konicekbily Online konicekbily komentáře u knih

Mrtvá v Temži Mrtvá v Temži Matthew J. Costello

Nenáročné čtení z anglického venkova přivádí nabídku nové vyšetřovací dvojice náhodou sestavenou, ale patrně na několik dalších knih připravenou, místní policii, aby se domnělou sebevraždou zabývala jako vraždou. Útlou knížečku nehodnotím jako aspirantku na nejvyšší ocenění, ale jako uvolňující četbu.

14.10.2024 4 z 5

Neuvěřitelné příhody z hor Neuvěřitelné příhody z hor Martin Úbl

Knížka plná zážitků jedné party kamarádů z toulek po horách nám blízkých, ale i vzdálených. Pro ty, kteří se rádi toulají přírodou.

14.10.2024 4 z 5

Trosky Trosky Ann Granger

Moc pěkný námět, zajímavý děj, místy vtipné dialogy, promyšlený motiv - to vše se mi líbilo. Závěrečné objasnění se mi vůbec nelíbilo a jeho natahování už vůbec ne.

14.10.2024 3 z 5

Mikroekonomie Mikroekonomie Václav Jurečka

Potřebuji se trochu orientovat v ekonomii (vnuci dorůstají a studují VŠ) a nabyté vědomosti a svou praxi porovnávám se současnou ekonomickou situací V ČR a ve světě. A jak se na ekonomii dívá současná věda a co se učí na VŠ ekonomického směru - to jsem se dozvěděl z této pěkné učebnice.

11.10.2024 5 z 5

Smrt má hlad Smrt má hlad Helena Hardenová

Monologem hlavním postavy vyprávěný příběh z odtučňovacího pobytu na Kanárských ostrovech je spíše pro ženy než detektivním příběhem. Zápletka není původní, již jsem ji objevil u jiných autorů. Možná to není ani průměr.

10.10.2024 2 z 5

Kožené srdce Kožené srdce Dominik Dán

Občas se mi do ruky dostane autorův výtvor o tom, jak to chodí na kriminálce při vyšetřování. Nejen způsob řešení dvou izolovaných a poté jejich objasnění případů, ale také humor v rozhovorech a při výsleších, mi udělalo radost při čtení.

09.10.2024 5 z 5

Písky Sakkáry / Prostá pravda / Zrádný měsíc / Tři přání Písky Sakkáry / Prostá pravda / Zrádný měsíc / Tři přání Barbara Delinsky

Čtyři různí autoři, různé příběhy - patrně jsou to upravené verze původních děl- ale vůbec to nevadí. Na seznámení s neznámými autory mi to stačilo.

09.10.2024 4 z 5

Pohřbené tajemství Pohřbené tajemství Viveca Sten

Dobře vystavěná zápletka, poměrně pomalý průběh děje, a tak jak v současnosti, tak při skocích do minulosti, dával prostor k zamyšlení, o co v případě zmizelých jde. Vysvětlení si autorka šetřila až na poslední stránky, postupně za pomocí thriller-scén je vše objasněno a dozvěděl jsem se, jak to dopadlo s bosenskou větví z předchozího dílu.

08.10.2024 4 z 5

Ve špatné společnosti Ve špatné společnosti Viveca Sten

Dvě časové roviny popisují vliv na život negativního hrdiny příběhu a jeho okolí. vše je napsáno profesionálně s poměrně podrobným líčením událostí a jejich následků. Vadí mi pasivita mnohých postav příběhu a proto celková nereálnost. Pokud by toto bylo ve Švédsku možné, potom se omlouvám.

07.10.2024 3 z 5

Vražedné předsudky Vražedné předsudky Eva Mašková

Kniha nám předkládá dva případy, první připomínající záhadu zamčeného pokoje autorka zvládla dokonale a jsem s řešením spokojen. Podle trochu navíc přidává řešení "pomníku" - a to mi připadá zbytečně navíc a můj dojem z knihy to snižuje.

