Kapis komentáře u knih
Jeden z mých ranných komiksů ve sbírce, který mi ukázal jaké jsou možnosti tohoto média a jakým způsobem se dá vypravět příběh. Téma silné, dobře uchopené a skvělé zpracované. Vše co se týká holokaustu a utrpní Židů má vždy otevřenou cestu k okamžitému vydání, i když to za moc nestojí - v tomto případě se to však povedlo excelentně. Trochu se divím, že to ještě nikdo nezpracoval filmově.
Opravdu působivá a hluboká bajka, kde lidskou tvář nezahlédneme. Neomluvitelný, násilný pokus o import západních hodnot v rámci ochrany před prokázanými zbraněmi hromadného ničení, který neměl nic společného s ropou, ani sadámovým pokusem o skončení obchodování s ropou v dolarech, mělo a má statisíce obětí a za sebou rozvrácenou zemi, zmítající se v občanské válce. V tomto kontextu se mohou zdát čtyři ze ZOO uniklá zvířata jako prkotina. Příběh těchto čtyř lvů je však obrazem celé naší nemocné společnosti, odhaluje lidské touhy, strach, potřeby, lidskou krutost, bezohlednost i sobectví. Dvoustránkové celobarevné panely jsou opravdu okulahodící a je radost se do nich ponořit. Osobně jsme knihu koupil na aukru za nějakých 250Kč, protože 600 bych za ni asi nedal, i když kvalitě českého zpracování se nedá nic vytknout, přece ale jenom politice CC - vše co je ve vazbě za 600 - moc nerozumím - vím, že můžu mít brož za polovic, ale třeba tohle si vazbu s přebalem zaslouží, ale myslím, že takových 450-480 by byla cena příhodnější, přece jenom žádný megašpaplek to není. Na druhou stranu, díky CC, že Smečka u nás vyšla, tohle opravdu stojí za to.
Nebylo to až tak špatné, trochu naivní celé, moc mě to nezaujalo. Mám rád "postkatatrofální prostředí" ale zde bylo ztvárněno tak pohádkově. Navíc je to u nás nedokončeno.
Koupil jsem to v LK za pár korun, takže toho až tak nelituju, dokonce jsem to celé přečetl - ale nezaujalo mě to vůbec. Kresba otřesná.
Uff, tak to už bylo fakt moc, všechny ženy proletariátu spojte se a osvoboďte se z machořetězů svých vykořisťovatelů. Celý komiks drží opět kresba, klesající tendence zde nabrala rychlé tempo. Přiznám se však, kdyby došlo k ressurection a někdo začal vydávat další díly v broži za 150, asi bych to ze zvědavosti dokupoval.
No jo, máme po 11.září 2001, je třeba toho využít a nenápadně napumpovat do mládeže jak to správně uchopit a pochopit, i když strašní nelidští teroristé zde mají překvapivě mnoho místa, aby ukázali své pohnutky, dokázali, že to jsou trpící lidé, žijící a umírající v hrozných podmínkách a že každému důsledku předchází příčina, jak psal už Voltaire. Otázkou je co si kdo z toho vezme. Série, podle mého nabrala sestupnou tendenci a to nejen proto, že naše hrdinka je furt oblečená a dokonce začala nosit podprsenku, což nejednomu pubescentovi mohlo zkazit jeho sprchovou chvilku, začíná se to celé trochu omílat, idealismus začíná přetékat a je až moc okatě tendenční. Aspoň, že kresba si drží svou vysoce nastavenou laťku. Zatím nejslabší díl, místy jsem se musel nutit, abych to dočetl.
