kayu Online kayu komentáře u knih

Den co den Den co den David Levithan

Výborné téma, ale děj mi brzo začal připadat moc jednotvárný. Z konce jsem ale nadšená, čekala jsem něco úplně jiného a tohle mě příjemně překvapilo.

15.11.2017 3 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Od příběhu jsem očekávala něco trochu jiného a hlavně temnějšího, ale i tak to bylo příjemné čtení. Moc se líbí prostředí, kde se celý příběh odehrává. Zajímavé fotografie dodávají trochu strašidelnější atmosféru a jsou zajímavým zpestřením. Troufnu si říct, že bez nich by kniha nepatřila mezi tak čtené.

15.04.2017 4 z 5

Já jsem Malála: Skutečný příběh dívky, která bojovala za vzdělání a změnila svět Já jsem Malála: Skutečný příběh dívky, která bojovala za vzdělání a změnila svět Patricia McCormick

Malálu z celého srdce obdivuji, ale knihu jsem bohužel dočíst nedokázala. Nemohla jsem se vůbec začíst a každá stránka se mi hrozně vlekla.
Dám tomu čas a možná se ke knize někdy vrátím.

15.06.2016

Marťan Marťan Andy Weir

Já opravdu nejsem velký fanoušek sci-fi, ale tahle kniha si mě dostala už od první strany. Srší vtipem, napětím i velkou inteligencí. Ze začátku mi ovšem trochu trvalo, než jsem se naučila rozpoznávat všechny nové pojmy a zkratky. Některé technické věci jsem sice vůbec nepochytila, ale na mém hodnocení to přesto neubere.

25.02.2016 5 z 5

Černočerná tma Černočerná tma Stephen King

1922 mě úplně uchvátila. Přečtenou jsem ji měla v mžiku a myslím, že mi ještě dlouho bude ležet v hlavě. Za mě nejlepší povídka z knihy. Za zmínku ještě stojí Dobré manželství, kde jsem konec ani v nejmenším neočekávala, což je divné. Celkově je to za čtyři hvězdičky kvůli zbývajícím dvoum slabším povídkám.

04.02.2016 4 z 5

Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Můj nejoblíbenější díl z celé série. U téhle knížky jsem se smála víc než u ostatních dílů. Dozvídáme se plno nových informací.

29.08.2015 5 z 5

Stařík je v podstatě stejný jako Analfabetka. Svižný a vtipný, ale nevím, jestli se podobný styl příběhů dá udržet donekonečna.

18.02.2015 5 z 5

Dlouhý pochod Dlouhý pochod Richard Bachman (p)

Námět skvělý. První polovina pochodu je hodně a detailně popsaná, naproti tomu druhá se mi zdá nějak moc krátká a odbytá. Což je škoda, protože právě tyhle pocity ke konci pochodu mohli být rozvedeny víc než ty v začátcích. Konec mě velice zaskočil, upřímně nevím co si o tom mám myslet.

03.08.2014 5 z 5

Vzdušné zámky Vzdušné zámky Jacqueline Wilson

Dokonalá knížka. Od téhle spisovatelky moje nejoblíbenější.

15.05.2014 5 z 5

Půlminutové horory Půlminutové horory * antologie

Knížku jsem měla přečtenou za chvíli. Řekla bych, že se hodí spíš pro menší děti, většina příběhů je ale spíš úsměvná :)

14.05.2014 2 z 5

Pasažér 23 Pasažér 23 Sebastian Fitzek

Mám ráda, když kapitola končí nějakým nečekaným zvratem - něčím, co vás přinutí zírat na stránku s otevřenými ústy a rychle listovat dál. V případě této knihy se autor měl ale držet toho, že méně je někdy více. Když tímto způsobem končí každá kapitola, tak to bohužel ztrácí svoje kouzlo.

Co se týče děje, tak mi místy přišel zbytečně překombinovaný. Obešlo by se to i bez neustálých detailních popisů násilí a zneužívání. Až na pár zajímavých postav je většina z nich vytvořena na základě rasových stereotypů. Nemůžu říct, že bych se při čtení nudila, ale bylo to hlavně tím, že jsem neustále narážela na věci, které mi vadily.

