konicekbily komentáře u knih
Tragikomedie napsaná v 17. století oslovuje obecenstvo v divadlech, čtenáře, posluchače rozhlasových her zejména dokonalým vylíčením charakteru hlavní postavy. Harpagonův vřelý vztah k mamonu je autorem rozebírán v řadě humorných scén a celá hra je svou aktuálností pochopitelná i v dnešní době.
Po dlouhé době jsem přečetl úplnou - ničím nezatíženou - červenou knihovnu. Prostý, jednoduchý, předvídatelný děj nemohl přinést nic lepšího - než průměr. Autorčiny "červené-thrillery" jsou mnohem lepší!
Detektivové oddělení vražd při pátrání po sériovém vrahovi narazí na oběť jim známou a dostanou plnou podporu od vedení k rychlému vyřešení. Pěkný popis detektivní práce, pěkná zápletka a úplné objasnění - kvalitní díl této řady.
Špionážní román z druhé světové války s dobře vymyšlenou zápletkou, kdy hlavními protagonisty jsou přátelé, které válka rozdělila a byly jim přiděleny různé úkoly. Autor jim připravil dramatická opakovaná setkání v Egyptě a v ději pro čtenáře nachystal množství neuvěřitelných příhod.
Detektivka pro ženy má propracovanou zápletku, dobře popsanou a na závěr po napínavých scénách i vysvětlenou. Tak to autorka umí. Tentokrát mi připadalo, že Sandra knihu všemožně, pro mne bezdůvodně, natahuje, až mne to přestávalo nutit do dalšího čtení.
Byl jsem zvědav, zda autor skvělé série o Harrym umí napsat něco jiného. Umí. Takový thriller, jaký se psával na přelomu tisíciletí, pohádka pro dospělé s mnoha mrtvolami a balíkem peněz, byl pro něho hračka. Odpočinkové čtení pro letní dny.
Podle mne to není tak úplně detektivka - čtenář nemá ani nejmenší šanci zjistit kdo může být pachatelem - ale je to kriminální román pro ženy o přední policejní vyšetřovatelce vražd. Tomu mému hodnocení odpovídá i konec příběhu. Samotná zápletka této knihy se snaží být spojována s životem hlavní postavy a to vede k opakování událostí - vše upadá do nějakého zamotaného kruhu. Podle mne průměr!
Dokonalé vyobrazení úřednického vládnutí, s velkou nadsázkou a anglickým humorem. Když vím, že takto vládnou po staletí v Británii, a jsou stále s tím spokojení, tak se ani nedivím, že se to naši politici také takto rychle naučili! Skvělý humor té nejvyšší kategorie!
Před lety jsem viděl několik dílů TV seriálu a nyní jsem se k tomu vrátil. V devadesátých letech jsem si myslel, že vše je pouze humorná nadsázka, jak se vládne v Británii. Nyní vím, že je to vše nejen možné, ale možná, skutečnost je ještě peprnější! A skutečnost není až tak moc humorná!
Kolektiv autorů z jim dostupných informací sestavil kaleidoskop informací o LOH a ZOH od roku 1896 do roku 1994. O každé olympiádě je pouze zhruba jedna strana. Dále pozornost je věnována každému sportovnímu odvětví se souhrnným přehledem medailistů. U obou těchto rekapitulací je uváděn přehled zemí podle získaných medailí. Olympijská charta soutěž jednotlivých zemí nepřikazuje, preferuje pouze jednotlivé olympijské vítěze. Osobně dávám přednost jednotlivým olympijským vítězům ( a o těchto je v publikaci žalostně málo) před prostým součtem medailí pro jednotlivé státy. Proto pouze průměr!
Exodus a Milá č.18 se mi líbily více, ale i zde oceňuji autorovu snahu popsat složitou životní cestu Židů od 19. století až po rok 1956, kdy se na světovém válečném poli uskutečnil souboj o Suez. V knize autor hodně skáče mezi různými časovými obdobími a ne vždy jsem se orientoval.
Průřez tvorbou Pana Jiřího Suchého. Dobře udělaný! Jemný a inteligentní humor z jeho celoživotního díla. Nejenom chytrý a skrytý humor - ale hodně skrytých chytrých myšlenek! Pro znalce a pamětníky!
Kniha má dvě části: stručný slovní popis vzniku novodobého olympijského hnutí, těžkosti při pořádání Olympijských her a komentáře ke každé letní olympiádě, ve druhé části přehled všech soutěží od roku 1896 do roku 1980. Plně vyhovující pro rychlou orientaci v historii OH!
Na doporučení kolegů z Databáze knih jsem zkusil novou řadu krimi příběhů z jihu Afriky. Děj se pomalu rozbíhá, jsou tam odkazy na předchozí díly a také způsob/styl psaní považuji pro mne trochu neobvyklý - nový. Třešničkou na dortu je popis tamního korupčního prostředí - je-li to pravda, tak je to hodně špatně!
Dvě časové roviny, mnohovrstvý propletenec vztahů, životy hlavních postav plné omylů a prolínání osudů a děj rychle ubíhající: taková je stručná charakteristika pěkného čtení převážně pro ženy.
Zajímavě vystavěná zápletka, bez zapeklitých záhad, napsáno standardním autorčiným stylem, je oddechové čtení pro ženy. A někdy se to dá přečíst i starším dědou.
Autorův styl znám, líbí se mi. Formou krátkých kapitol děj kvapíkem uhání kupředu, čtenář nemá čas se ani nadechnout. Tentokrát jsem ve čtení trochu zpomalil a zamyslel se. Nereálnost mi vadí a některé nedotaženosti a přehnanost
překračuje ochotu vše tolerovat. Průměr!
Napsáno obdobným stylem jako Exodus. Knihou se prolínají události druhé světové války mající vztah k Polsku. Dobře jsem se orientoval a průběh židovského povstání patrně odpovídá historickým skutečnostem. Velice silný román o odporu proti zlu.
Knihu jsem přečetl spíše jako literaturu faktu - na pozadí románového příběhu je spousta informací o tom, jak Židé byli v minulosti pronásledováni - ale i románová fikce je velice poutavá. Po většinu života sleduji situaci kolem státu Izrael a Palestiny a zajímala mne historie státu Izrael, jeho vznik, okolnosti jeho vzniku a důvody proč vznikl. Vše jsem v knize nalezl.
Hodně spletitá, promyšlená a na předchozí díly navazující zápletka do podrobností sepsaná. Je úžasné, jakou tvůrčí kreativitu autor má! Spousta postav, skákání v čase, místu děje a děj podle postav-zdá se to nepřehledné, ale při pozorném čtení se chytám. Ale mám pro sebe dotaz: není toho až moc?