KájaKoxík komentáře u knih
Knihu jsem měla přečtenou za cca 30 minut.
Chápu, že zpracování, které autorky použily má připomínat konverzaci na sociálních sítích, ale věřím, že i tak by se to dalo udělat lépe a knihu tak zkrátit. - mínus hvězda
Cena této knihy dle mého názoru neodpovídá ani kvalitě obsahu ani zmíněné době čtení. - mínus hvězda.
Nedokážu si představit, že by tato kniha mohla někomu něco reálně přinášet a tedy, že by měl potřebu mít ji doma. - mínus hvězda.
Obsah samotný mne také nijak neoslovil, spíš se jedná o výkvět lidské hlouposti. Zdá se mi až děsivé, co jsme jako lidé schopní jeden druhému napsat nebo o jiných zveřejňovat. I když je pravda, že jsem se párkrát zasmála. -mínus hvězda.
Je možné že kniha najde své čtenáře mezi teen generací, ale zrovna u nich nechápu, proč by měli sahat po knize, když podobný výkvět mohou zdarma sledovat na sociálních sítích a zdarma. - nicméně alespoň za toto jedna hvězda.
Vychází mi tedy jedna hvězda a to ještě s odřenýma ušima. Nemám potřebu knihu někdy v budoucnu otevřít znovu.
POZOR SPOILERY!
První polovina knihy je především o hraniční poruše osobnosti, kterou autorka trpí. Je to velice zajímavě a kriticky popsaná část autorčina života. Absence vnitřních hranic způsobila, že se mohla pro každého přetrhnout, dělala jen to co se od ní očekávalo bez ohledu na ní samotnou.
Velice mne zasáhla její definice lásky, kterou v knize popsala na straně 80 takto:
Láska, která nemá nic společného s prvotní zamilovaností. Objeví se mezi dvěma lidmi, kteří spolu nějakou dobu fungují a přestali si na cokoliv hrát. Přestali se přetvařovat a dělat lepšími. Začínají odhalovat svoji duši a upřímně si navzájem odkrývají svá zranění a temné stránky. Je to velmi bolestivý proces. Nikdo se totiž nechce koukat na naše ošklivější Já. Ale my potřebujeme, aby jej náš partner spatřil a rozhodl se, jestli i přesto, co viděl, chce s námi zůstat nebo raději odejde hledat něco méně odpudivého a děsivého.
Jestli zůstane, zůstane i láska.
Druhá polovina knihy má pro mne osobně mnohem větší hodnotu. Podle mého názoru by si ji měl přečíst každý. Určitě se v mnohých věcech sami najdete. Ač jsem si myslela, že mi bude stačit knihu přečíst jednou a že ji tak ve své knihovně nepotřebuji, došla jsem k opačnému názoru. Věřím, že si ji přečtu ještě několikrát, nezabere to mnoho času a ve chvílích, kdy člověk neví jak dál, dokáže pomoci.
Všechno se nám děje z nějakého důvodu, máme si něco uvědomit, naučit nebo poznat. Všechno je jen naše volba a jako takovou ji můžeme kdykoli změnit.
Zatím nejlepší z celé série, plná strhujících zvratů Aelin je ještě lepší pletichář a tajnůstkář něž Král vrahů.
Pěkné čtení na odpoledne dávám 5 z 5.
Pokud jste po dočtení knihy Kouzla rodu Thornů chtěli vědět, jak to vlastně bude dál s Elisabeth a Nathanielem dočkáte se pěkného happyendu.
Jestli si od titulu slibujete, že se dozvíte, jak je to se Silasem a jak je možné, že v této knize opět je, budete zklamaní stejně jako já. Což ovšem nemění nic na příjemném běhu knihy a mém hodnocení.
Nicméně opět končíme s otevřenými dějovými linkami, a tak můžeme jen doufat v další pokračování.
(SPOILER) Dávám 5 z 5.
Nesmírně děkuji za zlepšení popisu všech scén se sexuální tématikou. Hlavně toho, že jsme se díky bohu zbavili všech lasturek, mušliček a podobných perel...
Slovy klasika: Dáma se na porno nedívá, čte ho.
Přesně o tomto je celá tato série. Navíc z pohledu de facto dospělé hrdinky, ale podle jejích názorů a popisů je to typická středoškolská lovestory ve fantasy kulisách. Všichni zúčastnění muži jsou děsně sexy a samý sval :D
Odhlédnu-li od těchto infantilních výlevů, kniha pěkně odsýpá a pokud nečekáte nic hlubokého je fakt čtivá.
