Kabátice komentáře u knih
Tak tahle kniha opravdu stála za to. Ani nedokáži popsat, jak dobře se mi četla a jak moc mě zasáhla. Skvěle vykreslená psychologie postav i prostředí. Věřila jsem autorovi úplně vše a nemohla se odtrhnout. Nechápu, že jsem knihy od Steinbecka objevila až teď.
Prostě nejlepší a nejčtenější kniha mého dětství, spolu s dalšími od tohoto báječného autora. Když jsem trávila prázdniny na přehradě u dědy, objevovala jsem zátoky na pramici a kreslila si námořní mapu. Prostě srdcovka :)
Milé, vtipné, záhadné, dokonce filozoficky pojaté povídky. Není třeba se dále rozepisovat. Je to prostě výborná kniha!
V tomto díle jde o obrovské životní skoky člověka, který se, z drsného přírodního muže, majícího psí spřežení, čest a silnou vůli, promění v drsného nelítostného milionáře a poté co se zamiluje, se zase vše obrátí. Zní to šíleně, nicméně kontrasty mezi klidnou krásnou přírodou, uspěchaným rostoucím městem, rozdíly mezi lidmi a kritika zbohatlíků, dělají z knihy velmi zajímavé čtení.
Kniha mě vážně oslovila. Autor si musel prožít ve válce vážně peklo. Při líčení dění na bojišti, zvlášť situací v zákopech, mi naskakovala husí kůže, jak mistrně mě dokázal vtáhnout do děje. Z knihy je hodně cítit, že to psal někdo, kdo všechnu tu hrůzu zažil a přežil. Na konci mě dorazila kapitola, kde se vrací hrdina z války domů...
Hodně silná kniha, která mi dlouho zůstane v hlavě. Někoho by odradilo pár prvních stránek, kde je četba stížena gramatickými chybami, ale hned, když člověk pochopí smysl, čte se to samo a začne to silně prožívat.
Docela přijatelné čtivo, které má spád. Závěr jsem nečekala a mile mě překvapil. Za něj dávám jednu hvězdu navíc.
Taková milá oddechovka, která pobaví a pro mě poprvé, co jsem fandila zabijákovi.
Kniha se mi líbila a dost mě zasáhla. Pro lidi tehdejší doby měla jistě silný význam. Můj děda jí dostal s věnováním od babičky v roce 1948 a dokonce si do ní vlepil nákres své cely z Drážďan. To o něčem vypovídá. Zločiny páchané na lidech v jakékoliv podobě, by se prostě dít neměly.
Obě knihy jsou povedené. Co se týče Démona alkoholu, tak kromě naivního názoru, jak bojovat proti alkoholismu, jde o přiblížení pocitů, jednání a smýšlení člověka, který od dětství postupně alkoholu propadá, až do jeho absolutní závislosti, se kterou ve stáří již nedokáže bojovat. Tulák po hvězdách mě oslovil víc. Nějak si ale nedokážu představit, že je někdo tak duševně silný, že dokáže dlouhodobě snést tolik utrpení a bolesti a uchovat si zdraví rozum.
S Poem mám stejný problém, jako s Kafkou. Některé povídky mě přímo nadchnou, některé nezaujmou vůbec. U mě jasně vedou hororové povídky, které mě doslova vtáhnou do děje, až mám občas pocit, že děs a hrůzu prožívám intenzivněji, než hlavní postavy.
Zatím jsem od Waltariho četla jen Egypťana Sinuheta a překvapilo mě, jak jeden člověk dokáže napsat tak odlišné věci. Nicméně i tato kniha mě uchvátila. Drsná země, drsní lidé, krásná zápletka a naprosto úžasně propracovaná psychologie postav. Četlo se to samo.
Jak úsměvně na mě dnes působí tajné dobré skutky čestného Timura a jeho party... Ale bavilo mě to a zavzpomínala jsem na dětství a plnění bobříků odvahy.
Naprosto strhující! Vtáhlo mě to tak moc, že mi připadalo, že sleduji šíleně napínavý film.
Tahle kniha, první od Kafky, kterou jsem kdy četla, mi dala vážně zabrat. Některé povídky jsem nepochopila, i když se zájmem přečetla a u jiných jsem měla pocit, že jsem je jen přelétla očima, jelikož na konci jsem zjistila, že vůbec nevím o čem to bylo a myšlenkami jsem byla úplně někde jinde. Povídka Proměna byla skvělá, akorát mě překvapil ten konec. Čekala jsem trošku něco víc. Když jsem ale posléze knihu dočetla do konce, pochopila jsem, že to byla ode mě hloupost, tak to prostě mělo být... Zcela určitě si ještě něco od Kafky přečtu.
Netradiční svět, netradiční jazyk, zajímavé téma = neskutečně bláznivá, šokující a strhující kniha. Jsem ráda, že jsem si jí přečetla a určitě se podívám i na film.
Určitě je kniha slabší, než Tři muži ve člunu. Občas jsem se i přistihla, že při sáhodlouhých popisech německého lidu začínám číst mechanicky a ani nevnímám, co vlastně čtu. Ale i tak mě kniha pobavila.
Super kniha na odreagování se. Čte se úplně sama. Způsob cestování časem je úžasně originální a pobaví :)
Občas jsem měla z knihy trošku zamotanou hlavu, jelikož některé pasáže mi připadaly, jako kdybych se ocitla ve snu, ale jinak je kniha výborná. Autorův odpor k válce a násilí ze stránek přímo stříká a určitě se u této knihy každý zamyslí nad tím, jak nadčasový Čapek byl.
Stevenson nezklamal. Moc pěkné, tajemné, se zajímavými a překvapivými zvraty. Jekyll a Hyde a Klub sbevrahů mě zaujali nejvíce.