knihyKeMne knihyKeMne komentáře u knih

Cyklická žena aneb Jak využívat svůj lunární cyklus k dosažení úspěchu a naplnění Cyklická žena aneb Jak využívat svůj lunární cyklus k dosažení úspěchu a naplnění Miranda Gray

Knihu jsem dlouho sháněla, ve všech knihovnách je na ni dlouhý pořadník. A taky jsem se těšila, jak si konečně porozumím.

Lehkým zklamáním bylo, že se autorka zaměřuje na optimalizaci výkonnosti ambiciózních žen ve vysokých pozicích. Zní to tak nějak americky (přestože je autorka britka), i ty příklady afirmací týkající se peněz.

Nicméně z knihy si lze odnést nosnou myšlenku cykličnosti ženy. Nejsem plánovací typ, takže autorčiny rady, na kdy si co plánovat, jdou mimo mě. A abych si každý den sledovala, na co je vhodná doba, to je pro mě spíš práce navíc. A trochu to smrdí filmem Jáchyme hoď ho do stroje :-)

Zaujalo mě, jaký projekt se na základě knihy v českém prostředí rozjel, i zaměření na to, aby nejen ženy porozuměly samy sobě, ale i aby jim dokázali porozumět muži.

Takže - něco na tom je, ale na toto já jsem moc líná. Jedno přečtení stačilo, na praktikování kašlu.

26.09.2021 4 z 5

Na dně v Paříži a Londýně Na dně v Paříži a Londýně George Orwell (p)

Nemůžu si vzpomenout, co mě vedlo k tomu, abych knihu zařadila do seznamu těch, které si chci přečíst. A tak jednoho dne přišla na řadu, ačkoli tento typ literatury opravdu nevyhledávám.

Knížka se četla překvapivě dobře, autor je dobrý vypravěč, i když vlastně nejde ani o pořádný děj. Popisuje své zážitky mezi spodinou v Paříži a následně v Londýně. Píše spíše reportážně, cestopisecky. V závěru přidává i úvahy na dané téma a představuje vizi určitého možného řešení.

31.05.2021 4 z 5

Plán vaší duše Plán vaší duše Robert Schwartz

Autor pomocí jasnovidek rozkrývá, jak si duše před vtělením plánují svá životní témata. Představí nám 10 lidí s "těžkým osudem" jako konkrétní případy a snaží se tak pomoct lidem, kteří prožívají něco podobného a vnímají se jako oběť. Konkrétně jde o fyzickou nemoc, postižené děti, hluchotu a slepotu, závislosti, smrt blízkého a těžké nehody.

I kdyby to byla jen iluze (což si tak úplně nemyslím, ale jako možnost připouštím), zní vysvětlení těchto životních osudů značně logicky a tak nějak láskyplně, že člověk pochopí a s takovým osudem se lépe vyrovná, ba navíc ho dokáže vnímat jako dar. Navíc je tu takový pocit, že se o nás duchovní svět stará a neustále se nám snaží pomáhat splnit to, co jsme si před narozením dali za cíl. Pomáhá mi to k pocitu, že můj život má smysl.

Doporučuji tedy, za přečtení to stojí. Ráda si přečtu další knihy autora.

23.05.2021 5 z 5

Podstata pouště Podstata pouště Michael Martin

Unikátní knížka, kde se dozvíte všechno o pouštích. Na můj vkus ale trochu nepřehledná a tak nějak povrchní. Začátek mě zaujal - jak se k lásce k pouštím autor dostal a co na nich vidí. I to rozdělení pouští podle jejich materiálu. Ale pak už je to taková všehochuť, na jejímž počátku je zřejmě snaha popsat konkrétní zajímavé pouště a zcela plynule to přejde k všelijakým aspektům, které se pouští týkají (obyvatelé, politika, současnost). Vše tak nějak stručně - ale jestli autor napsal 30 knih na toto téma, jak se v závěru zmiňuje, zřejmě měl pocit, že vlastně vše už řekl dřív.

Uvítala bych i větší přehlednost fotografií, tedy aby byly víc k tématu. Autor se např. rozplývá nad Eyrovým jezerem a to si holt musíte jen představit, zatímco v obrazové příloze najdete notoricky známou Coloradskou plošinu, o které naopak nepíše.

Ale tak na seznámení s tématikou pouští je kniha fajn.

