konicekbily konicekbily komentáře u knih

Lakomec Lakomec Jean-Baptiste Poquelin

Tragikomedie napsaná v 17. století oslovuje obecenstvo v divadlech, čtenáře, posluchače rozhlasových her zejména dokonalým vylíčením charakteru hlavní postavy. Harpagonův vřelý vztah k mamonu je autorem rozebírán v řadě humorných scén a celá hra je svou aktuálností pochopitelná i v dnešní době.

24.08.2024 5 z 5

Růžový víkend Růžový víkend Sandra Brown

Po dlouhé době jsem přečetl úplnou - ničím nezatíženou - červenou knihovnu. Prostý, jednoduchý, předvídatelný děj nemohl přinést nic lepšího - než průměr. Autorčiny "červené-thrillery" jsou mnohem lepší!

24.08.2024 3 z 5

Ve stínu Ve stínu Dominik Dán

Detektivové oddělení vražd při pátrání po sériovém vrahovi narazí na oběť jim známou a dostanou plnou podporu od vedení k rychlému vyřešení. Pěkný popis detektivní práce, pěkná zápletka a úplné objasnění - kvalitní díl této řady.

23.08.2024 5 z 5

Písky Sakkáry Písky Sakkáry Glenn Meade

Špionážní román z druhé světové války s dobře vymyšlenou zápletkou, kdy hlavními protagonisty jsou přátelé, které válka rozdělila a byly jim přiděleny různé úkoly. Autor jim připravil dramatická opakovaná setkání v Egyptě a v ději pro čtenáře nachystal množství neuvěřitelných příhod.

20.08.2024 4 z 5

Kouřová clona Kouřová clona Sandra Brown

Detektivka pro ženy má propracovanou zápletku, dobře popsanou a na závěr po napínavých scénách i vysvětlenou. Tak to autorka umí. Tentokrát mi připadalo, že Sandra knihu všemožně, pro mne bezdůvodně, natahuje, až mne to přestávalo nutit do dalšího čtení.

19.08.2024 3 z 5

Zrádný měsíc Zrádný měsíc Michael Connelly

Byl jsem zvědav, zda autor skvělé série o Harrym umí napsat něco jiného. Umí. Takový thriller, jaký se psával na přelomu tisíciletí, pohádka pro dospělé s mnoha mrtvolami a balíkem peněz, byl pro něho hračka. Odpočinkové čtení pro letní dny.

18.08.2024 5 z 5

Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

Podle mne to není tak úplně detektivka - čtenář nemá ani nejmenší šanci zjistit kdo může být pachatelem - ale je to kriminální román pro ženy o přední policejní vyšetřovatelce vražd. Tomu mému hodnocení odpovídá i konec příběhu. Samotná zápletka této knihy se snaží být spojována s životem hlavní postavy a to vede k opakování událostí - vše upadá do nějakého zamotaného kruhu. Podle mne průměr!

17.08.2024 3 z 5

Jistě, pane ministře 2 Jistě, pane ministře 2 Jonathan Lynn

Dokonalé vyobrazení úřednického vládnutí, s velkou nadsázkou a anglickým humorem. Když vím, že takto vládnou po staletí v Británii, a jsou stále s tím spokojení, tak se ani nedivím, že se to naši politici také takto rychle naučili! Skvělý humor té nejvyšší kategorie!

14.08.2024 5 z 5

Jistě, pane ministře 1 Jistě, pane ministře 1 Jonathan Lynn

Před lety jsem viděl několik dílů TV seriálu a nyní jsem se k tomu vrátil. V devadesátých letech jsem si myslel, že vše je pouze humorná nadsázka, jak se vládne v Británii. Nyní vím, že je to vše nejen možné, ale možná, skutečnost je ještě peprnější! A skutečnost není až tak moc humorná!

14.08.2024 5 z 5

Kniha olympijských her Kniha olympijských her Václav Bendl

Kolektiv autorů z jim dostupných informací sestavil kaleidoskop informací o LOH a ZOH od roku 1896 do roku 1994. O každé olympiádě je pouze zhruba jedna strana. Dále pozornost je věnována každému sportovnímu odvětví se souhrnným přehledem medailistů. U obou těchto rekapitulací je uváděn přehled zemí podle získaných medailí. Olympijská charta soutěž jednotlivých zemí nepřikazuje, preferuje pouze jednotlivé olympijské vítěze. Osobně dávám přednost jednotlivým olympijským vítězům ( a o těchto je v publikaci žalostně málo) před prostým součtem medailí pro jednotlivé státy. Proto pouze průměr!

