kolby komentáře u knih
Colter Shaw je vítaným osviežením. Mr.Rhyme už začínal trošku unavovať. Napriek prudkej čitateľnosti všetkých diel od pána Deavera, z tejto poslednej knižky trošku zaváňa strata zmyslu pre detailnú logickú stavbu, rafinovanosť a najmä uveriteľnosť konania postáv. Je to celé omnoho priamočiarejšie, čierno-biele, keď Shawovi nepomohli jeho nadštandardné schopnosti, tak mu napomáhalo šťastie, či prekvapujúco geometricky narastajúci počet spriaznených duší. Prekážky sa odstraňovali temer samy od seba, žiadne šokujúce a striktne logické rozuzlenie sa nekonalo. Pán Deaver, nepodceňujte inteligenciu svojich čítačov, začnú byť sklamaní...
Spočiatku vznikal dojem, že emocionálno-teenagersko-romanticko-hysterická linka bude leitmotívom celej "dvojky", po preklopení sa cez druhú polovicu knižky sa to celé pretransformovalo do absolútnej brutálne nadupanej pecky plnej skvelej akcie, bojových scén, vojenskej taktiky. Labúžo. To pravé orechové. Klobúk dolu pani Strachotová (v ďalšom románe o kus menej tej nevyzretej romantiky, bo ma picne, prosííím)
Prvá prečítaná kniha od autorky - príjemné prekvapenie. Trošku rušivá emocionálno-romanticko-hystericky teenagerská zápletka, patriaca do vekovej kategórie 14-16. Ale to je skôr problém čitateľa, nie "písačky". Fajné "počteníčko", svižné, akčné, zaujímavý a prepracovaný svet, nadmieru kvalitne popísané akčné scény - až taká rozkoššš.
Kombinácia prehnanej lyriky s obrovským množstvom faktov, mien, miest, udalostí. Taký hybrid, ktorý nie je ani čistokrvnou prózou, ani faktografiou. Od obidvoch čakám niečo iné.
Strašidelná kniha o strašidelných veciach. Buďme vďační za našu domácu korupciu, za našich domácich gangstrov. Tých neapolských by sme nerozchodili...
Stojí za prečítanie
Náročné, ťažko čitateľné, pochmúrne, s hutným obsahom: história, náboženstvo, filozofia, psychiatria, sociológia, politológia, atďatď. Neobvyklá knižka, neobvyklý zážitok, štýlu pána "písača" som prišiel na chuť až v druhej polovici knihy. Po prečítaní odporúčam nejakú "oddechofku".
Vitajte späť Majstre! Po prešľape s Priepasťou opäť skvelý kúsok. Depresívne, znepokojujúce. Pridaná hodnota vo forme temnej stránky našich dejín. Odporúčanie verného čitateľa - tento štýl Vám sedí najviac, Majstre. Bravo!
Detailne prepracovaný pohľad do najhlbšieho vnútra všetkých aktérov. Množstvo zdanlivo banálnych informácií a faktov vedúcich k pochopeniu každého zo zúčastnených. Fenomenálna sonda spoločnosti produkujúcej také zvery ako Hickock a Smith, ktorí mali v živote len jednu smolu: že sa narodili. Suché fakty a detaily o mieste, čine, motíve a ľuďoch, ktorých výsledkom je emocionálna bomba. Keby pán Capote žil, pozeral by Greengrassa. "Silné kafe".
Skvelá predloha k skvelému filmu. Sympatické postavy, gradácia deja, napätie, atmosféra - všetko čo taký postapo-trilero-horor má mať. Navyše skvelý rozprávač.
Veľmi znepokojivé, od začiatku do konca plné napätia.
Pán Zářecký je autor so zaujímavým potenciálom, oplatí sa jeho tvorbu pozorne sledovať.
Jednu hviezdu uberám pre miernu nevyváženosť: príliš dlhý rozjazd, príliš rýchlo uťatý záver.
Inak skvelá práca: silná téma, detailne prepracované postavy, strhujúci dej, autorova odvaha posúvať hranice...