10.04.2021 4 z 5

AllatRa AllatRa Anastasia Novych

Začátek knihy je poněkud nešťastný, na to, že to má být taková bomba. Jen lehké (a neúplné) nastínění, kdo je Rigden. A rovnou lup, rozhovor s autorkou. A první téma jsou černé díry. Vědecky pojaté. Na to, že jde vlastně o ezo čtení, je to jakoby od věci. Pak se konečně začne hovořit o duši a toho se kniha drží až do konce, ačkoli různě propojuje astronomii, kvantovou fyziku, archeologii, mytologii, molekulární biologii, symboliku, různá náboženství, lingvistiku a heraldiku.

Těch informací ohledně seberozvoje je opravdu hodně a nevím, zda je svět na všechny připraven. Ani já jsem připravená nebyla. Některé informace jsem slyšela poprvé v životě. Kniha pak hledá různé důkazy pro svá tvrzení ve výše uvedených odvětvích a vykládá vše v zajímavých souvislostech, jak jsme se na to dosud nepodívali. Zda je to pravda, je už druhá věc, každopádně za přečtení stojí už jen to, že je to zas jiný pohled na věc.

Anastasia je zde oproti dřívějším knihám vyspělejší, úspěšně sekunduje Rigdenovi, přidává různé informace a vhledy. Celá kniha je vedena formou rozhovoru. Hodila by se určitá strukturovanost, nadpisy nebo aspoň rejstřík, aby se člověk mohl k daným pasážím vracet a pracovat s nimi.

V celé knize je kladen důraz na seberozvoj, na spásu své duše, na to být lepším člověkem, a to je doporučeníhodné.

Leč hlavně v závěru slyšíme čím dál častěji, jak mocní zatajují, zkreslují informace, a nejen mocní, též kněze nemá toto učení moc v lásce, vyzývá k vlastní cestě a rozhovoru s Bohem bez prostředníků. A nejen to. Nakonec nepotřebujeme ani politiky. A je tu předkládána vize nové samosprávné světové společnosti a výzva ke hnutí, které ji nastolí. A tady už pozor. Tohle je už trochu moc.

Takže, čtěme opatrně a vezměme si z toho to hlavní - buďme dobrými lidmi.

14.02.2021 4 z 5

Život v zahradě Život v zahradě Penelope Lively

Heboučká obálka dokonale příjemná na dotek (kdo máte z knihovny, svlíkněte na chvíli obal, stojí to za to).

Autorka ve svých 83 letech (!) píše o zahradě s velkou láskou. I když nijak "prakticky". Dozvíme se o historickém vývoji zahrad v Anglii, o tématu zahrad v malířství a beletrii i o současném postavení zahrady v Anglii. Autorka mapuje též texty profesionálních zahradníků a dalších zahradních nadšenců své doby, mezi nimiž mile zmiňuje i Čapkův Zahradníkův rok.

Jak autorka říká, "nakonec jsem nepsala ani tolik o zahradničení jako spíše o účinku, který zahrady a zahradničení mají: o jejich charismatu". A toto je klíčový důvod, proč jsou mnozí čeští čtenáři zklamaní. Ovšem stejně jako jsem si užila Čapka, užila jsem si i paní Penelopu a navíc jsem se dozvěděla spoustu zajímavého o anglické mentalitě.

22.01.2021 4 z 5

Bdělost Bdělost Anthony De Mello

Teda na jezuitu je ten chlápek hodně "východní". Velmi čtivě podaný nový přístup k životu. Rady indického guru. Doporučuji.

22.12.2020 5 z 5

Mrtvá a živá (Rebeka) Mrtvá a živá (Rebeka) Daphne du Maurier

Retrospektivní vyprávění tak pěkně vyspoileruje hned na začátku závěr, že člověk si pak může knihu vychutnat bez zbytečných obav, zda to neskončí až příliš špatně.

Kniha je to silná, zasněná, pošmourná, psychologická i romantická. Zkrátka anglický venkov dřívějších časů, spolu s konvencemi a strojeností jeho obyvatel. Dokonale předložená atmosféra, místy mi připomínala Janu Eyrovou, místy jakousi převrácenou Viu Malu.

Jenže hlavní hrdinka (ta živá) mi byla nesympatická, přestože v průběhu děje "vyrostla". Kdo měl ty její výlevy porád číst? A týpek mi zůstal záhadou, moc se toho o jeho nitru nedozvíme, a nepřesvědčil mě ani ten jeho monolog. Proměně postav jsem moc neuvěřila. Samotný závěr pak příliš rychlý. Přes zmiňované výhrady jsem si to atmosférou ale opravdu užila.

