keny keny komentáře u knih

Dobrý proti severáku Dobrý proti severáku Daniel Glattauer

Mám moc ráda tuto knihu. Byla jsem v divadle ve Zlíně, kde příběh komorně zpracovali a je to pecka. Klidně půjdu znovu a ráda...

01.04.2020 5 z 5

Vděk Vděk Delphine de Vigan

Deprese, neodvratnost, odcházení a přitom i laskavost, smíření, pohlazení...vše na nemnoha stránkách této útlé knihy. Milovala jsem Mišku, zbožňovala Jeroma, vcítila jsem se do Marie. Víte, jak to musí dopadnout, ale nechcete, aby ten zmar a to odcházení toho já v nás bylo tak rychlé. Kéž by takových Jeromů bylo v našich ústavech víc. Krásně vložená nitka o židovském děvčátku a Jeromo objevu na závěr.

30.03.2020 4 z 5

Gemma Boveryová Gemma Boveryová Posy Simmonds

Moc jsem si to užila a moc jsem se na čtení těšila. Byla jsem zvedava, jak moc velkou podobnost s klasickou předlohou příběh nabere...Komiks mě pohltil, zvyšovalo se napětí kam zápletka doputuje ...A ten závěr! No a u posledních dvou vět jsem se musela zasmát nahlas....to byla pecka.

30.03.2020 5 z 5

Američan čínského původu Američan čínského původu Gene Luen Yang

Milá knížečka, poučné vyprávění, zajímavé propojení tří zdánlivě nesouvisejících příběhů. Povedené.

23.03.2020

Introvertka v hlučném světě Introvertka v hlučném světě Deborah Tung

Tak mi tak nějak přišlo, že tady autorka napsala můj příběh. Taky tahám knihy všude s sebou, i na honu v lese, kde jsem jednou byla s manželem, jsem jí měla...A z některých večírků a oslav mám také obavy, že se budu nudit a bude to ztracený čas, že bych ho lépe využila doma, s knížkou. Takže za mě super, výborné vystižení povahy introverta a taková příručka pro lidi z našeho blízkého okolí, kteří někdy nerozumí a nechápou nás.

23.03.2020 5 z 5

Stehlík Stehlík Donna Tartt

Mohla to být krásná kniha, ale něco tam nedopadlo. Jako kdyby to psali dva autoři nebo do jedné knihy, která má super děj, dobrý námět, spád, je vložená druhá, aby dílo mělo více stran. Ale ta už tak neodsýpala a myšlenky mi v těchto úsecích často utíkaly. Chvílemi jsem byla na vážkách, jestli číst dál a nakonec jsem to dala jen pro to, abych se dozvěděla, jak to vše dopadne. A navíc tam bylo hodně chyb a překlepů, beru, že je to silná kniha, ale i tak jich bylo přespříliš. Takže jen 3 hvězdy, čekala jsem víc, chvílemi jsem měla ze čtení pěkný pocit a pak hned zase nuda. takže tak...

23.03.2020 3 z 5

Mistr a Markétka: grafický román Mistr a Markétka: grafický román Andrzej Klimowski

Protože jsem knihu nečetla a než se k ní dostanu, chtěla jsem si udělat obrázek, o čem román je, na základě komiksu. Bohužel mě komiks moc nezaujal, kresby se mi moc nelíbily a bylo to na mě moc pochmurné. V ději jsem se chvílemi ztrácela a ani nevím, jestli jsem ho dobře pochopila. V tomto případě je asi opravdu lepší sáhnout prvně po klasické knize.

