Kapis Kapis komentáře u knih

Sny v čarodějnickém domě Sny v čarodějnickém domě Howard Phillips Lovecraft

Nádherně ilustrované obálky od Káji Saudka mě k tomu dovedly jako v blasfemické mlze zahalený, prokletě zlovolný magnet. A Lovecraft mě už nepustil. V tomto svazku naprosto neoddiskutovatelně vede Věc na prahu, podle které se to mělo jmenovat, Sny nejsou až tak dobré. Ale všechny povídky samozřejmě nadprůměrně výborné, i ty mladší.

Uvězněn s faraóny Uvězněn s faraóny Howard Phillips Lovecraft

Nádherně ilustrované obálky od Káji Saudka mě k tomu dovedly jako v blasfemické mlze zahalený, prokletě zlovolný magnet. A Lovecraft mě už nepustil. Reanimátor je vynikající, tomuhle tématu se bude ještě HPL věnovat v mnohem vyšší kvalitě;-) Podivný dům krásně dokresluje okolí Arkhamu, Kingsportu a Innsmouthu...

K branám Stříbrného klíče K branám Stříbrného klíče Howard Phillips Lovecraft

Nádherně ilustrované obálky od Káji Saudka mě k tomu dovedly jako v blasfemické mlze zahalený, prokletě zlovolný magnet. A Lovecraft mě už nepustil. Snové putování je dle mého skromného názoru jedna z nejlepších věcí, co HPL napsal, je to tak popisné, že jsem celé dobrodružství prožíval spolu s Randolphem Carterem. Bomba.

09.01.2014 5 z 5

Barva z kosmu a jiné horrory Barva z kosmu a jiné horrory Howard Phillips Lovecraft

Nádherně ilustrované obálky od Káji Saudka mě k tomu dovedly jako v blasfemické mlze zahalený, prokletě zlovolný magnet. A Lovecraft mě už nepustil. Povídky s prokletými a tajemnými domy mě vždy přikovali ke čtení. Barva z kosmu za mne zde nejlepší.

09.01.2014 5 z 5

Stín nad Innsmouthem a jiné horrory (5 povídek) Stín nad Innsmouthem a jiné horrory (5 povídek) Howard Phillips Lovecraft

Nádherně ilustrované obálky od Káji Saudka mě k tomu dovedly jako v blasfemické mlze zahalený, prokletě zlovolný magnet. A Lovecraft mě už nepustil. Propracovaný a do mýtu Cthulhu usazený Stín nad Innsmouthem silně převyšuje starší povídky.

09.01.2014 5 z 5

Hrůza v Dunwichi a jiné horrory Hrůza v Dunwichi a jiné horrory Howard Phillips Lovecraft

Nádherně ilustrované obálky od Káji Saudka mě k tomu dovedly jako v blasfemické mlze zahalený, prokletě zlovolný magnet. A Lovecraft mě už nepustil. Hrůza v Dunwichi a Pickmanův model zde vedou.

Dagon a jiné horrory Dagon a jiné horrory Howard Phillips Lovecraft

Nádherně ilustrované obálky od Káji Saudka mě k tomu dovedly jako v blasfemické mlze zahalený, prokletě zlovolný magnet. A Lovecraft mě už nepustil. Z tohoto sešitu mě nejvíc chytla určitě Hudba Ericha Zanna.

Vraždy a housle Vraždy a housle Neil Gaiman

Příjemné snové probírání se závěsy vzpomínek k rozevlátým záclonám vytěsněného až k pohledu do zamračeného mlžného dne, kde nakonec vše do sebe zaklapne a snad jako sen tak rychle nevyprchá. Ideální počteníčko na pošmourné podzimní dny, ale je zřejmé, že McKean i Gaiman mají své vrcholové kousky teprve před sebou.

08.01.2014 4 z 5

Smrt: Vysoká cena za život Smrt: Vysoká cena za život Neil Gaiman

Tak z toho jsem hodně zklamaný a asi budu trochu sprostý. Možná by tomu více slušela kresba jen tužkou, ty nevzhledné tušové černé mazanice v pozadí snad mají dokreslovat atmosféru nebo WTF?? A jakou atmosféru, když už jsme u toho? Myslím, že Smrt měla v Gaimanových rukách mnohem větší potenciál, příběh je plytký až to bolí, Smrt, když už jako jedna ze starších věčných tu je od počátku, musela takovýchto dní zažít už mraky, proč se kurva promenáduje po světě jak zfukana hipisačka, která vypila silný koncentrát kyseliny lysergové a je hotová z každé pičoviny? Šílená Hettie ji pošle pro srdce, nahání ji šílenec a ona si tak chodí kolem jako by se nic nedělo a bez nějaké vlastní vůle se nechá tahat nudným dějem. Osvětově-populární návod jak si nasadit kondom na banán a srdceryvné rady ať šukáme jen s prověřeným partnerem tomu nasadily korunu. To jsem myslel, že buď špatně vidím nebo mi už finálně jeblo. I ta cena mi přijde na takový sešitek nadsazená. U mně teda hluboce oraný průměr, takže vzhledem k tomu co jsem očekával to byl propadák na celé čáře:-(

08.01.2014 2 z 5

Bosenský plackopes Bosenský plackopes Max Andersson

No......ehmmm......koupil jsme to hned na Komiksfestu 2010, protože Mot je třeba podporovat. Obálka je fantastická, ale z obsahu jsem minimálně rozpačitý. Je to celé taková bizarní slátanina, která se potácí odnikud nikam. Některé nápady asi přišly autorům zábavné a neotřelé, jako třeba Tito v ledničce, atd., OK - kdyby to byl nějaký marginální džouk pro dokreslení, ale na tomto vystavět celý příběh?? No a ta zmrzlina, to mě vyloženě iritovala. Kluky asi situace ohledně "humanitárního bombardování" a ostatní srandy, které se děly na Balkáně nenechaly chladnými a pokusili se reflektovat svůj pohled na tuto složitou situaci. Podle mého se jim to moc nepovedlo a vše aspoň zčásti zachraňují posledními stránkami s vtipným rejstříkem - za tento přidávám hvězdu, jinak bych byl hrubě pod polovinou.

