kniha_je_laska kniha_je_laska komentáře u knih

Tiché vody Tiché vody Brittainy C. Cherry

Na tuhle knihu jsem slyšela a viděla mnoho ohlasů, které mě nalákaly na čtení a já se k ní konečně dostala. Byla velkým překvapením, přiznám se, že jsem něco takového vůbec nečekala. Neumím si představit, co Maggie prožívala, a spolu s ní i její okolí. Brooks byl zlatíčko, které si člověk prostě musel zamilovat.

Byl to příběh plný bolesti, snahy vyrovnat se s prožitými traumaty, o lásce jak sourozenecké, tak i partnerské, přátelství, … Bylo nádherné vidět, jaký mají mezi sebou hlavní hrdinové vztah, jak dokážou komunikovat i beze slov, co pro toho druhého jsou ochotni udělat.

Mně se moc líbila i poznámka autorky, kde píše, co ji inspirovalo k napsání tohoto příběhu

19.08.2024 5 z 5

Za zamčenými dveřmi Za zamčenými dveřmi Freida McFadden

Můj první přečtený psychologický thriller.

Tuhle knihu jsem viděla skoro všude, a anotace mě zaujala natolik, že jsem si řekla, že to zkusím. Přiznám se, že na to, kolik má kniha stran - jen 240 - tak za mě chviličku trvalo, než se něco pořádně začalo dít, do té doby se děj točil na pár místech a opakoval se. Ale pak už mě to zaujalo. Chudák Nora, ta si užila. Konec jsem absolutně nečekala - z více hledisek, protože se tam toho událo víc, co nešlo odhadnout a byl překvapením.

V knize se čas od času střídají dvě časové linky - minulost a současnost. V minulosti sledujeme okamžiky malé Nory, která nemá ponětí, co se ve sklepě jejího domu děje a v současnost Noru jako dospělou s jiným příjmením, kde nikdo z jejího okolí neví, kdo je její otec. Jenže zůstane to tak i teď, když se objeví tělo, a vypadá to, že někdo napodobuje zločiny jejího otce?

04.06.2024 4 z 5

On On Elle Kennedy

4,5
Tuhle knihu znám už dlouho, před lety jsem do ní i nakoukla, ale nějak jsem ji pak odložila, ale teď na ni konečně došlo. Je to moje první kniha tohoto typu.

Stejně jako ostatní knihy E.Kennedy se i tahle četla skvěle. Četla jsem už i pár knih z pera S.Bowen a když se spojily vytvořily skvělý příběh. Líbilo se mi, že tu zmiňovaly víc stránek, které se k LGBT tématu vážou - kdy v okolí na tom někomu nezáleží, naopak někteří to nezkousnou a dají to najevo, chvíle kdy to někteří zjišťují o sobě, svěří se s tím ostatním a neví, jaká bude reakce - celkově v tomhle to autorka vzala z více úhlů, což se mi líbilo.

Oba dva mi sedli, líbilo se mi přátelství, které měli mezi sebou roky, jejich hecování Jen mě trochu zarazilo, že Jamie obrátil najednou zničehonic- ten pocit žárlivosti, díky kterému to vlastně začalo, začal mít, až po tom, co mu Wes přiznal, jak to s ním je, jinak do té doby to, co se stalo předtím, bral jako experiment a výsledek sázky a moc na to nemyslel.

17.05.2024 4.5 z 5

Velké naděje Velké naděje Ava Reed (p)

4,8

Kniha z lékařského prostředí? Jakmile jsem se o knize dozvěděla, tak mi bylo jasné, že tu si určitě přečtu. Na seriály z tohohle prostředí nekoukám, ale knihy mám ráda. A ta obálka? Ta je nádherná.

Je to hodně povedený první díl série, měli jsme tu možnost udělat si obrázek i o vedlejších postavách, nejen o těch hlavních. Laura mi byla sympatická, obdivovala jsem ji, jak se dokázala postavit za sebe i za ostatní v prostředí, kde je krátce a před kolegy, které moc nezná. Nash, to je jiná. Přestože to nechtěl, tak se z něj stal školitel nových „bambini“. Má je vést, radit jim, zjistit, co v nich, ale sám se s nimi nechce nijak blíž zaplést, udržuje se odstup. Ale nepočítal s tím, že to mezi ním a Laurou začne skoro od začátku jiskřit, což se nehodí ani jednomu z nich. A jak to dopadne? Co všechno se jim postaví do cesty? Odhodlají se to risknout a být spolu? No, aby tohle jeden zjistil, tak si musí přečíst knihu.

