jprst jprst komentáře u knih

Purpurové řeky Purpurové řeky Jean Christophe Grangé

Temný příběh od samého počátku, sice poněkud pomalejší rozjezd, ale brzy to dostane spád a rostoucí napětí, navíc doplněné temnou a mrazivou atmosférou a k tomu překvapivé rozuzlení. Prostě vydařený thriller, který měl všechno, co od takového příběhu očekávám.

26.05.2022 5 z 5

Máj Máj Karel Hynek Mácha

Jedna z knih, jejichž hodnocení se většinou odvíjí od čtenářova věku a nějakou dobu to trvá, než se dopracují k pěti hvězdám. Odpozorováno na vlastní rodině.

22.12.2019

Výjezdovka Výjezdovka David Urban

Příběhy vycházející z běžné rutiny výjezdovky policie v Praze. Za zmínku stojí především poslední příběh nazvaný Úhel pohledu, kde autor naznačuje, jak to je s některými "odborníky" ve specializovaných útvarech a vedení Policie ČR. A několik případů z poslední doby mu, bohužel, dává za pravdu.

18.08.2024 3 z 5

Není jiné cesty Není jiné cesty Trygve Gulbranssen

Tak a mám to za sebou, konečně jsem celou ságu dorazil a jen se mi potvrdilo, co už naznačoval druhý díl. Celá sága má sestupnou tendenci a podle mne je díl od dílu stále více nudnější. Připouštím, že můj názor je pravděpodobně dost ovlivněn tím, že nejsem příliš velkým příznivcem rodinných ság, ale už jsem četl lepší. Tuto jsem dočetl spíše "z povinnosti" a už se k ní vracet nebudu.

30.08.2023 3 z 5

Tajemství Chimneys Tajemství Chimneys Agatha Christie

Žádná velká sláva, příběh mi připadl hlavně z počátku dosti vleklý, navíc řada věcí byla neuvěřitelných nebo si dokonce odporujících. A závěr mi přišel téměř bez překvapení, takový jako by odbytý, uspěchaný. Ale je to Agatha Christie, takže pod tři hvězdy nejdu.

27.12.2023 3 z 5

Pavučina lží Pavučina lží Dan Brown

Autor poněkud odbočil od svého oblíbeného žánru, ale současně předvedl, že spisovatelské řemeslo zvládá velice dobře, dalo by snad říci až bravurně. Tady se pustil do thrilleru plného politiky, či spíše politikaření, intrik, pletichaření a neočekávaných zvratů, což se mu povedlo. Přehnaný konec tak nějak v americkém stylu mě spíše zklamal, ale i tak to na pět hvězd ode mne dalo.

06.11.2021 5 z 5

Policie Policie Jo Nesbø

Tak jsem si myslel, že už mne Nesbö jen tak něčím nepřekvapí, ale zase se mu to povedlo. Skvěle propracovaný příběh se stupňujícím se napětím, nepředvídatelné zvraty, vše se postupně prolíná a spojuje a závěr se zdá jasný, ale autor zase překvapí.

08.03.2021 4 z 5

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Nic mimořádného jsem neočekával, takže jsem byl spíše příjemně překvapen. Nepříliš složitý a přitom docela vtipný příběh, který příjemně pobaví, ale na druhou stranu nic, k čemu bych se někdy vrátil.

11.12.2020 3 z 5

Básník Básník Dominik Dán

Četl jsem někdy v roce 2020, teď jsem to víceméně náhodně přečetl "ušima" ve slovenštině v přednesu páně Geišberga, a to prostě nemělo chybu, naopak to dojem z příběhu ještě vylepšilo.

08.07.2022 5 z 5

Třikrát Steve Carella a spol. Třikrát Steve Carella a spol. Ed McBain

Jedna z knih, na které se v době vydání stávaly fronty, mimochodem zbytečné, protože kdo neměl známou v prodejně, neměl takřka žádnou šanci. Dobrých kriminálních příběhů od zahraničních autorů vycházelo málo, ale tato je jedna z nich, která si hodnocení pěti hvězdami rozhodně zaslouží. A tento názor jsem nezměnil ani po několikanásobném přečtení.

