JointlieKat94 JointlieKat94 komentáře u knih

Malíř vzpomínek Malíř vzpomínek Gwendolyn Womack

Kniha byla naprosto perfektní! Původně jsem knihu vytáhla na začátku měsíce, přečetla jsem 10 stránek a odložila s tím, že se k ní později vrátím.. přečetla jsem několik dalších knih a pak už nebyla na nic chuť... tak jsem ji znovu vytáhla a žasla! Tou reinkarnací a minulými životy mi připomněla mou milovanou knihu "Tulák po hvězdách".

Bryana od třinácti let trápí živé sny, jeho minulé životy, a snaží se tomu porozumět. Díky těm snům se naučí spoustu dovedností.. spoustu cizích jazyků, spravovat hodiny, malovat.. a tak začne tvořit obrazy těch snů, snad aby narazil na někoho, komu to bude povědomé. Sám ale nalezne Linz, a cítí, že jsou jejich duše více než jen podobné těm ze snů. Snaží se Linz vše vysvětlit, ta to odmítá a nechápe.. pak ale zjistí, že na tom něco asi bude, a začne pátrat.. společně se dostávají až na samý začátek.

Kniha je nádherná, napínavá a já se těšila na každou další stránku. Zamilovala jsem si jí. :)

31.08.2020 5 z 5

Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Knihu mám doma nějaký ten pátek.. mám celou poličku hororů, které jsem ale nikdy nečetla. A důvod? Mám ráda hororový filmy, u nich se fakt bojim, nějak jsem nevěděla, jak bude fungovat kniha.. a víte co mně k ní přitáhlo? Můj sen. V tom snu jsem byla mrtvá, neviděla jsem živé, ale mrtvé lidi, byla jsem v bytě s mrtvou ženskou a najednou se otevřely dveře, bílé světlo v nich a mě přeběhl mráz po zádech, přímo v bedrech teda, věděla jsem, že je ve dveřích něco zlýho, a s tímhle mrazením jsem se probrala. Spocená. Ten den jsem vytáhla zrovna tuhle knihu, a věděla, že je na ní čas. A byl. Za tři, čtyři večery byla přečtená. A bylo to napínavý. Hodně.

Adrienne zdědí Ashburn house po své mrtvé tetě. Na žádný nadpřirozeno nikdy nevěřila, a tak nevěří povídačkám, které v Ipsonu kolují. Že v domě straší a tak. Dokud se jí samotné nezačne dít něco divného.. výpadky proudu, otisky dlaní na dveřích, nevyřešená minulost Ashburnu..

Kniha je napínavá, každý večer jsem se těšila, až si jí v posteli budu zase číst, a neříkám, že jsem se nějak moc bála. Asi do poloviny tam bylo všechno, co normální horor má mít. Od půlky už to začínalo být svižnější, zajímavější, napínavější a docela jsem se i bála už. :) jo, bylo to povedené, a ten konec naprosto famózní, až jsem si říkala, že bych ten dům taky brala. :D

Moc se těším na koupi a čtení dalších dílů, byl to můj šálek kávy. :)

26.08.2020 5 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Jé, knihu mám (po dvou měsících) dočtenou už předevčírem, a pořád nejsem schopná napsat hodnocení..

Jsem zklamána. Tolik chvály jsem slyšela, kolik lidí se u ní za břicho popadalo.. a já nic. Připomínalo mi to (zdánlivě) Saturnina a jeho humor, ale ten byl ksakru aspoň vtipnej. Tady bylo vtipu narváno na jednu stránku tolik, až mi to vtipný ani nepřišlo..

Na film se těšim ale moc. Ten mně zaujal upoutávkou, tak uvidim, co bude nakonec lepší.

20.08.2020 2 z 5

Dalajlamova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu Dalajlamova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu David Michie

Tohle prostě miluju. Celou sérii o Dalajlamově kočce miluju. O tomto díle jsem se vlastně náhodou dozvěděla na fb, vůbec jsem netušila, že má nějaký vyjít, takže jsem ji hned objednala, ale až teď přečetla. A jsem fakt šťastná. :)

Vlastně ani nevím, co k tomu napsat.. kniha Vás udrží při čtení, pořád se dozvídáte něco nového o buddhismu, laskavosti, vstřícnosti.. je to kouzelné. Při čtení mám pocit, že snad všemu rozumím, základy jsou vypsány tak, že jim musí každý porozumět. Hodně věcí a myšlenek jsem si zapsala a budu se k nim vracet, jako z každé knihy o této kočce. :)

A ke knihám se budu vracet vždy, když se ocitnu na pokraji zhroucení. Vždy mi zvednou náladu a vždy tam najdu něco, co pasuje na mou náladu.

