jprst Online jprst komentáře u knih

My jsme Baník My jsme Baník Tomáš Šiřina

Pro fandy českého fotbalu je to jedna z publikací, která by jim neměla chybět v jejich knihovně a nemusí to být jen fandové Baníku.

22.04.2022 5 z 5

Musíš mě zabít Musíš mě zabít Eva Kačírková

Třetí kniha z této série, kterou jsem přečetl v očekávání, že dojde ke zlepšení, ale opět jsem se dočkal jen podprůměrné detektivky bez poutavé zápletky, patřičného napětí a závěr rovněž nic moc, prostě šedivá nuda.

20.04.2022 1 z 5

Na mrtvé je spolehnutí Na mrtvé je spolehnutí Eva Kačírková

Dost nepovedená a hlavně málo poutavá detektivka, kterou jsem dočetl spíše jen silou vůle proto, že nerad nechávám knihy nedočtené. A hodnocení? Jedna hvězda za českou autorku a ta druhá s přivřením obou očí za obsah.

20.04.2022 2 z 5

Inspektor French a tragédie ve Starvelu Inspektor French a tragédie ve Starvelu Freeman Wills Crofts

Tuhle knihu jsem vyhrabal v kamarádově knihovně s tím, že jsem ji kdysi před mnoha lety četl a moc si z ní nepamatuji. Tak jsem si jí zopakoval a opět jsem zjistil, že tyto starší klasické detektivky pro mne mají své kouzlo a stojí za to si občas nějakou připomenout.

20.04.2022 4 z 5

Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Můj náhodný výběr, žádné velké očekávání, ale nakonec se z toho vyklubal hodně vydařený příběh. Již po pár stránkách mrazivá a hustá atmosféra, patřičná dávka napětí, poutavý děj, a i rozuzlení se docela vydařilo. A k tomu česká autorka, to mne celé přímo navádí mrknout se na její další tvorbu.

19.04.2022 4 z 5

O Babišovi bez Babiše O Babišovi bez Babiše Karel Hanzelka

Z police "Vše za 5,- Kč" v mém oblíbeném antikvariátu: Pokud se oprostím od toho, že AB nemá moje sympatie, tak tuhle knihu nepovažuji za až tak špatnou, naopak jednotlivé rozhovory poměrně reálně dokreslují osobnost, povahu a jednání Andreje Babiše z dob již minulých. Samozřejmě nějaké trvalejší hodnoty tato kniha nemá, tak trochu připomíná propagační brožury ze života i jiných politiků, a tak jsem ji po přečtení přibližně před dvěma týdny poslal prostřednictvím knihobudky na místním nádraží do oběhu. Bohužel zatím bez úspěchu - dnes tam ještě ležela.

19.04.2022 3 z 5

Kat a blázen Kat a blázen Jan Werich

Tohle objektivně hodnotit nedokážu. Začnu o hodnocení uvažovat a takřka okamžitě se mi vybaví oba autoři, tedy především pan Werich, a výsledek je jasný a ani jiný podle mne být nemůže.

18.04.2022 5 z 5

Hra s ohněm Hra s ohněm Tess Gerritsen

Špička autorčiny tvorby to není, dalo by se spíše říci, že autorka promarnila šanci, kterou nabízela zajímavě vystavěná a neotřelá zápletkou a celý nadějný příběh v závěru tak nějak uspěchaně a nepřesvědčivě odbyla. Nicméně autorka spisovatelské "řemeslo" umí, takže k přečtení to je.

18.04.2022 3 z 5

18 oříšků k rozlousknutí 18 oříšků k rozlousknutí Agatha Christie

Tak jsem si to po letech zase jednou zopakoval a výsledek je stejný. Ty povídky jsou prostě výborné a k proložení četby jiných, drsnějších, přímo ideální.

