jprst komentáře u knih
Dobře skrytá a docela poutavá reklama na autorovo podnikání v jeho Hnízdě zdraví.
Nepřesvědčivá záležitost, pan doktor Hnízdil totiž zapomněl připojit i objektivní hodnocení své osoby, to by ale asi nezvládl, tak parádně jako u těch, kteří mají jiné názory než on.
Už jen sestava autorů ukazuje, že hodnota publikace je opravdu "vysoká" a označení zbytečná kniha je rozhodně na místě. A Tománkovy komentáře a postřehy? To je kapitola sama pro sebe a dost dobře na ni pasuje citát pana Wericha : "Kde blb, tam nebezpečno."
Tak s touto knihou jsem se hodně a především dlouho pral, ale žádné velké nadšení se nedostavilo. Ano, je to rozhodně kontroverzní kniha, ale současně i hodně přeceňovaná. Nebýt toho, že na autora byla vyhlášena fatwa, jeho kniha by asi byla daleko méně populární. A s odstupem doby mám i pochybnosti, zda čas, který jsem jejímu čtení věnoval, nebyl ztrátou.
Pro příznivce klasických anglických detektivek není komentář zapotřebí a pro ty ostatní? Prostě to zkuste, stojí to za čtení.
S postupem věku už to prostě není ono, což by mi až tak nevadilo. O to víc mě mrzí reakce mých vnoučat, které tento typ literatury už nebere téměř vůbec. Čtou sice poměrně hodně, ale úplně jiné knihy. Zkrátka jiná doba.
Přes padesát let stará antalogie povídek autorů horrorové literatury neztrácí především pro starší příznivce tohoto typu literatury své kouzlo. Plusem jsou i uvedené medailonky autorů.
Vydařený úlovek z oblíbeného antikvariátu a ještě k tomu za velice přívětivou cenu. Ještě jsem nepřečetl, ale už jsem vyzkoušel určení některých rostlin podle uváděných popisů a dokonce jsem byl i úspěšný (tedy skoro), podle mne mimořádně kvalitní publikace.
Mezi množstvím různých zahrádkářských příruček, které v drtivé většině jen opakují stará a vyzkoušená zahrádkářská moudra, je toto příručka, která skutečně přináší nové a především smysluplné rady.
Povedené zakončení celé série, která měla díl od dílu stoupající úroveň, i když do úplné špice celé sérii přece jen něco chybí.
Nic mimořádného, prostě standardní krimithriller s patřičnou dávkou napětí, který jsem spokojeně přečetl, ale v paměti mi dlouho nezůstane.
Parádní nápad, poněkud horší zpracování, především v první části se děj rozjížděl hodně pomalu, ale pak už to nabralo spád, závěr byl snad až zbytečně přehnaný a překombinovaný. Nicméně jako odpočinkové čtení si to čtyři hvězdy zaslouží.
Opět povedená kniha, ostatně jako i většina jeho ostatních.
Žádný trhák to není, prostě dobře odvedené spisovatelské "řemeslo" na přibližně stejné úrovni jako první díl. Pokud bych si četbu této knihy odpustil, o nic bych nepřišel.
Tenhle díl je proti předchozím docela velký sešup. Příběh mi připadl zbytečně překombinovaný, příliš rozvláčný, s hodně přehnanými až neuvěřitelnými zvraty, tím celý příběh notně ztrácí na poutavosti, dorazil jsem ho spíše silou vůle.
I třetí díl této série neztrácí na tempu ani úrovni, docela povedená originální zápletka, stupňující se napětí, závěr sice poněkud podivný a nepříliš přesvědčivý, ale celkově to na čtyři hvězdy v hodnocení má.
Jedna z mnoha podobných zahrádkářských příruček tvářících se jedinečné a novátorské, ale ve skutečnosti nových informací přináší jen poskrovnu. Pro začínající zahrádkáře je možná inspirující, pro zkušenější spíše zbytečná.
Opakované čtení po mnoha letech a musím říci, že tyto povídky pro mne rozhodně na své kvalitě nic neztratily. Zajímavě vystavěným a přitom nepřekombinovaným příběhům s překvapivou, nicméně reálnou pointou, čas na poutavosti nic neubral.
V době svého prvního vydání to byla docela špička mezi tehdejšími českými detektivkami. Samozřejmě jak už to u povídkových knih bývá, některé povídky jsou méně dobré (Případ v Es dur nebo Dopisy z onoho světa), ale i tak jde o detektivní příběhy čtivé i dnes.
Povedené detektivní povídky, kterým nechybí logické a hlavně uvěřitelné řešení, v době jejich prvního vydání to byl docela hit, ale i v dnešní době stojí za přečtení.