Je tu několik momentů, které byly hodně silné a mě dostaly. Některé vedlejší postavy jsem si velmi oblíbila a doufám, že se dočkáme i jejich příběhu. Jediné malé mínus, co jsem tady měla, tak byl Nash a jeho rozmýšlení, váhání a z toho někdy vyplývající chování, i když jsem chápala, jaký k tomu má důvod, tak to trvalo dlouho, ale jinak to bylo skvělé.

Tuhle sérii je třeba číst v pořadí, v jakém jdou díly za sebou. Je to i upozornění od samotné autorky. Přestože jednotlivé díly vypráví o jiných dvojicích, tak příběh na sebe navazuje. Já to nevěděla, a když vyšla informace o druhém dílu a já zahlédla anotaci, tak jsem si nechtíc prozradila hodně o konci tohoto dílu

31.03.2024 5 z 5

Dívka beze jména Dívka beze jména Lisa Regan

4,5
Nový případ s Josie Quinnovou, která je nyní díky událostem v prvním díle šéfkou. Přivolají ji k případu brutálního napadení a nejenom to, na místě detektivové zjistí, že zmizelo novorozeně. Jako by to nestačilo, případ se zamotá ještě víc, když se začne pohřešovat ještě jedna osoba, která je blízká Josie a nikdo neví, jak do tohohle všeho zapadá.

Skvělá detektivka, měla jsem ji přečtenou za dva večery, musela jsem číst pořád dál, abych zjistila, jak se to vyvine. Během příběhu se sem tam objevují novinové články o lidech, kteří zemřeli (nešťastnou náhodou, při nehodě,...) – bylo mi jasné, že to nějak bude muset souviset s vyšetřováním, ale nevěděla jsem jak a rozhodně bych neuhodla to, co za tím bylo. Udržela jsem si napětí většinu knihy, jelikož toho, kdo za tím stál, jsem neuhodla. Jsem ráda, že čtu popořadě v sérii, protože i když co kniha tak samostatný případ, tak přesto tu padají zmínky k ději související s Mizejícími dívkami.

Noah se hodně změnil oproti prvnímu dílu, kde ho popisovali spíš jako moulu. Také se tu objevilo pár nových postav díky tomu, co se stalo. Je to snad první detektivní série, kde spolupracuje detektiv a reportérka – to je neobvyklé, ale líbí se mi to.

19.03.2024 4.5 z 5

Konflikt Konflikt Michaela Brnková

Ona už seděla u stolu a jedla. Rozhlédl jsem se, ale svůj talíř jsem neviděl.
,,Kde mám snídani?"
Posměšně se na mě podívala. ,,V kuchařce na straně patnáct."

Tuhle knihu jsem měla na seznamu už celkem dlouho, slyšela jsem na ní hodně chvály, takže jsem ji na svůj TBR přirozeně přidala a konečně jsem se k ní dostala.

V příbězích o mafiánech to je jedna z nejlepších knih, co jsem četla. Bavila mě od začátku do konce a měla jsem ji přečtenou na jeden zátah v sobotu.

Hlavní hrdinka byla skvělá, to jak si nenechala nic líbit, nedala Nerovi nic zadarmo a občas ho i vychovávala slušnějšímu chování? To bylo parádní, místy jsem se hodně usmívala. Byla jsem také hrozně zvědavá, co ji potkalo, že odešla ze světa, do kterého se narodila a ve kterém byla vychovaná. A Nero? Ten se mi líbil s přibývajícími stránkami čím dál víc.
Vedlejší postavy byly také super - třeba kuchařka, Nerův strážce...

Určitě to nebude má poslední kniha od autorky.

27.02.2024 5 z 5

Tanec za odpuštění Tanec za odpuštění M. K. Hardy

,,Mít něco takového, co mají oni - to je dar."

Jack - kapitán týmu, nejlepší Alekův přítel - v prvním díle jsme měli možnost ho trochu poznat, a ukázalo se, že je to muž, který svůj tým považuje za rodinu a udělal by pro ně hodně. Též jsme viděli, že má zdravotní potíže, díky kterým možná bude muset ukončit svou kariéru.