OBSAH / SPOILER
Ayla už je zase ve vězení, tentokrát u lvů. Nový alfa Jordan se snaží se s ní sblížit, aby naplnili jejich partnerské pouto. Dokonce jí přivede od Ryb její kamarádku Miru. Ze začátku se zdá všechno lepší, ale stále ji to táhne ke Kadenovi a Hadonošům. Sluneční čarodějky jí podrobí zkoušce a zjistí, že má krev měsíční čarodějky. Pokusí se o útěk, ale marně. Nakonec je přivázaná k oltáři, kde má být uskutečněno její spojení s Jordanem. Než se tak stane, jeho matka všem oznámí že oni dva jsou polokrevní sourozenci a nesmí svazek naplnit. Tím se definitivně potvrdilo, že sluneční čarodějky dokáží zmanipulovat pouto druhů, ne-li ho přímo vytvořit z ničeho. Než se situace stihne vyřešit. Objeví se Hadonoši a ji i Miru osvobodí. Začíná další kolo nedůvěry k Ayle. Vše se nakonec vyřeší a ona se stane Alfa samicí Hadonošů i bez pouta ke Kadenovi. Společně pak objíždí další smečky a snaží se je přesvědčit k boji proti lvům. Ayla zjistí, že její bratr žije a ukryl zbytek smečky Raka. Na malé konvergenci loajálních smeček, se objeví lvi se svými spojenci a slunečními čarodějkami. Ty sešlou na Kadena kouzla a on vypadá jako mrtvý. Aylu v jejím žalu přenesou měsíční čarodějky pryč.
Aby zachránila Kadena a ostatní bude muset spolupracovat s měsíčními čarodějkami, ale to až v příštím díle. Jsem napnutá, jak to dopadne. Už aby byl další díl.
(SPOILER) Dávám 4 z 5.
Je super, že jsme se s Willem mohli vrátit do míst prvních knih. Upřímně jsem naprosto nadšená tím, že autor konečně připustil možnost existence něčeho mimo chápání lidí. Nevěřím totiž, že ovládání vargalů pomocí mysli, které Morgarath používal a objevuje se i v této knize, by se dalo vysvětlit jinak než magií.
A jsem moc ráda, že byla uznána magie hraničářských koní. To, že se s jezdci mluví, i to že mají nějaké sdílené vědomí s předchozími koňmi jezdce. To přeci musí být magie.
Trochu mě rozčiluje obálka, protože postava na obálce prostě nemůže být Arazan :)
Děj je i tentokrát relativně jednoduchý, zastavit zlovlky. Nakonec se z toho stane nutnost přemožení Arazan. Will i Maddie úkol jako vždy splní bez ztráty věnečku. Je to dětská kniha a tak jí tuto jednoduchou linku nemohu vyčítat. Ale nějak to nebylo úplně ono. I když nevím čím to bylo, nakonec strhávám hvězdičku.
Po vnitřním boji nakonec jen 2 z 5.
Celkově mi svět připomínal Římskou říši a její tažení. Je to jen takový dojem nebo pocit, který se mě držel po celou dobu čtení :) asi to bylo tím množstvím vojenských taktik a bojů.
Přidávám proč jsem strhla tolik hvězd. Přesto doufám, že tato kniha bude jen začátek a autor rozpracuje celý tento svět do ucelenější formy nějaké série :)
1) Obal je opravdu zavádějící i když se dají hlavní postavy ke kostkám z obalu přiřadit. Rozhodně se nejedná o příběh, ve kterém by se dal příběh na hrdiny ve stylu DnD odhalit.
2) Fonty a úprava textu s ohledem na výběr papíru pro mě nebyly zvoleny nejlépe. Úplně mi z toho přecházely oči což mi činilo značné potíže při čtení. Také mi nesmírně chyběla mapa, které je pro mě velmi důležitá. Především když se jedná o neznámý a neúplně popsaný svět.
3) I když se kniha četla pěkně, prostě jsem se nemohla zbavit pocitu, že jsem otevřela mnohem větší celek někde za polovinou a prostě se nechytám. No a pak mám dojem jako bych přeskočila rovnou na konec. Po přečtení mám prostě více otázek než odpovědí.
(SPOILER) Jo tak tohle byla pěkná jednohubka. Dávám 4 z 5 jako vždy za otevřený konec.