Je to naprosto skvělé čtení, pan Michie je zázrak. :)

17.08.2020 5 z 5

Tomova půlnoční zahrada Tomova půlnoční zahrada Philippa Pearce

Ode mně má tato kniha zasloužených 5* (fakt je z 58?). Vůbec mi nedocházelo, jakto že tam nejsou mobily, počítače atp. Vlastně i já trávila léto u babičky bez těchto vymožeností.. a to je mi 26.

Kniha je strašně poutavá, celou dobu jsem se snažila tomu přijít s Tomem "na kloub", vyřešit s ním, jak že se to děje a bylo to strašně napínavý, a krásný. :)

Tom se ocitne u strýce a tety v karanténě, kvůli nemocnému bráškovi Péťovi. Celou dobu si přeje si s někým hrát, i když v domě žádné děti nejsou, vystačil by si i sám, alespoň na zahradě, kdyby tu nějaká byla.. když v tom pendlovky po půlnoci odbijí další hodinu, hodinu, která se nepočítá, a tak jde prozkoumat ty pendlovky.. dostane se na zahradu a je přesvědčen, že mu někdo něco zatajil. Zahrada tu je! A v celé své kráse. Se stromy, květinami, cestičkami a skrýšemi. A je tak velká! A jednou si všimne, že ho jako ducha vnímá i malá Hatty..

Ta dětská fantazie u mně asi stále přetrvává. A to je moc dobře, i pro tuto knihu. Moc se mi to líbilo a čtení jsem si opravdu užívala. Tahle kniha u mně tedy zůstane. :) a moc ráda bych viděla i film, jenže na internetu není kde ho skouknout. Kdyby někdo věděl, nechť mi napíše a já mu budu vděčná. :)

09.08.2020 5 z 5

Žeberův odkaz Žeberův odkaz David Jan Žák

Tématické čtení před odjezdem na Šumavu. Tuhle jsem dočítala ještě tam.

Vlastně se mi na tom nejvíc líbilo to spojení s jiným světem. Ty Tromby. To jak Edwin hrával tu hru s Anežkou. Druhý díl je vlastně jen o hledání a nalezení.. bylo to hezké, avšak první díl byl asi lepší. :) i když to bylo stejně napínavé.

Rozhodně doporučuji mladším čtenářům, možná i spíš klukům, nebo dobrodružným holkám. :) mně by se to v mých mladších letech rozhodně líbilo.

09.08.2020 3 z 5

Zmizení Edwina Lindy Zmizení Edwina Lindy David Jan Žák

Příjemné čtení. :) jelikož jsme jeli na Šumavu, vybrala jsem si toto tématické čtení. :)

Rozhodně a určitě je to pro mladší čtenáře, než jsem já, a hlavně asi pro kluky. Bylo to napínavé, to ano, jako mladší bych to rozhodně hltala.

Byla jsem napnutá jak struna, hezké to bylo.

09.08.2020 4 z 5

Mlýn Mlýn Michal Vaněček

Tak tohle je moje TOPka (myslím si) letošního roku a úplně mě mrzí, že jsem ji nečetla dřív! Četla jsem moc chvály a rozhodně né bezdůvodně.. :) Jelikož mám letos v plánu navštívit Šumavu a sháněla jsem nějakou tématickou knihu, tak tohle byla trefa do "černobyle" :). Tam musím!

Bratři Hadrbolcovi dali otci slib. Slíbili, že se postarají o mlýn a jejich pozemky. Otec měl před smrtí jisté tušení, že se blíží zlé časy, a nemýlil se. Přišla druhá světová a následoval komunismus. A bratři se snažili dodržet slib. Nikdo to nechápal. Nechtěli to pochopit. Bratry měli za blázny a oni trpěli.. a ne jen oni. Celej náš stát trpěl. Z některých kapitol mi bylo tak ouzko.. tak zle.. jak to mohlo fungovat, a jak to ti lidé mohli vydržet? Tolik let! Strašný.. zatajování, lhaní, zabíjení, týrání.. bonzáctví, zabírání majetku.. Teď už vím, že se tohle skutečně dělo. Bratrů mi bylo neskutečně líto. Dělali, co mohli. Na posledních stránkách mi vůbec nepřišli jako ty dědulové, o kterých se psalo. Stále jsem si představovala ty mladý, silný, práceschopný, sjednocený a vtipný mlynáře, co se snaží dodržet jeden slib, který dali otci..