Po industriálně-geneticky lazeném třetím díle nám autoři předkládají čisté might&nomagic fantasy, což je osvěžující, a příběh není nezajímavý. Zmiňovat detailní a precizně zmáknutou profikresbu je už trochu nošením lesa do dříví, ale nelze ji nevyzdvihnout, především kvůli nádherně zpracované a promakané megabitvě. Stejně tak bychom mohli plakat nad rozlitým bychem, že nakonec velmi předvidatelně pravda a láska tady plně a spravedlivě zvítězí nad lží a nenávistí, vzájemné rozdíly se smažou, jednotlivé rasy se stanou sobě rovnými a na planetě se rozleje hřejivá poleva nefalšované rovnosti a bratrství, respektive sesterství, abych nebyl obviněn ústavem pro gender-studia ze šovinismu. No idylka, ne? Ale furt ještě dobrý, morální podprahové ideály socialistické ideální utopie francouzského stylu jsou vštěpovány mladým čtenářům zatím nepříliš invazivně, ale je to tam, marná sláva. Otázkou zůstává, jestli po opuštění planety Meteorem některá rasa nezjistí, že jsou si sice všichni rovni, ale oni jsou si přece jenom trochu rovnější. To se však už nikdy nedozvíme.
Tak tenhle díl u mně vede, především pro jasnou paralelu se severoamerickými indiány, zasazenou do postindustriálního světa, to je kombo přímo pro mně, i když už to začíná zavánět idealismem, volností, rovností a bratrstvím,. Taktéž se tu vyskytuje poměrně dost technologicky zajímavých parních strojů a záběry na fragmenty Meteoru jsou taky opět fantastické. Naše hlavní holčičí správňácká hrdinka je už právoplatným agentem Meteoru a není co by nepřekonala, až na svou samotu, takže se zase dočkáme slziček, ale jak už je zvykem i vyzývavě zkousnutého spodního rtu, smyslně otevřených úst, a zlehka i pruhu přes teen tělíčko a kozičky, ti francouzi jsou fakt úchyláci, ale evidentně vědí co dělají, když takto lákají uhrovité kupce, budící se v mokrých trenkách. Tenhle díl se mi opravdu líbil.
V dalším díle se dozvídáme více o tom, co je celý Meteor zač. Popravdě organizace této společnosti, letící vesmírem, je v celé sérii zpracována velmi reálně a uvěřitelně. Naše uplakaná a všemi zrazovaná a využívaná hrdinka už trochu povyrostla a zjevně se podvolila sociálnímu tlaku okolí a začala se oblíkat, i když ji kozy moc neporostly. Její asimilovaná planeta, kde prožila celý dosavadní život ji zjevně vůbec nechybí a sociofobie, kterou bychom čekali u dítěte, které vyrostlo v zemi zapadlém vraku, přerostlém tisíciletým megastromem, sama v divočině jen s nějakým tygroidem, ji jakýmsi zázrakem zcela obešla, má dokonalé znalosti jazyka a v komunikaci s lidmi a jednání je sebejistá a tak pevná v kramflecích, jakoby by vyrostla někde na předměstí nějakého City. Ostatně, kde vlastně byli její rodiče, pokud vrak spadl na planetu už před generacemi, jak naznačuje “fosilnost vraku“? Dalo by se předpokládat, že přeživší založí už dávno kolonii a rozrostou se, jaktože 13leté dítě je na planetě úplně samo? Předpoklad, že by přežili např. pouze dva lidé, kteří zplodili pár dětí, které...měly spolu další děti a tak dále, je jaksi mimo realitu...no nic nebudu hnidopichovat, cílovou věkovou skupinu takové drobnosti nezajímají a to je pro autory rozhodující. Pokud se dostane v panelech na kolonu kosmických lodí, je to opět paráda, s tímhle si Buchet opravdu vyhrál. A to je věc, kvůli které přidávám pořádnou porci bodů, které by si jen příběh nevysloužil. Stále celkem spokojenost.
Tak jsem si konečně dosehnal poslední díl, který mi chyběl, protože v LK mi to před léty uteklo a konečně jsem se ponořil do světa Meteoru, od kterého jsem upřímně nečekal kdoví co. A jsem velmi příjemně překvapen, z evropských neúspěšných bbartovských sérií jsem četl zatím jen Alphu, což byl obrovský průser a pak Golden City, které bylo výrazně lepší. Meteor přesahuje první zmíněnou sérii řádově a nad GC je taky o pár levelů výše. Jelikož se jednotlivé díly dost liší, rozhodl jsem se napsat samostatné komenty ke každému z nich. V prvním díle se seznamujeme s třináctiletým děckem (bych si tak tipl), kterému už raší kozy a proto má přes ně namalovaný pruh. Na sexyhotonanistické záběry pro puberťáky není, když se to vezmu kolem a kolem, vůbec nouze. Příběh, který ze začátku moc nezaujme se pomalu rozvine do velice zajímavého rozuzlení, které má obrovský potenciál. Co musím vyzdvihnout je precizní kresba, promakaná do neskutečných detailů, že až oči přecházejí, především co se týče vznikající kolonie na planetě a hlavně samotného Meteoru. Po prvním díle jsem dost spokojen.