14.08.2024 3 z 5

Lvi v průsmyku Lvi v průsmyku Leon Uris

Exodus a Milá č.18 se mi líbily více, ale i zde oceňuji autorovu snahu popsat složitou životní cestu Židů od 19. století až po rok 1956, kdy se na světovém válečném poli uskutečnil souboj o Suez. V knize autor hodně skáče mezi různými časovými obdobími a ne vždy jsem se orientoval.

12.08.2024 4 z 5

Kondenzovaný humor Kondenzovaný humor Jiří Suchý

Průřez tvorbou Pana Jiřího Suchého. Dobře udělaný! Jemný a inteligentní humor z jeho celoživotního díla. Nejenom chytrý a skrytý humor - ale hodně skrytých chytrých myšlenek! Pro znalce a pamětníky!

08.08.2024 5 z 5

Olympijské hry - Od Athén po Moskvu Olympijské hry - Od Athén po Moskvu Karel Procházka

Kniha má dvě části: stručný slovní popis vzniku novodobého olympijského hnutí, těžkosti při pořádání Olympijských her a komentáře ke každé letní olympiádě, ve druhé části přehled všech soutěží od roku 1896 do roku 1980. Plně vyhovující pro rychlou orientaci v historii OH!

08.08.2024 5 z 5

Temný proud Temný proud Deon Meyer

Na doporučení kolegů z Databáze knih jsem zkusil novou řadu krimi příběhů z jihu Afriky. Děj se pomalu rozbíhá, jsou tam odkazy na předchozí díly a také způsob/styl psaní považuji pro mne trochu neobvyklý - nový. Třešničkou na dortu je popis tamního korupčního prostředí - je-li to pravda, tak je to hodně špatně!

07.08.2024 4 z 5

Tajemství domu v L. Tajemství domu v L. Šárka Andrlová

Dvě časové roviny, mnohovrstvý propletenec vztahů, životy hlavních postav plné omylů a prolínání osudů a děj rychle ubíhající: taková je stručná charakteristika pěkného čtení převážně pro ženy.

06.08.2024 5 z 5

Druhá smrt Druhá smrt Sandra Brown

Zajímavě vystavěná zápletka, bez zapeklitých záhad, napsáno standardním autorčiným stylem, je oddechové čtení pro ženy. A někdy se to dá přečíst i starším dědou.

05.08.2024 5 z 5

Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Autorův styl znám, líbí se mi. Formou krátkých kapitol děj kvapíkem uhání kupředu, čtenář nemá čas se ani nadechnout. Tentokrát jsem ve čtení trochu zpomalil a zamyslel se. Nereálnost mi vadí a některé nedotaženosti a přehnanost
překračuje ochotu vše tolerovat. Průměr!

01.08.2024 3 z 5

Milá č. 18 Milá č. 18 Leon Uris

Napsáno obdobným stylem jako Exodus. Knihou se prolínají události druhé světové války mající vztah k Polsku. Dobře jsem se orientoval a průběh židovského povstání patrně odpovídá historickým skutečnostem. Velice silný román o odporu proti zlu.

31.07.2024 5 z 5

Exodus. (Kniha I-V) Exodus. (Kniha I-V) Leon Uris

Knihu jsem přečetl spíše jako literaturu faktu - na pozadí románového příběhu je spousta informací o tom, jak Židé byli v minulosti pronásledováni - ale i románová fikce je velice poutavá. Po většinu života sleduji situaci kolem státu Izrael a Palestiny a zajímala mne historie státu Izrael, jeho vznik, okolnosti jeho vzniku a důvody proč vznikl. Vše jsem v knize nalezl.

30.07.2024 5 z 5

Poslední sbohem Poslední sbohem Tim Weaver

Hodně spletitá, promyšlená a na předchozí díly navazující zápletka do podrobností sepsaná. Je úžasné, jakou tvůrčí kreativitu autor má! Spousta postav, skákání v čase, místu děje a děj podle postav-zdá se to nepřehledné, ale při pozorném čtení se chytám. Ale mám pro sebe dotaz: není toho až moc?

27.07.2024 4 z 5