kamise
![Vrány Vrány](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428791/vrany-wap-428791.jpeg?v=1576841103)
(SPOILER) Taková ta naše tradiční rodina. Nenechme si vzít, co je pro nás dobré.
Nemohu si nerýpnout. Tolik věcí je mi z dětství povědomých. Otcův křik, hněv a rány. Nadávky. Zoufalý pláč ve škole.
Nemohla jsem přestat číst až do hořkého konce. Pláču nad všemi Bárami světa - i nad těmi co přežily - s polámanými křídly.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jonas Jonas](https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69770/krasni-mrtvi-jonas.jpg?v=1317549074)
Bez chuti a bez zápachu, neurazí, nenadchne. No, pokročilejší a starší čtenáře(ky) možná i urazí. Šablonovitý děj, chabá detektivní zápletka, chybí zde napětí, emoce, atmosféra. Navíc pojem krásný "zombie" mi příliš nesedí. Evidentně určeno pro mladší, ne příliš zběhlé čtenáře (spíše asi čtenářky) 10-13 let, zběhlejším doporučuji raději knihu"Zavržený" s podobným tématem, či "Mrazení". Další (tři) díly už raději ne.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![V temnotě V temnotě](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41052/v-temnote-dYW-41052.jpg?v=1553969183)
Urban fantasy, jak má být. Akční (a přiznejme si dost brutální) dějová linie je dovedně vyvážená vztahovou linií (vztah mezi oběma bratry, ale i dalšími postavami), to vše příjemně odlehčené černým humorem a (především Kalovými) vtipnými hláškami. Po tomto návykovém koktejlu vám nezbude nic jiného, než netrpělivě čekat na další díly. Čte se jedním dechem a je to nářez. Jen tak dál.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352197/mezi-dvema-kimy-5VQ-352197.jpg?v=1503168164)
Kniha je celkem čtivá, líbí se mi i obálka, najde se zde spousta zajímavých informací i fotografií. Trochu mi vadil poněkud nedotažený - nedořečený - konec příběhu, a hodně mi vadilo velké množství chyb, ponejvíce překlepů a chyb ve skloňování, ale našlo se i několik hrubek. Zde korektor neodvedl dobrou práci, skoro se zdá, že ani žádná korektura neproběhla. Škoda, kazí to dojem z jinak zajímavé knihy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vládkyně všech nemocí: Příběh rakoviny Vládkyně všech nemocí: Příběh rakoviny](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274273/vladkyne-vsech-nemoci-pribeh-rakovi-lNp-274273.jpg?v=1449144549)
Tuto knihu vřele doporučuji všem zájemcům o tématiku léčby rakoviny. Přes svou složitou problematiku, kdy se běžný smrtelník občas dostane až na hranici svých intelektuálních schopností, je velice zajímavá a čtivá, najdete v ní velké množství přelomových okamžiků z historie léčby a výzkumů rakoviny, včetně příběhů pacientů a mnoho dalších souvisejících informací.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jedna želva za druhou Jedna želva za druhou](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372312/jedna-zelva-za-druhou-u4e-372312.jpg?v=1525155598)
Tato kniha mne velmi oslovila, hodnotím ji jako druhou nejlepší Greenovu knihu (po Hvězdy nám nepřály). Myslím, že kouzlo Greenových příběhů tkví v tom, že jsou melancholické, svým způsobem smutné, ale nikoli depresivní. Vždycky zbývá jakási naděje. Život je boj, ale stojí za to.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Howlův putující zámek Howlův putující zámek](https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99011/howluv-putujici-zamek-JXS-99011.jpg?v=1641576148)
Vtipný, svěží a originální příběh pro všechny kategorie čtenářů. Každý si v této knize něco najde. Howla si prostě nemůžete neoblíbit, je úžasný, okouzlující a jedinečný, ale občas máte chuť ho něčím praštit ...... Doporučuji k přečtení a těším se, že se v brzké době objeví další příběhy Diany Wynne Jones.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chaos Chaos](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103951/chaos-103951.jpg?v=1325887878)
Příběh se svými kvalitami v mnoha ohledech vyrovná prvnímu dílu, snad až na lehce nevyjasněný konec, který se však, jak předpokládám, pravděpodobně dořeší ve třetím pokračování. (Numbers 3: Infinity - v angličtině vyšlo v červnu 2011 - doufejme, že Egmont nás nenechá na české vydání příliš dlouho čekat).