No UFF, 2x jsem si to rozečetl v posteli, ale to vskutku není čtení na dobrou noc. Napotřetí při plném vědomí a naráz jsem to do sebe nalil rychleji než "kávu černou jak bezměsíčná noc;-)" Zde se asi nedokážu nepochlubit, že jsem byl v té kavárně, kde se natáčel Twin Peaks, dal jsem si ten slavný "Pie" i to kafe (oboje stálo za hovno) a viděl jsem i ten vodopád ze znělky a celé to bylo dílo obrovské náhody. Výletík, na který jen tak nezapomenu, ale dost vzpomínání a čpícího sebeukájení se;-)
Rukavice je pořádný záhul, který má však hlavu a patu. Neustále se děly podivné a misteriózní věci, které mě přikutávaly k ději čím dál pevněji a podivné zvrhlosti, zvrácené nechutnosti, nejasné proplétání skutečnosti, snů, vzpomínek a představ mě vtahovaly do děje hloub a hloub. Celé je to vlastně hon za ztracenou láskou, s kterou nakonec aspoň hlavního hrdiny urvané končetiny spočinuly v hrobě vedle ní "až spletly lásky pravé uzel, rudá růže a něžný vřes" a on jako "trupík" skončil v starostlivé péči překrásné Tíny.
Výborná záležitost, která však není pro každého (což je přirozené) a vycházet více takových psycho-šíleností, tak je určitě všechny kupuju.
Krásná pohádka, zhltl jsem to, bez většího spěchu, v rámci rýmičkového domácího polehávání a odpočívání, za jedno odpoledne. U Russellovy kresby mi nejdřív chyběla hrubší obrysová linka, ale to by už celé vyznělo tak nějak moderněji a pečlivost s kterou je to nakresleno vše vynahradila. Je to snad jediná kniha, kde je překladatel napsán na obálce, ale od Comicscentra jsem se už dočkal větších šíleností, takže se nedivím ničemu. Předlohu jsem nečetl, film jsem viděl dřív, ale tohle se mi líbilo více.
Tak a konečně mám Lovecrafta komplet a chronologicky. Jde na tom vidět vývoj jeho tvorby, kdy je největší děs už vždy usídlen před věky na naší planetě, z které nepochází. Hory Šílenství jsem četl už potřetí a konečně jsem si to vychutnal do všech děsivých podrobností a nesvatých detailů. Především díky populárně-osvětovým pořadům o geologii - jako děcku mi fakt "horotvorné procesy", "tektonické posuvy" a ani časové údaje miliónů let nenavozovaly atmosféru takového stáří a nepopsatelné hrůzy, až teď - navíc je to prý rozšířený a opravený překlad, takže v této nejkompletnější verzi to vyšlo úplně poprvé. Je s podivem jaké hluboké znalosti z různých a nesouvisejících vědních oborů Lovecraft evidentně měl.
Lovecraft používá svou signifikantní techniku - pointa, vyvrcholení, ukončení přijde buď skoro na začátku nebo daleko před koncem a hlavní hrdina pak pomalu, neochotně, ale s neodbytným puzením a s nutkáním pomoci ostatním, vyjeví všechny hrůzné detaily toho, co za kosmický děs zažil. Nevím, jestli je to překladem, ale v tomto posledním svazku není používáno mé oblíbené lovecraftovské "blasfemicky" ale "rouhavě".