V originále jsou už venku 4 dály, tak snad se i překladu dočkáme relativně rychle, aby mne to nedokončené vyprávění netrápilo dlouho. Jelikož mám jen jednu oblíbenou sérii o vlkodlacích, udělala mi další radost.
Je teda pravda, že když je hrdince 22 tak bych čekala trochu propracovanější repliky z její strany. Neustálé lpění na sexy tělech jiných, už prostě přeskakuju a stejně tak jako ten nevybíravý předklad v sexuálních scénách. Jako pardon, ale není nutné mít v každé větě vulgárnější verzi jinak pěkných slov. A kombinace péro X mušlička/jeskyňka... to je fakt moc. Nakonec za to hvězdičku nestrhnu, protože doufám, že je to jen "nevhodným" překladem.
SPOILER / OBSAH
Ayla je ve své smečce Raka vyvrhelem, jelikož je vlkem jen napůl. Doma jí všichni členové smečky a hlavně její otec (alfa) šikanují a jinak fyzicky trestají. Hodný je na ní jen bratr a kamarádka Mira. Všechny smečky se vydají na Konvergenci, aby bylo požehnání mladým vlkům, dvaadvacetiletí dostali svého vlka a nespárovaní získali své druhy. Aylin vlk je krásně bílý, ale vše se pokazí, když jí kněžky slunce vyvolí jako druha syna alfy Lvů, Jordana. Lvi ji nepřijmou a na Konvergenci vyvolají masakr, při kterém zemřou téměř všichni Raci včetně Aylina otce a bratra.
Jí se podaří utéct, ale zajme ji 13. smečka Hadonošů a její alfa Kaden. Až tady Ayla zjistí jak, to s touto smečkou je a konečně se cítí jako doma. Podstoupí zkoušky a stane se členkou jejich smečky. Všechno dost komplikuje její přitažlivost ke Kadenovi a její trvající pouto k Jordanovi.
Lvům se podaří překonat obranu Hadonošů pomocí čarodějek. Ty uvězní vlčí štěňata a Jordan hrozí, že je upálí, pokud s ním Ayla neodejde. A tak odejde a skončí ve vězení na území Lvů.
Naprosto super díl. Dávám 5 z 5.
Dokonce bych řekla, že zatím jeden z nejpovedenějších. Sice si Atticus koledoval dost dlouho a většinu toho co se v minulém díle pokazilo si naprosto zasloužil, ale stejně mu stále fandím s řešením následků zde. Právě pro kumulaci problémů, má kniha rychlý spád a čte se v podstatě sama. Rozhodně za zmínku stojí pomsta upírovi, který je zodpovědný za vyvraždění druidů. To si fakt užívám a jsem zvědavá, jak to dopadne. Navíc mne zajímá (a zde se nedozvíme), kdo proti němu stojí z Tuatha Dé Danann.
Hned první kapitola mne naprosto odrovnala... A další nečekané zvraty na sebe nedají dlouho čekat. Jelikož jsem zjevně naivní čtenář, všechno to autorovi žeru i s navijákem.
Konečně má kniha uspokojivý neotevřený závěr a pokud někdo zvažuje pozastavit čtení, než se přeloží další díly. Toto je vhodný okamžik.
(SPOILER) Strhávám hvězdu za otevřený konec takže 4 z 5. Ale jinak už standardně vtipné a svižné čtení.
Doporučuji si před touto knihou přečíst povídky Gaiin štít, na několika místech se na ně v knize Nahraný odkazuje.
Chválím moc pěkně sepsanou anotaci na zadní straně knihy.
OBSAH / SPOILER
Atticuse konečně dobíhá to jeho věčné lhaní a svalování viny na druhé. Tentokrát mám pocit, že si všechny ty problémy vlastně zaslouží. Vrátí se mu to jak od Bakchuse, tak od temných álfů a trpaslíky z Nidavelliru stihne trest opět jen kvůli němu.
V Tír na nÓgu má Atticus nepřítele, který stojí za všemi útoky, ale na jeho odhalení si ještě musíme počkat.
Přes všechny peripetie se Atticusovi podaří svázat Granuaile s Gaiou. Také se mu trochu poodhalí jeho dávný nepřítel, který stojí za vyvražděním druidů v Evropě a to údajně nejstarší upír na světě Theophilus, kterého musí poslouchat i Lief.
