karaliene karaliene komentáře u knih

A zalévej kytky - Příběh uprchlíka A zalévej kytky - Příběh uprchlíka Jiří Boudník

Kniha opravdu působí jako deník pubertálního kluka - tedy autenticky. V příběhu mi chybí sdílení toho, co se nutně odehrávalo pod povrchem a co jistě nebylo tak příjemné jako okukování jugoslávských, rakouských a nakonec amerických dívek (tzn. strach, možná i o život, nejistota, úzkost, pochybnosti atd. atd.).

28.07.2023 3 z 5

Je to jinak, mami Je to jinak, mami Tamara Tainová

Kdyby mi bylo 15, budu možná uchvácená, ale dnes mi kniha připadá jako jedno velké klišé, nezralé (stejně jako postavy, které prezentuje) a lehce podprůměrně podané.

08.02.2023 2 z 5

Pacienti Sigmunda Freuda Pacienti Sigmunda Freuda Mikkel Borch-Jacobsen

Abych hodnotila spravedlivě, musím se oprostit od emocí, které ve mně příběhy probudily. Že Freud "svému brilantnímu umění výkladu neklade pražádné hranice" a že je "excelentní dialektik psychologie a nadto monomaniak svého systému ", jak na str. 221 trefně shrnuje Rosa Mayreder, jsem věděla. Ale že mu leckdy na analyzandech pramálo záleželo, mně jako člověka z oboru niterně bolí.
Každopádně kniha je skvěle napsaným osvětovým počinem a méně než 5* si nezaslouží.

24.01.2023 5 z 5

Azrael Azrael Monika Bartošová

Psané stylem pro pubescenty. Až příliš jednoduché, až příliš bez pointy, až příliš bez koherence.

12.01.2023 2 z 5

Spánek Spánek Haruki Murakami

Napsané je to tak,jak autor umí,tedy kvalitně, ale tentokrát se mi absolutně nepodařilo nalézt pointu.

27.12.2022 2 z 5

Temná dcéra Temná dcéra Elena Ferrante

Syrově upřímná výpověď ženy středního věku, která co do chorobnosti postupně graduje.
Začátek příběhu mě nudil a knihu jsem se chystala odložit, ale čím víc se dotyčná hrabala ve svém podhoubí a čím víc smrdělo, tím těžší bylo čtení přerušit. Takže nakonec 3*.

23.11.2022 3 z 5

Lest Lest Sandra Brown

Průměrný námět, průměrné, takřka ordinérní zpracování. Trochu vražd, zrádný manžel, udatný zachránce, trochu lásky, trocha sexu... ženský rukopis se neodpáře.

15.07.2022 3 z 5

Ostrov bouří Ostrov bouří Leonora Christina Skov

I když jde nedočítání knih těžce proti mému dotahovacímu naturelu, tohle se opravdu nedalo.

29.06.2022

Manželská a párová terapie Manželská a párová terapie Stanislav Kratochvíl

Dobře čtivé, přehledné, s jednoduchými názornými příklady...takový typický pan profesor. Na této knize oceňuji zejména prezentaci terapeutických technik při práci s páry (a že jich není málo).
(4* dávám čistě jen kvůli subjektivní preferenci knih, které jdou více do hloubky.)

10.03.2022 4 z 5

Obecná psychoterapie Obecná psychoterapie Jan Vymětal

Podrobná kniha, zejména z hlediska obecných otázek psychoterapie - v jiné knize věnované psychoterapii jsem je takto dobře a přehledně zpracované nenašla.

10.03.2022 5 z 5

Duševní a behaviorální poruchy Duševní a behaviorální poruchy Petr Smolík

Za mě nejpřehlednější speciálně psychopatologická publikace. Čtenář v ní nenajde upozornění na diagnostické špíčky a oříšky, nenajde zabíhávé etiologické teorie apod., ale najde důsledně shrnuté všechny duševní poruchy v souladu s MKN.