Riley - jelikož její rodiče už nežijí, tak je to ona, kdo se stará o svého bratra, pracuje v baru a ještě studuje vysokou, protože by jednou ráda dělala něco jiného. Má toho hodně, a ještě se ukáže, že její bratr má nějaký problém, ale jelikož není k nalezení, zůstane na ní, aby to vyřešila.

V knize se střídají pohledy hlavních hrdinů, což já mám ráda. Příběh mě chytl hned na začátku Ti dva tvoří hezký pár. Říkala jsem si, co se asi stane, a pak to přišlo. To byl tak obrovský šok. Bylo mi Jacka líto, to si vůbec nezasloužil. Chápu, že to potřebovala nějak vyřešit, ale mohla zkusit najít jiné řešení. Už dlouho se nestalo, abych byla na jednoho z hlavních hrdinů tak naštvaná jako tady

Byla jsem ráda, že se v knize vyskytovaly i hlavní hrdinové z předchozího dílu, protože ty dva jsem si zamilovala

,,Stojím za svým kapitánem."

09.01.2024 4 z 5

Zlodějský tanec Zlodějský tanec Mary E. Pearson

4,8
Naše pohledy zůstaly zaklesnuté do sebe a v jeho očích byla otázka, ale ne taková, na jakou bych dokázala odpovědět. Dech se mi zasekl v hrudi.
,,Je to trapné, viď?" ozval se.
,,Co jako?" Můj hlas zněl až příliš udýchaně.
,,Ty chvíle, kdy se přestáváme nenávidět."
Jsem moc ráda, že jsem to s knihou nevzdala, a vytrvala těch několik stránek, kdy mě to nevtáhlo do děje, protože potom? To bylo skvělé.

Vol slova moudře, dokonce i slova, která si myslíš, protože se stanou semínky a ze semen vyklíčí budoucnost.

Sice mi pár detailů úplně nesedělo, ale přesto je to povedená fantasy, jsem zvědavá, jaký bude druhý díl, protože je jasné, že kvůli některým událostem tady, to budou mít některé postavy těžké.

Řetěz, který jsme oba proklínali, dokázal nemožné: přiměl nás vidět svět očima toho druhého. Na to jsme teď museli zapomenout, jenže nám to nešlo. Možná to nepůjde nikdy, možná náš už vždycky bude pronásledovat vzpomínka na toho druhého.

Kazi i Jase jsem velmi oblíbila, oba dva jsou hrdinové s osobností, hezky vykreslenou minulostí díky které jsou takoví, jací jsou a přesto se během děje oba trochu mění. Vyrůstali odlišně, a přitom si byli tak podobní. Ačkoliv by to nikdy nehádali, nečekaně se mezi nimi zrodilo něco, co ani jeden nečekal.

Je možné žít zároveň dva životy? Sloužit odlišným cílům, které se jednou musí střetnout? Splétat jednou rukou lži a rozplétat je druhou?

Moc se mi líbily básničky, které se v knize objevily

28.11.2023 5 z 5

Královská vánoční pohádka Královská vánoční pohádka Karen Schaler

Při vybírání jsem si nečetla anotaci, vybrala jsem si knihu díky tomu názvu.

Začetla jsem se asi po třetiny knihy. Královna se chovala neobvykle vzhledem k jejímu postavení, ale líbila se mi, stejně tak princezna a její pes. K princovi mi chvíli trvalo, než jsem si našla cestu kvůli jeho počáteční podezíravosti a chování, ale později se ukázalo, že k němu měl důvod, když jsme zjistili detaily minulosti jeho rodiny.

V knize je hodně popisu - jídla, vánočních dekorací, vánočních tradic, mně se nejvíc líbily popisy krajiny (měla jsem pocit, jako bych to viděla před očima).

Líbilo se mi nečekané překvapení, které královská rodina udělala na konci, to bylo moc milé zakončení, úplně pohádkové.

