Karcoolka2210 komentáře u knih
"Starnúť znamená naučiť sa strácať. ... Príde deň, keď už nebudeme môcť behať, kráčať, zohnúť sa, zdvihnúť, nakloniť, skrčiť, obrátiť sa nabok, potom na druhý, zadkom alebo predkom, ani ráno, ani večer, ani nikdy. Ustavične sa prispôsobovať.
Strácať pamäť, strácať svoje orientačné body, strácať vlastné slová. Strácať rovnováhu, zrak, pojem o čase, strácať spánok, sluch, strácať hlavu.
Strácať to, čo je vám vlastné, to, čo ste nadobudli, čo ste si zaslúžili, to, čo ste si vydobili, čo ste si zaumienili mať naveky. "
Krásny, smutný, pravdivý príbeh.
Hrôzy 2.svetovej vojny sú mi dosť známe, hrôzy gulagov až tak nie a preto bola táto kniha pre mňa veľmi zaujímavá. To, čo dokázali ľudia ako pani Věra Sosnanarová a jej sestra prežiť je až neuveriteľné. A to akého zla sú ľudia schopní je nepochopiteľné :( Odporúčam prečítať!
Moja druhá kniha od Aleny Mornštajnovej a musím povedať, že mne táto autorka veľmi sadla. Spôsob akým píše knihy, postavy, nuž vtiahne ma do príbehu. Hana je zatiaľ pre mňa na prvom mieste, ale aj Hotýlek si podľa mňa zaslúži plný počet.
Ďalšia super kniha z pera pána McEwana a ďalšia vážna téma, ktorá sa nie vždy ľahko číta. Ale McEwan vie ako na to. Povolanie sudcu mi niekedy príde ako fikcia, že je to len v knihách a filmoch. Môžu naozaj cudzí ľudia rozhodovať o životoch druhých ľudí, detí, rodín ... ? Niekedy mi to príde, že na to nemá nikto právo, inokedy je zásah nezávislej osoby nevyhnutný. No neviem, ich rozhodnutie sa nekončí v súdnej sieni, a môže mať aj veľmi negatívny dopad na určité osoby. J osobne by som asi nedokázala urobiť rozhodnutie v tomto konkrétnom prípade, ale sudkyňa Fiona Maye ho urobila a aké to malo následky, nuž, stojí to za prečítanie. AJ
Ak nerátam Geraldovu hru (ktorú nerátam, keďže som ju nedočítala;), tak The Shining je moja prvá kingovka. A ešte aká. Ja som teda nadšená, lebo takto strašidelný príbeh som dávno nečítala. Naposledy asi The Strain, čo už bolo dávno. Takže táto kniha je pre mňa isto prekvapením, teda prekvapila som samu seba, že sa mi tento žáner páči. Teraz si idem pozrieť film :) AJ
PS: Tak, film je na prd. Jack Nicholson ma vytáčal riadne, lebo odobral Jackovi Torrancovi srdce, ktoré v knihe mal. Kto si prečítal knihu, ostaňte len pri nej. Úplne to stačí :)
Kniha Dracula sa mi lubila. Pacil sa mi styl dennikovych zapiskov. Aj ked to nebolo az take hororove pre mna. Teda zaciatok, ked som sa vzila do situacie Jonathana Harkera, no tak keby som sa ocitla v jeho situacii, tak neviem neviem. Vizia upirov v 21.storoci ma pre mna skor vtipny charakter (vdaka niektorym kniham a serialom). Ale inac ok, pacili sa mi opisy krajin. Autor velmi pekne opisuje zenske hrdinky a celkovo vztah muzov k zenam, ktori sa k nim spravaju s utcou a respektom. Take gentlemantske:) Som rada, ze som si tuto knihu precitala.
Ďalšia výborná kniha od Baricca. Nemôžem si pomôcť, ale tento autor mi nejako učaroval. Téma tohto príbehu mi nie je vôbec blízka, ale autor vie ako na to, aby zaujal aj takého čitateľa. Hlavným hrdinom je chlapec meniaci sa na muža Ultimo. Spoznávame jeho detstvo, rodičov a domov, neskôr s ním prežívame hrôzy 1.svetovej vojny, jeho život po vojne, jeho životnú lásku a nakoniec sledujeme či sa jeho sen o pretekárskej dráhe splní alebo nie. Je to dojímavý príbeh života jedného obyčajne neobyčajného chlapca. Kto má rád tohto autora, tak by si ju jednoznačne mal prečítať:)
"Severná Kórea sa aj naďalej vzpiera všetkým predpovediam o blížiacom sa páde režimu. Mnohí analytici očakávali, že keď dal Kim Čong-un popraviť svojho strýka, diktatúra sa zrúti v dôsledku vnútorných bojov. Nateraz sa však zdá, že tento mladý muž pevne sedí na svojom tróne a vedie krajinu, ako keby ešte stále prebiehala studená vojna. Prichádza s bombastickými propagandistickými vyhláseniami, väčšine cudzincov zakazuje vstup d krajiny a skutočným aj vymysleným nepriateľom sa vyhráža jadrovými zbraňami a raketovými strelami. Je prakticky posledným diktátorom tohto druhu, živý anachronizmus."