Evidentně měli problém tuto zmatenou splácaninu dokončit, ale povedlo se a konec komiksu se tváří tajemněji než Hrad v Karpatech a snaží se vypadat, jako že je v tom něco "více". Nějaký vyšší smysl za dírou z papíru slepenou slinama plackopsů. No možná je, ale jestli ano, tak mne minul - ale totálně. Taky jsem nepochopil ty plackopsy. Že to kreslili dva lidi nejde poznat a graficky se mi to, kromě vsuvky, sumarizující dosavadní děj, líbilo. Takže jestli mi někdo někdy v životě vysvětlí, co to celé mělo vlastně znamenat, třeba hodnocení navýším, teď nemůžu dát více, protože místy jsem byl až nasraný:-)

07.01.2014 3 z 5

Kontejner Kontejner Max Andersson

Tak mě se Kontejner líbil víc než jeden dlouhý příběh v Pixym, který ke konci ztrácel šťávu. Takové úchylné bizardnosti co MA vymýšlí, to jeden jen tak nevidí a celkem rád bych tohoto psychopata poznal;-) Příběhy s Auťáčkem se mi trochu přejedly, za to Bouráček to je fakt bourák. Nejvíce se mi líbil příběh s vodovodním kohoutkem a o Smrti - to s tím klonováním z nežitů a spermatu přišlo nechutné i mně a to je co říct, protože jsem zvyklý na kdejakou prasárnu. Fuj jak mu to lezlo z huby - no humus jak má být:-) Samolepky moc potěšily, celkově jsem právě podle ohlasů nečekal, že bude Kontejner nějaké dělo, ale jsem mile překvapen a velice spokojen. Zaplať pámbů za MOT;-) Kdyby tak začli zase něco vydávat.

07.01.2014 5 z 5

Pixy Pixy Max Andersson

Pixy je opravdu výborné dílko, které však není pro každého. Jak jsem to otevřel, jak tam leželi na té chodbě, tak jsem doooost čuměl.

07.01.2014 5 z 5

Muriel a oranžová smrt Muriel a oranžová smrt Miloš Macourek

Ano, je to nádhera, že to konečně vyšlo, za ty prachy to skutečně stojí, qalitní křídový papír, syté barvy, prostě pastva pro oči. Detaily, kterými Kája dokresluje každý panel nejsou nesrovnatelné např. s TOP10, i když tak nahuštěno to není. Vůbec se nedivím, že tato paráda za komunismu nemohla vyjít. Doslov T. Prokůpka je taky poměrně přínosný. Akorát tam, kde je místo kresby původní scénař (všiml jsem si toho u dvou listů) - mi to nepřijde, že to nahrazuje chybějící listy - stejný text jsem našel vždy o pár stránek dále za kouskem toho scénaře. Pochybuji, že by se text doslova opakoval o pár stránek dále......... No ale zde není o čem diskutovat, zda koupit nebo ne - to je naprosto zásadní dílko, které musí každý, kdo má rád komiks, míti doma;-) A jelikož má Muriel a oranžová smrt evidentně obrovskou prodejnost, snad by mohl časem vyjít i "Andělé" ve stejné edici. Lipsu Tulianu (nebo Lipsovi Tullianovi??) bych se taky nebránil :-)

Muriel & andělé Muriel & andělé Miloš Macourek

Výtečné, jsem rád, že se mi to ještě povedlo sehnat za celkem normální peníz, Kája Saudek rulezzzzzzzz. Škoda, že už nic nenakreslí.

Tajemství zlatého koně Tajemství zlatého koně Kája Saudek

V kometě se mi to koloravané líbilo mnohem více, celkem mě to aji ovlivnilo, některé scény si pamatuju právě z těchto klukovských letech. Chodbu jsem četl poprvé, do sbírky Saudkovek nutnost. Ty spousty drobných detailů. Kája je borec.

06.01.2014 4 z 5

Ztracený kamarád Ztracený kamarád Jaroslav Foglar

Jako děcko jsem se od toho nemohl odtrhnout, přečteno jako ostatní Saudkoviny v těch letech nesčetněkrát. Dávám naprosto objektivních a sentimentem nezatížených 100%.

Modrá rokle (komiks) Modrá rokle (komiks) Jaroslav Foglar

Jeskyně Saturn Jeskyně Saturn Jaroslav Foglar

3x Kája Saudek 3x Kája Saudek Miloš Macourek

Naprosto nejúžasnější záležitost po předání moci komunisty komunistům v roce 89, četl jsem to snad tisíckrát jako malý, znám některé obrázky nazpaměť, neoddiskutovatelných 1000%. Přál bych si mít ten přístroj, kterým mimozemšťané "spravili" hrdinovi jedné povídky dokaličenou ruku - včetně hodinek a rukávu trika - bych se tím objížděl co dva týdny :) !!

06.01.2014 5 z 5

Lips Tullian: Stříbrný poklad – Konec Sahrbergovy bandy Lips Tullian: Stříbrný poklad – Konec Sahrbergovy bandy Kája Saudek

Naprostá klasika, úžasná a zásadní věc, skoro nebýválá, po předání moci komunisty komunistům v roce 89 to bylo jako výbuch supernovy, přečteno snad tisíckrát, 100% bez skrupulí okamžitě hned.