KadetJaina

Suprové popisy prostředí, jako bych tam byla. Spolu s vnitřními pochody hrdinky, která každým dnem ztrácí něco ze své lidskosti.

Stejně jako předchozí kniha autora Zůstanou jen skvrny, i Připoutaní je ze života, jen tentokrát není tak drsná, ale není o nic míň srdceryvná. Příběh o otci, který nechce dělat chyby svého otce, tak dělá úplně jiné chyby. O generačním traumatu, které se přenáší a jakou práci dá ho zlomit. Ale hlavně příběh ze života, který vám ukáže, že v problémech nejste sami.

Velmi čtivý příběh o pomstě doslova biblických rozměrů. Pozorujeme příběh Kenzie, která žije s matkou feťačkou a její život stojí za hovno. Ještě se to zhorší, když si ji pro účel apokalypsy vybere Lilith jako svou čtvrtou děvku.
EV Knight píše čtivě, ukazuje nám všechny možné stránky lidí, ale většinou ty hnusné a negativní. Horor v téhle knize je hlavně v podřízení žen, jejich snaze po pomstě, v krvavých a nechutných rituálech a v sexu.
Konec mi dal trochu zabrat a nejsem si jistá, jestli si ho interpretuji tak, jak autorka zamýšlela. Mám z něj hořký pocit.

Inspirováno skutečnými událostmi, které jsou hnusné, odporné a nechutné. Madla Pospíšilová je popsala drsně, ale nutí vás litovat situace, ne se znechuceně odvracet. Nejde o násilí kvůli násilí, jako třeba Zrnko Billy Silver. Je to naturalistický popis toho, co se skutečně dělo a čeho jsou lidé schopní.
Jsem ráda za ty jiskřičky naděje, které se v textu objevily.

Tenhle díl se mi zatím líbil ze série asi nejvíc. Převážně kvůli tomu, že se autor trochu srovnal a postavy už nejsou všichni úplně mimo a nečekají, co jim Robert řekne. Už konečně přemýšlí sami za sebe. Krom teda kapitánky, ta mě rozčiluje s každým dílem víc.
Jediný problém tohoto dílu je ztracen v překladu. Naneštěstí s tím se v české verzi nedá moc dělat, pokud nezměníme text. V angličtině prostě zaměstnání nemají gender jako u nás.

Zůstanou jen skvrny popisují domácí násilí a jeho oběť, která hledá pomstu. Je skvělá v tom, že ač je explicitní a krutá, s tématem týraných dětí zachází citlivě. Z pomsty čtenář ani její vykonavatel nemají radost, ale ví, že se udělat prostě musí. Protagonistovi můžeme jen fandit, aby mu bylo lépe.

Ilustrace hnusné, vzdělávací to není (ani co se LGBT týče), abecední princezny jsou A za ní D... Prostě špatný.

Pěkná jednohubka, jak má v sobě něco ze slovanské mytologie, má to u mě automaticky bodík navíc. Horory s podobnými náměty mám ráda a jsem spokojená, že zlo je potrestáno.

Tohle je furt moje oblíbená Kingovka. Sledování osudu holčičky je prostě drsný.

Paráda! Skvělé postavy a velmi dobře vykreslené. Politické vztahy v Praze budoucnosti, kde korporáty ovládají vše a okrajové části se zmítají zločinem dobře propracované. Detektivní zápletka funkční a napínavá a kyberpunk jak se sluší a patří.

Nejlepší horor je ten, který odráží realitu. X je jedním z nich. Bere si reálné problémy LGBTQ+ komunity, které je historicky provází, a zapojují do nich nadpřirozený prvek. Ze situací mrazí hlavně proto, že lidi v nich můžete velmi snadno znát.

Baví mě způsob, jakým autor píše. Baví mě i brutality a případy. Ale používá až moc berliček pro odhalování případů. V tomhle případě dívku, která má vidiny vražd. Čekala jsem trochu víc reálného. Jinak případ skvělý. Trochu mě na knize unavují krátké kapitoly, které musí nutně "lákat" na další čtení, ale brzy se to ohraje.

Vynikající práce, skvěle napsané postavy, spousta autorů má problém s psaním dětí, tady jsem si věčně musela připomínat, jak musí Jirka působit na lidi, protože dítě byl skvělé, ale v příběhu je to dospělý chlap. Vlastně jde o epickou/temnou fantasy v moderní době. Rytíři a zachraňování princezen v dnešním hávu.