Je to příběh podobný filmům od Hallmarku, ale v tomhle počasí, kdy stále prší, mi tahle pohádková vánoční kniha sedla, přestože děj je předvídatelný, ale je to oddechové čtení a na tohle období ideální

18.11.2023 4 z 5

Zvrhlý král Zvrhlý král Rina Kent

,,Buď moje a staň se mojí královnou." Odmlčí se a přejede mi jazykem po dolním rtu. ,,Vzdoruj a zůstaneš pěšákem. "

Na začátku jsem měla při čtení trochu problém, knihy tohohle typu moc nečtu, tak mi chvíli trvalo si zvyknout na drsnější chování hlavního hrdiny Ale chtěla si ji přečíst, když o ní každý mluvil. A jakmile se to rozjelo?

To byla naprostá bomba, nemám slov, jsem ze Zvrhlého krále úplně mimo. Chytlo mě to, měla jsem chuť pořád číst a zjistit, jak se to bude vyvíjet dál. Jaké budou odpovědi na mé otázky, z nichž mi v hlavě nejvíc vyskakovaly - Proč si vybral právě ji? Netají před Elsou její rodiče něco? - zda se u toho potvrdí mé domněnky nebo budou úplně jiné.

A ten konec? To snad ne. Nutně potřebuji pokračování

12.11.2023 5 z 5

Easy? Easy? Tammara Webber

Kniha je napsaná moc hezky, řeší se v ní i závažnější témata, jako je znásilnění, obtěžování... Například reakce kamarádky hlavní hrdinky - to jak se zachovala, když se jí svěřila s tím, co se stalo, byla úžasná. Takhle by to mělo být.

Je škoda, že druhá kniha, která je napsaná z pohledu Lucase u nás nevyšla.

31.10.2023 4 z 5

Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Tak tohle byla bomba.
Tolik emocí, které jsem měla při čtení, to se nepovede každé knize. CoHo to prostě umí. Při čtení se mi stalo, že mi tekly slzy a u toho se zároveň usmívala, byl to krásný, dojemný, smutný příběh.
Moc se mi líbily dopisy, které psala. Hlavní hrdina byl také úžasný, úplně jsem se uměla do něj vcítit a chápat jeho dilema, jak stojí mezi všemi, má rád obě strany, obě chápe a tak.
Knihu mohu doporučit, a radši mějte po ruce kapesník :)

16.06.2023 5 z 5

Všechno, co jsme měli Všechno, co jsme měli Jennifer Bright (p)

Člověk už na začátku začne tušit, jaká traumatická událost se hlavní hrdince mohla stát, tuší i děj, o čem bude, ale kniha se dobře čte.
Je o krásném přátelství, o vyrovnávání se s životními událostmi, splněným snem.... Po několika kapitolách se začal střídat úhel pohledu mezi Kate a Aidanem

"Hojit se neznamená, že škody nebyly nikdy napáchány a neexistují. Ale znamená to, že to, co se stalo, nad námi už nemá kontrolu."

16.05.2023 3 z 5

Život jedna báseň Život jedna báseň Colleen Hoover

Naprosto dokonalé. Tolik věcí, nad kterými by se člověk i sám mohl zamyslet. Ani chvilku jsem se nenudila, těšila jsem se, až budu moct pokračovat ve čtení, jen co přijdu z práce.
Jediné co trochu kazí zážitek je množství překlepů v knize, ale za to samozřejmě autorka nemůže, kromě tohohle nemám co vytknout

02.05.2023 5 z 5

Dávné duše Dávné duše Jana Beranová

Vyvolává ve mně pocit klidu a bezpečí. Jako by právě on mohl pochopit, co mnou uvnitř zmítá. Nevím proč, ale působí na mě tak nějak známě. Povědomě a poklidně. Jako bych ho znala mnohem déle.

Moje první setkání s autorkou. Tahle kniha mě zaujala – spřízněné duše, které se shledají v dalším životě? To jsem si musela přečíst.

Mikkaela a Seth jsou sympatické postavy, které jsem si brzy oblíbila. Oba dva si byli v něčem tak podobní. Líbilo se mi, jaký byl Seth gentleman a jak se k Mikky choval.

Bylo to moc milé čtení, kde nechyběla romantika, sbližování, magie. Na konci se postupně všechno krásně propojilo, některé nenápadné zmínky dostaly větší význam. V některých věcech bych ocenila víc detailů, aby to bylo trochu víc rozepsané.

Hezká jednohubka, kterou mohu doporučit. Já se každopádně plánuju podívat i na ostatní knihy autorky.