10.12.2020 4 z 5

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Autor se s námi nemazlí už od úvodu. Ze své sebevědomé pozice dědce vševědce neurovědce na spánek, který radil i NASA, nám hned zkraje řekne, jak strašně smrtelné je málo spát (podrobněji viz komentáře rabor a Eldar80 :-) ). Je si sebou tak jistý, že nám kromě vědeckých prací (z nichž mnohé samozřejmě provedl sám) předkládá i spoustu svých teorií stylu "podle mě je to tak, že..." Odkazy do knihy nasypal jen tak přiměřeně, sem tam někam, takže těžko říct, zda si někde něco nepřikrášlil, aby zněl co nejvarovněji. Korunu tomu dal v závěru, kdy rozdává rady jak jednotlivcům, tak vládám, jak by konkrétně změnil svět, aby víc spal. Ten člověk svou vizí fakt žije. Možná až nebezpečně.

Přes to všechno je to kniha, která vám z vědeckého pohledu (žádná ezoterika) řekne o spánku naprosto všechno. A to všechno bylo proklatě zajímavé. Takže sice s výhradami - ale doporučuju.

26.10.2020 4 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Moje první setkání se Ziburou. Ačkoli to nebylo až tak čtivé jako Holcová, bylo to zajímavé čtení. Jazykem připomínalo blogové příspěvky (hlavně neustále udržovat pozornost zvláštními obraty či vtípky, že). Jakožto cestopis výborné - dokážu si život tamějších obyvatel živě představit. Ale hlavně zaujme autor sám o sobě - o jeho přístupu k životu, lidem, těžkostem, radostem i vlasti se dozvíme opravdu hodně, a ten přístup se mi moc líbí.

20.10.2020 5 z 5

Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Mitch Albom

Tohle se asi musí prožít. Někdo píše, že v knize uděluje umírající muž rady jaksi všeobecně platné, kterými by se měl řídit každý. A to je právě to. To co se musí prožít. Jen silný prožitek nás přesvědčí k tomu, abychom tak skutečně činili.

A zjistila jsem, že podobně jako většině lidí mi je téma umírání nepříjemné. Nečetlo se to dobře. Bylo to skličující, i přes celé to pozitivní poselství.

Osobně mi nejvíc dala kapitola, jak přijímat stárnutí.

Právě si uvědomuju, že jsem poslední hodiny během čtení neustále cítila ten stařecký odér. Takový, jaký si představuju u lůžka umírajícího Morria. Se ho teď nemůžu zbavit. Zvláštní pocit.

01.06.2020 4 z 5

Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

První díl jsem nečetla a obecně také úplně nevyhledávám tento typ literatury, kdy někdo (obvykle známá osobnost) prezentuje svůj životopis a své životní postoje. Ale toto mě nadchlo. Lidé můžou být opravdu zajímaví. Tito rozhodně jsou.

Čtivosti knize přidal i formát, pocit nepřehlcenosti spoustou textu a hlavně ty velkoformátové umělecké fotografie.

28.05.2020 5 z 5

Miliardu let před koncem světa / Dravci mého století / Obydlený ostrov Miliardu let před koncem světa / Dravci mého století / Obydlený ostrov Arkadij Strugackij

Tak tuhle parádu si v knihotéce ponechávám :-)

Dravci mého století:
Zprvu mi připadala psaná ve stylu Lesa - hlavní postava přijde do města, ničemu nerozumí, setkává se s různými podivnostmi stylu života obyvatel, snaží se splnit nějaký cíl a nedaří se mu. Oproti stylu bratří Strugackých se ale na konci všechno vysvětlí a můžeme dokonce vnímat za tímto dílkem hlubokou myšlenku. Já se tedy nenudila. Hodnotím cca tři a půl hvězdy.

Obydlený ostrov:
Už chápu. Oproti prvnímu dílku jsem toto nesrovnatelně hltala. Plný počet hvězd. Nádherná nosná myšlenka, nádherná zamyšlení nad smyslem života z pohledu různých postav, hlavní hrdina prostě borec k sežrání a ten vygradovaný závěr... Režim horší než fašismus, jak je neustále zdůrazňováno, vykreslená společnost, jakou byste nechtěli zažít. Naštěstí na jiné planetě. Doporučuji všema deseti.