(SPOILER) Krása velmi příjemné a lehké čtení dávám 5 z 5.
Doporučuji po přečtení této knihy pokračovat s povídkami Gain štít. V časové lince se odehrávají převážně po titulu Napálený a v následujícím díle Nahraný je na ně odkazováno.
OBSAH / SPOILER
Po tom, co se v minulém díle partičce podařilo odpravit Thóra je jasné, že Atticus bude muset zmizet. A tak nafinguje s pomocí Kojota svou smrt. To samozřejmě není zadarmo. Kojot je pěknej podfukář, a tak z dohody nakonec vytříská víc, než by se Atticusovi líbilo. Kromě vytvoření zlatého dolu bude muset bojovat s kožoměnci, na oplátku získá klidné místo v rezervaci, kde bude moci vyučit Granuaile na druidku.
Lief po tom, co mu Thór v podstatě urazil hlavu a Atticus ji nahrubo splácal, není jako dřív. Upíři dokáží přežít téměř všechno, ale jak se to podepíše na změně povahy, to pro mne bylo velké překvapení.
Pro mě je to od prvního dílu jasné zlepšení.
To co mi tam scházelo konečně přichází tady. Nevím teda jestli je to tím, že většina postav je známá již z první knihy nebo se konečně dostáváme trochu pod povrch postav.
I když je kniha mnohem lepší, dostává stejné hodnocení 4 z 5, protože mi prostě nesedí ten konec. Celou dobu má kniha pěkný spád a před koncem, jako by mi někdo vytrhl dvě kapitoly a šup je tu finální boj s německými čarodějnicemi. Nevím zda chtěl být autor s přípravou na boj u jednotlivých členů tajemný nebo nevěděl co napsat. S ohledem na to, že žádné speciálně tajemné efekty v boji nebyly, je to asi ten druhý případ. Kazí to celkový dojem z hladkého čtení.
Rozhodně mě baví, že Oberon dostává tolik prostoru. Mluvící Vlkodav je prostě super oživení knihy. Také halda popkulturních narážek mě pobavila a donutila se na některé citované filmy podívat.
Milé, příjemné čtení se spoustou akce, hodně mytologie napříč světem.
Nějak mi tam chybělo co proč a jak to, že to takto funguje. Prostě padnete do děje a moc vám toho nevysvětlí ani hlavní postava.
Nemám úplně jasné co bych knize vytkla, ale něco mi tam prostě chybí. Asi je to na mne trochu ploché. Uvidím, co s tím udělají další díly. Nakonec dávám 4 z 5.
(SPOILER) Jo, tak tohle můžu 5 z 5 :)
Po krapítko delším začátku dostane kniha neskutečný spád a nepustí vás až do konce. Musím říct, že smekám před promyšleností nejen toho světa, ale i zápletky a vývoje všech tří hlavních postav. Krása Veleknihoven, živé grimoáry, předsudky a jejich postupné nabourávání, vývoj postav, magie jen za cenu úpisu démonovi. Postupné budování vztahu s Nathanielem od nepřátelství, přes nedůvěru po přátelství a lásku je také napsáno velmi poutavě. No a Silas, tento "komorník" je pro mě vyloženě láska na první pohled. Tohle všechno z této knihy dělá velice originální dílo a troufám si říci, že přesahuje kategorii pro mladé čtenáře.
SPOILER = OBSAH
Velmi mne těší, že v knize najdeme vysvětlení jak je možné, že hlavní hrdinka je téměř nesmrtelná, mluví s grimoáry i samotnou knihovnou. Nakonec se dozvíme i tajemství důvodu polohy zbudování Veleknihoven, způsob jak záhadně cestoval hlavní záporák mezi knihovnami.
Jediné co zůstává otevřeno, je vyvolávání Silase z Epilogu. A i když je kniha avizovaná jako mono, díky závěru doufám, že přeci jen ještě autorka něco z tohoto světa napíše.
(SPOILER) Jupíí nová kniha od Briggs vždycky potěší. I když se přiznám narovinu, mám raději knihy z druhé série o Anně a Charlesovi.
Tady opět navazujeme přesně tam, kde skončila kniha předchozí. Dozvíme se proč vlastně Wulfe tak špehoval Mercy. Zjistíme více o minulosti jak jeho, tak Stefana a Marsílie. Dozvíme se, jak přesně jsou vázáni na Bonaratu z doby svého vzniku.
