, a co bylo potom, už nikdo neprobíral..

Kniha mě teda dostala. Vypila jsem u ní celkově asi 8 čajů a 3 kafe (vždyť začal podzim!). Prostě mě nepustila. A přitom bylo její pořízení vlastně náhoda.. měla jsem pár hodin volna, procházela oblíbené město, antikvariát a knihkupectví a tam jsem si jí všimla. Zajímavá obálka, anotace slibovala informace, které jsem neměla, a tak jsem ji vzala, i za cenu, za kterou knihy normálně nekupuju.. doma jsem se dozvěděla, že zrovna ten den vyšla. :)

Teď už ke knize! Je to jedno VELKÉ WOW! Komunismus jsem nezažila, vlastně jsem se o něj nikdy nijak nezajímala, od babičky jsem slýchala, jak bylo za komunistů líp (asi byla z těch šťastnějších?), ale nikdy jsem tomu nedávala moc velkou pozornost. To se ale touhle knihou změnilo. S každou kapitolou, s každou nově nabytou informací jsem musela vědět víc. A tak jsem si ke čtení vzala i google. Všechno jsem si vyhledávala. Pouštěla. (Na seriál z ČT jsem taky připravená!) A prostě mě to nepřestalo udivovat.. takováhle doba že tu byla? To je až neuvěřitelný, co se dělo a jak dlouho to trvalo! 40 let neklidu a nejistoty, nemožnosti něco někde říct, něco změnit, normálně žít. Je mi to tak líto. Je mi tak líto těch utajovanejch informací, tragických nehod, dopingu ve sportu (Jarmila ve svou nevinu věří snad dodnes..), Havel na hrad! a prostě.. MAZEC.

Jsem prostě nadšená, smutná, deprimovaná, ale hlavně šťastná. Šťastná, že to konečně všechno vim. :)

Díky moc autorce a rozhodně doporučuji, všem. :)

02.10.2022 5 z 5

Podzemí slov Podzemí slov Jakub Marek

Tak to se mi líbilo!
Na knihu jsem narazila náhodou v mém oblíbeném antíku, kde mají i knihy nové (díky za to, Želvo!). A tak jsem tu a píšu tohle hodnocení!

Kniha není vůbec zlá a 4* jsou velmi dobré hodnocení (být tam více čtení, nebo kapitol, dám jich 5!). Každá kapitola je oddělena citátem, obrázkem a vtipným psaním a vysvětlováním daného pojmu. Moc se mi to líbilo, spoustu jsem se toho dozvěděla a taky jsem předčítala přítelovi.
Bonusová kapitola je na blogu a já si jí s chutí přečetla (a dnes si tam pročtu zbytek věcí).

Každopádně autorovi patří mé vřelé díky za jeho znalosti a naše poučení. :)

30.09.2022 4 z 5

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

No a mně se to tedy moc líbilo. Jen jsem se do toho vrhla až po tom velkém BOOMu. :)

Addie je sympatická a chytrá holka, která prostě nechce být provdána a tak se začne modlit k Bohům, samozřejmě ale po setmění a tak se ozve Temný, se kterým uzavře smlouvu. Dostane svobodu a dlouhý život výměnou za duši, jen s tím, že si jí prostě nikdo nikdy nebude pamatovat.

Za sebe musim říct, že jsem si prostě oblíbila Temnýho. :D já vim, zvrhlost sama, ale i tak. Addie byla perfektně vykreslená postava, naprosto jsem jí rozuměla a chápala, asi bych si ten život "užívala" stejně, i když, ono na tom asi není nic k užívání, co? :)

Prostě se mi to moc líbilo, super nápad, hezký příběh, líbily se mi okamžiky z minulosti, setkávání se známými osobnostmi, objevování nového.. naprosto jsem se s tím sžila.
Kniha se četla sama, na to, že je to přes 500 stránek děj příjemně ubíhá, krátké kapitoly, přesouvání se v čase, v myšlenkách a vzpomínkách. Co se týká Henryho.. ten mě prostě moc neokouzlil, no co, prostě jsem se "každý rok" těšila na návrat Temného.

Kniha se mi tedy moc líbila. Původně jsem chtěla dát 4* ale.. no je to tak. Dávám 5* a těším se na další knihu autorky. :)

28.09.2022 5 z 5

Nádherné vykoupení Nádherné vykoupení Kami Garcia

U předchozí knihy jsem popsala svůj problém s předčasným rozečtením této knihy a teď se hrdě hlásím k jejímu dočtení. Jsem nadšená. Jsem zamilovaná. Jsem šťastná. A taky jsem vděčná za letošní Čtenářskou výzvu, která mě po letech "dokopala" k přečtení. :) úkol byl jasný, najít autora o 22 let staršího, než jsem já. Ze seznamu mi tedy padla do oka Kami, a díky za to. :) Velké díky patří i mému zaměstnavateli, který mi dovoluje číst o noční směny (vlastně o tom ani neví, ale..) a díky za tento pracovní týden, který mi dovolil přečíst dokonce dvě knihy z této série! Úžasný! :D

Tento díl se mi z celé série líbil asi nejvíc? Vlastně netuším, všechny jsem hltala stejně (krom druhého, přiznávám!). A to nepatřím do "cílové skupiny čtenářů", ale prostě tohle nejde nemilovat! Chvílemi jsem se řehtala jak blázen, chvílemi jsem plakala, nebo hrozně smutnila..