„Nejsi povyražení. Ty jsi melodie, co rozechvívá všechny struny ve mně. Jsi dar, o který se nechci s nikým dělit. Jsi můj kompas, když ztrácím směr.“

13.12.2024 4 z 5

Sladké pokušení Sladké pokušení Cora Reilly

Tahle mafiánská romantika mi dokonale sedla do nálady, chytla mě od začátku a bavila až do konce. Celkově se mi to četlo moc dobře a já se vždy těšila, až se k příběhu vrátím a budu moct pokračovat ve čtení. Doufám, že u nás od autorky vyjde víc knih.

Chemie mezi hlavními postavami tu byla jasně patrná a líbilo se mi sledovat, jak si k sobě hledali cestu, budovali si k sobě důvěru.

Hlavně Giulia byla skvělá. Ke všemu se postavila s grácií, přestože hodně situací pro ni bylo nových, ale i tak se nenechala ničím zastrašit. Líbilo se mi, že zůstala svá a nenechala se zlomit. Cassio byl v některých ohledech neobvyklý muž, když se vezme v úvahu, v jakém prostředí se narodil a pohyboval, tak se choval jinak, než by někteří čekali. Díky jeho zkušenostem z prvního manželství nebyl moc velký optimista, co se týče toho druhého, ale pomalu ale jistě se jeho obrana bortila a on začal věřit, že tohle bude úplně jiné.

Co se týče poměrů, jak to v jejich mafiánských kruzích chodí, tak toho tady bylo tak akorát. Některé jejich tradice by mě celkem rozčilovaly.

Jediné, s čím jsem trochu bojovala, tak byly jména – hlavně jedno, u kterého jsem si celou knihu nějak nezvykla, že označuje osobu opačného pohlaví, než jsem měla v hlavě já  (naštěstí to jméno tu nebylo zmíněno tolikrát, takže dobrý). U té osoby by mě trochu zajímala ještě jedna věc, která tady nebyla objasněna, ale to je už malý detail

30.10.2024 5 z 5

Kde jsme ještě nebyli Kde jsme ještě nebyli Kasie West

Ach, tohle bylo tááák milé čtení. Přestože je to určené pro mladší čtenáře, tak věřím, že kniha zaujme i ty starší. A ta krásná obálka je příjemný bonus.

Upřímně jsem jim tu cestu skoro až záviděla, něco takového by mě také lákalo.

Bylo mi líto Norah, která nevěděla, co Skylerovi stalo, že s ní už nemluví, přestože bývali nejlepšími přáteli. Později bylo moc milé sledovat, jak si znovu hledají k sobě cestu po tom, co si uvědomili, kvůli čemu se jejich přátelství pokazilo. Líbily se mi vztahy mezi všemi sourozenci, jak se pošťuchovali a chvílemi různě provokovali. Všechny postavy byly dobře.

Co mě trochu mrzí, tak je ten konec. Byl takový zrychlený, přestože musím přiznat, že tam bylo i tak řečeno vše, co mě jako čtenáře zajímalo, ale bývala bych klidně brala ještě pár řádků navíc.

Jak jsem už zmínila, tak je to určené pro mladší čtenáře, ale přesto se tu objevily vážnější témata a věci k zamyšlení, které tuhle knihu posunuly výš.

14.10.2024 5 z 5

Šach a mat Šach a mat Ali Hazelwood

4,5
Moje první kniha od autorky a je mi jasné, že určitě nebude poslední. Příběh z originálního prostředí, kde místy nechyběl humor, ale také tu byly vážnější témata. Z nich tu byl asi nejvíc znát sexismus. Za některé poznámky by si někteří zasloužili plesknout.

Šachy mě jako dítě učil děda, ale už si je moc nepamatuju, a rozhodně neznám žádné kombinace ani známé tahy, takže tohle mi tady nic neříkalo

Mallory, která se už pár let vyhýbala šachům, přestože na ně měla neuvěřitelný talent, nebyla ve snadné situaci. Před lety se změnila situace v jejich rodině, což si trochu do teď dává za vinu, protože má pocit, že to způsobila a k tomu její matka nedávno vážně onemocněla, a tak se postavila do čela a o všechny se stará, přestože tím její potřeby a touhy musely jít do pozadí. A nutno říct, že ne každý v rodině si její snahy cení. Co mě u ní celkem zaráželo, tak bylo její přehánění, dramatičnost. V některých situacích se zachovala přehnaně, přestože sama měla na triku podobný vroubek a svým způsobem horší.

