kapllu komentáře u knih
Knížka, která vás donutí přemýšlet. Dalo mi to trochu jiný pohled na muslimy všeobecně. Normální lidé, co chtějí normální věci a normálně žít.
Úžasná knížka a bohužel její námět není ani tak nereálný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nejsmutnější na tom je, že i po revoluci se ti lidé chtěli (byť i nevědomky) vrátit zpět do zajetých kolejí pohodlí. Od začátku se mi nelíbila Paulova manželka, která se ukázala v pravém světle po jeho odjezdu z ostrova. Šáhova přítomnost v ději představovala spojení s reálným světem. I když tedy v Americe vládla diktatura pod zástěrkou pokroku a zabezpečení lidí, v jiných částech světa se tomu dovedli ubránit. A tak mi zbývá jen doufat, že se masy lidí nenechají zmanipulovat a zachovají si zdravý rozum a lásku k naší přírodě. Protože ať si říká kdo chce co chce, bez naší matičky Země jsme úplné nuly.
Vlasta Javořická píše moc krásné a hlavně lidské příběhy. Pokusila jsem se vybrat, která povídka z této knihy je nejlepší, ale pokaždé jsem skončila s několika kandidáty. Zkrátka, dobré jsou všechny :)
Jediné, co se mi na tomhle kousku líbilo, byly pohádky důchodkyně Bartoňové. Jinak mě ty hádky lezly i ušima.
Myslím, že autor hezky popsal charaktery jednotlivých postav se bšemi jejich přednostmi i zápory. Nejsympatičtější mi asi připadala babička a Josef, který se i přes svou lásku ke Švédsku rozhodl zůstat.
I když to je pěkná hra, tak mě osobně za srdce nevzala, není z mých oblíbených. Nicméně k povinné četbě to je vděčná knížka, nic složitého tam není.
Lepší než Strakonický dudák, mnohem realističtější a zábavnější.
Ničím mě neurazila, ničím mě nenadchla. I když některé pasáže v sobě skrývají hlubokou myšlenku... Několik citátů z této knížečky by se určitě ve světě neztratilo. :)
Mně se to četlo krásně. Moc se mi zamlouvalo, když Huck byl schopný poznat, jak se věci opravdu mají (že i černoch je člověk s city) a že to okolí také dokázal. Jeho selský rozum mi byl mnohem sympatičtější než ten Toma Sawyera. Huck také projevil nesmírnou odvahu, když zinscenoval svoji sebevraždu a vydal se do neznáma.
Všechny povídky mají dobrou úroveň, ovšem nejlepší nakonec, že? Chuť do života u mě vede na plné čáře, hlavně za ten konec..
I když básně v oblibě až zas tak nemám, tak toto se mi docela líbilo. Ono nad poezií se člověk musí více zamyslet, zatímco v próze autor myšlenky spíše servíruje. Tato sbírka z povinné četby vůbec není špatná. Všechny ty básně jsou takové živé, naléhavé, čtenář si to dokáže živě představit. Hodně mě zaujaly básně Kantor Halfar a Bernard Žár.
Na téhle knize se mi líbí, že není jako vystřižená podle šablony, ale dokáže překvapit dějem i chováním jednotlivých postav. A i když podruhé už jí asi číst nebudu, tak ztráta času to rozhodně není.
Čteno v originále. Running with Scissors je krátce a jednoduše neuvěřitelné. Ale v určitém bodě se má nevíra zlomila a už jsem jen poulila oči. Asi nejzábavnější (ale i k hlubokému zamyšlení) biografie vůbec.
Četba nejen na soboty. Dospělí umějí být občas tak sobečtí! A právě proto jsou tu děti a také děda z Ouvozu.
V jednoduchosti je krása. I když Malý princ byl vydán za druhé světové války, neztrácí na půvabu a naléhavosti. Vždyť i dnes máme krále, domýšlivce, pijany, zeměpisce a další... Každý si určitě v princovi najde to své.
Já jen doufám, že vždycky budu mít svou květinu, tu jedinou v celém vesmíru.
Super pobavení. Moc se mi líbí Adamsova představa vesmíru, protože já sama si to představuji velmi podobně; nekonečný koloběh, časová smyčka... Úžasné! Přesto jsem místy už nevnímala části vět, občas tam prostě bylo moc "nesmyslných" výrazů. I když to je přece tak trochu cíl té knihy - překvapit, pobavit a nenudit. A to se jí povedlo!
Nádherná odpočinková četba. Jako bych opravdu trávila krásné Vánoce u babičky :)
Nečetlo se mi to zdaleka tak dobře jako Huck Finn. Zápletka je sice zajímavá, ale je podaná tak nějak zdlouhavě.
Moc se mi líbilo, že Shakespeare s ničím neotálel, děj se ničím nezdržoval a všechno spělo k nešťastnému konci... Love story jako hadr a přece mě bavila.