Kate3003 Kate3003 komentáře u knih

Kosení: Příběhy ze světa smrtek Kosení: Příběhy ze světa smrtek * antologie

Musím říct, že mě Kosení tak trochu zklamalo. Doufala jsem, že se dozvím víc o některých postavách ze série Smrtka anebo něco víc k tomu světu, čí vzniku Nimba, ale to se tak úplně nestalo. Ano kniha sice obsahuje i povídky, které vypráví o událostech a postavách souvisejících s událostmi přímo z původní série, ale většina je spíše zasazena mimo hlavní dějovou linku.

Není to tak, že by se mi nelíbila kniha vůbec, některé povídky mě zaujali. Bohužel ale bylo asi víc těch, co mě úplně nenadchlo. Bylo zajímavé se dozvědět se více o minulosti Ctihodné smrtky Roberta Goddarda i to z jakého důvodu si zvolil svého historického patrona. Také doplňující informace o nezvedencích.

Za mě nejzajímavější povídky jsou Marsovská minuta, Nezvedenecká ulička a Anastásiin stín. Nejméně mě zaujali povídky Od zvířat raději dál, Seznámení a smrt, Smrtelné plátno. Pro zajímavost bych doporučila přečíst, za mě hodnotím jako nejslabší z celé série.

19.09.2024 3 z 5

Odešla do tmy Odešla do tmy Claire Douglas

Prolog byl skvělý a jako otvíračka knihy skvěle fungoval, ale pak se atmosféra změnila a prvních Autorka nám začala dávat různé indicie ze života jednotlivých postav, ale žádnou nedotáhla do konce. Takže hned od začátku jsem měla v hlavě spoustu otázek a některé věci mi díky tomu nedávali úplně smysl.

Po nějaké době se konečně začínají objevovat odpovědi a věci do sebe začínají zapadat. I když to vyvolává další otázky , tak příběh jako takový prostě už mi konečně začal dávat smysl. V průběhu příběhu vše sledujeme z pohledu několika postav čímž autorka od určité chvíle velmi dobře udržuje atmosféru. Každá postava má na dění jiný pohled a rozvíjí se tím hned několik teorií co se vlastně mohlo stát.

Čím více jsem se blížila ke konci tím zajímavější pro mě kniha byla. Jednotlivé postavy byly zajímavé a líbilo se mi i prolínání s minulostí, které doplňovalo další dílky skládačky. V knize bylo vše hezký rozděleno, takže díky tomu nevznikali žádné zmatky jako je tomu občas u jiných knih, kde se prolíná pohled více postav a časových linek.

Když čtenář překoná ten pomalejší rozjezd dostane opravdu velmi povedený thriller plný napětí, u kterého vás napadne nespočet různých otázek a teorií. Navíc má kniha velmi povedený konec, který vyvažuje pomalejší začátek. Pokud se tedy chystáte knihu číst tak i kdyby vás začátek tolik nenadchl jako mě tak vydržte stojí to za to.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros media.

11.09.2024 3 z 5

Zvon Zvon Neal Shusterman

Při tom, jak skončil druhý díl ze série o Smrtkách jsem byla velmi zvědavá, jak na to Neal Shusterman naváže. No a teď jsem trochu rozpolcená mezi zklamáním a nadšením. Na začátku knihy jsem totiž měla velký problém s rozdělením do mnoha linek, které na sebe zdánlivě moc nenavazovali, protože se neodehrávali ve stejném čase. I když jsem byla na jednu stranu ráda, že se objevila většina pro mě již známých postav tak to časté přeskakování v časech a místech pro mě bylo dost rušivý element.

U některých věcí mi navíc přišlo, že jsou zbytečně natahované a pro jednotlivé linky vlastně celkem nepodstatné. Až ve chvíli, kdy se děj ustálil a jednotlivé linky se začali propojovat a srovnal se čas jednotlivých událostí jsem z knihy začala mít lepší pocit. Přesto mám dojem, že tento díl je nejslabší z celé série. Autor zvládl překvapit dalšími aspekty světa který vytvořil což jsem nečekala, ale oproti prvním dvěma dílům mi chyběla větší gradace děje a ani závěr knihy tak úplně nesplnil očekávání.

I přes mírné zklamání ze závěru série ji mohu doporučit. Autor zpracoval velmi zajímavý nápad a v této sérii je mnoho pozoruhodných myšlenek. V celé sérii je dost zajímavých zvratů i postav a prostě stojí za přečtení. Mám v plánu se pustit i do povídek k této sérii a jsem zvědavá jaké informace autor ještě doplní.