Knihu jsem si užila, jsem ráda, že se conQueer snaží dostat mezi české čtenáře i queer příběhy pro dospělé (těch young adult máme dost). Užívala jsem si jak detektivu tak vztah mezi protagonistou a jeho milencem, na druhou stranu jsem si někdy nebyla jistá, jestli čtu teda spíš vztahovku nebo spíš detektivku, ale vzhledem k tomu, co mělo v příběhu větší váhu, šla do popředí spíš ta vztahovka.
Co mě zklamalo byla místy ujetá sazba textu, všimla jsem si jí několikrát.

Rovnou se přiznám, že atmosférické věci kolem mě většinou proletí. Jsem ten typ čtenáře, který potřebuje většinu věcí vyslepičit, protože jsem nepozorná. Takže co se vlastně na konci téhle knihy stalo? Divnosti! Ale protože jde o kosmický horor, o věci, co mají dávat smysl v tom, že nedávají smysl, tak mi to ani nevadí. Užívala jsem si podivný svět, zvláštní hlavní postavu, kterou jsem si i přes její povahu velmi oblíbila, a kdyby se někomu chtěl udělat atlas tohohle místa, hned bych ho s chutí otevřela. Většina kosmických horrorů, které jsem četla, se zakládá na postavě, kterou svět podivna semele v našich reáliích. Ale tady není nic jiného, než podivno. Rybí lidi, vlhkost, podivné entity žijící ve vašem domě? Jen obyčejný den. A to mě baví.

Vůbec jsem netušila, do čeho jdu, a pak jsem si knihu hrozně užila. Odsýpá rychle, prorůstá rostlinami skrz naskrz. Autorka vykresluje přemýšlení oběti domácího násilí perfektně. Nalezení spojení s podivným tvorem je pak už jen třešnička na dortu. Mírně horrorové, nijak složité vyprávění dodávalo čtivosti, ale člověk neměl potřebu zabřednout myšlenkově moc hluboko. Prostě si jen užít knihu a jít dál.

Detektivky moc často nečtu, takže když Vymazlené vraždy slibovaly perfektní zločiny, trochu jsem se bála, že to bude nad moje chápání. A hle! Milan Skála naskočil do novel rychlostí blesku, jsou čtivé, nechodí kolem horké kaše, všechno na rovinu. Za mě nejlepší první novela (ať už kvůli postavě detektiva, tak kvůli celkovému morálnímu kodexu, ale hlavně kvůli závěru). Zbylé dvě stále dobré čtení a u druhé hezká pointa (postava tchyně teď bude mezi mými top knížními postavami).

Knihu jsem plánovala číst čistě kvůli popisům viktoriánského Londýna. Když ke mně bichle doputovala, docela jsem se lekla a myslela si, že mě bude kniha k smrti nudit. A hele, ono vůbec. Popisy seděly, člověk si dokázal krásně představit společnost - ať už tu nižší, tak tu vyšší. Postavy jsou vykreslené skvěle, nikdo není ani dobrý, ani zlý, i když za jejich rozhodnutí jsem měla chuť je občas zaškrtit. Otevřený konec je trochu nešťastný, ale příběh prostě nekončí.

Původně jsem ke knize nechtěla komentář psát, protože ač mě strašně bavila, nejsem dost chytrá na to ji dobře popsat.
Čtyři dny po přečtení se mi zdálo, jak mě vyrazili z bytu a jsem bez peněz.
Takže čtivo asi fakt dobrý :D

Velmi čtivá knížka, která se dá přečíst za jedno volné odpoledne a potěší na duši, protože je pozitivně laděná. Prostředí i postavy jsou vykreslené dobře, jejich pohnutky chápete, a když se všechno zamotá, budete chtít knihu dočíst co nejrychleji, abyste neseděli v napětí, jak to kruci dopadne.
Na pět hvězdiček to ale není, hlavně kvůli zvláštním rozhodnutím autora (česká kotlina, ale vlastně to vypadá jako někde na západě v UK/USA; skrz naskrz černobílý svět puberťáků apod.)
Taky mě zarazila mluva a komunikace obou hlavních hrdinů, ale rozhodla jsem se, že je výborná. Stěží budeme v reálu hledat dva lidi (a ještě dospívající), kteří takhle mluví a přemýšlí, ale budu ráda za každého dospívajícího, co si knihu přečtě a zjistí, že komunikace je klíč pro nejen spokojené vztahy, ale i život. Young Adult knih (a potažmo i románů pro dospělé) založených na konfliktech v komunikaci je hromada, takže budu ráda za každou, která ukazuje a učí i jinou cestu.