konicekbily komentáře u knih
Velice zjednodušená biografie statečného vojáka a protektorátního předsedy vlády. Autoři se snažili popsat práci a život ve spojitosti historických skutečností a snaží se rozlišovat jeho podíl na odboji a řízení protektorátní vlády. Obhajují jeho činy, které "musel" vykonávat. Literární úprava knihy a zpracování tématu :oboje průměrné!
Jen málo knih jsem nedolouskal do konce. Tady jsem se nechytal a nedočetl. Odložil jsem to.
Dělám si pořádek-inventuru nepřečtených detektivek českých autorů 20.století a přečetl jsem si pro mne zatím neznámé tři detektivní příběhy paní autorky. Některá vyjádření hlavních postav na tehdejší realitu asi nebudou současní mladší čtenáři chápat, ale my starší se v náznacích orientujeme. Detektivky "pro pamětníky".
Tato řada detektivních historických příběhů převážně z předválečného Německa plně vystihuje tehdejší napětí ve společnosti a umožňuje autorovi plně rozvinout svou fantazii o tom, kolik různých životních situací tehdy mohlo nastat. Hlavní hrdinové jsou tenkráte rozděleni a musí sami reagovat na nenadálé situace a pokusit se z toho nějak vybruslit. Perfektní čtení pro ty, kteří čtou popořádku, téměř nemožnost plného porozumění textu pro ty, kteří by chtěli odstartovat tímto dílem!
Autorův standardní projev tentokrát postavil před nechybující manželskou dvojici více problémů: Rhyme dostal od policie kopačky (nařízeno starostou), kromě souboje s tajemným odemykačem zámků tandem řeší i jiné "bokovky". Ale na jejich geniální analýzy je každý lump krátký a autor na závěr přidá Thriller-scény!
Autor využil a skloubil své hlavní povolání lékaře a spisovatele detektivek a výsledkem je slušná odpočinková četba. Domnívám se, že původní detektivku z totalitních dob ještě vylepšil - příkladem nechť je "restituční vložka".
Neúnavný šiřitel dobré nálady, pohody a lásky k lidem, zvířatům, rostlinám, rodné zemi a i našemu jazyku a celému světu na rozhlasových vlnách a i písemné formě - to je nezapomenutelný autor František Nepil. Tento výbor z jeho díla to ukazuje nejlépe!
Moc napínavého jsem na povídkách neobjevil. Autor se podle mne pokusil napsat povídky netradičním způsobem: zpočátku není oběť, ani vyšetřování motivu, hledání pachatele a rozuzlení, ale je spíše popisováno, jak může docházet ke zločinu. Jinak napsáno než jsem očekával!
Mezi vrácenými knihami v knihovně jsem šáhl náhodně po sbírce skutečných kriminálních případů. Společným tématem většiny "soudniček" je násilí na ženách, ať již záměrně ohrožovaných od násilníků vnějších nebo dokonce od partnerů v soužití.
Zkouším novou řadu mini-detektivek. Těžko mohu hodnotit, měl jsem začít od počátku. Poklidný děj, nic se tam skoro neděje, až v závěru se vše jemně objasní. Průměr.
Jednoduché čtení na cestu popisující skutečné kriminální případy. Odlehčující a nezatěžující.
Promyšlené detektivní dílo! Propojená zápletka dvou časových linií, u obou asistuje hlavní postava. Dokonalé provázání obou časových linií, stoprocentní vysvětlení a přirozené hovorové dialogy!
Očekával jsem strohou literaturu faktu, ale není tomu tak. Je to beletrie, v níž autor předkládá shrnutí o chování vojáků vítězné armády , kdy připouští, že mnoho cenností bylo převedeno do majetku vojáků. V další části se zabývá několika konkrétními případy a sleduje osud významných případů. Pro mou informaci je kniha dostačující.
Kniha mi byla doporučena. Je poplatná tehdejšímu režimu a některé popisované reálie nebyly možné ani tenkrát. Horší průměr!
Knížka velice dobře popisuje "tržní hospodářství" konce minulého režimu. Kdo měl chuť a odvahu, mohl se zapojit do černého obchodu a zalepovat "díru na trhu". Autor si zvolil za hlavní postavu vysokoškoláka a vystihl i touhu mladých si nějak lépe žít.
Těžká literatura. Nevěděl jsem do čeho jdu. Mnoho generací jedné rodiny, historie vzdáleného kontinentu, a spousta autorovy fantazie mi přinesla do hlavy spíše zmatek než zážitek.
Další kniha na jejímž hodnocení nebude panovat shoda. Příběh je daleko vzdálen od reality - je tam spousta "přestřelení" parametrů příběhu. Nejméně reálně se jeví zdravotní stav boční hlavní postavy - je to nemožné. Ale autorka píše dobře - tentokrát to toleruji.
Autor, norský badatel a vědec, potřeboval prokázat, že obyvatelé Polynésie jsou původem z Jižní Ameriky a přesto, že tehdy se považovalo za nemožné, aby vodní dálavy byly překonány lidmi, tak postavil kopii voru za použití dávných materiálů, přemluvil či získal dalších pět "spolupachatelů" a v roce 1947 od 28.dubna do 7. srpna se plavili Tichým oceánem - jako tehdejší lidé v 5. století. A vše kolem této výpravy je obsahem tohoto cestopisu. Poutavé čtení o jednom důležitém důkazu historie lidstva!
V půjčovně knih - mé oblíbené knihovně - občas si prohlédnu nabídku místní
"kniho-budky". Tentokrát tam byla učebnice o tom, jak fungují počítače - základní a ostatní elektronické prvky moderní doby. Přiměřeně jsem obeznámen!
Kdysi hodně dávno jsem přečetl dvě autorovy knihy - domnívám se, že podle jedné z nich byl natočen černobílý film- a pamatuji si něco z autorova stylu vyprávění. Ale tentokrát jsem hluboce zklamán, neboť mé očekávání nebylo naplněno!