konicekbily komentáře u knih
Dobře promyšlená zápletka dovedená do konce s důkladným objasněním. Autorčin zajímavý styl mne provedl s jejími hlavními postavami zajímavým příběhem. Nemám námitek!
Kniha je souborem sedmi výpovědí uprchlíků za Severní Koreje, sedmi lidí z různých společenských vrstev, a podává ucelený obraz o životě v tamní zemi, o kastování lidí a rodin, o špiclování, státním stalkingu, umělých obviňování a popravách celých rodin, o korupčním prostředí, hladomoru a spoustě jiných praktik totalitního státu. Pro mnohé z uprchlíků je těžké se orientovat v novém prostředí a tak ztrácí mnoho let ze svého života.
Autor pěkně píše, zápletky bývají zamotané, tak to bylo i tentokrát - ale nečetlo se mi to tak dobře jako předešlé knihy. Možná to bylo i taktickými manévry politiky či tajných služeb. Překlad je podle mne udělán slovo po slově - není vždy přesně podle mého gusta.
Autor svým stylem ukájí mojí touhu po kvalitní četbě. A obdivuji ho, že se nebojí opustit tradiční thriller, ale hledá nové cesty napínavé četby. A udivil mne svými znalostmi o moderních technologiích, o možnostech a nebezpečí zneužití moci, a to jak státní moci tak moci mocných! A k tomu přidal propracovanou zápletku - téměř bez (vyjma závěru) krvelačných scén - a vše podal tak, abych byl spokojen! A nakonec - mne nutí k zamyšlení - bývalého programátora počítačů - kam až digitalizace povede, jak moc se bude využívat a jak zneužívat!
Autorka zahnala svou hrdinku do studených vod Beringova moře, aby tajně pátrala na lodi určené pro lov krabů po dvou nezvěstných členech posádky. Nádherně popsané prostředí, současný i dřívější způsob života na ostrovech mezi Amerikou a Asií, a navíc je tam několik exkurzí do historie a spousta dalších údajů o životě v tamní krajině a k tomu přidala poutavý příběh na "maličkém" počtu stránek. Jen tak dál!
Čtivé jsou všechny autorovy knihy. I tato, s mnohokrát použitým tématem. Ale vymyšlená zápletka, jak to udělat, aby se k jádru věci dostal čtenář co nejpozději, to už je téměř geniální! Moc pěkná rychlovka!
Sci-fi nečtu, nemám na tento druh literatury čas. Tentokrát jsem se rozhodl, ze na doporučení kolegů z naší databáze si mám přečíst tuto knihu. Je skutečně velice dobře napsaná, promyšlená a zamyšlení nutící. A myslím si, že autorovy myšlenky budou čtenáře zajímat i v budoucnu.
K stáru jsem se rozhodl, že po přežití všech životních kritických situací - například deseti operací a i spousty jiných problémů se zdravím - se podívám svému tělu na zoubek, ať prozkoumám, proč jsem pořád na světě a co to se mnou lékaři různých oborů provádějí a jaké průzkumy či výzkumy na mém těle konají. To, co jsem si potřeboval osvětlit jsem v atlasu nalezl a nyní, jako "jemně nasvícený amatér" si vážím všech lékařů. Porovnám-li práci lékařských týmů a týmů třeba "právnických či ekonomických" v naší společnosti, mohu říci, že výsledky jsou nesrovnatelné!!!!
Pozvánka na sedm toulek šumavskými lesy, loukami, kopci i rovinami - toulky jsou komentované známým starousedlíkem a obdivovatelem Šumavy. Komentáře obsahují minulost i současnost, jsou doplněné příběhy a vzpomínkami a v průvodci jsou současné i dobové fotografie a mnohá doporučení.
Jeseníky jsem poprvé v rámci "vandru" s kamarády prošel v roce 1966. Na závěr jsme na Barborce shlédli finálový zápas MS v kopané, kdy Anglie porazila Spolkovou republiku Německo a za smrákání jsme prchali Divokým dolem podél Desné do civilizace. Hory ve mně zanechaly silný dojem a slibovali jsme si, že se sem vrátíme. Osud tomu chtěl, usídlil jsem se ve Slezsku a na Pradědu jsem byl mnohokrát. Praděd si určitě zaslouží oslavnou publikaci a autorovi se dílo podařilo. Děkuji.