Hory šílenství jsou fakt úžasný román. V dalších povídkách lze vidět, jak Lovecraft začíná stmelovat svou mytologii a propojovat více a více jednotlivé postavy a příhody v povídkách. Je velká škoda, že jich ještě ze dvacet, třicet nenapsal, jejich kvalita by šla určitě ještě výše a Lovecraftofilové by si mohli s rukama v trenkách rozšiřovat svou encyklopedii a vývojové diagramy a já si mohl užít romantické, veselé a bezstarostné příběhy z naivně líbezného okolí Arkamu, Kingsportu a Innsmouthu.
Dalšími dvěma vrcholy v této knize, jsou nepochybně Stín nad Innsmouthem, u které jsem skoro nedýchal jak byla napínavá, popisná a atmosférická a naprosto fantastická povídka Věc na prahu, propojená s Innsmouthem, u kterých přehonal HPL sám sebe i svůj styl psaní, když už pár stránek před koncem byla zdánlivá pointa venku a ono nakonec s posledními slovy přišlo finální zdrcující ukončení, HPL si nechal nečekaně ten největší zvrat na samotný konec, až mě z toho zamrazilo. U obou povídek.
Přízrak z temnoty taky úžasná záležitost, Stín z času zůstal až za těmito kousky a nakonci jsou pak Sny v čarodějném domě, které mě oslovily nejméně, ale louskal jsem je se zatajeným dechem taky.
NO PROSTĚ BOMBA!!!! Já chci ještě!!!!!
Tak dlouho jsme o knihu škrábali na dveře Crwe a prosili ať se vydá, tak dlouho se po ní toužilo, že to natěšené očekávání pak nebylo u všech naplněno. To je až samozřejmé. Já jsem spokojen na 90% a dávám 5 hvězd, protože jsem si to perfektně užil. Očekával jsem nesourodou směsici příběhů i stylů a dostalo se mi toho plnými doušky. I když nemám moc rád kolážovité věci a takové to strašně samoúčelné rádoby umění, které nemá hlavu ani patu, a tudíž mě ze začátku Závist a Delírium nebavily, líbily se mi nakonec i ty, protože dokonale daly smysl v celém kontextu knihy.
Příběh Smrti je docela standardní v rámci Sandmanova univerza, jak příběhem tak kresbou, zamilovat se do smrti může asi fakt jen vrah v zelené uniformě, vzhledem k tomu, že "Smrt má času dost" a nakonec k ní dojde každý, postrádá jeho počínání smyslu, ale co, každý má své koníčky, no ne;)
Touhu jsem už četl kdysi v Crwi a příběh je to silný až praští, opravdu úžasná záležitost, Manara je mistr smyslné kresby, a co dokáže s klobáskami! Mám jen malinkou výhradičku - když je synovi náčelníka oznámeno, že mu zavraždili otce, použije slovo "TÁTA". Nepochybně by se tam, s ohledem na dobu a vážnost celé povíkdy, hodilo mnohem více slovo "OTEC". Až mě to praštilo přes oči.
Sen je asi nejlépe kreslená povídka a taky s Gaimanovou předmluvou velice lehce vysvětluje spoustu věcí a přidává další hladiny příběhu - takové mladé Slunce s planetama zatím bez života je prostě lahůdka.
Styl Zoufalství není můj hrnek kafe, jak už jsem psal, ale ty psané příběhy tomu dávají šťávu a taková výtvárná změna knize jen prospěla.
Stejně tak u Delíria, které jsem nejdřív myslel, že nedočtu, ale to bych byl blázen, nejsem si zcela jist, jestli je to TEN okamžik, kdy se z Radosti přeměnila na Delírium, ale dává to dokonale smysl...
...na to navazující povídka o Zkáze není až zas tak o Zkáze, ale taky moc dobrá.
A nakonec takové krátké potoulání s Osudem jako třešínka na dortu.
Já jsem spokojený, líbilo se mi to moc, překlad proveden pěknou češtinou, velice důstojné završení celé ságy. Pevná vazba byla možná zbytečná, když celý Sandman je v paperbacku, čímž by i cena byla níže, ale zase je to o to krásnější kniha. Fakt jsem si to užil, super!