06.09.2024 3 z 5

Rudá královna Rudá královna Victoria Aveyard

Tuhle knihu je pro mě docela těžké hodnotit, protože na jednu stranu byla hrozně předvídatelná, ale na druhou mě opravdu bavila a měla jsem jí během dvou dní přečtenou. Kniha mi seděla podstatně víc než autorčina další kniha ze série Uchvatitelé říší, kterou jsem v minulosti četla. Styl psaní je opravdu čtivý a kniha mi přišla méně popisná, než Uchvatitelé což bylo fajn.

Autorka znovu vystavěla velmi zajímavý svět a líbilo se mi jak rozřazení na Rudé a Stříbrné tak i další členění podle jednotlivých rodů a schopností. Celkově se mi líbilo i nastínění politické situace a fungování světa. Autorka si s tím opravdu vyhrála a zařadila dost zajímavých prvků.

Jediné větší mínus je celková předvídatelnost příběhu. Pár zvratů mě překvapilo, ale většinu děje jsem odhadla hned jakmile se daná linka začala formovat a dal už jsem jen sledovala, jak postavy postupně odhalují to, co já už dávno vím. Na druhou stranu mi to dalo více prostoru na zaměření se na svět, který v knize vystupuje a jednotlivé postavy.

Postavy byly poměrně sympatické až na ty které být neměly a ty zase skvěle splňovaly svou roli podlých záporáku. I přes velkou předvídatelnost jsem si knihu jednoduše užila a měla jsem ji za dva dny přečtenou. Rozhodně mám v plánu pustit se i do dalších dílů.

23.08.2024

Spálená mrazem Spálená mrazem Patricia Briggs

Pořád mě překvapuje, jak dobře se tato série drží. Přesto že už čtu sedmý díl tak nemám pocit, že by nějak výrazně klesla kvalita knihy. Tento díl sice byl maličko slabší než ten minulý, ale pořád byl skvělý. Už od začátku bylo čtení akční. První zvrat přišel hned v druhé kapitole a já dál už jen čekala kam se to vyvine.

Po prvním velkém zvratu jsme se s Mercy trošičku točili v kruhu a autorka nás pomalu připravovala na to co mělo přijít dál. Dala si tentokrát pěkně na čas a chvilku to vypadalo, že tentokrát se vše vyřeší bez nějakého většího zádrhelu. Jenže to by nebyla Mercy aby se jí nepovedlo i bez jejího přičinění připlést k něčemu většímu a na konci díky tomu dostáváme další velmi povedený zvrat.

Autorka nám naservíruje zase pár drobečků o Fae, upírech i vlkodlacích a postupně čím dál tím více odhaluje fungování jednotlivých skupin a jejich tajemství. Hrozně mě na tom baví i to, jak do příběhu občas zakomponuje známé legendy a využije je pro svůj příběh. Stejně tak i její vykreslení všech nadpřirozených bytostí, které nemají úplně stejné charakteristické rysy, na jaké jsme zvyklý.

Kniha byla opět velmi čtivá měla jsem v podstatě za dvě odpoledne přečteno. Tuhle sérii můžu opravdu doporučit a jsem ráda, že jsem na ni narazila. Těším se, co přinesou další díly.

Rozvaliny Gorlanu Rozvaliny Gorlanu John Flanagan

Knihu jsem dostala již před mnoha lety od rodičů, ale nějak jsem se nedostala k jejímu přečtení. A musím říct, že přesto že je kniha určena pro mladší čtenáře tak mě bavila. Autor vymyslel zajímavý svět protknutý tajemstvím, kouzly a pozoruhodnými bytostmi. Jedná se o první díl poměrně dlouhé série, takže z toho, jak svět funguje dostaneme spíš jen několik střípků.

Styl psaní mi sedl, nejsou tu nijak zdlouhavé popisy a autor nás postupně seznamuje s chodem království, tajemným společenstvím hraničářů, do kterého je hlavní hrdina přijat a jednotlivými postavami. Na příběhu je znát, že je určen mladším čtenářům. Příběh není nijak komplikovaný zbytečnými intrikami a všechny postavy jednají poměrně přímo. I když jsou některé zápletky do jisté míry předvídatelné jsou napsané dobře. Takže i když další děj někdy odhadnete nevadí to a kniha si i tak udrží pozornost.

Postavy jsou sympatické a k většině jsem měla už od začátku kladný vztah. Líbil se mi i vývoj jednotlivých postav. Jedná se o velmi slibný začátek dobrodružné série a já jsem zvědavá na další díly.