(SPOILER) Výzbroj svetla je iný ako staršie "Piliere". Príbeh sa rozvíja pomalšie, má menej dramatických zvratov, je ako EKG krivka zdravého srdca s plynulým nábehom, potom sčistajasna Q pred Waterloo, R počas Waterloo a S po Waterloo. Popis bitky absolútne fenomenálny, zabúdal som dýchať, cítil som ten smrad, dym, strach, čistá adrenalínová jazda. Záver emocionálna pecka rovno na koreň nosa ;). Mr.Follet UMÍ. Mierne ma zneistela významná LBGTI+ vsuvka, akosi som to od Kena v tejto sérii nečakal. Ideme s dobou, či? Aj tak zaslúžených Five Stars.
Mr.Schätzing sa posunul o level vyššie. A ja konečne ZAČÍNAM chápať čo chcel ujo Schrödinger svojou mačkou povedať. Pekná knižka, nie z tých ľahkých. Som zvedavý čo za búdu na nás Herr Schätzing ušije o knižku ďalej.
Mierne kontroverzná knižka z pohľadu reprezentanta najväčšej a najstaršej existujúcej civilizácie. Pánovi Cixinovi by našinec aj vyčítal trošku tej predpojatosti voči západným ľudkom, keby (ruku na srdce) nebola založená na kúsku veľkej pravdy. Kolonializmus, novodobé vojny atď,atď. Kniha je veľkým zamyslením nad mentálnym stavom súčasného sveta, ktoré ujo Liou zjednodušil cez detský filter. A voilá: netriafal až tak ďaleko od terča...
Z pohľadu konzumenta - čítača som zažíval schizofrenické stavy od úvodného nadšenia, cez mierne znepokojenie, znechutenie (čo za hovadiny to tu chalan splieta), cez úžas - až po veľký CVENG na konci knihy keď mi docvakla úplna pointa a knihu autora som tak, ako všetky jeho ostatné počiny zaradil do kategórie Fíha! (WAU!). Záverečný dojem umocnený autorovým dodatkom. Gúd džahb Liou!!!
Gomora bola sklamaním, Pirane veľkým a príjemným prekvapením. Krátky pohľad do života na inej planéte, kde by našinec neprežil ani prestávku na autobusovej stanici. Tiež Európa, tiež 21. storočie. Trochu inak. Pán Saviano vstúpil do sveta veľkej literatúry. Bravo
Pointa na zamyslenie, paralela náboženstvo/dogma vs vírus biologický/PC zaujímavá, kopec zaujímavých informácií z histórie. Dejová linka pre mňa poslabšia, občas som sa strácal, čítanie som si až tak neužil. Aj tak "smekám klobouk" - téma vynikajúca, záber temer nekonečný, odkaz univerzálny a aktuálny. Teším sa na Diamantový věk.
Nevyužitý potenciál témy vhodnej skôr pre zručnejšieho spisovateľa. Vnútorný svet postáv "červená knižnica hadr".
Ale nápad aj pointa skvelé.
Skvelá téma, skvelý nápad, slušný štýl písania, škoda unáhleného=odfláknutého(?) záveru (prostě rychloffka). Pýta sa väčšia hĺbka, väčší rozsah, viac rozvinuté postavy.
Ale celkový dojem veľmi-veľmi slušný. Bodol by 2.diel - rád si ho prečítam. Jiřímu držím palce pri ďalšom písaní, budem ho mať "v merku"
V porovnaní s kultovým "majstrštykom" Asfaltom, a vypeckovanými 101 minutami sklamanie. Aj majster tesár sa utne... A Mr. Kopřiva je MAJSTER
Výborná knižka. Dostal som presne čo som očakával od subžánru: napínavý dej, akciu, skvelé postapo prostredie, kreatívne kreatúry, svižné tempo. Žiadne logické ani dejové lapsusy sa nekonali. Kvalitná akčná nadupaná jednohubka. Teším sa na štvorku
Najlepšia kniha pána Falconera. Atraktívna téma s detailne vykreslenými postavami, silná pointa, naplno využitý rozprávačský talent pána písača. 120% zo 100% možných. Nenachádzam viac slov