V politické hře o nadvládu nad městy, někdo nastrčí na smečku umírání nižších stvoření s mocí. Je na Mercy a Adamovi, aby na to přišli dříve, než jim to zlomí vaz. Ani podivné varování/úkol od Marsílie zprvu nic nepřinese. Jak už název knihy dává tušit, čeká nás nový mocný artefakt Uchvatitel duší. Překvapivě celá řada stvoření (Larry, Pod Kopcem i další) nechtějí, aby padl do rukou Zeemu. A Mercy tak nezbude, než začít uzavírat dohody s fae.
Úplně nechápu částečně negativní komentáře dole. Kniha splnila mé očekávání a dávám tedy 5 z 5.
Nad rámec děje v knize autorka zase nadhodí udičku na další příběh. Proč Samuel už není v Africe a je možné, že se vrátil domů do Aspen Creek? Na to si budeme muset zase počkat.
(SPOILER) Jako fanoušek série knih o Harry Potterovi jsem na tuto knihu narazila náhodou a nemohla ji nepřečíst. Kniha je velmi milá a příběh pěkně utíká, jen se v některých částech autorka trochu opakuje (pokud je to pro vás čtení na jeden večer jako pro mne, je to hodně vidět). Celkově hodnotím 5 z 5.
SPOILER - OBSAH
Autorka Julie Tottman cvičí zvířata nejen pro filmy HP. Knížka je o novém Hagridově Tesákovi, neapolského mastinovi. Předchozí psí herec Hugo už musel odejít na filmový odpočinek, a tak Julie měla za úkol sehnat nového. Povedlo se jí najít v útulku týrané roční štěně stejné rasy. Autorka se především snaží do filmů obsazovat zvířecí herce, ke kterým nebyl osud tolik nakloněn a často se jedná o zvířata z útulků.
Novým Tesákem se má stát Herekules, podvyživený a nevychovaný pes. Jenže i přes obrovský váhový deficit, je pes skvělým společníkem, na lidi nezanevřel a ač to proto toto plemeno není běžné, lidi přímo miluje (hlavně děti). Díky jeho veselé povaze dostane nové jméno Monkey.
Autorka nás provede péčí o zbědovaného psa, základy výcviku, natáčením Ohnivého poháru i léčbou torze (otočení) žaludku. Během čtení se dozvíme i o tréninku dalších zvířecích hvězd které hrály Hedviku, Křivonožku, Paní Norrisou a dalšími. Také si odskočíme do Monkeyho role v dalším filmu remake Lassie.
(SPOILER) Také se přidám k hodnocení 4 z 5.
První část knížky je trochu pomalejší, ale ten prostředek je boží. Od knížky jsem se nemohla odtrhnout, i když jsem věděla (vzhledem k tomu, že je to na motivy Krásky a Zvířete), jak to dopadne.
Hvězdu také strhávám za naprosto nedostačující závěr. U pohádek máme alespoň: A žili spolu šťastně, až do smrti, ale tady není ani to. Příběh prostě končí shledáním hlavních postav, bez dalšího rozhovoru nebo vysvětlení.
Také souhlasím s názorem, že Epilog je naprosto příšerný. Totálně neodpovídá stylu celé knihy a je zcela nedostatečným nahrazením chybějícího konce.
POZOR - SPOILER
Čekala bych právě rozpracování části po "pohádkovém" závěru. Trochu toho, jak postavy vymyslí, kde a jak budou žít. Co bude s hradem a knihami, proč se rozhodnou opustit les a žít ve městě, jak je psané v epilogu (což podle mého názoru zcela neodpovídá charakteru postav). Jako epilog bych si mnohem ráda přečetla příběh o Eovenovi, který on na oplátku povypráví Krásce.
No... Jedno odpoledne, které mne vrátilo do mých mladších let a totálního nadšení z Odkazu dračích jezdců, skončilo zklamáním. Dávám pouze 2 z 5.
V první části s názvem Poutník jsem se radovala, že se vrátila má oblíbená postava jen půl stránky. Jelikož se jedná o povídky, záhy se přeskakuje na jiné místo a čas.
Část o čarodějnici byla naprosto zbytečná. Záhada bez záhady, protože je mi vlastně jedno, proč nebo jak to vlastně bylo. Aspoň že ji nepsal Paolini.
Poslední část červ, je asi to co jsem od knihy čekala. Ucelenou povídku se začátkem prostředkem a koncem.