Jsme všichni sněhové vločky? Jsme všichni sněhové vločky? Holly Bourne

„Problém není v nás. Změnit se musí SVĚT, ne my.“

Kniha Jsme všichni sněhové vločky? pro mě byla prvním setkáním s autorkou a musím říct, že rozhodně nelituji. Už od prvních stránek se mi kniha skvěle četla a styl autorky mi naprosto sedl. Stránky mizeli rychlostí blesku i když částečně za to může i rozložení textu.

V této knize si autorka vybrala poměrně vážné téma duševních chorob a jejich léčby. Líbilo se mi že i přes to, jak je toto téma těžké a vážné dokázala některé situace odlehčit. Autorčin humor mi skvěle sedl a několikrát jsem se musela smát i opravdu nahlas.

Docela mě zaujalo, jakým způsobem autorka vystavěla jednotlivé charaktery a snažila se nám jejich prostřednictvím přiblížit, jak svět vnímá osoba, která trpí duševní chorobou a také jaké události můžou mít vliv na propuknutí právě duševních chorob.

Ne vždy jsem měla pro chování hlavní hrdinky i dalších postav pochopení, ale jak jsem se knihou postupně pročítala dál, tak do sebe některé věci začali zapadat. Líbilo se mi poselství, které chtěli hrdinové knihy, a tedy i autorka předat světu a rozhodně mohu knihu doporučit. Konec byl trošku zvláštní, ale když si to znovu přehraju vlastně to k příběhu sedí.

Navíc jako bonus má kniha v novém vydání i velmi povedenou ořízku. Děkuji za poskytnutí knihy k recenzi Booklab.

21.08.2024 4 z 5

Řetěz z trnů Řetěz z trnů Cassandra Clare (p)

Miluji svět Lovců stínů, který Cassandra Clare vytvořila. Líbí se mi, jak jsou jednotlivé série provázané a při čtení jedné série do sebe začnou lépe zapadat kousky z těch ostatních. Na těchto knihách mám ráda i to, jak se v rámci určitých rodových linií lovců dědí určité vlastnosti a autorka se toho v rámci všech knih drží. Bohužel u této série už si jsou některé postavy až moc podobné se svými příbuznými z jiných knih. Chápu, že v rámci několika sérií je postav vytvořeno opravdu hodně a může se stát, ale je to poprvé co z nich mám pocit, že to není jen rodinná podoba, ale prostě stejná osoba jen s jiným jménem.

Několik částí z této knihy mi trošku připomnělo předchozí série a je trošku škoda, že si autorka se závěrem tak dobře rozjeté série více nepohrála. Ze začátku měla kniha dost pomalý rozjezd a musím říct, že linka v Paříži mě moc nenadchla. Jakmile jsem se ale dostala za prvních cca 100 stran tak se děj rozjel a dál už se kniha četla skvěle jak je tomu u Cassandry zvykem, takže i přestože se jedná o docela cihličku tak jsem ji měla přečtenou během chvilky.

Co bych na knize a vlastně i celé sérii vyzdvihla je postupný vývoj jednotlivých charakterů. Za mě asi nejlépe zpracovaný posun byl u Alastaira. Jeho postavu jsem si v tomto díle užila asi nejvíce. Velmi dobře je zde zpracovaná i vztahová linka mezi přáteli a sourozenci. To, jak se jednotlivé postavy k sobě chovaly a jak se vyvíjelo jejich přátelství bylo za mě zajímavější než romantická linka. Znovu zde bylo i prokládání částmi z minulosti které velmi dobře dokreslovali atmosféru a díky kterým jsem si docela dobře doskládala střípky k příběhu Grace.

Pořád mě u této série mrzí, že autorka vypustila určitou úzkoprsost a zkostnatělost v chování komunity Lovců stínu a Spolku. Kdybych neznala chování spolku v podobných situacích z jiných sérií asi by mě to tolik nezaráželo, ale tady mi to prostě úplně nesedí. Co naopak autorka vymyslela opravdu dobře bylo dořešení zápletky s Belialem.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Booklab.

19.08.2024 3 z 5

Pozlacená Pozlacená Raven Kennedy

Z téhle knihy mám poměrně smíšené pocity. Na jednu stranu zde bylo několik věcí, které byli opravdu hodně dobré, ale na druhou taky několik, které se úplně nepovedly. Takže při čtení jsem byla dost na vážkách, jak vlastně knihu hodnotit.

Co bych na knize vyzdvihla je grafické zpracování. Máme tu povedenou obálku, ale i ilustrace na začátku každé kapitoly a mapu. Také mě zaujala inspirace pověstí ze starých řeckých bájí o králi Midasovi. Příběh není podán stejně, ale některé použité prvky z této báje jsou zde jasné znatelné. Kniha je navíc opravdu čtivá. Já sama jsem ji přečetla v podstatě za dvě odpoledne.