Miliardu let před koncem světa:
Taková Strugačťovina :-) Vážné otázky, spousta nejasností... Připomínalo mi to knihu Jóbovu. Dobře se četlo a člověk pořád čekal, že další strana už vnese trochu světla... Líbilo. Čtyři hvězdy.

16.04.2020 4 z 5

Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Tohoto pána jsem neznala, dle anotace jsem se těšila, že se dozvím něco o osobnosti moderního a nejspíš trochu kontroverzního kněze. Toho jsem se dočkala v první třetině knihy a bylo to zajímavé. Zvláště pak porovnání českého a polského přístupu k církvi. Následný rozhovor o věcech, které bývají církvi často zazlívány, by se spíš hodil do nějakého časopisu typu Reflex. A velká část knihy byla věnována komentování naší společnosti, což bylo vlastně takové jedno dlouhé kázání. Jak být lepšími. To je sice taky důležité, ale tak nějak jsem čekala něco jiného.

22.02.2020 3 z 5

Zbavte se zvyku být sami sebou Zbavte se zvyku být sami sebou Joe Dispenza

Od pana doktora jsem čekala vědecké zdůvodnění, jak myšlení ovlivňuje realitu. Ano, vědecky zdůvodňuje, ale.... Ale jeho tvorba závěrů mi připadá místy nelogická (z hlediska výrokové logiky). Zřejmě to způsobila snaha teorii co nejvíc zestručnit, neboť cílem knihy je dle slov autora být praktickým průvodcem k jeho předchozí knize. A taktéž dle slov autora není nezbytné první knihu číst. A já nečetla.

Autor se snaží vysvětlovat určité pasáže opravdu podrobně, což oceňuji, proto vítám jejich časté opakování. Myšlenky samy o sobě použitelné jsou, i když jejich poskládání je místy málo logické.

Autor zjevně směřuje k meditaci jako hlavnímu bodu knihy. Zde ale musím vyslovit obavu. Opravdu mám chtít zapomenout na svou původní osobnost a vymyslet si kompletně novou? Co třeba moje stávající dobré stránky? A nekoleduje si tak člověk spíš o velké psychické problémy? Vždyť tahle autorova věta ( = cíl meditace) zní hrozivě: "Pokud se osobnost jménem John stala osobností známou jako Steve, můžeme říct, že Johnův život se změní, protože už není Johnem, ale myslí, jedná a cítí jako Steve." Ale třeba to autor jen nešikovně vyjádřil.

Z celé knihy cítím jeho upřímnou snahu pomoct čtenářům žít lépe. Bohužel celkově nedokážu hodnotit výše, jeho podání meditace by dle mého názoru mohlo někomu spíše ublížit.

21.02.2020 3 z 5

Sen noci darwinovské Sen noci darwinovské Josef Lhotský

Z této knihy jsem poněkud v rozpacích a překvapuje mě veskrze kladné hodnocení. Pro mě to teda moc nebylo. Což o to, humor byl v pohodě, i když místy možná až překombinovaný (to fakt museli tak chlastat a neustále narážet na sex nebo aspoň na manželky? Je vidět, že to psal chlap...). Vyprávění byla také zajímavá, i když Darwin zprvu nevyprávěl chronologicky, takže jsem měla problém se zorientovat. Autorovy vsuvky vlastních příhod by taky samy o sobě mohly pobavit. Jen celé to spojení na mě bylo příliš rušivé a nejen proto, že neustále někdo skákal vypravěči do řeči.

Když se chci pobavit, vyhledám knížku humornou. Když se chci něco dozvědět, sáhnu po naučné. Ale obojí naráz nezvládám, jedno je vyrušováno druhým.

Vlastně jsem si celou dobu připadala jako pilná studentka v posluchárně neukázněných pokřikujících žáků, jimž se chudák učitel snaží zmateně vysvětlit látku a dělá vše možné, aby získal jejich pozornost, zatímco se tam krčím, slyším toho polovinu a je mi líto jak učitele, tak ostatních.

05.02.2020 3 z 5

Tajemství dvou partnerů: sny a mýty Tajemství dvou partnerů: sny a mýty Jana Heffernanová

Kniha se zavádějícím (pro neznalce problematiky) názvem a suchou anotací. A spoustou doporučujících komentářů. Naštěstí, protože jinak mohla uniknout mé i vaší pozornosti.

Doporučuju!