Ocitáme se několik let v budoucnosti - v Londýně v roce 2026 - hlavním hrdinou příběhu je Adam ( syn Jem z první části příběhu) a jeho spolužačka Sára. Opět se zde objevují aktuální témata: skryté domácí násilí, šikana, totalitní praktiky sledování občanů - zde je každý pro jistotu již při narození očipován, a máš, státe, vystaráno, a mnohé další. Na Londýn se řítí katastrofa dalekosáhlých rozměrů a my sledujeme Adamův a Sářin zoufalý a předem marný boj se státní mašinérií i se svým vlastním osudem. Je možné změnit budoucnost? Zvrátit svůj vlastní osud?
Kniha se svým příběhem i zamyšlením nad otázkami totality, policejní zvůle, státní mašinérie, komerce a naproti tomu lidskosti, obětavosti, mateřské lásky, rodinné pospolitosti a odpuštění, vyčleňuje z proudu současné komerční literární produkce pro mládež . Doporučuji ji všem k přečtení a těším se na další komentáře.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na útěku Na útěku](https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90750/cisla-na-uteku-Lv3-90750.jpg?v=1422300912)
Křehký a syrový příběh života malé Jem (a jejího jediného opravdového přítele "Pavouka"), která přes nepřízeň osudu bojuje o své místo na slunci se naprosto jistě vyčleňuje z ostatní podobné knižní produkce. Science fiction rovina je zde jen jakousi nadstavbou, a troufám si říci, že příběh tak originální a sugestivní by fungoval i bez ní. Před autorkou smekám, obzvlášt vzhledem k tomu, že se jedná o její prvotinu a musím říci, že ocenění, které za knihu obdržela je rozhodně zasloužené. Laťku nasadila sama sobě velmi vysoko a přeji jí, sobě i všem ostatním čtenářům, aby další díl série nezklamal.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tajemná zahrada Tajemná zahrada](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444856/tajna-zahrada-Wtf-444856.jpg?v=1591444748)
Nadčasový, poetický a citlivě napsaný příběh o dětství, přátelství, přírodě a (v Anglii tak tradičním) zahradničení. Krásná kniha - nejen příběhem, ale i formou. Určitě se k ní ještě vrátím a doporučuji ji všem čtenářům jakéhokoli věku.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jedu dál Jedu dál](https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88164/jedu-dal-c0n-88164.png?v=1620556425)
Kniha mne příjemně překvapila. Je dobře napsaná, zajímavá a čtivá. Blanka Matragi se jeví jako sympatická otevřená sebevědomá žena, která ví co chce, zná svou hodnotu a nenechá se jen tak odradit. Moc dalších takových žen kolem sebe dnes bohužel nevidím.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Můj drahý darebák Můj drahý darebák](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/1613/muj-drahy-darebak.jpg?v=1326975362)
Kniha mého dětství. Čteno po 27 letech a vůbec jsem nebyla zklamaná. Nemohu jinak než dát pět hvězdiček. Výborně vystižená hlavní hrdinka mi vždycky byla velice blízká, hodně zajímavé jsou pro mne nyní i diskuse ostatních postav o tehdejších poměrech v Anglii. Dovolím si ale protestovat proti zde uvedenému zjednodušenému stručnému obsahu se spoilery.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čím jdu rychleji, tím jsem menší Čím jdu rychleji, tím jsem menší](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202190/cim-jdu-rychleji-tim-jsem-mensi-SDr-202190.png?v=1625044057)
Velice zvláštní knížka. Čekala jsem trochu něco jiného, ale svým způsobem se mi líbila. Příběh je vyprávěn s jakýmsi zvláštním druhem černého humoru (spíše však černého než humoru), který možná nám středoevropanům není až tak vlastní.? Matheino vyprávění nutí k zamyšlení, u citlivějších jedinců však může vyvolávat deprese.... I když Mathea sama si poradí....