Zaujal mě i svět který autorka vytvořila. Jen vzhledem k tomu že hlavní postava sama o něm až tolik nevěděla tak jsme se toho dozvěděli jen velmi málo. Což je za mě škoda a autorka ho mohla využít mnohem více. Chybělo mi tu pořádné seznámení se světem, jak to bývá u prvních dílů série.

Co už bylo o něco horší byl děj přesto že se kniha skvěle četla tak se v ní vlastně většinu doby nic moc nedělo. Dost času jsme strávili s myšlenkami hlavní hrdinky což vzhledem k její osobnosti nebyla úplně výhra nebo popisy prostředí a toho jací jsou zdejší muži. Vzhledem k tomu že až na pár výjimek, které se nezdrželi dost dlouho aby něco změnili byli všichni popisováni jako hospodářská zvířátka abych se vyjádřila slušně tak mě to také až tak nezaujalo.

Hlavní hrdinka si romantizuje svoje zajetí a dle jejího názoru se na něm snaží najít ty lepší stránky. Celkově je dost naivní a moc nepřemýšlí nad tím co dělá nebo co se kolem ní děje. Je zaslepená svou láskou k vězniteli a nevidí že to co se děje kolem není úplně v pořádku.

Asi poslední věc, která mi moc neseděla bylo označení pro zdejší konkubíny. Když jsem se dozvěděla, jak je popsáno v originále, tak asi chápu, proč je zvolen takový překlad, ale i tak to bylo prostě divné. Slyšela jsem, že druhý díl série by měl být lepší a díky tomu že je kniha opravdu čtivá a konec přinesl zvrat, který mě zaujal nejspíše si zkusím další díl přečíst.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros media.

11.08.2024 2 z 5

Řetěz ze železa Řetěz ze železa Cassandra Clare (p)

Musím říct, že ačkoliv knihy od Cassandry Clare miluji tady jsem měla ze začátku problém se začíst. Prvních asi 150 stran se děj rozjížděl opravdu hrozně pomalu a trošku mi přišlo že se točil v kruhu okolo pár záležitostí, které zdánlivě stejně neměli řešení. Poté naštěstí přišel zvrat, po kterém se děj rozjel tak jak jsem zvyklá a dál se mi kniha četla dobře.
Autorka v průběhu knihy připomíná i události předchozího dílu, takže pokud mezi nimi máte větší prodlevu stejně jako já nemusíte se bát, že by vám díky tomu něco uniklo. Nejdůležitější momenty jsou zde naštěstí vypíchnuty za což jsem opravdu ráda. Stejně jako v předchozím díle a vlastně ostatně ve všech svých knihách Cassandra připravila pro jednotlivé postavy neuvěřitelnou emoční jízdu. Kdy nevíte, jestli jednotlivým postavám jejich osud přát pro jejich rozhodnutí anebo je litovat za to že před takové rozhodnutí vůbec byli postaveny.
Opět musím vyzdvihnout to, jak jsou jednotlivé série propojené a jednotlivé události na sebe navazují. A po přečtení skoro každé další knihy najednou dávají události z jiné série větší smysl nebo najednou máte mnohem lepší náhled do události která tomu či onomu předcházela. Dokud ovšem nepřečtete příběh, který s tím souvisí je to jen nahodila informace v knize a nenapadne vás, že by se mohlo jednat o spoiler.
Jak už jsem se zmínila u prvního dílu, tak na knize, tak úplně nesedělo, jak všichni přijímali různé výstřelky nebo LGBT komunitu. Třeba v sérii Nástroje smrti k těmto problémům přistupují naprosto odlišně, a to se děj odehrává v poměrně moderní společnosti. Přesto najednou jako by autorka zapomněla že komunita Lovců stínů je ve svých názorech dosti „úzkoprsá a zkostnatělá“.
Oceňuji úryvky z minulosti, které byli velmi příjemným doplněním děje a velmi dobře vše dokreslovali. Nechyběli ani nečekané zvraty, akce a vtipné situace. I přes pár výtek hodnotím knihu kladně a jsem opravdu zvědavá co přinese závěrečný díl.

Za poskytnutí knihy v rámci spolupráce mnohokrát děkuji Booklab.

