jprst jprst komentáře u knih

Zahrada kostí Zahrada kostí Tess Gerritsen

Jsou autoři a knihy, které prostě nezklamou, nepřinesou sice nic extra překvapivého, ale na druhou stranu nezklamou, neotráví, nenudí, i taková kniha se prostě hodí hlavně v době, kdy člověk váhá, co by si zrovna přečetl.

25.06.2022 4 z 5

Průšvih Průšvih Val McDermid

Tenhle příběh má jeden velký klad, děj se docela vleče, takže jsem stačil usnout už před koncem, o to byl pak závěr překvapivější.

25.06.2022 3 z 5

Objednaná smrt Objednaná smrt Pavel Kraus

Proč ne, občas mi připadá dobré vrátit se k nějaké starší české detektivce, ale zrovna tato není z těch, které by za to stály, snad jen v případě, že by po ruce nic jiného ke čtení nebylo.

25.06.2022 2 z 5

Druhá šance Druhá šance Adam Pýcha

Tak jsem to nakonec zvládl, ale mezi autorovy fanoušky mě to zcela určitě nezařadilo. Snažím se vyhýbat označení slátanina nebo odpad, ale tento výtvor k tomu má dost blízko. Dost jsem se musel přemáhat, abych to dočetl. A hodnocení? Asi nejlépe sedí "velké NIC" a škoda papíru.

25.06.2022 1 z 5

Panoptikum starých kriminálních příběhů Panoptikum starých kriminálních příběhů Jiří Marek (p)

Dalo by se říci, že jde o poklidné vyprávění i o případech krvavých bez dramatických honiček, střelby a detektivů - supermanů, ale napětí tomu přesto nechybí. Ani nevím, po kolikáté jsem si některý z příběhů přečetl a občas se k ním vracím, aniž by mi vadilo, že jejich závěr znám.

24.06.2022 5 z 5

Uprostřed sněžení Uprostřed sněžení František Uher

Pro mne zklamání, od tohoto autora jsem čekal alespoň dobře řemeslně odvedený výkon, ale tohle bylo hodně slabé. Nepřesvědčivé postavy, kostrbaté dialogy a ani závěrem se autor zrovna nevytáhl. Zkrátka tohle byla pro mne ztráta času, který jsem přečtení věnoval.

24.06.2022 1 z 5

Zločin na golfu Zločin na golfu Jaroslav Kuťák

Žádný trhák to není, pár zajímavostí o golfu slouží spíše jako výplň k dosažení patřičného nebo požadovaného počtu stránek, ale jinak docela nuda.

24.06.2022 2 z 5

Černá hra Černá hra Jozef Karika

Thriller, který jen potvrzuje že po revoluci v roce 1989 se dokázali prosadit v politice a byznysu převážně jen ti, pro které byly morálka, poctivost a slušnost jen zbytečným balastem. A paradoxem je skutečnost, že to v mnoha případech platí i v současné době.

24.06.2022 3 z 5

Držet břitvu na tepu doby Držet břitvu na tepu doby Adam Pýcha

Tak do této sbírky jsem nakoukl v místní knihovně a po zběžném prolistování jsem došel k závěru, že tenhle druh poezie (?) skutečně nemusím, mimochodem prozaické texty také docela bída.

23.06.2022

Vražda v Tereziných lázních Vražda v Tereziných lázních Pavel Svoboda

První kniha, kterou jsem od tohoto autora přečetl, další už zkoušet nebudu. Nepropracované, křečovité, málo věrohodné a docela nudné. Mezi českými detektivkami výrazný podprůměr, jedna hvězda pro českého spisovatele a pro případné další čtenáře varování před ztrátou času.

10.06.2022 1 z 5

Popelka Popelka Evan Hunter (p)

Autor prostě umí, ať zvolí jakýkoliv námět, vždy z toho dokáže vytěžit poutavý příběh, který stojí za přečtení.

09.06.2022 4 z 5

Obchod s orgány Obchod s orgány Tess Gerritsen

Povedený thriller z lékařského prostředí, napínavý děj bez zbytečných odboček, závěr sice poněkud neuvěřitelný, ale jinak parádní příběh přímo svádějící k přečtení na jeden zátah.

09.06.2022 4 z 5

Bestiář Bestiář Barbara Nesvadbová

Tak jsem zase jednou zabrousil do mezi knihy ženské části naší knihovny, ale hrubě se mi to nepovedlo. Té knize chybí snad úplně všechno, co jsem od ní očekával, není to ani vtipné, ani zábavné, ani poučné či dokonce moudré - prostě je to jedno velké NIC a ztráta času.

07.06.2022 1 z 5

Smrt si říká Engelchen Smrt si říká Engelchen Ladislav Mňačko

Čtivá kniha s atraktivním námětem o době, na kterou by se nemělo zapomínat. jejím dost podstatným plusem je autorův realistický pohled, který není černobílý (dobří a zlí) a dokáže rozkrývat motivaci jednotlivých postav. Jako povinnou školní četbu v dobách již dávno minulých jsem to považoval spíše za otravu, ale s postupem věku to označuji za příběh k hlubokému zamyšlení.

04.06.2022 5 z 5

Jak chutná moc Jak chutná moc Ladislav Mňačko

Tuto knihu lze asi označit za vrchol autorovy tvorby, v době jejího prvního vydání to byl docela hit, který jen o málo později šel z ruky do ruky a nebylo to zrovna veselé čtení. Horší je, že s postupem času se jen potvrzuje autorova vize, historie se totiž opakuje bez ohledu na politický režim.

04.06.2022 5 z 5

Dlouhá bílá přerušovaná čára Dlouhá bílá přerušovaná čára Ladislav Mňačko

Tohle jsem poprvé přečetl kdysi v hodně raném mládí, tenkrát mi to připadlo poutavé a originální, ale po opakovaném čtení po letech to dost ze svého kouzla ztratilo.

04.06.2022 3 z 5

Mravenci nesou smrt Mravenci nesou smrt Vladimír Vítek

Takový příběh "nic moc", či spíše takřka nic než moc. Hodnocení z mé strany dvěma hvězdami je docela milosrdné.

04.06.2022 2 z 5

Smrt na druhém břehu Smrt na druhém břehu Dominik Dán

Tohle prostě nemá chybu, autor dokáže naservírovat slušnou dávku napětí, dokáže ho vystupňovat, ale i okořenit přiměřenou dávkou humoru. Tohle má autor dobře zmáknuté, takže opět dobré čtení.

03.06.2022 5 z 5

Černá ozvěna Černá ozvěna Michael Connelly

Parádní detektivní román, tohle já prostě můžu. Uvěřitelně vypracované postavy, klasické metody vyšetřování i na zbraně a pěsti dojde, ale nic příliš přehnaného. Hlavní hrdina detektiv Bosch má vlastnosti detektivů z detektivních příběhů americké drsné školy, prostě čestný tvrďák, ale jinak docela prima chlápek vzbuzující sympatie. Tohle zkrátka nemá chybu.

03.06.2022 5 z 5

Kočka / Cizinci v domě Kočka / Cizinci v domě Georges Simenon

Obě novely beze sporu patří mezi širší špičku autorovy tvorby, hlavní postavy jsou jako živé s lidskými vlastnostmi a vztahy.

28.05.2022 5 z 5