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Noční vlak do Lisabonu Noční vlak do Lisabonu](https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59396/nocni-vlak-do-lisabo-59396.jpg?v=1368568225)
Pro mne zvláštní a magická kniha, zpočátku trochu cizí, ale na konci přítel, s nímž se nechci loučit.... Kniha o člověku, o životě a smrti, o zoufalé snaze a nemožnosti vystoupit ze svého vlastního stínu a být součástí života druhých, kniha o sdělení, o porozumění, o síle myšlenek, plná zvláštních úvah a magických slov - poetická, dojemná, melancholická a jakýmsi zvláštním způsobem pravdivá a opravdová....
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nástroje temnoty Nástroje temnoty](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141704/nastroje-temnoty-ZGT-141704.jpg?v=1464285117)
Tajuplný detektivní příběh z prostředí georgiánské Anglie v tak trochu Dickensovském stylu, ale modernějším pojetí. V bezprostředním okolí obou sympatických a velmi dobře se doplňujících hlavních postav knihy (vědec a anatom Gabriel Crowther a emancipovaná a podnikavá lady Harriet Westermannová) se objeví první mrtvé tělo a další vraždy následují. Jedna z nich se odehraje i v Londýně v době Gordonovských nepokojů (výtržností a násilných protestů proti katolíkům) kolem roku 1780, další události nás v retrospektivě zavedou až do Americké války za nezávislost. Přes množství historických reálií je kniha psána velmi čtivým stylem plným napětí, spletité klubko tajuplných, znepokojivých a zdánlivě nesouvisejících událostí se pomalu rozmotává až do posledních stránek. Doporučuji všem milovníkům Dickense a historických příběhů s detektivní zápletkou.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168907/hvezdy-nam-nepraly-OhQ-168907.jpg?v=1418589175)
Tato kniha (mimochodem velice povedená a stejně tak i film) mne dovedla ke knize "Vládkyně všech nemocí: příběh rakoviny" - jedná se o knihu kterou čte hlavní hrdinka Hazel. Knihu "Vládkyně všech nemocí..." jsem přečetla, jakmile v češtině vyšla (v roce 2015 ji vydala Masarykova univerzita) autor - Siddhartha Mukherjee - za ni byl oceněn Pulitzerovou cenou - a vřele ji doporučuji všem zájemcům o tématiku léčby rakoviny. Kniha je přes svou složitou problematiku, kdy se běžný smrtelník občas dostane až na hranici svých intelektuálních schopností, velice zajímavá a čtivá, najdete v ní velké množství přelomových okamžiků z historie léčby a výzkumů rakoviny, včetně příběhů pacientů a mnoho dalších souvisejících informací.
![Shinrin-yoku: Lesní terapie pro zdraví a relaxaci Shinrin-yoku: Lesní terapie pro zdraví a relaxaci](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378878/shinrin-yoku-lesni-terapie-pro-zdra-VVB-378878.jpg?v=1525282671)
Není toho sice zde moc ke čtení, ale najdete zde zajímavé informace a krásné fotografie. Věřím, že lesní terapie funguje.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Alice v říši divů (a taky před zrcadlem) Alice v říši divů (a taky před zrcadlem)](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210933/alice-v-risi-divu-a-taky-pred-zrcad-ysG-210933.jpg?v=1417037961)
Příjemné překvapení. Originální, nápadité, jiné než jsem čekala. Doporučuji ke čtení i k zamyšlení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Eleanor & Park Eleanor & Park](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217489/eleanor-a-park-sza-217489.jpg?v=1410888718)
V momentálním nadšení po dočtení knihy dávám pět hvězdiček. Kniha se mi hodně líbila, romantický vztah Eleanor a Parka byl kouzelný, ale zdá se mi, že ve zdejších hodnoceních se nějak vytratily ostatní roviny příběhu, které mi nyní straší v hlavě a ještě dlouho budou, a na něž bych ráda upozornila - hlavně Eleanor a její rodina. A jelikož se mi to trochu vymklo z ruky a celý text je příliš dlouhý, uveřejňuji ho v recenzích na knihu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zelená jako smaragd Zelená jako smaragd](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148279/zelena-jako-smaragd-148279.jpg?v=1359915578)
Vtipná romantika s nadpřirozenou zápletkou. Napínavé, čtivé a originální, obzvláště Xemeria jsem si velmi oblíbila. Rozhodně doporučuji k přečtení - jako jednu z nejkvalitnějších současných teen romancí - a těším se na další podobné.