07.08.2024 4 z 5

Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Tahle sbírka pohádek by neměla chybět na TBR žádného milovníka Harryho Pottera. Jedná se o knihu, která má významnou roli i v knihách o mladém čaroději.
Za mě se jedná o velmi čtivou knihu, kterou si přečtete za jedno odpoledne. Stejně tak jako naše pohádky tak i ty pro kouzelnické děti v sobě skrývají mnoho poučení. Většina z nich je uvedena v přiloženém rozboru Albuse Brumbála.
Za mě bych tam tyto informace úplně nemusela mít a ocenila bych klidně jen jako čistě pohádkovou knihu, ale rozumím tomu, že autorka tímto způsobem chtěla příběhy více provázat s knihami o Harrym.

02.08.2024 4 z 5

Kosti pod mechem Kosti pod mechem Zuzana Hartmanová

Pro mě se jedná již o druhou knihu autorky, která se mi dostala do ruky. Ihned mě zaujala krásnou obálkou se zlatými prvky. Jediné, co bych maličko vytkla je povrch, na kterém je vidět každý otisk a neustále vypadá jakoby upatlaně. Kniha ovšem není krásně zpracovaná jen z venku, ale i uvnitř není nouze o velmi hezky zpracované ilustrované prvky.
Zaujal mě námět příběhu, který pojednával hlavně o odvaze a cti. Hlavními hrdiny knihy jsou minotauři, ale na rozdíl od jiných knih, kde se mihli spíše jako vedlejší postavy jsou zde popsáni jako opravdový válečníci řídící se Kodexem a zakládající si na čestném jednání. Trošku bych to přirovnala k takovým rytířským příběhům z dob krále Artuše.
Baví mě jednotlivé charaktery, protože se nejedná o prvoplánově super silné dokonalé postavy, ale mají své chyby a dokáží s nimi pracovat. Autorka si dala opravdu záležet na maličkostech a celý svět minotaurů je velmi hezký propracován. Nechybí detaily o jejich výšce, vzhledu, ale i tradicích, rituálech nebo odlišnostech mezi jednotlivými kastami (nenapadá mě aktuálně vhodnější slovo).
V knize nechybí ani trocha romantiky a musím říct, že chemie mezi postavami byla opravdu velmi dobrá. Co mě osobně dělalo trochu problém bylo členění knihy. Kniha je totiž rozdělena na několik částí, které se odehrávají v různých časových úsecích a nejdou úplně chronologicky za sebou. Musela jsem se tedy občas vrátit abych si ověřila kdy se jaká událost stala a jak jdou za sebou.
Díky rozdělení na úseky takzvané knihy zde nejsou ani klasické kapitoly, takže v některých pomalejších úsecích jsem měla pocit, že je ta kapitola trošku nekonečná. Za mě byla lepší první polovina knihy, která byla sice seznamovací, ale zároveň pořád akční. Druhá polovina už mi neplynula tak rychle. I přes pár výtek ovšem mohu knihu rozhodně doporučit a jsem zvědavá na další příběh z tohoto světa.
Za poskytnutí knihy k recenzi velmi děkuji nakladatelství Host.

02.08.2024 3 z 5

Říční znamení Říční znamení Patricia Briggs

Už dlouho se mi nestalo abych měla u nějaké série pocit, že je díl od dílu lepší. Hlavně když jde o tak dlouhou sérii, jakou je právě Mercedes Thompson. Jenže poslední dva díly této série, které jsem četla mě o tom bezpodmínečně přesvědčili. Opravdu jsem nečekala, že bych si tu sérii mohla zamilovat ještě víc, ale stalo se.
Tentokrát jsme se dozvěděli mnohem víc informací o původu hlavní hrdinky a všeobecně o kožoměncích. Hrozně se mi líbí, jak autorka pracuje s legendami a jak se jí povedlo do příběhu provázat indiánské legendy díky kterému přidala další originální prvek do už, tak velmi dobře propracovaného světa.
Konečně se trošku do popředí dostává romantická linka a můžeme trochu víc nahlédnout do vztahu Mercy s Adamem a toho, jak se oba sžívají s tím druhým. I toho, jak se snaží popasovat s tím, jak velké rozdíly mezi nimi jsou.
Nechyběl ani osobitý humor, který nás provází jednotlivými díly. i když tentokrát jsem několikrát šla opravdu do kolen, protože matka Mercy je opravdu dáreček a situace, které díky ní vznikli mě opravdu pobavily.
Kdo tuto sérii ještě nečetl mohu rozhodně doporučit. Zatím každý díl byl nabytí akcí, nečekanými zvraty a emocemi. Myslím, že pro mě se tato série zařadí mezi ty nejoblíbenější.