06.12.2024 2 z 5

Vražda v Schönbrunnu Vražda v Schönbrunnu Beate Maxian

Krimi moc nevyhledávám, tuto knížku jsem zvolila do Čtenářské výzvy kvůli vídeňskému prostředí. Kdybych zabrousila do detailů, tak bych tam pár nesrovnalostí našla, ale četlo se to svižně, takže jako oddechová četba si to čtenáře určitě najde. Já už se do dalších knížek autorky pouštět nebudu.

05.07.2024 3 z 5

24 osobností Billyho Milligana 24 osobností Billyho Milligana Daniel Keyes

Je škoda, že knížka dostala český překlad až po tom, co byl případ znovu zpopularizován částečně díky Netflixu. Od prvního vydání knihy už uplynulo více než čtyřicet let, takže je jasné, že dnes už máme o disociativní poruše identity více informací. I přes tento fakt to však byla velice zajímavá kniha, která nám umožňuje nahlédnout do historie americké psychiatrie a zejména do mysli samotného Billyho. V některých částech mi přišla kniha méně čtivá, ale jako celek působí velmi propracovaně a kvalitně.

15.06.2024 4 z 5

Chladnokrevně Chladnokrevně Truman Capote

Prvních sto stránek se mi líbilo, ale potom se knížka hrozně vlekla. Oceňuji, že se autor snažil vylíčit všechny detaily, ale tady to bylo spíše na škodu. Hodně věcí se opakovalo, text měl dlouhé odstavce (klidně i na dvě stránky) a místo kapitol byl rozdělen na enormně dlouhé části. Nakonec jsem dočetla jen proto, abych si o případu udělala úplný obrázek, ale znovu už bych po knížce nesáhla.

22.11.2023 3 z 5

Vyzvědačka Vyzvědačka Paulo Coelho

Věděla jsem, že knížka nebude jako autorovy ostatní knihy a proto jsem neměla nijak velká očekávání. Zpočátku mě kniha bavila, ale postupně to opadlo. Přišlo mi, že autor v některých částech moc přeskakuje a já se tak v ději občas ztrácela.

25.07.2017 3 z 5

Geraldova hra Geraldova hra Stephen King

Chtěla jsem si spravit chuť po knížce Řbitov zviřátek, která mě zklamala a naštěstí se povedlo. Dlouho mě žádná kniha nepohltila tolik, jako právě Geraldova hra. Ze začátku jsem si myslela, že se příběh bude vleknout, ale opak je pravdou. Po slabším rozjezdu už jsem se od čtení nemohla odtrhnout a knihu jsem přečetla v rekordním čase.

21.07.2017 5 z 5

Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Příjemná oddechová knížka jako stvořená na letní čtení. Některé příběhy byly trochu slabší, jiné zase nadprůměrně dobré. Velké plus taky za povedené ilustrace.

06.07.2017 3 z 5

Achilleova píseň Achilleova píseň Madeline Miller

Knihu jsem si vybrala kvůli tomu, že jsem věděla o vztahu, který spolu Achilles a Patroklos měli. Zhruba po sto stranách, ze kterých jsem nebyla nijak nadšená, jsem knihu ovšem odložila a vrátila se k ní až po třech měsících. Mrzí mě, že jsem ve čtení nevytrvala už předtím, protože na druhý pokus jsem měla knížku přečtenou za pár dní. Věděla jsem, jak kniha dopadne, ale i přesto mě konec hluboce zasáhl (Hodně jsem ho probrečela).

19.04.2017 5 z 5

Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Don Miguel Ruiz (p)

Inspirativní kniha, která donutí člověka se nad spoustou věcí zamyslet. Taky si myslím, že tohle je jedna z těch knih, které si musíte přečíst víckrát, abyste z ní dostali vše co nabízí.

19.03.2017 5 z 5

Když psi pláčou Když psi pláčou Markus Zusak

Jednoznačně nejlepší díl z celé triologie. Je vidět velký posun.

23.02.2017 4 z 5