A lidi řeknu Vám, mladý člověk jako já, nemá ani páru o tom, jak to v té době fungovalo.. co nás na škole učili? Myslím, že tahle doba se ve školách neprobírá! A to je veliká škoda.. tolik věcí, o kterých jsem se dozvěděla jen díky této knize.. rozhodně na to nezapomenu. A jsem moc ráda za dobu, ve které žiju.

Díky.
Doporučuji všem.

24.07.2020 5 z 5

Mrtvý muž a další záhady šumavských kešek Mrtvý muž a další záhady šumavských kešek Zuzana Rampichová

Jakoby kniha nebyla úplně špatná. Geocaching hraju a na Šumavu bych taky někdy chtěla.. co se týká kešek, nějak mi nevadily vysvětlivky zkratek, logy pod čarou, ani listing z keší, (dobře- logy a listing mi tam úplně neseděly, ale asi o čem by to pak bylo, že?) nevadil mi ani příběh. Ten byl dobře vymyšlený, asi akorát na ty 3*.
No, nebylo to zlý.

16.07.2020 3 z 5

Bleděmodrá kafkárna Bleděmodrá kafkárna Ivona Březinová

(SPOILER) Tak to bylo hezké zakončení celé série. :)
Celý díl je spojován s Franzem Kafkou a Alešem, bratrem Rosti, který tak trochu žije jeho (Kafkovo) život. Takže celý díl se odehrává v Praze, po jeho stopách a tady mně autorka mile potěšila, že do toho zasadila i celosvětovou hru- kterou taky hraju a hned od začátku jsem věděla, o co jde. :) holky mají maturovat, Simča by měla mít svatbu..

Konec knihy byl krásný, nejvíc (ač se to může zdát divný) jsem si oblíbila právě Manuela a pak Nikol. Celá parta se mi svým způsobem líbila a jsem fakt ráda, že jsem sérii dala na jeden zátah. :)

A jsem ráda, že jsem se něco nenuceně naučila o našich spisovatelích. To je prostě paráda! :)

01.07.2020 5 z 5

Blbnutí s Oscarem Blbnutí s Oscarem Ivona Březinová

(SPOILER) Wow. Po pár hodinách dočteno, asi mně to chytlo. :)

Holkám odpadne škola, a to je zrovna čeká maturita, a tak se rozhodnou odletět za Tobiášem do Irska, a naučit se pořádně anglicky. Tentokrát toho z Irska moc nepoznáme, až na pár zajímavých míst, ale spíš se zde řeší vztahy. Nikol se před půl rokem rozešla s Rosťou, ale zůstávají kamarády, a Rosťa se zamiluje. Tohle jsem opravdu nečekala.. :) co se týče Oscara Wildea, o něm se toho dozvíme spoustu.

Díl se mi líbil, ale na 5* to stále nebylo. :) pokračuju.

29.06.2020 5 z 5

Blázniví donkichoti Blázniví donkichoti Ivona Březinová

Tato kniha se mi ze série líbila zatím nejméně, avšak neříkám, že nelíbila. :) přečteno zase po pár hodinách. :)

Celá parta jela do Španělska, brigádničit na vinice, k Manuelovo strýci. Tentokrát tedy bez Mariky a Petroše, takže zbylo místo pro bratra Fany- Tobiáše, který chtěl navštívit svou přítelkyni, co byla poblíž.. seznámí se i se sestřičkou Manuela, a s částí rodiny.. po tom, co mají na vinicích hotovo, se vrhají prozkoumat okolí, spustošené hrady, trhy, větrné mlýny, skouknou koridu.. a samozřejmě jdou po stopách Miguela de Cervantese a jeho Donu Quijotovi.. :)

Moc se mi líbilo překvapení na konci. :D to pobavilo! A navíc je tu "něco jako recept" na gaspacho. :)

Bylo to hezké, ale takové.. možná o něco nudnější, než předešlé díly. Vrhám se na další díl. :)

29.06.2020 3 z 5

Bojíš se, Margito? Bojíš se, Margito? Ivona Březinová

Čtvrté pokračování ze série, a moc hezké. Skoro bych to mohla srovnávat s prvním, nebo třetím dílem. :D