První část je vlastně teorie vysvětlující základní pojmy psychologie, jako je ego, vědomí, archetyp... Není radno ji přeskočit, pro vážnou práci se sny je nezbytná. A navíc mě bavila.

Ale samotná metodika rozboru snů, to je prostě bomba. Jednak přesvědčivě vysvětlí, proč je dobré se sny pracovat, proč nefungují klasické snáře, ale i poradí, jak si sny zapamatovat a co vše nám můžou dát. Včetně podrobného návodu i s příklady. Tak podrobného, že jsem ho zvládla aplikovat hned na nejbližší sen a wow co já se o sobě dozvěděla hned za první noc!

28.01.2020 5 z 5

Lidské vědomí a tajemství smrti Lidské vědomí a tajemství smrti Stanislav Grof

To byla jízda! Autor bere téma smrti pěkně od podlahy - představením mytologií různých kultur, vnímáním smrti v různých historických obdobích, pak se přiblíží k výzkumnému programu, kterému se věnuje většinu svého života - že pomocí např. LSD lze člověka dostat do takového stavu vědomí, ve kterém tajemství života a smrti porozumí. Což považuje za vysoce prospěšné právě pro lidi trpící nevyléčitelnou nemocí, které pohlcuje strach z blížící se smrti.

Kniha vrcholí několika kazuistikami, dopodrobna popsanými prožitky několika takových lidí, kterým terapie pomocí LSD zcela změnila náhled na tuto problematiku, a pomohla jim v posledním úseku jejich života. A to je fakt bomba.

V závěru knihy autor vnáší trochu naděje, že pozastavené výzkumy na tomto poli se pomalu znovu rozjíždějí, a tak se snad jednou opravdu dočkáme toho, že tato terapie bude běžnou praxí. A snad se jednou pod tíhou důkazů přinesených "odtamtud" změní i celosvětově pohled na umírání.

28.07.2024 5 z 5

Vše je tak, jak má být Vše je tak, jak má být Louise L. Hay

No nevím, myšlenka je dobrá, jakože spojit Louise a afirmace s vědou a klasickou medicínou, ale to zpracování je poněkud nepodařené. Z případových studií (příklad jak se k uzdravení dobral člověk postupující podle tohoto spojení) vyznívá spíš, že je to hlavně o té klasické medicíně. Afirmace jako by tam hrály druhé housle, a taky závěr takové studie, že po několika měsících se člověk uzdravil, nezní nijak optimisticky. Skeptikům bude vadit i to, že dokazování účinků afirmací vědou je podané pouze stylem že jedna studie prokázala to či ono, bez jakéhokoliv konkrétního odkazu. Takže zas je to jen o tom zda budeme autorce věřit. Na to, že jde již o druhé vydání, je v knize i několik překlepů a překladatelských chyb, jako třeba kulička v krku místo knedlíku... Nebo v rejstříku afirmací kde se často u hesel objevuje viz jiné heslo, tak to jiné heslo nelze dohledat protože je přeložené zas nějak jinak... Takže bohužel tuto knihu nijak vychvalovat nebudu.

07.07.2024 3 z 5

Ptáci - Příručka k určování všech evropských druhů Ptáci - Příručka k určování všech evropských druhů Rob Hume

Opravdu jedinečná příručka. Přitom prý vznikala jen 5 let. Na ten rozsah obsahuje jen minimum chyb zjistitelných laikem (obvykle zapomenuté anglické slovo), takže tleskám. Doporučila bych knihu už pokročilým birdwatcherům, protože laika ohromí, kolik různých podob může jeden a týž druh nabývat - ať už jde o světlou/tmavou morfu, nebo první zimu, protože klasické rozdělení na samce a samici nebo prostý a svatební šat už každý zná. A k tomu ještě poddruhy! Každý druh je vyobrazen ve v průměru pěti různých podobách :-O A grafik si dal i tu práci, že přestože jde o různě kvalitní fotografie od různých autorů, jsou vždycky na jedné stránce všechny podoby daného druhu naaranžovány tak, že vypadají jako jedna společná fotografie se stejným pozadím. Ne vždy se sice povedlo srovnat i barevný nádech (např. někdy vypadá bílé zbarvení spíš jako modré), přesto si zaslouží obdiv a knize to velmi prospívá. Knihu provázejí též různé fotografické srovnávací tabulky, např. ptáků stejné skupiny v letu nebo jejich mláďat. Takže za mě super.

16.11.2023 5 z 5