02.08.2024 5 z 5

Padlý vládce nebes Padlý vládce nebes Denisa Janštová

Kniha mě poměrně příjemně překvapila svou čtivostí. I když nejsem ve většině případů fanda střídání různých pohledů tak u této knihy mi to nevadilo. Ba naopak bylo příjemné zrovna na tento příběh nahlížet z více pohledů. Zaujalo mě i otočení takové té klasické situace z pohádek, kdy princeznu chce uchvátit drak a následně ona nebo její rodina hledá pomoc u prince nebo krále jiné země.
Tady je to, ale celé trošku jinak a opravdu se mi líbilo, jak si s tím autorka pohrála. Postavy mají některé typické rysy představitelů té klasičtější verze příběhu. Hlavní hrdinka princezna Erin je na začátku vyprávění trošku naivní, co se týče vnímání některých věcí. Stejně jako tomu bývá u těch pohádkových princezen, by všichni rádi, aby byla jen ozdobou, která nevyjadřuje svůj vlastní názor. Naštěstí v průběhu děje se její charakter vyvíjí a některé zvraty ji otevřou oči.
Líbila se mi i její chemie s Nathanem, a i přestože na jejich setkání musíte počkat poměrně dlouhou dobu tak jejich slovní přestřelky si následně opravdu užijete. Příběhu nechybí pár nečekaných zvratů, zajímavé prostředí, nebo různé nadpřirozené bytosti. Celkově mě bavil koncept, který si autorka vymyslela, a i když děj a odhalování jednotlivých zápletek bylo dost pozvolné, tak se mi kniha skvěle četla. Konec zůstal na můj vkus až moc otevřený, ale jsem opravdu zvědavá, co bude dál.

02.08.2024 4 z 5

Kláru si chce koupit každý Kláru si chce koupit každý Heliodor Šimanik

Na tuhle knihu jsem viděla dost rozporuplných názorů, a proto jsem se rozhodla si ji přečíst. Opravdu mě zajímalo, jaká kniha je a chtěla jsem si na ní sama vytvořit názor. No upřímně po dočtení bych možná raději přehodnotila toto rozhodnutí a raději věnovala svůj čas jinému příběhu.
Autor si sice vybral zajímavé téma, které určitě stojí za ztvárnění, ale v tomto případě ho naprosto ubilo jeho zpracování. Kniha působí jako kdyby vůbec neprošla korekturou. Je zde mnoho chyb ve skloňování jednotlivých slov, nebo se ve větě nachází slovo, které nedává úplně smysl a mění její kontext.
V rozhovorech mezi jednotlivými postavami není jasné, kdo co říká a rozhovory vůbec nejsou rozděleny například do odstavců. Takže nepoznáte, kde jeden dialog končí a druhý začíná. Jedna postava je představena jako astronom, ale během pár stránek je z něj najednou filozof a takových nelogičností se v průběhu celé knihy našlo více.
Zároveň mě při čtení dost rušilo, že se na jedné stránce několikrát měnil úhel pohledu, z kterého jsme příběh sledovali. Kdyby autor vyprávěl ve třetí osobě nebo nechal pouze jednoho vypravěče udělal by dle mého názoru lépe. Takto to působilo dost zmatečně.
Postavy měnili svůj názor a povahu lusknutím prstu a celkově jejich chování bylo dost nelogické. Jakože vím, že jsou situace kdy lidé jednají zkratovitě, ale aby někoho jako první, když se mu něco stane napadlo uchýlit se k osobě kterou sotva zná, namísto toho, aby šel za rodinou nebo na místo kde se cítí bezpečně mi přijde hodně zvláštní.
V podstatě všechny mužské postavy zde byly vykresleny stejně, a to jako naprosto příšerné osoby, které se chovají ke svému okolí (hlavně k ženám) jako by se jednalo o věci a bylo naprosto běžné být hrubý. Docela mi tam chyběla větší různorodost postav, protože takhle to za mě vypadalo, že čtu o té samé osobě jen se mi změnilo jméno.
V knize se našlo pár zajímavých myšlenek, ale bohužel ani ty to nezachránily. Jen díky tomu že má kniha poměrně malý počet stran jsem ji dočetla. Pokud by autor více zapracoval na kvalitě textu a charakterech postav mohla to být zajímavá kniha. V této podobě bych ji však ke čtení úplně nedoporučila.