16.04.2022 5 z 5

Kadanland Kadanland Stanislav Dvořák

Nepříliš povedená, či spíše nepovedená detektivka se spoustou zbytečného balastu a odboček. Výsledkem pak je dosti se vlekoucí až nudný příběh tak maximálně na dvě hvězdy (s přivřením obou očí).

14.04.2022 2 z 5

Olympijské hry - Od Athén po Moskvu Olympijské hry - Od Athén po Moskvu Karel Procházka

Tuto publikaci znám dosti dlouho a konečně se mi povedlo ji i získat. Pro sportovní příznivce a fandy jde o dobře a především zajímavě zpracovanou historii letních OH, některé drobné nepřesnosti (úmyslné?) kvalitu publikace nijak podstatně neovlivňují.

10.04.2022 5 z 5

Robinsonka Robinsonka Marie Majerová

Spíše jen vzpomínka "z pravěku", kdy si vzpomenu na svou češtinářku, která nám tuhle knihu cpala snad horem i spodem.

09.04.2022 3 z 5

Náměstí republiky Náměstí republiky Marie Majerová

Slušný a dosti objektivní román z historie anarchistického hnutí, který autorka napsala v dobách, kdy správná ideologie nebyla tím jediným kriteriem kvality literárního díla.

Hra s ohněm Hra s ohněm Marie Pujmanová

Pokud z toho vypustím náznaky ideologie, tak zbude dost čtivá záležitost. A označení jako odpad se mi jeví jako dost přehnané.

Lidé na křižovatce Lidé na křižovatce Marie Pujmanová

Je to rozhodně jeden z dokumentů své doby, který asi nemá předpoklad nějak výrazně působit na dnešní čtenáře. Ale autorce nelze upřít, že tehdejší dobu vystihla poměrně mistrně a ideologické zaměření z toho až tak moc nečiší.

09.04.2022 3 z 5

Karlovarské nokturno Karlovarské nokturno Josef Kadlec

Na tuto knihu jsem narazil někde v roce 1993 při likvidaci závodní knihovny ROH. Ze záznamního lístku bylo jasné, že nejde o žádný trhák, pouze čtyři záznamy za celou dobu. Nebylo to až tak špatné, prostě jedna z knih, které vznikly pod tehdejším tlakem, Tedy ve stylu: Buď to bude vyhovovat tehdejší ideologii, nebo si ani neškrtneš. Kladem je docela slušně propracovaná psychologie hlavní postavy.

09.04.2022 2 z 5

Uzel Uzel Dominik Dán

Mezi záplavou detektivek, thrillerů a krimi románů u nás vydávaných opět velice slušný nadprůměr. Pravděpodobně i proto, že ti starší z nás mají s popisovanou dobou své zkušenosti.

Vinnetou III Vinnetou III Karel May

V mládí pro mne mayovky patřily mezi špičku dobrodružné literatury, shromažďoval jsem je i pro své děti, ty to s drobnými výhradami dokázaly ocenit. U vnoučat jsem ale dost narazil, sice jsem je přesvědčil k četbě, ale jejich hodnocení bylo dost podobné a dalo by se asi shrnout pod vyjádření ve stylu: "Bylo to docela dobré, ale jednou stačilo". Zkrátka čtou (a jsem rád, že čtou) a zajímají je jiné knihy, prostě jiná doba. Ale pro mne mayovky a tedy i tato své kouzlo neztrácejí a občas do nich nakouknu.

09.04.2022 5 z 5

Oběť v pasti Oběť v pasti John Sandford (p)

Další povedený kousek této série, děj nemá hluchá místa, napětí se stupňuje, závěr je sice poněkud přehnaný, ale i tak je to kniha, která dokáže strhnout čtenáře k přečtení na jeden zátah.

Auto pro sebevrahy Auto pro sebevrahy Inna Rottová - Mirovská

Náhodný výběr z nemocniční poličky a mám pocit, že tam snad už nic horšího nebylo. Jde o knížku české autorky, takže jedna hvězda a varování před ztrátou času.

07.04.2022 1 z 5