Kerolka_P. komentáře u knih
Britt-Marie vás zbaví předsudků a dodá odvahy pro radikální životní změny. Naprosto si mě omotala, babizna :) je skvělá!! Za nejvtipnější scénérie považuju ty z prostředí pracovního úřadu, kdy jsem se řehtala jak kobyla :)
Trochu jsem se knihy bála - přečtena necelý týden po Ovem, který nasadl laťku proklatě vysoko. Nicméně musím konstatovat, ze jsem podlehla Backmanovu stylu psaní a už mi tu leží další kus z jeho dílny, a to "A každé ráno je cesta domů delší a delší". Jsem plna zvědavosti a obávám se, že jsem odsouzena přečíst všechno, co Backman dosud vydal.
Vynikající kniha! Přečtena na jeden nádech. Konečně je tu mladý talentovaný autor, který navzdory těžkosti a bolestnosti zvoleného tématu nespisuje depresi nad depresi, ale poukazuje na to, co je v životě opravdu důležité. Přičemž hlavní roli v knize hraje Smrt, avšak pozor - v tom pravém slova smyslu, jak si představuju, že bychom ji měli mít na paměti po celý náš život. Oceňuji odvážný způsob psaní formou předjímání děje - ten totiž vyžaduje spisovatelské mistrovství, aby čtenáře i přes znalost následujícího udržel v napjatém a dechberoucím čtení. A to Zusak dokázal. Kapesníky nezbytné. Rozhodně brzy sáhnu po další jeho knize. Srdečně doporučuji!
Srdcovka a opakovaně přečtená kniha. Fascinuje mě příběh vzniku knihy - prchající žid před Hitlerem v Pyrenejích přislíbí Bohu, že v případě přežití zazpívá o lurdské dívence světu píseň. A jak!
Kateřinu Tučkovou považuju za nejlepší českou autorku současnosti. A Žítkovské bohyně za její dosud nejlepší dílo. Nedokázala jsem se od knížky odlepit a přestala jsem až tehdy, kdy mě začaly pálit oči. Nevařila jsem, neuklízela, ponocovala, téměř nedýchala :) Špičkové čtení.
Jedna z mých nejmilejších a nejčastěji čtených knížek, kterou jsem už mockrát někomu věnovala. Navzdory svému nevelkému rozsahu se nejedná o záchodovku ani oddychovku, ale o velmi hlubokou knihu, za jejíž hlavní poselství považuju fakt, že každá kapka v moři (v tomto případě strom v lese :) ) se počítá! Zbaví vás výmluv typu "to stejně nemá cenu" a zvedne vás ze židle. Anebo váso tom alespoň donutí přemýšlet.
Co považuju na knize za nejlepší, je naprostá nepředvídatelnost děje. Vytříbený jazyk Aleny Mornštajnové popisuje neblahá léta a těžkost bytí v nich. A taky, jak blízko má každý z nás k pokřivení povahy, pokud hledíme jen na své zájmy. Rozhodně stojí za přečtení.
Za tento počin skláním se Aleně Mornštajnové až k zemi. Vynikající kniha! Jak mě příliš nestrhla všemi opěvovaná Hana, Tiché roky považuji za mistrně napsaný kus. Velmi se mi líbilo prolínání přítomnosti a minulosti po kapitolách a smekám zejména před závěrem, kde nenastal nabízející se kýč jak bič. Autorka velmi neotřelým způsobem ukazuje, že každá mince má dvě strany. Fandím a těším se na další mornštajnovské čtivo. Pět hvězd!
Haddonem naprosto špičkově zvládnutý pohled chlapce s aspergerovým syndromem na svět. Nevím, zda má autor ve svém blízkém okolí člověka s AS, či jak tohle dokázal, ale pouhým studiem PAS se mi to nezdá možné. S dětmi s AS pracuji a vystihl to naprosto přesně! Skláním se až k zemi a knihu bych doporučila plošně číst všem, mladým i starým - umožní výborný vhled do hlavy lidí s AS a jistě povede k lepšímu pochopení odlišností. A hned by nám společně bylo na tom světě líp!
Christophera milujete od první stránky a při čtení instinktivně rozevíráte ruku do vějíře :) Jen Ti dospělí by zasloužili..