29.07.2024 1 z 5

Všemi smysly Všemi smysly Rebecca Yarros

To že autorka Rebecca Yarros napsala knihu Čtvrté křídlo ví snad opravdu všichni, protože ta kniha obletěla sociální sítě, ale to že autorka zabrouzdala i do jiných žánrů než fantasy možná až tak známé není. Já osobně jsem Čtvrté křídlo ještě nečetla a tak jsem byla opravdu zvědavá jak se mi bude kniha líbit.
Musím říct, že hned od začátku mě kniha naprosto pohltila. Autorka má velmi čtivý styl psaní a i když zpracovává těžká témata je vše napsáno tak nějak lehce. Tím nechci říci, že by téma zlehčovala, ale řekla bych že vše je popsáno tak, aby se to velmi snadno četlo a z textu je jasné jaké emoce chce v textu vyjádřit. Knihu jsem přečetla za dvě odpoledne a ke konci už jsem se nemohla odtrhnout a šla jsem spát opravdu pozdě jen abych se dozvěděla jak to celé dopadne.
Od začátku je to docela emoční jízda, protože během prvních pár stránek se hlavní hrdince zbortí celý svět a všechny plán, které doposud měla. Najednou se musí postarat o celou rodinu, uspořádat si svůj život aby toho nebylo málo připlete se jí do cesty sexy hokejista.
Nemůžu popřít, že mezi postavami skvěle fungovala chemie. Ze začátku mi sice jejich chování přišlo maličko zvláštní, ale postupem času díky dalším informacím vše začalo zapadat na místo a dávat tak nějak smysl. Našlo se zde pár klišé, ale to není v romantice nic neobvyklého a ve výsledku mě to ani nijak nerušilo.
Když to vypadalo, že se celá emoční smršť kolem hlavní hrdinky uklidnila a vše se kloní k lepšímu nasadí autorka další zvrat, který dost zamíchá kartami. Dost se mi líbilo zpracování tématu armády, strachu o blízké, kteří se dají právě k armádě a nahlídnutí do života rodin které se s tím potýkají. Za mě se s tímto tématem autorka velmi dobře popasovala. I když jsou některé části příběhu poměrně předvídatelné tak jako celek jsem si ho užila a s klidným srdcem ho mohu doporučit.
Za poskytnutí RC k recenzi děkuji Albatros media

29.07.2024 4 z 5

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

“My jsme Medvědi. Medvědi z Medvědína!“
Kniha sleduje životy lidí z malého města Medvědím, kde v podstatě všichni žijí hokejem. Nyní víc než kdykoliv jindy, protože se blíží juniorské mistrovství a oni potřebují vyhrát. Na první pohled městečko působí idylicky, ale Medvědín pomalu upadá a vítězství by jim mohlo pomoci. Proto mnoho lidí vkládá v hokejový tým své naděje.
Jenže životy obyvatel Medvědína nejsou takové, jak se na první pohled zdá a jedna osudná událost je změní ještě víc. Autor vypráví několik životních příběhů, které se v knize postupně střídají. Každý je jiný, ale vzájemně se doplňují a postupně zapadají jeden do druhého. Jedná se o velmi silný a zamotaný příběh, který ve vás zanechá velkou řádku emocí.
Ze začátku jsem měla trošku problém se do knihy začíst, protože se příběh tak nějak točí v kruhu a seznamování se s jednotlivými postavami je maličko zdlouhavé. Poté, ale přišel zvrat a příběh najednou nabral úplně jiný směr. Ten výbuch emocí byl naprosto nečekaný a v tu chvíli je člověku až úzko s toho co se stane a jak to jednotlivé postavy vnímají. Je překvapivé kolik lidských osudů zvládl autor proplést do toho jediného zvratu.
Autor navíc umí skvěle pracovat s emocemi a charaktery postav. I přesto, že pro mě je tato kniha mimo žánr, který standardně čtu tak mě nakonec příběh zaujal a pokud máte rádi příběhy plné emocí nebo hokej mohu vám knihu doporučit.
Za zaslání knihy k recenzi děkuji nakladatelství Host

18.07.2024 3 z 5

Princezna klamu Princezna klamu Danielle L. Jensen

(SPOILER) Musím říct, že mě kniha docela příjemně překvapila. Opravdu dobře se četla a stránky mizely pod rukama rychlostí blesku. Děj i jednotlivé zvraty sice byli dost předvídatelné a jakým směrem se příběh bude vyvíjet bylo jasné v podstatě od začátku, přesto si kniha dovedla udržet pozornost.
Jako protiváha k naprosto předvídatelnému ději tu ale byla dobře fungující chemie postav a dobře zpracovaná hate to love romantická linka. Hlavní hrdinka Lara je sarkastická a má svou vlastní hlavu, líbilo se mi, že nešlo o super dokonalou princeznu, jak tomu bývá u těchto knih. Má nějaké chyby a je ochotná přiznat si, že něco udělala špatně i když k tomuto poznání je někdy trošku trnitá cesta. Král Aren si od Lary nenechá nic líbit a slušně jí vrací většinu jejích poznámek. Stejně tak jim velmi dobře nahrávají některé vedlejší postavy.
Zaujal mě i propracovaný svět se kterým si autorka poměrně vyhrála. Možná by mi nevadilo, kdyby dodala trošku víc z historie jednotlivých království, ale i tak byli zajímavé. Kniha má celkem vyvážené rozložení romantiky, akce a politického hašteření i když se občas najde pár nezáživných míst, tak většinou času děj příjemně ubíhá.