10.03.2020 3 z 5

Šíbr Šíbr Joe Sacco

Chtěla jsem si zase trochu rozšířit povědomí o válce v Jugoslávii. Když konflikt v 90. letech začal, hodně mě to sebralo, nechápala jsem, jak se mohou sousedi v jedné vesnici vraždit, jak si můžou zničit ten nádherný Mostar, který jsem měla ve vzpomínkách z návštěvy v dětství, a ten olympijský stadion v Sarajevu, kde se odehrálo tolik radosti a euforie ze sportovních úspěchů a teď je plný narychlo zřízených hrobů - to když jsem Sarajevem projížděla po roce 2000 a viděla pořád ty pozůstatky války, ta strašně negativní energie, která tam byla, ta hrůza, kterou tam ti lidé museli zažít..Kdo za to mohl se stejně nedozvíme, je to tak složitý problém, že mi je už jasné, že mi tato kniha nemohla vlastně nic moc objasnit, i když jsem si to asi na začátku myslela. Je to vlastně jen pohled jednoho člověka z milionů a to ještě kdoví jestli ne vymyšlený. Ale je dobře, že se pořád připomíná, jak je hrozné, když lidé, kteří spolu mohli žít dlouho v poklidu, tak najednou jim nebylo proti mysli vzít proti sobě zbraně a provádět taková zvěrstva.

06.03.2020 3 z 5

Sabrina Sabrina Nick Drnaso

Toto nebylo jednoduché čtení, ale já mám ráda, když to není jednoduché. Bylo to hodně depresivní, dalo to hodně otázek k zamyšlení. Konec sice přinesl na jedné straně trochu naděje, že bude líp, ale vzápětí přišla ťafka, že velký bratr o tobě neustále ví...a náš svět vůbec není jednoduchý a černobílý a ne vše je tak jak si myslíme a jak se to jeví.

20.02.2020 4 z 5

Valčík s Bašírem Valčík s Bašírem Ari Folman

Hodně silný a nepochopitelný konflikt zachycený v této knize. Komiks je jediná forma, ve které jsem schopna získávat informace o této problematice. Dokumenty nebo literaturu faktu moc nedávám. A čím víc se snažím dozvědět tím horší je pro mne udělat si obrázek, kde je počátek konfliktu, na čí straně je pravda - protože tato odpověď neexistuje. Super výtvarné ztvárnění knihy a ten závěr - to je ťafka..

06.02.2020 5 z 5

Nevyhnutelná opotřebovanost citů Nevyhnutelná opotřebovanost citů Zidrou (p)

Zajímavý příběh, bála jsem se špatného konce...a z tohoto jsem byla trochu rozpačitá. Milé, jak se potkají dva lidé, kteří už ani moc nedoufají ve velké city a změnu ve svých zajetých stereotypech. A ono to ještě přijde...a stojí to za to, a zase po několika chudých letech je tu pocit, že život stojí za to a nikdy dopředu nevíme, co má pro nás nachystáno...A možná ten závěr byl schválně přestřelený, jen pro to uvědomění, že život nekončí ve čtyřiceti, že překvapení nás můžou potkat kdykoli.

04.02.2020 4 z 5

Sex a lži Sex a lži Leïla Slimani

Velmi silné téma...hrůzné zjištění, jak to mají ženy ve velké části světa těžké a nemají zastání ve vlastní rodině, kde se straní manželům i v případě , že manželku znásilňují, fyzicky týrají, ponižují a podvádí. Zažitá dogmata, která se jen těžce a pomalu mění. Naštěstí vypadá, že s dospívající mladou generací by mohlo docházet ke zmírnění náboženského fanatismu, co se týče náhledu na ženy, na jejich postavení ve společnosti, na jejich práva a potřeby. Dík za tu naději v závěru knihy a za ty osvícené a chápající muže. Krásně ilustrované

31.01.2020 5 z 5

Jednou budeš Arab 3: Dětství na Blízkém východě (1985-1987) Jednou budeš Arab 3: Dětství na Blízkém východě (1985-1987) Riad Sattouf

Pěkně podané informace o základních zvyklostech v arabském světě - ctění rodiny, obřízka...Někdy nad násilím a obdivu ke krutosti zůstává rozum trochu stát. Jsem ráda, že jsem mohla nahlédnout a udělat si zase další názor na Blízký Východ. Už se těším na další díl, co se dalšího nového dozvíme...

