Katrinreading Katrinreading komentáře u knih

Italské jednohubky Italské jednohubky Marta Kučíková

Miluju Itálii a její obyvatele. Kdybych si měla vybrat jednu jedinou zemi, kam bych mohla jezdit na dovolenou, nebyla by to žádná exotika, ale právě Itálie se svým skvělým jídlem a hlavně věčně hlučnými, usmívajícími se a milými lidmi. Tahle kniha Itálii popisuje přesně tak, jak ji vnímám já. Moc jsem si čtení užila a určitě ji všem doporučuju.

01.03.2021 5 z 5

Díky za každé nové ráno Díky za každé nové ráno Halina Pawlowská

Tohle už je taková klasika, která mě baví i po letech.

26.11.2020 5 z 5

Pouta Pouta Delphine de Vigan

Pouta od Delphine de Vigan jsou působivým psychologickým románem, který mě dokázal vtáhnout svou atmosférou a uměním autorky nahlédnout do lidské mysli. Příběh, který na první pohled působí nenápadně, postupně odhaluje sílu vztahů, vliv traumat a jemné nuance v mezilidských vazbách.
Co mě nejvíce zaujalo, je autorčina schopnost popsat složité emoce a dynamiku rodinných vztahů bez zbytečné sentimentality. Styl psaní je čtivý, ale zároveň promyšlený – každé slovo má své místo.

Nicméně kniha pro mě místy ztrácela na tempu, především ve střední části, kde některé pasáže působily až příliš zdlouhavě. Rovněž mi chyběla větší hloubka u některých vedlejších postav, které měly potenciál dodat příběhu ještě více vrstev.

Přesto jde o dílo, které rozhodně stojí za přečtení, zejména pokud čtenáře zajímají psychologické aspekty rodinných vztahů a vliv minulosti na přítomnost. Kniha ve mně zanechala silný dojem a nutí mě přemýšlet o tom, jak nás formují pouta, která si vybíráme – a ta, která nám byla dána.

12.01.2025 4 z 5

Zničit Zničit Michel Houellebecq

Všechno od tohoto autora musím dlouho trávit a téhle knihy tomu nebylo jinak, nicméně literární zážitek skvělý, příběh vcelku napínavý, což u tohoto autora nebývá zvykem.

04.06.2024 5 z 5

Milostný dopis klínovým písmem Milostný dopis klínovým písmem Tomáš Zmeškal

Četlo se mi to těžko, dlouho mi trvalo než jsem do slov v textu pronikla, jako by celý text byl psán neznámou řečí, klínovým písmem, možná. Ale když jsem si na čtení udělala konečně klid, dostalo se mi nevšedního zážitku, během kterého mě překvapovala každá stránka, každé přirovnání, každý autorův nápad. Bylo odvážné vyjít s takovým textem ven, protože je obtížně stravitelný, ale je skvělý. A možná i nedoceněný.

Proč je mámě všechno u ***! Proč je mámě všechno u ***! Gill Sims

Nejsem matka a ani se jí zatím nechystám stát, přesto mě tahle kniha bavila. Ty situace, kdy se hrdinka rozčiluje nad svým životem v situaci, v jaké je, se dají totiž vztáhnout na situace, které prožívám i já. A to ani nemusím mít děti.

Návrat domů Návrat domů Yaa Gyasi

Tohle je jedna z nejkrásnějších knih, které jsem v poslední době četla a nepotřebuje žádný dlouhý komentář! Doporučuji!

Nejhezčí dny našich životů Nejhezčí dny našich životů Claire Lombardo

Mám ráda všechny příběhy, na kterými se vznáší nějaká form tajemna, v tomhle případě tajemství. Líbilo se mi vykreslení rodinných vztahů, které si mnozí vykládáme nějak a nejsme schopni vůbec dohlédnout tam, odkud pramení chvání jednotlivců v rodině. hodně věcí mě v textu překvapilo, takže dávat plný počet hvězdiček za nepředvídatelnost.

S elegancí ježka S elegancí ježka Muriel Barbery

Tady jsem se moc nechytala. Prvních 77 stran jsem se nudila a pak jsem knihu odložila ve vlaku, ať si u ní trpí někdo jiný.

20.02.2022 1 z 5

Kuropění Kuropění Viktor Fischl

Moudrý text napsaný moudrým člověkem.

Hlad Hlad Jozef Karika

tohle bylo skvělé! Podmanivá atmosféra knihy mě v noci nutila svítit i když jsem už dávno nečetla

Mořská modlitba Mořská modlitba Khaled Hosseini

Dělalo mi problém se touto knihou prokousat, přestože se mi větčina knih od tohoto autora líbila. Nevím, čím to bylo, možná atmosférou, kterou v příběhu nastolil, postavami, se kterými jsem se neuměla ztotožnit... Ale vyloženě špatné to nebylo.

20.02.2022 2 z 5

Vážka v jantaru Vážka v jantaru Diana Gabaldon

Celou tuhle sérii miluju. Hltala jsem ji jako Harryho Potteta. A to je myšleno jako pocta.

22.10.2021 5 z 5

Výchova dívek v Čechách Výchova dívek v Čechách Michal Viewegh

Skvělé a dekadentní. Jiné, než to, co M. V. napsal předtím a potom. Doporučuji.

19.04.2021 5 z 5

Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Miluju ten film, líbí se mi už odmala. Kniha mě ale nebaví vůbec, a to ani v podobě audioknihy. Připadá mi, že je napsaná poměrně krkolomným a křečovitým jazykem. Nemůžu se dostat do rytmu vět, což mi u jiných děl autora nevadí tolik. Nicméně kniha hezky a srozumitelně zachycuje dobu, v níž se odehrává. Spíše ale doporučuji film.

19.04.2021 2 z 5

Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Nikdy jsem výrazný problém s pitím neměla. Skoro totiž nepiju. Naposledy jsem měla skleničku vína někdy před pěti lety. Přesto se dokážu vžít do autorky této knihy nebo si to alespoň myslím, a to i proto, že jsem kolem sebe řadu alkoholiků už měla. Myslím, že knihy jako tato, jsou v dnešní době skutečně důležité. Alkohol je problém, který se týká nás všech. Slova o tom, že nepít v dnešní společnosti je nadlidský úkol, se zdají býti jako děsné klišé, jenže jsou hrozivou realitou. Palec nahoru za tento nakladatelský počin.

16.04.2021 5 z 5

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Vzdycky mi vadily ty maluvky, pripadaly mi osklive, ale pribeh? Ten miluju. Je to moje nejoblibenejsi detska kniha!

23.11.2020

Deník japonské manželky Deník japonské manželky Veronika Ageiwa