15.07.2024 3 z 5

Stříbrná relikvie Stříbrná relikvie Patricia Briggs

Musím říct, že tohle byl zatím nejlepší díl, který jsem v rámci série četla. Už jsem si zvykla na to, že se tady šetří popisy a většinu času jedna akce střídá druhou, ale když do toho autorka začala pomalu vsouvat romantickou linku tak se celý příběh přesunul na další level. Přestože romantická linka dostala více prostoru pořád v knize hraje spíše druhé housle což mi vyhovuje. Chemie mezi Mercy a Adamem je naprosto skvělá a miluji to.
Celkově mě baví interakce mezi jednotlivými postavami a i když je v knize dost postav tak je pořád celkem snadné rozlišit je od sebe. Autorka si totiž vyhrála s jednotlivými charaktery a každé postavě dala nějaké jasné poznávací znamení. Takže i mezi partou vlkodlaků víte kdo je kdo.
V tomto díle se znovu více dostaneme mezi Fae a společně s hlavní hrdinkou odhalíme pár dalších tajemství, které by rádi ukryli před obyčejnými lidmi. Zároveň se dozvídáme víc i o fungování smečky a musím říct, že autorka to má vymyšlené opravdu skvěle.
Její podání vlkodlaků se dost liší od toho co jsem do teď četla a i když jsou ve spoustě ohledech použity typické rysy, které zná každý tak je tu dost odlišností a já jsem opravdu zvědavá co dalšího se dozvím. Takže pokud ještě váháte zda sérii číst tak za mě obrovské doporučení. Vím že má hodně dílů. Ale opravdu to stojí za to.

09.07.2024 5 z 5

Zlatá lilie Zlatá lilie Richelle Mead

Tenhle díl mě donutil se zamyslet nad tím co jsou vlastně alchymisté zač a jak moc jsou jejich názory zvláštní. Opravdu lituji Sydney, která musí denně svádět boj mezi tím být dobrá alchymistka a postupovat podle pravidel dle kterých jí vychovali a tím řídit se vlastním rozumem a pocity. Jsem zvědavá, jestli se v dalších dílech dozvíme o praktikách alchymistů o něco více.
Celkově mě jak postava Sydney, tak Adrian baví, jejich chemie je skvělá a líbí se mi, jak spolu fungují. Miluji Adrianův humor, a to, jak dokáže situace zlehčovat. U Sydney mě hrozně baví to, jak je neohrabaná v sociálních dovednostech a snaží se na spoustu věcí přijít analyticky, ale u vztahů s lidmi jí to moc nevychází s čehož se občas vyvine poměrně úsměvná situace. Jediné, co mě na Sydney štve je to, jak moc se podceňuje a srovnává se s ostatními, ale čekám že s překonáním tohoto zvyku jí někdo v průběhu příběhu pomůže.
I přes pozvolnější začátek, kde se řešili hlavně vztahy mezi jednotlivými postavami jsem byla ihned pohlcena příběhem a když se v druhé polovině začali rýsovat akčnější zvraty, kniha už se v podstatě nedala odložit. Některé zvraty byli dost nečekané a jsem velmi zvědavá, jak se budou dál vyvíjet, protože čekám že jsme o některých věcech neslyšeli naposledy.
Navíc ten závěr byl naprosto skvělý a zároveň strašný, protože celá ta scéna lámala srdce. Autorka navíc usekla knihu v tu nejhorší možnou chvíli a já se nemůžu dočkat toho co se bude dít dál.
Musím říct, že série Pokrevní pouta mě baví o něco více než Vampýrská akademie, kde mě chování hlavních hrdinů od určitého okamžiku dost rozčilovalo. Takže pokud jste sérii ještě nečetli mohu rozhodně doporučit. Jako bonus díky nádherným obálkám od Adéla Stopka vypadají krásně i v knihovně.
Za knihu v rámci spolupráce děkuji Booklab.

09.07.2024 5 z 5