04.05.2021 5 z 5

Maminčin mazánek Maminčin mazánek Sarah Flint

Šedý průměr, neotráví, ale ani nenadchne. Zajímavý motiv, zpracování poněkud pokulhává, některé pasáže brzdí tempo děje. Nicméně není mým zvykem odstřelit sérii po přečtení jediného dílu, takže příležitostně zkusím ještě jeden, ale spěchat s tím nebudu.

21.07.2024 3 z 5

Prach prachu Prach prachu Tami Hoag

Docela vydařená detektivka, od této autorky jedna z těch lepších, má spád, nenudí a rovněž závěr je povedený, takže četbou příjemně strávený čas.

23.04.2024 4 z 5

Otevřený hrob Otevřený hrob Angela Marsons

Autorka pokračuje ve vysokém standardu své tvorby. Opět výborně promyšlený příběh, jednotlivé dějové linky ho dostatečně oživují, jejich spojení v překvapivý závěr celý příběh patřičně korunuje, prostě parádní počtení.

24.10.2023 5 z 5

Němý křik Němý křik Angela Marsons

K označení světový bestseller nemám velkou důvěru, ale u této série mě další díly přesvědčily, že existují i výjimky. Takže první díl povedený, patřičně napínavý, vyšetřovatelka Kim sice zatím žádné velké sympatie nevzbuzuje, ale v dalších dílech se to zlepší.

24.12.2022 4 z 5

Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Můj náhodný výběr, žádné velké očekávání, ale nakonec se z toho vyklubal hodně vydařený příběh. Již po pár stránkách mrazivá a hustá atmosféra, patřičná dávka napětí, poutavý děj, a i rozuzlení se docela vydařilo. A k tomu česká autorka, to mne celé přímo navádí mrknout se na její další tvorbu.

19.04.2022 4 z 5

Město kostí Město kostí Michael Connelly

Dobrý detektivní příběh autorem dobře rozehraný postupně začne zacházet do slepých odboček, které sice věrně vystihují úmornou detektivní práci, ale postupně to začíná být poněkud monotónní. Nicméně ani tím se děj nijak nezpomaluje, ani čtivost nijak netrpí Příběh řadím do průměru autorovy tvorby, ale za přečtení určitě stojí.

05.08.2023 4 z 5

Bretaňské poměry Bretaňské poměry Jean-Luc Bannalec (p)

Příjemná klasická detektivka, poklidný děj, žádné potoky krve ani šílení psychopati, naopak plynule probíhající vyšetřování doplněné rozumnými úsudky a potřebnou intuicí. Komisař Dupin se mi z počátku nejevil zrovna jako sympaťák, chvíli mi trvalo než jsem mu přišel na chuť, ale pak už tomu nechybělo vůbec nic. Úplná špice to sice není, ale více než dobré počtení rozhodně ano.

20.02.2022 4 z 5

Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Tak tohle se autorovi opět povedlo, snad ještě lépe než předchozí dva příběhy této série. Autor má silně nakročeno mezi mé oblíbené, uvidíme po další knize z této série.

27.02.2020 5 z 5

Nejlepší americké detektivní povídky (1) Nejlepší americké detektivní povídky (1) Ed McBain

Jak už to u povídkových knih bývá, výbor obsahuje povídky různé úrovně. Od opravdu dobrých, kam bych zařadil např. Kellerovo poslední útočiště, V bezpečí, Oběť, Pytláci, až po ty, které mne až tak nezaujaly jako třeba Elektronická pošta nebo Sucho. Ale v každém případě jsem si zase trochu rozšířil svůj rozhled o amerických autorech detektivních příběhů.

29.08.2023 4 z 5

Spící agent Spící agent Daniel Silva

Vydařený špionážní thriller z období II. světové války, pro příznivce tohoto druhu příběhů přímo lahůdka.

18.08.2023 5 z 5