katka134 katka134 komentáře u knih

Karel IV. a koruna římských králů Karel IV. a koruna římských králů Jaromír Jindra

Zajímavá kniha, dobře se četla.
Obavy krále i všech lidí z neznámého moru, nařízení i chování, to všechno mi připadalo tak známé.

02.01.2022 4 z 5

Marie Kristýna, nejmilejší dcera Marie Terezie Marie Kristýna, nejmilejší dcera Marie Terezie Jiří Hanibal

Čtivá knížka o Marii Kristýně a ostatních dětech slavné panovnice.
Jestli však byly jejich vzájemné vztahy a city takové, to těžko říct.

21.12.2021 4 z 5

Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Zajímavá a poučná kniha nejen pro vladaře

15.10.2021 2 z 5

Cikcak Cikcak Paul Andreota

Autor na konci knihy píše:.....Zajímá mě především, aby čtenář po přečtení první strany neodložil mou knihu, aby ho nezaujala jen zápletka, ale i to, jak je dílo napsané.....

Takže já jsem jeho přání splnila, bylo to fajn počtení.

26.09.2021 5 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Román mě až tak nezaujal. S postavami jsem se nesžila. Ale přesto jsem vydržela a děj druhé poloviny mě celkem oslovil.

02.09.2021 3 z 5

Růže života Růže života Robert Merle

(SPOILER) Další povedený díl. Krásně byla popisována scéna, kdy král neustále odkládal plnit své manželské povinnosti.

Pan z Luynes, namířil si to rovnou k posteli, kde král dřímal, uchopil jej oběma rukama za ramena, třásl s ním a řekl mu silným hlasem:
„Fidonc! Sire! Teď není čas na spaní! Co se slíbí, to se má dodržet! Okamžitě musíte vstát a jít za královnou!“
„Kdeže! Kdeže!“ křičel Ludvík snaže se uvolnit ze sevření.
Héroard, oba komorníci a já jsme zírali jako přibití k zemi, že se Luynes odvážil sáhnout na krále, neboť to byla urážka Veličenstva.......
.......Luynes, ztráceje trpělivost, mu obratem ruky svlékl noční košili, a když byl nahý, vzal ho do náručí, tentokrát bez sebemenšího Ludvíkova odporu, přenesl jej až k manželčinu loži a tam ho položil.

31.01.2021 4 z 5

Nultá hodina Nultá hodina Agatha Christie

Skvělá detektivka.
Jak řekl inspektor Battle: Byl to ten nejpodivnější případ, s jakým jsem se kdy setkal.

30.12.2020 4 z 5

Vrahův žold Vrahův žold Ed McBain

Prožít chvíle s detektivy 87. reviru je vždycky zážitek. Ale Vrahův žold patří mezi můj nejoblíbenější díl. Snad je to proto, že se Cotton pustil do pátrání na vlastní pěst, opustil velkoměsto a vyrazil si do přírody.

13.08.2020 5 z 5

Překupník Překupník Ed McBain

Skvělá detektivka, stručná a jasná. Poslední stránka mile dojemná.

29.07.2020 4 z 5

Mladičký král Mladičký král Robert Merle

Číst o Ludvíkovi XIII. jako o malém chlapci bylo zvláštní, ale moc pěkné. Petrovo přátelství i láska k němu je pochopitelná. Obzvlášť, když královna matka svého synka nikdy ani nepolíbila.

06.03.2020 5 z 5

Muž se srdcem kovboje Muž se srdcem kovboje Jack Schaefer

Kdybych mohla, tak dám šest hvězdiček. Je to ten nejlepší příběh co jsem kdy četla. Monte všechno dělal s láskou a radostí. Nejen ty legrácky, ale i svou práci. Neměl žádný majetek, výplatu utratil ještě ten den. A přesto byl bohatý. Měl přítele za všech okolností a oddanost svého koně....co my o tom víme?

30.10.2017 5 z 5

Normální obraz srdce Normální obraz srdce František Kožík

Ráda jsem si po letech přečetla svou oblíbenou knížku.
Chudák Jindřiška cestovala při pátrání po otci sem a tam. Dnes by mohla napsat jeho jméno do vyhledávače a bylo by to.
Její cesta byla sice složitější, ale v hodně směrech obohacující.

16.05.2024 5 z 5

Muž, který nevrhá stín Muž, který nevrhá stín Karel Kostka

Skvělý příběh. Autor úžasně popsal myšlenky a představy sympatické domorodé dívky.
A praktiky otrokářů popsal tak, že na ten hnus nikdy nezapomenu.
Doporučuji přečíst.

06.03.2024 5 z 5

Boj slepého krále Boj slepého krále Jaromír Jindra

Smutný díl série, ve kterém umírá slepý Jan Lucemburský statečně na bitevním poli.

03.02.2024 4 z 5

Král Karel III.: Kompletní příběh života britského monarchy Král Karel III.: Kompletní příběh života britského monarchy kolektiv autorů

Hezká publikace o muži, který věděl, že se jednoho dne stane králem.
Ale neodhaluje , až na pár informací, nic co bychom neznali z tv dokumentů nebo jiných knih o královské rodině.

26.12.2023 4 z 5

Cedrový dům Cedrový dům Pauline Peters (p)

Příjemné čtení, romantické i napínavé. Zavítat s Viktorií do vzdálené Indie bylo zajímavé.

04.02.2023 3 z 5

Petrohradské povídky Petrohradské povídky Nikolaj Vasiljevič Gogol

Zajímavé čtení. Povídky jsou smutné i k pousmání , a některé poněkud zvláštní.

17.01.2023 3 z 5

Trpké víno / Klášterní kostnice Trpké víno / Klášterní kostnice Vlastimil Vondruška

Poslech detektivních příběhů příjemně vyplnil volné chvíle.
Rozárka jako jeptiška, nenápadně pátrající, se mi moc líbila.

22.04.2022 4 z 5

Žárlivá císařovna Žárlivá císařovna Hana Parkánová-Whitton

Hezká oddychová a romantická knížka o čtvrtém manželství Karla IV.

26.02.2022 4 z 5

Fatwa: život pod hrozbou smrti Fatwa: život pod hrozbou smrti Jacky Trevane

Knížka byla čtivá, napínavá a často děsivá.
Láska je skutečně slepá, ale kultury se opravdu nemají míchat.

22.01.2022 4 z 5