kacaabba

Knížečka mne podle komentářů zaujala. Je to knížečka pro nejmenší děti, se kterými rodič knížku prochází, a která je výchozím bodem pro povídání o smyslu slavení Vánoc. Rozhodně to může být moc prima, bohužel už nejsem v roli rodiče malých dětí, takže nemohu posoudit reakci a nadšení dětí.

Jedná se o knihu zážitků od války po 60. léta 20. století. Nicméně mnoho z popisovaného je aktuální stále. Mimo jiné mě zaujalo, že už v 60. letech autor Čínu popsal jako probouzejícího se draka...

Cíl autora je jasný - je obsažen v názvu. Spousta myšlenek, připomenutí, obrazů je skvělých, takže pro mne super. Jedna věc, která se pojí s jednostrannou komunikací - což u knihy tak je - že se nemůžete doptat, když něco zcela nepochopíte, nebo máte připomínku, doplňkovou otázku. A tady bych to byl využil. Škoda, že Bill bydlí tak daleko!

Ano, silný román, byť hlavní hrdina vlastně není žádný sympaťák, se kterým byste se chtěli ztotožnit, a popis stavu církve je spíše smutný. Otevřený konec (vlastně začátek další kapitoly) byl vlastně skvělý. A vůbec tam byla řada silných míst. Jak jsem začal, tak končím: Ano.

Přáli jsme si i holčičku... A kdyby se byla narodila, jmenovala by se Anna. Takže jistě pochopíte, že mi tahle upovídaná chytrá snivá holčička byla blízká od prvního seznámení!
P.S.: všude se teď chlubím, že jsem si přečetl knížku pro holky, a nejen, že jsem jí přežil, ale dokonce si jí náramně užil. :-)

Příběh samotný by byl za pět hvězdiček. Způsob napsání, vzhledem k tomu, že kniha u nás vyšla před několika málo lety, je mírně strojeně historický a to se mi moc nelíbilo. Proč citovat kralickou Bibli, proč používat stará dnes nepoužívaná slova, proč používat skladbu slov ve větě nepřirozenou pro dnešní český jazyk. Historicitu příběhu mi to osobně nezprostředkovalo, ale naopak se to (zbytečně) o něco hůř četlo.

Můj komentář k této knize je obsahově velmi podobný valdimu. Cca první polovina knihy je standardní, nikterak napínavý dějový příběh. Už tam člověk tuší, že spisovatel příběhu dává hlubší smysl. A pak přijde zlom a dál děj nepokračuje, ale rozplétají se nitky minulosti, velmi přes rodokmeny, ale i události, kde nejvýše "trčí" válka severu proti jihu a jeho následků v jižňanských zemích. Po přečtení doslovu jsem si potvrdil, že co autor říci chtěl, jsem zachytil, ale za sebe musím konstatovat, že to bylo stylem a způsobem, který nemusím mít znovu.

Polodokumentární životopis dona Bosca, který mne bavil, protože mne bavil Bosco.

Vždy, když jsem unavený a vůbec se cítím nekomfortně, vzpomenu na hrdiny této knihy a hned mne to přejde... /*\/*\/*\ V porovnání s knihou Kruté moře (podobné prostředí, ovšem bez té hrozné zimy) mi lépe vyšlo Kruté moře.

Protože jeden ze čtenářů srovnával Narnii (mojí oblíbenou) s touto knihou a tato mu vyšla lépe - bylo to pro mne zklamáním. Je to dle mého skutečně dětská kniha a dospělák si tam moc nevezme (na rozdíl od Narnie). Srovnání s Letopisy Narnie u mne tedy nepřipadá v úvahu. A za mne je i tak mnoho klasicky dětských knih, které jsou lepší než tato. Závěr nevěrohodný, "ukradený".

Čtivý román s pochopením Ruska a židovství v něm. Což bych od Američana úplně nečekal. Má-li ale kořeny odsud, měl dobrý důvod pochopit, nasát a předat dál. Pasáže s popisem cvičení bojového umění byly pro mne nudnější, ale jinak super.

Určitě se mi kniha líbila, v řadě obrazů/příměrů byla pro mne skvělá. V několika věcech jsem měl pochybnosti, jestli se autor nedal strhnout jednostranností, ale možná se mýlím. Každopádně to pravděpodobně nebude poslední kniha od tohoto autora.

Z knihy jsem zmatený. Hlavní hrdina nepoznal osobního Boha, ale zkušenost s Owenem ho přesto k uvěření v Boha dovedla.
Jinak je autor dobrý vypravěč, takže střídá vážnější a žertovné pasáže tak lehounce, že si to člověk užívá i jen tak. Jestli bych knihu doporučil? Myslím, že ne, ale ani jí nezavrhuji.

Zajímalo mne, co se bude dít dál - no jasně, vysvobození Metoděje. Ale jak? A co bude dál? A proč Vojmírova cesta? - A bylo to opět moc fajn. Autor má moc hezké nápady pro zápletky a zároveň se stále snaží něco čtenářům říci. Vlastní spisovatelský styl pro mne není kdoví jak krásný, ale jeho příběhy ano.

Myslím, že vše potřebné o knize je popsáno výše. Jen bych dodal, že přerod muslima v křesťana byl o dosti dlouhé době a hlavně je to popis přerodu "západního" muslima. Jak sám autor upozorňuje, mezi muslimy na Západě a Východě může být ve vnímání a posuzování světa, a tedy i Mohameda a Koránu, propastný rozdíl. I přesto, že princip cti a hanby je obecně platný v muslimském světě. V Evropě, ve vztahu k uprchlíkům, jsme tedy v poněkud odlišné situaci; k nám spíše přijdou ti východní muslimové.

Napsáno je to dobře. Na můj vkus snad až příliš plačtivé a z prostředí, které je většině z nás neznámé, odtažité. I přesto, že se jedná o hluboce komorní příběh, vlastně se člověk nenudí, je-li naladěn na podobnou strunu. Mariánství v této knize je pro mne nepříjemnou zátěží, kdy spíše vnímám lítost, že si část křesťanstva z Marie vyrobila prostředníka Prostředníka mezi Bohem a lidmi.

Napsáno hezky, čerstvě, líbivě pro mladou duši. Nicméně smůla byla, že jsem si knihu četl po významně závažnějším a hlubším tématu, takže pro mne nebylo v jednu dobu jednoduché vůbec pokračovat ve čtení. Je to tedy lehčí čtení, s mladým hlavním hrdinou, který by nejraději sbalil všechny ženský na světě. Trochu únavné, byť v určitém smyslu pochopení pro to mám.

Básně mám rád a ve študáckých letech jsem byl nadšen z jeho Kaligramů, které jsem napodoboval. Leč tato kniha básní mne zcela míjí... A je mi fuk, jestli tím otevřel nový směr.

Od knihy jsem neměl žádná očekávání. Leč velmi milé překvapení v podobě opravdu dobrodružného příběhu pro děti a mládež s vloženými reáliemi! Dá se tušit, že i tak nebude mladými příliš čtená, protože její ústřední téma zkrátka není in... Škoda.

Vlastně nic nového, tohle se děje pořád a pořád, ale výpověď je to silná, o to silnější, že je to "jeden z nás".