Velice dobře napsaná biografie. Na pozadí historických událostí první poloviny dvacátého století je dopodrobna vylíčen životopis jednoho z největších politiků té doby. Kniha se pokouší popsat Duceho život objektivně a mohu prohlásit, že nebyl celkově tak úplně negativní, jak se nám to předkládalo v dějepisu. Byl vtažen do politických hrátek a ve finále se přiklonil na špatnou stranu. Kniha pěkně čte, ale myslím si, že po čtenáři vyžaduje znalost dějinných souvislostí.
Moje hodnocení se sestává ze dvou dojmů - z filmu natočeného v někdy kolem roku 1960 a mnou sledovaném na polské televizi v sedmdesátých letech dvacátého století (zanechal ve mně hodně silný dojem) a tak jsem se k tématu vrátil k originální knize nyní. Věděl jsem tedy podstatné části děje při čtení knihy a sleduji hlavní myšlenku, jak je dobře zpracovaná. Myslím si, že v v rámci sci-fi je zápletka na svou dobu původní a proto jsem nadšen!
Všechny povídky z jedné sbírky se nezavděčí každému, ani mně se všechny na sto procent nelíbily. Ale oceňuji autorův pokus zabruslit si na trochu jiném "ledu", než jsme u jeho tvorby byli zvyklí. A domnívám se, že pokud se do něčeho zakousne a chytne ho zápal, tak to dotáhne k dobrému konci. K prvnímu dílu jeho nejslavnější série jsem pociťoval přímo odpor, a potom se z toho stalo "veledílo". Nejlepší povídka této knihy je ta úvodní - to je mazec!
Pěkně ilustrovaná a obtížně pochopitelná knížka. Dá se vykládat mnoha způsoby - já si vybírám ten, že osud před nás může postavit těžké situace, ve kterých si myslíme, že tak špatně jako je teď, snad nemůže být. A když přijdou v životě další těžké rány, vzpomínáme si na situace, kdy to nebylo tak zlé. Třeba ta tma v novoluní o samotě doma v závěru knihy je hodně zlá - nebyla tma v knihovně nějak příjemnější?
Tenkrát, na počátku normalizace, se mi do rukou dostala první část knihy a chápal jsem, že mnoho z toho, co je v knize uvedeno, se zakládá na pravdivých situacích v PTP útvarech, ale i v celé armádě. Poté jsem viděl film a nyní jsem knihu dočetl. Dokonalý "černý humor" pro nás čtenáře, ale pro přímé účastníky služby v tehdejší armádě to taková selanka nebyla. Ale knížka je to skvělá!
Kniha byla vydána v roce 1976 - až po smrti autorky - na její přání. Slečna Marplová se přidává do příběhu jakoby náhodou, ale předhozenou autorčinu zápletku rozlouskne "levou zadní" a dokonce je účastna závěrečné akční scény. Ještě, že nám to slečna Marplová vysvětlí na úplném konci, jak nás Agatha naposledy vodila za nos!
Knížka mi přinesla zhodnocení mého vandrování po domovině během mého života. Myšlenkami se vracím do dřívějších dob a konstatuji, že jsem si z každé etapy ukrojil vždy alespoň maličkou část pěšky a mohu konstatovat. že jsem naši zem poznal dokonale. Knížka kromě mých vzpomínek na místa - kdy jsem tam byl a s kým - přináší spoustu podobných zážitků těch, kteří kouzlu Stezky podlehli a zdolali její část, případně celou. V knize najdete mnohá doporučení, ať již autorská nebo účastnická!
Dokonale promyšlený thriller: propracovaná zápletka, dopodrobna vykreslené postavy, dvojitý styl ICH-formy vyprávění, kupředu ubíhající děj bez hluchých míst a vše objasněno v závěru po dramatickém vyvrcholení!
Obě novely - ač příběhy odlišnými - jsou sociálními novami. Autor si za hlavní postavy svých mini-příběhů zvolil lidi z okraje společnosti a svým dokonalým stylem podrobného vyprávění zdánlivě zbytečných detailů - ať popisu "kulis" příběhů či jednání postav - dává čtenářovi nahlédnout do smutných osudů svých hrdinů. Věřím, že vše pobral ze svých životních prožitků.
Autorka píše pěkné detektivky, čtu je rád a pěkně se při nich pobavím. Ale toto je promyšlené dílo - zápletka, postavy, zvyšování napětí, rozuzlení - to vše na výbornou! Nařizuji si udělat pořádek v mé evidenci přečtených knih této autorky a ještě nějakou přečíst!