Nolan byl moc fajn. Známý šachový génius, který žil jen touto hrou, dokud ho někdo neokouzlil. Byl také velmi všímavý pozorovatel, jelikož mnohokrát uhodil hřebík na hlavičku.

Z vedlejších postav jsem si zamilovala Darcy, mladší sestru hlavní hrdinky. Byla skvělá, někdy ty její řeči mě dostávaly do kolen. A pak Oze, to jeho bručounství, manýry a různé řeči – takovou postavu vidím málokdy. Líbilo se mi, co řekl Mallory kvůli jedné věci. To vystihl dokonale.

Ty figurky na ořízce jsou krásné.

Za sebe mohu doporučit i těm, co šachy stejně jako já vůbec nehrají a jdou mimo ně, protože i tak mě to bavilo

10.10.2024 4.5 z 5

Navždy a věčně Navždy a věčně Jennifer L. Armentrout

Rereading knihy, kterou mám ráda a kterou jsem poprvé četla už před lety, ale doteď si ji pamatuji do detailu a bylo skvělé se k ní vrátit, protože i teď ve mě zanechala silné pocity. Za ty roky jsem nějak i zapomněla, že má necelých 500 stran.

Je to příběh o zanedbávání a zneužívání dětí… o vyrovnávání se s minulostí, prožitými zkušenostmi a touze jít dál a být „normální“ … o předsudcích, kteří někdy lidé mívají a jednají podle toho… o tom že rodina nemusí být pouze pokrevní…

Tahle kniha má postavy, které si člověk musí oblíbit. Každá sem zapadá a je pro děj nesmírně důležitá, protože každá něco dá.

,,Zjistila jsem, že existují lidé, kteří otevřou své domovy a svá srdce, aniž by za to něco čekali na oplátku. Naučila jsem se, že i neznámí lidé mohou být tolerantní a laskaví. Poznala jsem, že ti, co vždy pomáhají druhým, se o sebe starají až na posledním místě. Díky všem těm lidem jsem se naučila to nejdůležitější – že můžu dělat to, co jsem pokládala za nemožné, že tu dnes můžu stát."

01.10.2024 5 z 5

Kudy ke hvězdám Kudy ke hvězdám Jenn Bennett

Zorie a Lennon byli nejlepšími přáteli, u kterých to vypadalo, že se stanou i něčím víc, ale od loňského roku se jeden druhému vyhýbají, a Zorie přitom ani neví, co se přesně stalo. Ona potřebuje mít vše naplánované do nejmenšího detailu, ale zrovna teď má dojem, že jí nic nevychází, nehledě na to, že přišla na něco, o čem ví, že otřese její rodinou, pokud se to provalí a neví, co má dělat. Takže přestože kempování a turistika není nic pro ni, tak se rozhodne jet, zvlášť když to plánují oblíbení spolužáci a má jet i kluk, co se jí líbí. Až při srazu u odjezdu zjistí, že jede i Lennon a to je teprve začátek …

Tohle byla povedená young adult kniha. Jednak se mi líbil příběh, postavy byly také fajn (až na ty, které by si zasloužily profackovat za své jednání ). Byla jsem zvědavá, až se dozvím, co přesně způsobilo, že se odcizili a doufala, že si to brzy vyříkají. Hlavně Zorie se pak během knihy změnila. Byla tu hezky popsaná krajina a ty suprové kreslené mapy? Krásné . Nehledě na tu moc hezkou obálku. Nechybělo ani několik vážnějších témat, což považuju za + v tomhle žánru. Naopak co mi trochu nesedlo bylo, že autorka jim na té cestě hodně naložila, až by si člověk mohl myslet, že pokud vytáhne paty do přírody, tak na něj nebezpečí čeká za každým stromem.

Mně byla blízká i díky tomu, že sama miluji turistiku a po přečtení mám chuť zase si nějakou naplánovat. Tak jestli hledáte nějaký odpočinkový příběh, který vás navnadí na výlet do přírody, tak směle do čtení

17.08.2024 5 z 5