konicekbily komentáře u knih
Dvě klasické"Magraitovky" - z Paříže za horka v létě. Standardní kvalita - splnil požadavky na detektivku té doby, pro krátkost příběhů jsem mám ho rád.
Když mám smutek na duši, nesvěřuji se strýci Artuši, ale sáhnu do knihovny a vytáhnu si některou z knížek o horách. Před padesáti lety vycházelo málo knížek, ale zato s velkým nákladem. Jsem rád, že se mohu podívat do vzdálených hor v Asii s autorem, který tři roky po vydání knihy zahynul s expedicí při zemětřesení v Peru.
Perry je na dovolené, chce si odpočinout, ale jeho pobytu si všimne jedna obyvatelka ze sousedství. Stejný scénář: několik variant řešení - ale jeden ze svědků před soudem vypovídá nepravdivě. Který to je, kdo je vrah se dozvíme až v poslední části příběhu.
Autor si se mnou pohrál, nastavil několik variant řešení, ale geniální advokát nám to čtenářům a zaplněné soudní síni ukázal, že všechno může být trochu - nebo snad úplně jinak. A může si nakonec zajet na dovolenou se svou sekretářkou/asistentkou.
Standardně výborný výkon autorky na hranici mezi kriminálním románem a čtením pro ženy s erotickým nádechem. Výborně se čte o dovolené, či volných dnech.
Moc jsem nepochopil velikost a hloubku myšlenek autorky. Pokud máte na výběr, tak si přečtěte něco jiného.
Když si potřebuji udělat pořádek v hlavě, zejména po náročných svátcích, šáhnu po nějaké jedné z mých nejoblíbenějších knih. Letos to odnesl Hrbáč.
Je to perla světové historické i romantické litaratury. Někdy se zde vedou spory, zda filmové zpracování je lepší než originál knihy. U tohota díla ne. Protože jak film, tak kniha jsou na 100%!!! Viděl jsem asi všechna filmová zpracování tohoto motivu, i když se některá nedrží předlohy, všechna jsou velice dobrá. Předloha se snad ani nedá pokazit!
První povídka z prostředí rejdařství, kde vládne tvrdou rukou majitel, přináší několik událostí, jejichž vzájemná souvislost není na první pohled vidět. Ale náš komisař metodou "poručíka Colombo" - kdy se vnutí do uzavřeného prostředí - vše vyřeší. Druhý příběh je také inspirativní.
Autorovi se to moc nepovedlo. Má to obvyklý spád, více případů najednou, nějak jsem se v ději nestačil "aklimatizovat". Ale jako "dovolenkové čtení" se to dá.
Dalšími dvěma novelami přispívá autor do tématu "náhlé zmizení muže". Vždy kousek po kousku, tvrdou policejní prací, odhadem a náhodou jsou všechny záhady vyřešeny a dalšího "průvodce po hospůdkách Paříže" si přečtu rád.
Není to úplně typická detektivka tohoto amerického autora. Nové postavy vyšetřovatelů. Kromě detektivního příběhu mne zaujaly úvahy o propojenosti politiků a orgánů činných v trestním řízení. Knížka vyšla v USA v roce 1949 - po druhé světové válce a už to tenkrát bylo žhavé téma. Asi se to nezmění!
Na doporučení mé paní jsem zase přečetl "nedetektivní Sandru". Povedená novela ze jako z doopravdického života. Něco pobného zažil můj kamarád - a byl rád.
Autorovi se podle mého mínění knížka moc nepovedla a ani slavný komisař mu v tom nepomohl. Snad se příště oba polepší!!!
Asi úplná faktografie to nebude, ale tak nějak to asi u tajných služeb funguje, Hlavně, že se četla výborně. Četl jsem ji již dříve, nyní po aféře s ruskými přeběhlíky se k ní vracím. Kdybych tak věděl, co je pravda a co je smyšlenka!
Maličká knížečka přináší neobvyklý úlovek, obtížnou identifikaci utopence a tradiční postupné komisařovo vyšetřovaní s minimem podezřelých. Nejzajímavější se mi zdá motiv, pro někoho možná těžko pochopitelný, ale znalci francouzkého venkova tehdejší doby by ho mohli odhalit ještě před koncem.
Četl jsem druhé vydání a moc se mi líbilo. Nejen poznámky k partiím, ale také jeho vzpomínky na zážitky spojené s cestováním po turnajích i zápasech. I celkový styl psaní se mi zamlouvá!
Autor do svého románu zapojil někoho jiného než Perry Masona - a udělal dobře, protože detektiva Lamma jsem si oblíbil a budu po knihovnách pátrat po dalších knihách této řady.
Perry Mason si toho vzal na bedra příliš. Místo toho, aby se připravoval na soudní pojednávání, vyráží do térénu a zkoumá souvislosti. Ještě, že mu to Paul Drake toleruje a jistí mu záda!
České nebe je onou třešničkou na dortu našeho oblíbeného divadla. Snažili se vystihnout hlavní povahové vlastnosti hlavních a nám všem dobře známých postav. Propletec vztahů postav autorům umožnil spoustu humorných okamžiků, a využili toho dokonale. Jen jsem zvědav, zda bude hra uváděna 28.10.2018 ke stému výročí vzniku samostatného státu.
Toleruji únavu našeho génia po celoživotní pouti, ostatně i spolek autorský hodně povyrostl a oceňuji je všechny plným počtem hvězd ("bez ztráty kytičky" - pro pamětníky Deseti stupňů), i když jim teď trochu nadržuji!