25.01.2022 5 z 5

Psychodiagnostika dospělých Psychodiagnostika dospělých Mojmír Svoboda

Nástin historie psychodiagnostiky a aktualizovaný výčet nejpoužívanějších psychodiagnostických metod. Ideální pro získání přehledu a pro přípravu na všeliké zkoušky na profesní dráze (klinického) psychologa.
A nepřehledné (zejm. u testů osobnosti) je to tedy dost.

13.01.2022 4 z 5

Psychiatrické interview Psychiatrické interview Harry Stack Sullivan

To vůbec nebylo zlé...kdyby byly obsah i forma primárně koncipované k tisku, možná bych se pozastavila nad častou nadlehčovaností, občasnou zabihavostí, pro odborné publikace nezvyklým vtipem...ale na těch přednáškách bych zatraceně chtěla být. :)

18.11.2021 5 z 5

Každý den o trochu blíž Každý den o trochu blíž Irvin D. Yalom

Nezaujaly mě texty ani jednoho z autorů. Nemohla jsem se zbavit ulpívajícího pocitu, že čtu neupřímné bláboly, které nasytí vlka a koza zůstane celá. Zvláště Ginny užívá vzletných slov, aby zakryla prázdnotu obsahu.
Vlastně mě ta knížka docela nakrkla.
3* dávám za nápad a za víru v to, že někoho obsah i zpracování osloví více než mě.

22.02.2021 3 z 5

Manuál TAT - Psychoanalytický přístup Manuál TAT - Psychoanalytický přístup Françoise Brelet-Foulard

Přehledné a srozumitelné, vynikající pomůcka k porozumění podstatě i interpretaci TAT.

06.02.2021 5 z 5

Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

King si laťku nasadil hodně vysoko - a s každou jeho další knihou se zvyšují mé obavy, že už ji nepřeskočí. Ani Právo nálezce mě nenadchlo, přišlo mi prostě mdlé: uondaným dějem, nedotažením postav (což autor obvykle moc dobře umí - tady si pohrál jen s Morrisem), nevyužitím potenciálu námětu (ano, i King umí psát o ničem) a tak...
Díky prvním 20 a posledním 50 stranám, které měly neuvěřitelný spád, hodnotím 3*.

16.12.2020 3 z 5

Sama bych se v nebi bála Sama bych se v nebi bála Ludmila Janáková

Čtenář se neubrání srovnání s první autorčinou knihou (zvlášť přečte-li obě v rozmezí 30 hodin)...a já musím s velkým potěšením konstatovat, že mě pokračování příběhu mile překvapilo. Autorka dozrála nejen písemným projevem, ale především osobnostně: nevrací se nutkavě ke svým chybám, nemá potřebu je omlouvat a před čtenářem či okolím ospravedlňovat svá rozhodnutí, kniha je stručnější, ale výživnější. Jakoby paní Janáková najednou dokázala zacílit a proniknout rovnou k jádru vztahu/interakce/introspekce.
Z knihy čiší opravdová svoboda a spokojenost.
Děkuji autorce za sdílení.

19.11.2020 5 z 5

Zápisky z Mrtvého domu Zápisky z Mrtvého domu Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Je to jedna z těch knih, kdy v popředí stojí autorův mistrný spisovatelský um na úkor všeho ostatního. Obsahem mě kniha nenadchla, i onu zde často zmiňovanou psychologii postav si dovedu představit hlubší, i.e. méně popisující chováni a více analyzující prožívání, ale takřka u každé věty jsem se zalykala potěšením z četby stylisticky dokonalého textu. Málokdo umí psát jako Dostojevskij.

13.05.2020 4 z 5

Temná zahrada Temná zahrada Tana French

Po Vetřelci, který mě místy až nudil, je Temná zahrada poměrně chytlavým románem, přestože lze s klidem přeskočit několik desítek úvodních stránek, aniž by to bylo čemukoliv na újmu. Děj ma z hlediska napětí stoupající tendenci, možná až překotně vrcholící v poslední části knihy.
Nicméně Tana French i tentokrát prokázala, že umí psát, a že - v tomto případě - i slabší dějovou linku dovede vyšperkovat a povznést na nadprůměrnou úroveň.

21.01.2020 4 z 5