jprst komentáře u knih
Pro fandy českého fotbalu je to jedna z publikací, která by jim neměla chybět v jejich knihovně a nemusí to být jen fandové Baníku.
Třetí kniha z této série, kterou jsem přečetl v očekávání, že dojde ke zlepšení, ale opět jsem se dočkal jen podprůměrné detektivky bez poutavé zápletky, patřičného napětí a závěr rovněž nic moc, prostě šedivá nuda.
Dost nepovedená a hlavně málo poutavá detektivka, kterou jsem dočetl spíše jen silou vůle proto, že nerad nechávám knihy nedočtené. A hodnocení? Jedna hvězda za českou autorku a ta druhá s přivřením obou očí za obsah.
Tuhle knihu jsem vyhrabal v kamarádově knihovně s tím, že jsem ji kdysi před mnoha lety četl a moc si z ní nepamatuji. Tak jsem si jí zopakoval a opět jsem zjistil, že tyto starší klasické detektivky pro mne mají své kouzlo a stojí za to si občas nějakou připomenout.
Můj náhodný výběr, žádné velké očekávání, ale nakonec se z toho vyklubal hodně vydařený příběh. Již po pár stránkách mrazivá a hustá atmosféra, patřičná dávka napětí, poutavý děj, a i rozuzlení se docela vydařilo. A k tomu česká autorka, to mne celé přímo navádí mrknout se na její další tvorbu.
Z police "Vše za 5,- Kč" v mém oblíbeném antikvariátu: Pokud se oprostím od toho, že AB nemá moje sympatie, tak tuhle knihu nepovažuji za až tak špatnou, naopak jednotlivé rozhovory poměrně reálně dokreslují osobnost, povahu a jednání Andreje Babiše z dob již minulých. Samozřejmě nějaké trvalejší hodnoty tato kniha nemá, tak trochu připomíná propagační brožury ze života i jiných politiků, a tak jsem ji po přečtení přibližně před dvěma týdny poslal prostřednictvím knihobudky na místním nádraží do oběhu. Bohužel zatím bez úspěchu - dnes tam ještě ležela.
Tohle objektivně hodnotit nedokážu. Začnu o hodnocení uvažovat a takřka okamžitě se mi vybaví oba autoři, tedy především pan Werich, a výsledek je jasný a ani jiný podle mne být nemůže.
Špička autorčiny tvorby to není, dalo by se spíše říci, že autorka promarnila šanci, kterou nabízela zajímavě vystavěná a neotřelá zápletkou a celý nadějný příběh v závěru tak nějak uspěchaně a nepřesvědčivě odbyla. Nicméně autorka spisovatelské "řemeslo" umí, takže k přečtení to je.
Tak jsem si to po letech zase jednou zopakoval a výsledek je stejný. Ty povídky jsou prostě výborné a k proložení četby jiných, drsnějších, přímo ideální.
Nepříliš povedená, či spíše nepovedená detektivka se spoustou zbytečného balastu a odboček. Výsledkem pak je dosti se vlekoucí až nudný příběh tak maximálně na dvě hvězdy (s přivřením obou očí).
Tuto publikaci znám dosti dlouho a konečně se mi povedlo ji i získat. Pro sportovní příznivce a fandy jde o dobře a především zajímavě zpracovanou historii letních OH, některé drobné nepřesnosti (úmyslné?) kvalitu publikace nijak podstatně neovlivňují.
Spíše jen vzpomínka "z pravěku", kdy si vzpomenu na svou češtinářku, která nám tuhle knihu cpala snad horem i spodem.
Slušný a dosti objektivní román z historie anarchistického hnutí, který autorka napsala v dobách, kdy správná ideologie nebyla tím jediným kriteriem kvality literárního díla.
Pokud z toho vypustím náznaky ideologie, tak zbude dost čtivá záležitost. A označení jako odpad se mi jeví jako dost přehnané.
Je to rozhodně jeden z dokumentů své doby, který asi nemá předpoklad nějak výrazně působit na dnešní čtenáře. Ale autorce nelze upřít, že tehdejší dobu vystihla poměrně mistrně a ideologické zaměření z toho až tak moc nečiší.
Na tuto knihu jsem narazil někde v roce 1993 při likvidaci závodní knihovny ROH. Ze záznamního lístku bylo jasné, že nejde o žádný trhák, pouze čtyři záznamy za celou dobu. Nebylo to až tak špatné, prostě jedna z knih, které vznikly pod tehdejším tlakem, Tedy ve stylu: Buď to bude vyhovovat tehdejší ideologii, nebo si ani neškrtneš. Kladem je docela slušně propracovaná psychologie hlavní postavy.
Mezi záplavou detektivek, thrillerů a krimi románů u nás vydávaných opět velice slušný nadprůměr. Pravděpodobně i proto, že ti starší z nás mají s popisovanou dobou své zkušenosti.
V mládí pro mne mayovky patřily mezi špičku dobrodružné literatury, shromažďoval jsem je i pro své děti, ty to s drobnými výhradami dokázaly ocenit. U vnoučat jsem ale dost narazil, sice jsem je přesvědčil k četbě, ale jejich hodnocení bylo dost podobné a dalo by se asi shrnout pod vyjádření ve stylu: "Bylo to docela dobré, ale jednou stačilo". Zkrátka čtou (a jsem rád, že čtou) a zajímají je jiné knihy, prostě jiná doba. Ale pro mne mayovky a tedy i tato své kouzlo neztrácejí a občas do nich nakouknu.
Další povedený kousek této série, děj nemá hluchá místa, napětí se stupňuje, závěr je sice poněkud přehnaný, ale i tak je to kniha, která dokáže strhnout čtenáře k přečtení na jeden zátah.
Náhodný výběr z nemocniční poličky a mám pocit, že tam snad už nic horšího nebylo. Jde o knížku české autorky, takže jedna hvězda a varování před ztrátou času.