Tentokrát jsou kamarádky i s klukama pozvány na Slovensko za Marikou, s tím, že se bude cestovat po stopách Margity Figuli, pro mně doteď absolutně neznámé spisovatelky, pardon. :) cestuje se na čtyřkolkách a vypráví se i o známém Jánošíkovi, o kterém jsem toho taky moc nevěděla. :D cestování po Slovensku se mi líbilo, a sama se těším, až tam zase zajedu, protože to tam prostě miluju, a třeba pojedu i tam, kde byli i oni. :)

Kniha se mi moc líbila, zhltla jsem jí opravdu za pár hodin. :) do toho je tu "recept" na pravý slovenský halušky s brynzou, a návod na přípravu sýra, a pokračuju dalším dílem.

28.06.2020 4 z 5

Báro, nebreč! Báro, nebreč! Ivona Březinová

Pokračování série Básník v báglu, tentokrát se díl a hlavně blondýnka Simča, věnuje B. Němcové, kterou já osobně mám ráda a zase jsem se dozvěděla spoustu nového. :) Ze začátku jsem se v tom trošku ztrácela, co psala Simča, dopisy Boženy/Báry a do toho děj.. po chvilce jsem si zvykla, a užívala si to.

Holky i se svými chlapci, mají v plánu užít si léto v kraji, kde jsem jako doma, a mají tu natáčet film.. Simča dostane menší roli a tak se snaží vžít do postavy Němcové (kterou nehraje :D ), takže má kufr plný knih a vzdělává se. Každý z nich má svou roli.. a společně si to zase užijí. :)

Tento díl byl lepší než díl druhý, avšak nebyl lepší, než první. :D ale moc se mi líbil!

Dnes se zajedu podívat na Rozkoš, a zkusím najít Simči dub (jestli opravdu stojí), Babiččino údolí už mám prochozený, ale asi se zastavím i tam. :)

27.06.2020 5 z 5

Blonďatá Kerolajn Blonďatá Kerolajn Ivona Březinová

Druhý díl ze série Básník v báglu, jednička byla jasná TOPka, dvojka trošku pokulhává, ale náramně jsem si ji užila. :)

Tentokrát holky jedou do Liberce, na Ještěd, berou svoje kluky a zase se řeší jeden známý spisovatel/ka, tentokrát je to Karolína Světlá ve vztahu k Janu Nerudovi (vidíte, ani jsem nevěděla, že spolu měli románek), a řeší to zrzka Nikol, která se ocitne taky zrovna v milostném trojúhelníku. :)
V této knize se mi moc líbilo propojení s cizinou- s Petrošem dorazila milá slovenka Marika, která se mi jako vedlejší postava moc líbila, a Simča si nabrnkla španěla Manuela, který to s ní neměl vůbec lehký a jeho výborná čeština mě hodně bavila! :D bylo to moc hezky udělané a dobře sepsané.

Hned po dočtení jsem šáhla po třetím dílu a už se na to moc těším. :)

23.06.2020 4 z 5

Básník v báglu Básník v báglu Ivona Březinová

První komentář k teto knize jsem psala v roce 2017, asi jsem se stěhovala a po letech ji našla. Jako mladší jsem dostala tuto knihu a ani nevěděla, že bude nějaké pokračování.. Letos jsem si sehnala všechny díly s tím, že až nadejde čas, všechny si je dám najednou. Ten čas přišel. :) a já jsem šťastná, jako blecha.

Tři kamarádky se vydávají strávit týden prázdnin po Máchovo cestě, od Mělníka (mého rodného, jehož vykreslení zde opravdu nesedělo, a na konci knihy si myslím, že tu děvčata nechala věci :D ..) až po Bezděz a Máchovo jezero. Celou cestu je provází čtyři kluci a nějaká ta láska. :) v knize se toho dozvíme spoustu o básníkovi Máchovi, který i mě nejednou uchvátil, avšak tolik jsem toho o něm nevěděla. Jako malá jsem asi netušila, že holky projížděj můj kraj, který jsem v té době úplně neznala. Teď jsem šťastná vzpomínala na ta místa, která už mám dávno projetá- asi několikrát.

Díky za tuto knihu a navrácení do těch mladších let. :) zítra pokračuji druhým dílem.