28.01.2020 5 z 5

Jednou budeš Arab 2: Dětství na Blízkém východě (1984-1985) Jednou budeš Arab 2: Dětství na Blízkém východě (1984-1985) Riad Sattouf

Přečteno se stejným zájmem a nadšením jako první díl. Začínám chápat, proč je povaha muslimů taková, jaká je. Ukázka výchova ve škole - šílené. A zase jsem se dozvěděla něco víc o Sýrii, jejích obyvatelích, mentalitě, pohledu na ženy, vztahu ke zvířatům. Čím dál tím větší obdiv mamince Rijáda, jak zvládala život v absolutně odlišné kultuře. Při čtení knihy jsem měla pořád potřebu kamarádům říkat, jak je ten život nejen v Sýrii šílený.

27.01.2020 5 z 5

Jednou budeš Arab: Dětství na blízkém východě (1978-1984) Jednou budeš Arab: Dětství na blízkém východě (1978-1984) Riad Sattouf

Totálně mě to strhlo a hned jsem si šla do knihovny půjčit další dva díly. Úžasný pohled na arabský svět od někoho, kdo tam vyrůstal, má otce Araba a mamku Francouzku, setkává se s východními i západními kulturami...nehodnotí, jen popisuje a dokumentuje. Někdy mi nad některými situacemi zůstával rozum stát, někdy mi bylo vnitřně smutno, někdy mi bylo nanic, ale jsem ráda, že jsem se zase něco nového dozvěděla o arabském světě, který se nás v poslední době čím dál víc dotýká. Jen mi byl dost nesympatický otec a maminku zase velmi obdivuji, jak to jako velmi odlišná Francouzka zvládala sama v cizí kultuře.

20.01.2020 5 z 5

Řeka Řeka Alessandro Sanna

Tak to prohlížení krásně plynulo přesně jako ta řeka. Pohlazení a snění od jara do zimu. Taky bych chtěla umět malovat...

13.01.2020 4 z 5

Velký mokrý balónek Velký mokrý balónek Liniers (p)

Návrat do dětství, nadšení okamžikem

07.01.2020 4 z 5

Gaza: Poznámky pod čarou dějin Gaza: Poznámky pod čarou dějin Joe Sacco

Před měsícem jsem poprvé navštívila Izrael a dodatečně si dočítám informace. Komiksy Joa Sacca jsem si chtěla přečíst už dávno, proto se mi Gaza moc hodila, abych zase trochu víc vhlédla do problematiky. Obdivuji jeho preciznost, snahu o objektivnost, styl kresby a v neposlední řadě i odvahu...Už se těším na čtení dalšího autorova komiksu

30.12.2019 3 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Moje prví kniha, kterou jsem poslouchala jako audio. Každý den jsem se těšila na cestu autem z práce, kdy si poslechnu další kapitolu. Trochu jsem se na začátku ztrácela ve jménech a postavách, tím že jsem se nemohla vrátit třeba na předchozí stránku tak jak u klasické tištěné knihy. Jinak autorka nezklamala, to, co jsem od knihy očekávala, jsem našla. Čtivé, rychle plynoucí. Sympatická Běla, Svatopluk na ranu - i když znám pár podobných, kterým se po změně režimu zhroutil svět a stali se z nich zatrpklí morousové. A navíc ty dvě rány - Blanka a Eva, kdo by nebyl naštvaný na život...Moc jsem fandila Bohdaně, aby se měla v životě dobře a byla šťastná, když ten její začátek pobytu na tomto světě byl tak nemilosrdný.

04.12.2019 4 z 5

Běsa Běsa Dita Táborská

Příběh dvou sester, kde v podstatě nic není dobře, nic není zalité sluncem a nic nemůže ani dobře dopadnout...takové depresivní čtení, kdy chcete, aby aspoň něco bylo pozitivní, ale když už na konci trochu naděje svítá, tak to zase nedopadne. Určitě si od autorky ještě přečtu další knihy.

04.12.2019 4 z 5