Kabátice Kabátice komentáře u knih

Severní nádraží Severní nádraží Adolf Branald

Zřejmě díky Branaldovým zkušenostem s železničářskou profesí, se mu povedlo velmi realisticky vylíčit děj na Severním nádraží za druhé světové války. Moc pěkně vystihl vztahy kolektivu českých železničářů k samotnému nádraží, k německým úředníkům a jejich založení odbojové činnosti.

19.10.2014 4 z 5

Led pod kůží Led pod kůží Vilma Kadlečková

Druhý díl je ještě lepší než první, konečně se děj začíná rozjíždět. Jsem úplně napnutá, jak to bude s těmi loděmi.

02.10.2014 5 z 5

Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

Myslím, že není co dodat. Kniha super, vrhám se rovnou na druhý díl.

15.08.2014 5 z 5

V lesích V lesích Tana French

Velká spokojenost. Ten druhý případ mi vůbec nevadil, ba naopak, díky němu má hlavní postava tzv. šťávu :-)

22.07.2014 4 z 5

Život a lásky jedné ďáblice Život a lásky jedné ďáblice Fay Weldon

Kniha se mi četla lehce a pobavila mě. Ďáblice Ruth se pomstila nevěrnému manželovi až PŘEHNANĚ na výbornou :-) To co si autorka všechno dokázala vymyslet, se snad v normálním životě ani nedá :-)

10.07.2014 3 z 5

Sen v červeném domě I Sen v červeném domě I Süe-čchin Cchao

Kniha mi připadala opravdu zdlouhavá a ve jménech jsem měla až do konce trošičku zmatek. Postavy v knize žili svým životem, který byl zajímavý, ale mě docela nudil. Čekala jsem od toho víc. Ještě zvážím, jestli se pustím do dalších dílů. Čínská kultura zjevně není pro mě.

01.07.2014 3 z 5

Hrůzy lásky a nenávisti Hrůzy lásky a nenávisti Zdena Frýbová

Moc krásně napsaná kniha. Do detailů vypracované příběhy i psychologie postav z knihy dělají strhující čtení.

12.05.2014 5 z 5

Nejkrásnější svět Nejkrásnější svět Marie Majerová

Hlavní hrdinkou je Lenka, jedna ze tří dcer despotického mlynáře. Zatímco starší sestry unikají z dosahu otce výhodným sňatkem, Lenka utíká z domova právě ve chvíli kdy vzniká válka. Celý život toužila po něčem víc a nachází své štěstí v pomoci jiným - stává se hlasem lidu. Kniha byla zajímavá a místy psychicky náročná. Pro mne byl nejtěžší začátek, kdy Lenka dospívá a otec tyran potlačuje veškerá její dětská přání a touhy.

10.04.2014 3 z 5

Porážka Porážka Alexandr Alexandrovič Fadějev

Jde o velice krátký příběh. Psychologie postav je pěkně propracovaná. Knížka se četla sama a celkem se mi líbila.

03.03.2014 3 z 5

Dědicové snů Dědicové snů Helena Šmahelová

Myslím, že se autorce podařilo věrohodně vylíčit meziválečnou atmosféru, zvláště rozporuplný postoj jednotlivců. Každý ze synů Pelantových je ztělesněním jiného názoru, každý se se sociálními a politickými problémy vyrovnává jinak, dokonce se postupně dostávají na protilehlé strany barikády.

19.02.2014 3 z 5

Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

Celá kniha na mě působila rozmarně, ale užila jsem si jí od začátku do konce. Čečtina je prostě nádherný jazyk.

11.01.2014 4 z 5

Plavovlasý cyklón Plavovlasý cyklón Jenő Rejtő

Mile vtipná knížka :-)

31.12.2013 4 z 5

Přístav volá Přístav volá Jaroslav Foglar

Sice jsem Foglarovky četla v mládí, ale vůbec mě nepřekvapilo, že mě kniha uchvátila i dnes. Nenudila mě ani na chvíli a zavzpomínala jsem si na dětství a na své touhy po dobrodružství a spravedllnosti.

28.12.2013 4 z 5

Cikcak Cikcak Paul Andreota

Docela slušná zápletka, kde se jedná o zločin z vášně. První půlka knihy je psána z pohledu Pierra Laisnéa, jehož manželka se přizná k vraždě milence. Poté se ale vše otočí a je obviněn Pierre sám. Druhá půlka knihy je psána z pohledu advokáta, který Pierra obhajuje. Kdo a jak nakonec vraždu spáchal? Konec je opravdu zajímavý...

27.12.2013 4 z 5

Nemaluj trola na zeď! Nemaluj trola na zeď! Jan Šťovíček

Dala jsem na doporučení a přečetla svůj úplně první cestopis. Dobře jsem udělala. Při čtení zážitků výpravy Arctos II jsem se opravdu skvěle bavila a moc se nasmála :-)

26.12.2013 5 z 5

Drak na řetězu Drak na řetězu Katarína Lazarová

Autorka hezky vystihla maloměšťácké chování lidí po válce, jejich zoufalost, intriky a zlobu.

17.11.2013 4 z 5

Dívky tepané ze stříbra Dívky tepané ze stříbra Marie Majerová

Kratičká próza o Adě, Mince, Martě a Magdě dospívajích na internátě v poválečném Československu. Těžko říci, která z nich to měla těžší. Jestli Magda, která byla od malička sirotkem, stále uzavřená do sebe a těžko se s někým sbližovala, nebo Marta, problémová krasavice, která ráda flirovala s chlapci, válčila s rodiči a nechtěla za žádných okolností studovat...

02.10.2013 4 z 5

Můj strýc Odysseus Můj strýc Odysseus Jiří Marek (p)

Krásný příběh muže, od kterého bychom se všichni mohli učit, jak přistupovat k životu. Kniha mě bavila od samého začátku a při četbě jsem se neustále pobaveně usmívala :-)

26.09.2013 5 z 5

Hosté z planety lidí Hosté z planety lidí * antologie

Některé povídky jsou ucházející, některé ne. Určitě si každý čtenář najde povídku, která mu sedne...

05.09.2013 3 z 5

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Strhující, smutný, ale zároveň krásný příběh...

02.09.2013 5 z 5