Tady to bylo naplněný akcí, láskou, obětováním se a velké důvěře. Hltala jsem stránku po stránce, slovo od slova, čím dál víc jsem si zamilovávala Ethana, děj i postavy.. všichni mi teď budou chybět a netuším, jak bez nich budu žít dál. Co teď mám číst? Bude mi moc chybět Ethanova moudrost a odvaha, Linkovo humor a vtípky, Ridleyina lízátka a její Temnota, Liv a John, Macon a jeho vždy čistej oblek a super styl, teta Marian a dokonce i Lena. Ale nejvíc, nejvíc mi bude chybět Amma. Její láska, její obětování, její vaření a luštění křížovek. Její věštění a mluvení. Celá ona.

Miluju to. Miluju celou sérii a mé hodnocení je velmi kladné. 5* za 4 úžasné díly dvou autorek. Díky moc, moc ráda se k sérii brzy vrátím. Jsem nadšená!

17.09.2022 5 z 5

Nádherný zmatek Nádherný zmatek Kami Garcia

Já to asi miluju!

Stalo se mi teda to, co ještě nikdy ne a to.. že jsem před dovčou dočetla díl druhý, zapsala jsem si ho.. uklidila jsem si ho.. vyndala jsem díl třetí a jela jsem na 10 dní pryč. Za prvé mi to moc chybělo, fakt jsem si jí měla vzít s sebou.. a za druhé jsem já blběna, po tý dovče, tu vytaženou knihu uklidila a vyndala si díl čtvrtý.. jo. Došlo mi to až v práci, po přečtení 70. stránky, že se někde stala chyba a že bych si jako nepamatovala, co se ve druhém díle stalo? Takže jsem věděla, co DŮLEŽITÉHO se stalo na konci třetího dílu. Blběna, jak říkám.

Každopádně, díl třetí jsem úspěšně zdolala a opravdu se mi moc líbil. Byla tady spousta akce, v Gatlinu se začínají dít opravdu zvláštní věci. Všechno a všichni se začínají měnit.
Už jsem si stihla zamilovat většinu postav. Vlastně se tu i vysvětluje minulost jednoho Zaklínače, a jednoho Obojího a Všeho. (To jsem tajná, co?:D)

Prostě tedy super povedenej díl a na konci i ne jedna slzička ukápla. :)

Teď tedy pokračuji v tom rozečteném díle čtvrtém. :)

16.09.2022 5 z 5

Povesti spod Tatier Povesti spod Tatier Alfréd Grosz

Vždycky, když jedeme na dovču do Tater, koupím si tam nějakou knihu. Mám takovou tradici už. Tuto jsem kupovala v r. 2019 a rozečetla jsem jí asi před 14 dny, před pár dny jsem se z Tater vrátila, tak jsem to měla jako takovou přípravu..

Kniha je vážně moc hezky zpracovaná! Obrázky, začátky kapitol, příběhy, pověsti, krásný jazyk (občas jsem nevěděla přesný překlad, ale nějak jsem si to odvodila..) a prostě by to byla nádhera na 5* JENŽE to by kniha nesměla obsahovat poznámky na konci knihy. To bylo něco tak hrozně rušivého, až jsem ty poznámky po půlce knihy vynechávala..
Když jste ponořeni do příběhu, a v jedné větě máte napsáno několik poznámek, co si neustále musíte dolistovávat (přitom by se to dalo zakomponovat klidně do závorky, když se jednalo třeba o výšku vrcholu hory..)., tak to opravdu ruší. To mi opravdu lezlo na nervy.. asi by se to dalo udělat lépe.

Ale i tak, knihu hodnotím velmi kladně. Líbila se mi. :)

12.09.2022 4 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Autora i jeho knihy mám ráda, na tuhle jsem se těšila a vlastně mě její čtení bavilo. Sama jsem si již několikrát dávala otázku, jaký by to bylo, kdybych neudělala tamto, řekla to a udělala tamhleto.. a je to tady. Kniha s tímto tématem byla celkem očekávaná a já jsem docela ráda, že nápad přišel od tohoto autora. :)

Za mě super, jak nápad, tak i provedení. Někdy to bylo předvídatelné, to ano, i tak jsem s ní spokojená a mohu říct, že mi dala to, co jsem od ní očekávala. :)

11.09.2022 4 z 5