05.10.2024 4 z 5

Les Bor Les Bor Pavel Kohout

Autor knihu napsal formou krátkých "odstavců či kapitol", asi s cílem děj urychlit. To se mu podařilo, a tomu, kdo má rád rychle ubíhající děj to vyhovuje. Naopak ten, kdo by očekával větší provázanost a zdůvodnění - proč? se tak děje - tak někdy tápe. Proto jsou podle mne tak rozdílná hodnocení.

04.10.2024 3 z 5

Genesis Genesis Chris Carter

Autor pokračuje ve svém stylu, podrobnosti o provádění nechutných vražd - pravděpodobně činěné sériovým vrahem - popis práce policistů v LA a postupně popisuje zjištění vedoucí k odhalení. Neodpustí si závěrečný thriller. Tentokrát motiv provokuje k delšímu zamyšlení.

04.10.2024 5 z 5

Volání o pomoc Volání o pomoc Wendy Dranfield

Díly série čtu popořádku, je vidět, že autorka má vše promyšleno, postupně odhaluje historii zúčastněných, zejména Madison. Provedení zápletky je v krátkých kapitolách, děj rychle ubíhá a čte se dobře. V některých momentech si nejsem jistý, zda je vše dovysvětleno a realizováno na maximum.

04.10.2024 4 z 5

Otázka viny Otázka viny Jørn Lier Horst

Pravá klasická detektivka, kde hlavním úkolem Wistinga, jenž je na dovolené, není hledání vraha současné vraždy, ale přijít na to, kdo ho úkoluje a předhazuje mu návnady. Autor mistrně posupně krůček po krůčku poodkrývá, naznačuje, vysvětluje a na závěr vše vysvětlí. V příběhu není nic navíc a vyvolává dojem, že se to mohlo reálně stát!

03.10.2024 5 z 5

Případy pro kriminálku Případy pro kriminálku Ladislav Beran

Dvacítka kriminálních příběhů písecké kriminálky z doby nedávno minulé. Připadá mi, že spíše než o kriminální příběhy jde autorovi o vyjádření prostředí v němž byly činy spáchány a prostředí v práci týmu kriminalistů.

02.10.2024 3 z 5

Jizvy plné beznaděje Jizvy plné beznaděje Stefan Ahnhem

Autor jako erudovaný scénárista vytvořil rychle ubíhající děj, kdy se nebojí skákat do různých paralelních dějů jako ve filmu - tak se vše čte poměrně dobře - ale vlastní děj kriminální je ochuzen o plytký osobní život hlavní hrdinky, jemuž je věnováno více stránek, než by podle mne bylo potřeba.

02.10.2024 3 z 5

Design vraždy Design vraždy Petra Zhřívalová

Průzkum české detektivní tvorby mou osobou se zastavil u prvotiny pro mne dosud neznámé autorky. Zpracovala hodně zamotanou zápletku a tu na závěr podrobně osvětlila prostřednictvím hlavní policejní postavy. Připadalo mi, že se děj v některých případech vlekl, nebo byl natahován, někdy i opakováním obdobných scén. Průměr, ale pokud by vyšla další kniha na pokračování, přečetl bych si ji.

30.09.2024 3 z 5

Chladná zrada Chladná zrada Dick Francis (p)

Autor se věnuje detektivkám z prostředí dostihového sportu. Tentokrát opět vychází od koní, ale příběh nás zavede trochu jinam a kromě pěkné zápletky tam nalézám i hezké úvahy hlavní postavy a napětí ve starém "historickém" pojetí či stylu.

29.09.2024 5 z 5

Tajemství Tajemství Pavel Kohout

Promyšlená zápletka je zahalena, kromě jiného, častým přeskakováním v místě a čase mezi jednotlivými postavami, autor postupně stupňuje tempo a napětí a vše končí nečekaným závěrem.

25.09.2024 4 z 5

Zločin v abštajku Zločin v abštajku Ladislav Beran

Pohled do předválečného života v Písku pomocí případů tehdejšího četnictva a kriminálky. Nenáročná odpočinková četba.

25.09.2024 4 z 5