Násilné propojení jednotlivých povídek mi dokonce přijde ubohé. Šlo by z toho udělat mnohem víc. Přidat více příběhů jednotlivých ras a udělat z toho vyprávění za dlouhých večerů, to by bylo něco, co bych si ráda přečetla. Takto jsem si jen vzpomněla jak u každého z dílů Dračích jezdců se vše podstatné stalo na posledních 100 stranách a tady tomu nakonec není jinak.
(SPOILER) Super zakončení 5 z 5.
Tentokrát se Volavkám opravdu podaří dokončit svou misi a vrátit se domů. Už se těším na další díly, doufám, že už bez otevřených konců. Jediné co opět mohu vytknout je mapa. Při putování na řece a pak zase na moři, dost mi pomohla k lepší představě. Tady chyběla víc než jindy.
OBSAH - SPOILER!!
V minulém díle se k posádce Volavek připojila Lydia skvělá střelkyně a stopařka a také jeden z pirátů, který Volavkám za útěk z vězení prozradil, kam pluje Havran. Posádka tedy má představu kam plout dále, ale osud jim nepřeje a stále je něco zdržuje. Nejdřív málem o život přijde Ingvar, který špatně reaguje na střelu utrženou v bitvě o Limmat. Následně pak obvinění z vraždy, které je dostane až do vězení, ze kterého uprchnou jen díky Lydii.
Nakonec je jim jasné, že Zavaka nedostihnou dřív, než se ukryje v pirátském přístavu Raguza. A tak si Hal vypůjčí stejnou lest jako použil pirát, aby se dostal jak do Hallasholmu tak do Limmatu. Volavka předstírá, že jí honí loď která potápí piráty, a tak je vpuštěna do přístavu. Dokáží přesvědčit nejvyššího z rady města, že bojovali spolu se Zavakem, který je obral o jejich podíl na smaragdech a ještě je málem potopil. Jelikož Zavak ve své lakotě smaragdy zatajil a nezaplatil z nich poplatek, dostal vysokou pokutu. A protože si to nenechal líbit, poslal za chlapci své muže i přes zákaz ozbrojených střetů ve městě. Přepadení se mu nepovedlo, všechno na něj prasklo a byl vykázán z přístavu.
Hal se bál, že by jim zase upláchl a tak navrhl souboj lodí. Havran proti Volavce.
Nakonec vše dobře dopadne, Volavky vyjdou se střetu vítězně, bez větších zranění a Havran jde ke dnu i se Zavakem. Závěrem se vrací domů do Hallasholmu.
(SPOILER) Tak tohle je pecka jasných 5 z 5.
V této sérii se dostáváme na sever do Skandie a konečně zjistíme, jak je to s posádkami vlčích lodí, jakým způsobem se trénují nové posádky a také se dozvíme o největším pokladu všech Skandijců. Ač má kniha otevřený konec, je otevřený na tom správném místě a proto nestrhávám hvězdu jako obvykle.
OBSAH - SPOILER!!
V tomto díle nás autor uvede do každoročního soupeření skandijských Bratrstev o nejlepší družstvo. Procházíme výcvik tří družstev přičemž poslední družstvo je složeno z menšího počtu chlapců, které si do ostatních týmů nevybrali. Nicméně jejich velitelem se stane Hal, velice chytrý a šikovný kluk, jehož nápady jsou na místní poměry nezvyklé. Hal a jeho bratrstvo se trénují v boji, námořním umění, orientaci i týmové práci. Právě Hal vymyslel a sestrojil loď s novým druhem oplachtění, kterou může obsluhovat menší počet mužů a pro jeho bratrstvo je jako stvořená. Ač to všechny překvapí díky Halově vychytralosti a využívání nejlepších vlastností jednotlivých členů bratrstva se jim podaří v klání zvítězit. Po oslavě mají tu čest mít hlídku u největšího skandijského pokladu Andomalu.
Jelikož jsou všichni unavení na hlídce usnou a Andomal jim ukradnou přímo pod nosem. Oberjarl Erak nemůže jinak a nařídí jejich vyškrtnutí jako vítězů, vrácení zbraní a zabavení lodi. Chlapci se vydají jeho rozkaz splnit, ale cestou se domluví, že si ukradnou svou loď zpět a pokusí se vypátrat toho, kdo Andomal ukradl a získají ho zpět.
A tak se na jejich cestu za pomstou vydáme v dalším díle.