Uf. Človek si myslí, že má nejaku predstavu o tom ako sa ľuďom žije v Severnej Kórei, no moja predstava sa teda realite málo priblížila. Autorka spracovala príbehy niekoľkých ľudí, ktorým sa podarilo utiecť a začať žiť nový život v Číne alebo Južnej Kórei. Je to až bolestné čítať strany tejto knihy, keď si človek uvedomí v akej krajine, neľudských podmienkach stále žijú ľudia v dnešnej dobe, najmä ak je to primárne len vďaka jednému človeku, respektíve rodine, ktorý sa považuje za bohom poslaného alebo samotného boha. Povinné čítanie pre ľudí, ktorí majú sklony obhajovať komunizmus a diktátorsky režim ešte aj v dnes. Autorka má môj obdiv a vďaku za spísanie tejto knihy.
Kto sa nezamýšľal niekedy nad tým ako sa mohol vyvíjať život inak, ak by sa v danej situácii rozhodol inak, ak by si vybral inú možnosť, inú cestu, iného človeka, ... Nuž, priznám sa, že aj ja to niekedy robím. Nora Seed sa neplánovane ocitne v polnočnej knižnici, ktorá jej ukáže plejádu jej alternatívnych životov, má možnosť vyskúšať si žiť Nory v inom multivesmíre (ako v Marveli ;) Nie je to úplne wau čítanie, ale má táto kniha niečo do seba. AJ
Skvelé spracovanie života TGM, určite vhodné aj pre mladšieho čitateľa, ideálne na zoznámenie sa s touto významnou osobnosťou. Podobne ako pri Milade Horákovej, forma komixu bola super, pekné ilustrácie a pútavý život. Určite odporúčam.
Musím sa priznať, že aj keď meno a základné informácie o Milade Horákovej som poznala, ale táto kniha mi jej život priblížila o niečo viac. Výnimočná a odvážna žena. Povinné čítanie! Určite siahnem aj po obsiahlejšom životopise. Komixová forma by mohla viac osloviť mladšieho čitateľa, pre ktorého bola vlastne aj písaná, ale každý si z nej môže zobrať to najdôležitejšie- treba ju a jej život poznať a pamätať.
Krásny príbeh zo života jedného vlka, doplnený nádhernými ilustráciami ako aj faktami o živote vlkov.
Motivačná kniha pre učiteľov obsahuje niekoľko zaujímavých a povzbudivých myšlienok.
Veľmi podarené rozprávky z ponožky. Originálne, zábavné aj poučné, ilustrácie sú tiež fajn a spätná väzba od detí (5-6 rokov) bola pozitívna. Po skončení ju chceli čítať od začiatku :) Odporúčam.
Podobne ako pri Terke, aj knihy o Kubkovi môžu pomôcť deťom aj rodičom správne navigovať a spracovávať určité nové situácie.
Tretia kniha v tejto sérii, pre mňa prvá, ale veľmi pekne spracovaný príbeh o pomáhaní starším ľuďom. Keď nájdem v škôlke aj predošlé diely, určite ich prečítam.
Veľmi podarené dielo, veľmi aktuálne pre dnešné rodiny.
Ďalšia skvelá kniha od Stefánssona. Príbehy rôznych ľudí z malej dedinky na Islande, spracované opäť výborne. Odporúčam tohto autora.
Čítajúc túto knihu uprosted toho, čo sa deje na Slovensku nie len počas týchto posledných dní, ale celkovo asi od začiatku pandémie, a z času na čas, čítajúc diskusie na fórach či fb, tak by som túto knihu asi doručila do každej domácnosti ako povinné čítanie. Perfekne spracovaná, tématicky zahŕňa všetko potrebné, určite môžem len odporúčať!
Nemôžem sa vyhnúť porovnávaniu so seriálom. Ten som videla doteraz 2-krát (a plánujem pozerať zas ;) Čiže som vedela, čo sa stane, len mnohé veci sa udiali celkom inak. No som rada, že sa konečne ukázala Chrisjen Avasarala :) Čo mne osobne chýbalo v knihe a seriál to dolpnil bolo viac informácií o postavách ako Errinwright, Mao, Dr.Strickland, Nguyen či Souther- celá situácia okolo Erosu a Ganymede z pohľadu predstaviteľov Zeme a UN a Marsu v prvej knihe jednoducho chýbala a v druhej to zachránil pohľad Avasaraly. Ale celkovo hodnotím túto knihu výborne, lebo sa to veľmi dobre číta a ako som už spomenula pri prvej knihe, tento svet ma úplne pohltil. Som zvedavá ako naložili autori s niektorými udalosťami, ktoré boli v seráli veľmi dôležité, ale doteraz sa v knihách vôbec neobjavili alebo sa v knihe udiali úplne opačne. Takže sa ide ďalej :) AJ