Kterak vás rodinná moudra mohou přivést až k slepičí farmě, neřkuli na pokraj šílenství :) Opravdu dobrá a vtipná kniha, u které se myslím budou z plna hrdla smát výhradně ženy :)
Knihu jsem slupla za dva dny, kdy jsem se od ní téměř nemohla odtrhnout. Stála mě celkem 16 papírových kapesníků a nesčetně výbuchů smíchu (včetně jednoho vyprsknutí čaje). Takhle nějak si představuju kvalitní počteníčko :) Ove mě dostal, naprosto jsem si toho starého protivu zamilovala :) Takhle má totiž vypadat chlap! Za mě deset z deseti. A už si brousím zuby na dalšího Backmana, čeká na mě Britt-Marie! :)
Popelka je něco tak nádherného, že to snad ani není možné. Naprostý klenot křesťanské literatury. Vřele doporučuji všem; i vám, co poezii nečtete - začnete :)
Další dílo Kateřiny Tučkové, které čtenáře zcela pohltí. Odvrácená strana konce války ve své nejtrvdší podobě. Ze msty nikdy nevzejde nic dobrého. Vřele doporučuji k přečtení!
Nebýt cca poslední třetiny, hodnotila bych minimálně čtyřmi hvězdami. Kniha je velmi čtivá a poutavá, autorka má na psaní nepochybný talent. Nevím, proč tomu tak je, že naše velmi nadané a mladé spisovatelky (ať už paní Katalpa, tak Hanišová či Bolavá a spol.) se rozhodly psát depresi nad depresi. Přijde mi to velká škoda. Pořád zastávám názor, že knihy by měly předávat nějaké hodnoty, mravní postoj, rozlišovat dobro a zlo.. a čím dál hůř takové knihy mezi současnými autory nalézám. Naopak mám pocit, že primárním účelem je šokovat anebo dostat do deprese (a evidentně má tento přístup u čtenářstva vysoký ohlas). Takto - samozřejmě jsem nečekala žádný čajíček, když jsem si vědomě půjčovala knihu o holocaustu. A k tomu neříkám ani popel; mé výhrady se týkají času poté (nechci vyzradit spoiler). Tím rozhodně nechci říct, že každá kniha musí mít nutně dobrý konec. Ale jako čtenáři mi musí být jasné, k čemu to všechno bylo. A to mi teda jasné není. Co mi v knize vadilo ještě, tak do detailu líčené a z mého pohledu místy až preverzně a lacině popisované sexuální scény. Mám pocit, že je toho v dnešní době všude až nad hlavu a hlavně že to děj nijak neobohacuje, ale naopak mu ubírá na kvalitě. Takže za mě bohužel zklamání.
"Přečteno" jako audiokniha. Vypráví o "pachatelích dobra" - vždyť přece každý touží po velkolepé oslavě stých narozenin - versus dědulovi, který se nebojí vzepřít a odmítne se oné párty zúčastnit. Fandila jsem mu od první chvíle. Nevnímám to jako výsměch stáří, právě naopak. Stařík to všem natře. V knize je spousta legrace, nasmějete se. Je zde i řada momentů nutících k zamyšlení. Líbilo :)
Velmi vhodno číst po Vejci, kdy se naladíte na bardovskou vlnu a nechcete z ní jen tak odejít. Jasně, takových kvalit už žádné z jejích děl nedosahuje, ale jelikož jsem to ani neočekávala, nebyla jsem zklamaná. Pohodové počteníčko.
O pádu jedné lidské duše. Vlastně nejedné. A o tom, že pýchu lze i vidět (velká pravda!). Tuto knížku čtu cca od svých patnácti dokola, mám ji moc ráda.
Doporučuji také k poslechu starou českou rozhlasovou hru téhož jména s vynikajícím Jiřím Adamírou v roli lorda Henryho.
Velmi milé počteníčko. Z Gogolových počinů je pro mě tento nejmilejší; objevila jsem ho cca v sedmnácti a ráda se k němu vracím, v létě obzvlášť!
Lenka Reinerová je pro mě něco jako železný Zekon. Přežila 2.SV, život ve vyhnanství, opakovaně se stala bezdomovcem, opakovaně byla vězněna, jako jediná z rodiny přečkala válku (zbytek žid.rodiny vyvražděn po koncentrácích). Žila v cizích zemích, přišla o manžela. Jediná dcera emigrovala. Opakovaně "rozchodila" rakovinu. Dožila se 92 let a nebyla zahořklá, stále měla jiskru. Neuvěřitelná ženská! Tuto knihu mám od ní nejraději.
Doporučuji číst, zejména vhodno v dobách sebelítostných.
Neuvěřitelně silné, autenticky působící vyprávění o utrpení prvních křesťanů. Dočista jsem vděčná za dobu, ve které žiju.