15.06.2020 5 z 5

Magonie Magonie Maria Dahvana Headley

Kniha se mi líbila. Vlastně jo, ale tři hvězdicky stačí.

Děj byl opravdu originální, vymyslet svět nad zemí. To jo, ale tento prostě nebyl promyšlený úplně, a pokud ano, asi mi to nedoteklo.. spousta věcí mi unikala anebo nedávala smysl. V knize se mi nejvíc líbil Jason. To, jak moc toho dělal, aby jí našel. To, jak moc jí rozuměl. To bylo hezký. Aza byla jen naivka. Dostávala spoustu informací o tom, co se děje, a stejně je nebrala.. vůbec, ale VŮBEC se mi tu nelíbil Dái. Víc prostoru mělo připadnout Jasonovi. Děj byl dobrý, zajímavý.. ale. Něco tu chybělo.

Původně jsem přemýšlela, ze dám hvězdičky 4, ale nedám. Nedávno jsem ohodnotila knihu, na kterou myslím doteď, 4* a doteď toho lituji. Musim to přepsat. Díky tomu má tahle ty tři.. možná i vysloužený.

No, druhý díl si asi jen půjčím.

15.06.2020 3 z 5

Tvůj perfektní rok Tvůj perfektní rok Charlotte Lucas

Mám tu asi bambilion nepřečtených knih, otevřela jsem DK, našla složku chci si přečíst, přítel mi řekl číslo stránky a číslo knihy v pořadí, a vyšla z toho tahle kniha, ke které jsem potřebovala jen pár hodin na přečtení. :)

Líbilo se mi použití deníku a i ta spousta náhod, už jsem si říkala, ať už jim to sakra vyjde! :D bylo to dobře vymyšlené, hezky to do sebe zapadalo, dávalo to smysl. Úplně mi zde ale nesedla role "truchlící Hannah".. nelíbila se mi. I když podle popisu to je krásná, optimistická žena s nádherným úsměvem. Víc se mi tedy líbil Jonathan i s tím, jak vše pojal, pustil se plnit úkoly psané pro někoho jiného a změnilo mu to život. To bylo hezké. :)

Dovolím si přidat citace, co se mi moc zalíbily:
" Jsou jen dva dny v roce, kdy se nedá nic dělat. Ten první je včera, ten druhý zítra. Což znamená, že dnes je ten správný den k milování, víře a především životu."
Dalajláma.

"Život je krátký na to, aby se člověk zabýval věcmi, které mu nepřinášejí potěšení. Napiš dnes dva seznamy. Na jednom bude to, co tě naplňuje radostí. A na druhém všechno, co sice děláš, ale netěší tě to. Následně škrtni všechno, cos napsal na druhý seznam, a žij jen podle prvního! Výhradně! Napiš i to, co by ti přineslo radost, kdybys to dělal- a udělej to! A to hned dnes! Bez ohledu na to, jak moc bláznivé ti to připadá. Udělej alespoň jednu věc z prvního seznamu. OKAMŽITĚ!"

07.06.2020 4 z 5

Dívka ve věži Dívka ve věži Katherine Arden

Dávám 5*, jelikož byl tento díl svižnější, v něčem lepší, v něčem stejný, ale tak jiný. Presně tak! :)

Z příběhu o Vasje jsem unešená. V tomhle díle je na cestách sama, se Slavíkem (nějakým zvláštním způsobem mi připomněl koně z Lociky, přesně tak jsem si ho představovala :D), nalezne bratra i sestru, sestra mě v tomhle díle tak s**la, že já už bych tam nebyla, nádhera jedna.. :D a objeví se zde i otec Konstantin.

Stane se další bitva (zase napínavá jak kšandy ale!) a je tu i nějaká ta láska. :)

Díl byl fakt povedenej, a musím podotknout, že mi tu zde vadila výměna slov Domovoj- Domovák, to jsem nemohla nějak pochopit, a taky to, že se zde nevyskytovaly tak často, zase tu byla ale spousta jiných "bytostí".

Každopádně se těším na další díl. Je to super!

07.06.2020 5 z 5

Bajky Bajky Jean De La Fontaine

Čteno jako e-kniha.

Moc hezké, poučné. Myslím, že bych měla číst přítelovi před spaním. :D určitě mám doma i knihu, ale ještě se na ní nedostalo. V e-knize mi chyběly ty obrázky. :) jinak mne překvapilo, že zde vystupují i lidé. Ale mile, bylo to hezké.

31.05.2020 4 z 5